fbpx Imprimă această pagină

Katharina Scheidereiter, Kaufland România: „Investim în consolidarea unor ONG-uri mici, dar puternice”

Publicat în categoria Alte articole
Scris de   Publicat Vineri, 09 August 2019 12:59

ONG-urile mici și creative au nevoie de susținere și consiliere pentru a contribui sustenabil la dezvoltarea comunității.

 

Abordarea sustenabilă a proiectelor de CSR conduce la creşterea gradului de sustenabilitate al afacerilor şi implicit al companiilor care derulează aceste afaceri. Printr-o astfel de abordare, analizată în cadrul a două departamente distincte – unul de CSR şi unul de sustenabilitate –, Kaufland a reuşit pentru al doilea an consecutiv să obţină titulatura de „Cea mai sustenabilă companie din România” în cadrul CSR Index 2019, realizat de compania The Azores. Cumulând 98 de puncte din 100, Kaufland România, la egalitate de puncte cu Coca-Cola HBC România, departamentul de CSR din cadrul celui mai mare retailer din România şi-a dovedit eficacitatea în abordarea iniţiativelor privind sustena­bilitatea.


CSR 2 Katharina citatÎn cadrul conferinţei CSR Excellence – TIME TO SHARE, organizată de PIAŢA în luna iulie, Katharina Scheidereiter, CSR Manager la Kaufland România, a vorbit audienţei exact despre modul în care compania înţelege să abordeze proiectele CSR din perspectiva sustenabilităţii. „Când am început să facem CSR la Kaufland, au fost puţine proiecte, cam 30 pe an. Multe fiind donaţii locale. Dar pe măsură ce timpul a trecut, am constatat că soli­citările din partea comunităţii erau tot mai mari, dar contribuţia noastră nu schimba nimic în acele comunităţi. Nici pentru copiii din centrele de plasament, nici pentru oamenii cu dizabilităţi. Poate doar faptul că la un moment dat s-au bucurat puţin. Am realizat că trebuie să schimbăm ceva în abordarea noastră, pentru a schimba ceva în comunitate. În acea perioadă a avut loc o schimbare de paradigmă în conducerea Kaufland, iar noi am beneficiat de un avantaj pe care Kaufland nu îl are în alte ţări: faptul că putem deduce 20% din impozitul de 16% pe profitul obţinut din cifra de afaceri, dacă investim în comunitate. Aşa am ajuns să derulăm şi 200 de proiecte pe an”, a declarat Katharina ­Scheidereiter.


„Tot timpul am avut proiecte strategice, dar la un moment dat am considerat că este necesar să concentrăm acţiunile într-un nucleu, o echipă de parteneri, pentru a ne concentra pe zonele în care nevoile sunt cele mai mari, mai importante, iar susţinerea acestor proiecte strategice să fie în concordanţă cu sustenabilitatea businessului”, a mai spus managerul departamentului CSR din Kaufland România.


Katharina Scheidereiter a precizat că printre proiectele de CSR cu care Kaufland dezvoltă abordarea sustenabilă se numără „În stare de bine”, derulat prin Fundaţia pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), Start ONG şi Creştem Grădinescu.

 

CSR 2 Laura citat
Laura Cireaşă, Coordonator Granturi la Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), a spus în cadrul conferinţei TIME TO SHARE că programul „În stare de bine”, demarat de FDSC şi Kaufland în 2018, oferă un milion de euro către ONG-uri pentru a implementa proiecte diverse. „Domeniile pe care le-am ales anul trecut, când am lansat programul, au fost cultură, sport şi viaţă sănătoasă. În primul an de program am avut 31 de proiecte care, în total, au consumat un milion de euro. De anul trecut până acum am primit în jur de 1.000 de proiecte pentru a fi evaluate, în cele cinci apeluri de participare. Pentru FDSC a fost un proiect pilot, este prima dată când desfăşurăm un proiect pe o sumă atât de mare într-un parteneriat privat. A fost interesant pentru că am găsit multă flexibilitate în parteneriatul cu Kaufland”, a spus Laura Cireaşă.


Katharina Scheidereiter a remarcat şi ea faptul că ONG-urile mici îşi reduc foarte mult costurile curente pentru a obţine sumele de care au nevoie pentru dezvoltarea proiectelor, dar în acelaşi timp personalul acelor organizaţii are nevoie să obţină venituri pentru a-şi asigura un trai decent. Pe lângă problemele legate de resursele umane, aceste organizaţii au nevoie să comunice, să pună la punct un plan financiar, să-şi stabilească obiective pe termen lung. „Toate aceste elemente ţin de dezvoltarea unor organizaţii sănătoase, puternice, prin care apoi să deruleze proiecte din ce în ce mai mari şi mai importante”, a mai spus CSR Managerul de la Kaufland România.


Acestea ar fi motivele pentru care în al doilea an al proiectului „În stare de bine” a fost conceput un program pentru consultanţă organizaţională pentru ONG-uri. Sunt 29 de organizaţii care vor primi consultanţă de acest tip pe termen scurt şi mediu.


CSR 2 Andrei citatStart ONG este un alt proiect susţinut de Kaufland şi dezvoltat de organizaţia Act for Tomorow. Andrei Coşuleanu, preşedintele Act for Tomorow, a spus că principala problemă a copiilor din centrele de plasament este că aceştia nu sunt pregătiţi pentru problemele pe care le vor întâmpina în viaţa reală, după împlinirea vârstei de 18 ani. „În centrul de plasament primesc hrană, adăpost, haine, iar după 18 ani sunt vulnerabili, pentru că nu ştiu încotro să se îndrepte, unde să locuiască, ce să muncească”, a spus Andrei Coşuleanu.


După şapte ani petrecuţi în ONG-ul Let`s do it Romania, Andrei Coşuleanu a demarat proiectul Act for tomorow pe trei piloni. Unul dintre ele avea ca obiectiv să susţină ONG-urile mici, pentru a oferi şansa acestor „organizaţii mici cu suflet mare”, aşa cum le spune el, să ajungă în atenţia companiilor mari, precum cele care finanţează proiecte sustenabile. „Aşa a pornit ideea programului de finanţare a proiectelor derulate de ONG-urile mici – Start ONG”, a precizat Andrei Coşuleanu.


CSR 2 ionut citatDespre educaţia nonformală este şi cel mai nou proiect lansat anul acesta de Kaufland – Creştem Grădineascu, un proiect pornit de la ideea că trebuie să îi încurajeze pe oameni să facă ei lucrurile pentru a avea o viaţă mai sănătoasă şi o diversificare a activităţilor. Ionuț Bădică, de la Institutul de Permacultură, spune că proiectul Creștem Grădinescu, pe care îl coordonează, a pornit de la ideea de a nu mai amenaja anumite persoane grădinile urbane comunitare şi de a împuternici comunitatea să exerseze experienţa asumării responsabilităţii pentru aceste grădini. „Pentru cele 10 grădini urbane au aplicat 44 de organizaţii din ţară, din opt oraşe. Acum proiectele sunt în desfăşurare. Ritmul este lent, pentru că în grădinărit, dacă te grăbeşti, nu te mai poţi bucura de ceea ce faci. Grădinăritul urban comunitar reflectă foarte mult statutul sustenabilităţii; cât de mult se implică oamenii din comunitate în acea acţiune defineşte care va fi reacţia lor faţă de aceste grădini urbane în viitor”, a spus Ionuţ Bădică.

Citit 794 ori

Articole recente -Carol Popa

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.