fbpx Imprimă această pagină

Andrei Coșuleanu, președinte Act for Tomorrow: ”Am decis să construim structuri prin care oamenii să înțeleagă că locul deșeurilor nu este în natură”

Publicat în categoria Alte articole
Scris de   Publicat Vineri, 18 Septembrie 2020 12:10

”Proiectul Acționăm pentru Ape! - A.P.A a luat naștere dintr-o nevoie. Am căutat o soluție, un proiect care să fie la fel de important pentru noi ca asociație, pentru o companie, pentru consumatorul care are în mâini ambalajul din plastic, după ce a consumat un produs. Să găsim o soluție care să ajute la prevenirea acumulării de deșeuri pe ape. Am avut câteva acțiuni pe litoralul românesc, apoi în zona Galați – Brăila, dar ne-am dat seama că nu e suficient. Atunci am decis că proiectul nostru trebuie să meargă până la nivelul în care plasticul închide cercul de deșeu și redevine resursă. Am planificat la începutul acestui an o întreagă activitate pentru programul A.P.A, un pionierat care însă a fost întârziat puțin de pandemie. Pandemia a adus noi forme de deșeuri, majoritatea nereciclabile, iar noi nu am stat degeaba. În fiecare zi în Dunăre ajung 40 de tone de deșeuri de plastic, asta înseamnă aproximativ 20 de milioane de particule din plastic prin care Dunărea este poluată zilnic. Deșeurile respective ajung în Marea Neagră, aceasta fiind în prezent a doua cea mai poluată mare din Europa, după Marea Mediterană”, și-a prezentat proiectul Andrei Coșuleanu în cadrul dezbaterilor prilejuite de a doua ediție a conferinței Sustainability & CSR Excellence – O nouă identitate în sustenabilitate.

IMG 8441

Atunci am decis să construim structuri prin care oamenii să înțeleagă că locul deșeurilor nu este în natură, să vadă ce animale trăiesc în Marea Neagră și în Dunăre la vărsarea în mare, dar și să înțeleagă ce pot ei să facă. Prin Delfinii amplasați pe plajele din Constanța colectăm câte cinci saci de plastic la fiecare două zile, plastic ce ar fi ajuns în mare. Acest plastic merge direct la reciclatori, nu mai trece prin stațiile de sortare. Nu ne-am oprit aici și am considerat că este nevoie să facem educație cu consumatorii. Oamenii nu știu cât durează până se descompune un ambalaj. Am luat animalele marine din Marea Neagra și am postat pe panouri cât timp trăiește un animal în mare și cât este durata de viață a unui deșeu. Din cele 10 vietăți reprezentate pe panouri, ultimul panou reprezintă omul, suma tuturor deșeurilor ce ajung în mare. Impactul panourilor a fost uriaș, oamenii vedeau că un somn trăiește 40 de ani și o linguriță aruncată se descompune în 100 de ani, deci este nevoie de două generații și jumătate de somn pentru a se descompune lingurița!”, a precizat Andrei Coșuleanu .


Președintele organizației Act for Tomorrow a vorbit și despre acțiunea încheiată recent de colectare a deșeurilor din Lacul Tăbăcăriei din Constanța, și a concluzionat că nepăsarea autorităților și absența educației în materie de mediu a consumatorilor au transformat o bună parte din lacurile din România în imense gropi de gunoi, cu un efect major asupra ecosistemelor.


Conferința Sustainability & CSR Excellence – O nouă identitate în sustenabilitate s-a desfășurat pe 10 septembrie în cadrul natural oferit de Complexul Hotelier CARO și a avut ca parteneri lideri în sustenabilitate din industria bunurilor de larg consum.

email CSR 2020 01

 

 

Citit 785 ori

Articole recente -Carol Popa

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.