fbpx Imprimă această pagină

BRANDURI 100 ani: O sută de ani de Oreo

Publicat în categoria Branduri pentru 100 de ani
Publicat Joi, 16 Mai 2019 14:29

„Oreo a construit de-a lungul anilor imaginea iconică, inconfundabilă, a unuia dintre cele mai iubite branduri de pe piața de biscuiți dulci.

Ioana PanaBrandul este dinamic, spontan și ne îndeamnă să redescoperim copilul din noi prin metoda care l-a făcut remarcat în întreaga lume: ritualul. «Twist, Lick, Dunk» a devenit element cheie în personalitatea brandului, iar acesta nu face decât să contribuie la consolidarea spiritului său jucăuș.”

 

Ioana Pană, Brand Manager Biscuits România, Mondelez România

 

Brand story


Lansat în 1912, Oreo este unul dintre cele mai iubite branduri de biscuiți din lume și cel mai mare brand de biscuiți din Statele Unite ale Americii. De-a lungul celor peste o sută de ani de existență, Oreo s-a poziționat în rafturi și în inimile consumatorilor ca un brand puternic, solid și dinamic. Brandul este iconic. Elementele distinctive, biscuitul negru și crema de vanilie, îl diferențiază față de ceilalți jucători de pe piața de biscuiți dulci și îl fac ușor de recunoscut printre sutele de branduri la nivel mondial. Dar diferențierea nu vine numai din cromatica distinctivă, ci și din designul produsului. Specific brandului este și ritualul, Twist, Lick, Dunk (Răsucește, Gustă crema, Scufundă în lapte), care face dovada spiritului jucăuș al brandului.

 

Baza gondola generica 1 1


În Europa, Oreo a fost lansat în 2009, adresându-se în principal familiilor. Ca urmare a acestei poziționări vine și comunicarea brandului, în care accentul cade preponderent asupra ritualului și a elementelor jucăușe ale acestuia. Patru ani mai târziu, în 2013, strategia și-a schimbat focusul construind comunicarea în jurul aceluiași nucleu: ritualul, însă cu și mai mult accent către partea haioasă și spontană. Prin comunicarea Wonderfilled au fost vizați milenialii, pe care îi încurajează să redescopere copiii din ei înșiși. Astfel, Oreo ne arată că poate fi un brand ce ne ajută pe toți să aducem la suprafață copilul lăuntric.


În 2018, Oreo lansează noua comunicare, Oreo People. Oreo își îndeamnă consumatorii să celebreze împreună latura jucăușă și își propune să aducă oamenii mai aproape unii de ceilalți.
Astfel, de-a lungul timpului, brandul a construit pe o fundație puternică, atributele sale principale fiind deja elemente distinctive care îl fac de neconfundat în ochii consumatorilor: biscuitul în sine și ritualul.

 

Fișă de brand


Biscuitul negru și crema de vanilie reprezintă principalele elemente distinctive ale brandului. Iconică în întreaga lume, imaginea Oreo a devenit un simbol în sine, ușor de recunoscut de toți consumatorii.
• Ritualul Twist, Lick, Dunk este cel de-al doilea element care oferă autenticitate brandului. Ritualul susține latura haioasă, făcând Oreo să fie apropiat consumatorilor dintr-un spectru mai larg de vârstă.
• Spiritul tânăr ne îndeamnă să aducem la suprafață copilul lăuntric prin celebrarea momentelor jucăușe.

 

Câteva detalii distractive:

• Oreo a luat naștere în 1912, în același an cu descoperirea Polului Sud și scufundarea Titanicului.
• Oreo a fost vândut pentru prima dată în Hoboken, New Jersey. Biscuiții erau comercializați în cutii de tablă, la livră. Cumpărătorii plăteau 0,30 $ pentru o livră.
• Există o stradă numită după Oreo – Oreo Way. Pe această stradă din New York, la vremea respectivă West 15th Street, a fost produs primul biscuit Oreo la fabrica Nabisco.
• Primul biscuit Oreo a fost gravat cu o coroană subțire pe marginea exterioară, cu numele OREO pe suprafața plană în mijloc.
• Biscuiții Oreo sunt comercializați în peste 100 de țări.
• 50% dintre consumatorii de Oreo desfac biscuitul înainte de a-l consuma, iar ponderea femeilor care fac asta este mai mare decât cea a bărbaților.
• Oreo a făcut obiectul celei mai mari testări pe nevăzute. În iunie 2009, în Madrid, Spania, 1.471 de persoane au degustat Oreo comparând gustul cu cel al unui competitor.
• Biscuiții Oreo sunt cei mai bine vânduți biscuiți ai secolului XXI. Peste 35 de miliarde de biscuiți Oreo s-au vândut în toată lumea în 2011 și peste 95 de milioane de biscuiți Oreo se vând în fiecare zi.

 

Dacă brandul Oreo ar fi o ­persoană, cum l-ați descrie?

• Spontan, dinamic, jucăuș
• Ar avea spiritul veșnic tânăr
• Persoana care-și adună toți ­prietenii la un loc

Citit 427 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.