Imprimă această pagină

#BranduricuBuletindeRomânia - 3 din 10 produse FMCG fabricate în România poartă etichetă Inovalabel

Publicat în categoria Branduri cu buletin de România
Publicat Luni, 15 Iunie 2020 16:09

Interviu cu Emanuel Constantin, directorul general al Inovalabel

 

AICI versiunea video: Inovalabel - un miliard de etichete anual

Inovalabel este o companie înfiinţată cu capital elveţian. Ce reprezintă România pentru operaţiunile Inovalabel ?
Operațiunile Inovalabel se desfășoară 100% în România. Doar capitalul este elvețian. În rest, tot ceea ce înseamnă producție, logistică, livrări etc., se desfășoară în fabrica și în punctele de lucru din România. Ca urmare, 100% din angajați lucrează în România și 100% din investiții sunt realizate în România.

 

Ce volum de investiţii în România a realizat Inovalabel de-a lungul anilor? Şi în ce anume s-au concretizat acestea: capacitate de producţie, tehnologie, trainingul de personal etc.?
Din 2009, de când firma a fost preluată de acționariat elvețian, am investit constant în dezvoltarea acestui business, viziunea noastră fiind aceea de a fi lideri prin tehnologie și inovație. Dacă ne referim numai la ultimii ani (2015 - 2019), în care compania a avut o dezvoltare spectaculoasă, putem spune că, în fiecare din acești 5 ani, investițiile în România au fost între 12% şi 35% din cifra de afaceri, ceea ce reprezintă enorm. Probabil că, într-un top al companiilor care au investit în România în toți acești ani, ne aflăm pe o poziție fruntașă la acest indicator, al ponderii investițiilor realizate din cifra de afaceri. Ca să vă faceți o idee mai clară, numai în ultimii doi ani (2018 și 2019) investițiile cumulate au depășit valoarea de 5 milioane euro, cu destinaţia utilaje de producție, dar și noua clădire pentru birouri, depozit și producție, inaugurată anul trecut. În acest moment considerăm că avem una din cele mai moderne fabrici de etichete autocolante din Europa, iar clienții români și străini care ne-au vizitat au confirmat acest lucru.


Când vorbim de investiții, ne gândim, în primul rând la utilaje, capacități de producție. Dar, întotdeauna, investițiile în utilaje, atrag și tehnologii noi, moderne și, bineînțeles, traininguri de personal. Un mare câștig al acestor investiții, în afara creșterii capacităților noastre de producție, a fost și acela că personalul angajat a beneficiat de traininguri pentru asimilarea și utilizarea noilor tehnologii, asigurând astfel un proces de dezvoltare continuă a personalului.

 

inovalabel poza cu cifra

 

Câte locuri de muncă au fost create de compania aceasta? Cum a evoluat acest număr de-a lungul anilor?
La finalul anului 2009, când compania a fost preluată de acționari elvețieni, numărul angajaților era 60. Astăzi, acest număr este 140. Ca urmare, calculul este simplu, în zece ani am creat 80 locuri de muncă, ceea ce înseamnă mai mult decât o dublare a numărului de angajați. Creșterea numărului de angajați a fost constantă de-a lungul anilor.
Semnificativ este faptul că, în acești zece ani, dacă numărul angajaților s-a dublat, cifra de afaceri a crescut de aproape 4 ori deci, productivitatea angajaților a crescut, fiind astfel vizibile efectele investițiilor de care vorbeam mai înainte.

 

Se poate face o segmentare a numărului de locuri de muncă pe nivele de instruire ?
Circa 60% din personal este direct productiv, în timp de restul de 40% îl reprezintă personalul tehnic, designeri, personalul din vânzări și administrație.
În privința nivelului de instruire, eu consider ca toți colegii mei au înaltă calificare pentru posturile pe care le ocupă. Dezvoltarea companiei nu ar fi fost posibilă fără dezvoltarea oamenilor din echipă. Nivelul de instruire al angajaților este în continuă evoluție și, avem nenumărate exemple de angajați care au început în companie pe poziții “entry-level” și, în unul-doi-trei ani au fost promovați pe poziții superioare. La fel, și pentru celelalte niveluri din companie, există promovări permanente pe poziții superioare, impuse de evoluția firmei și justificate de evoluția angajaților.

 

Puteţi estima cam câte persoane au fost angajate în companie, în total, de când activaţi pe piaţa serviciilor de etichetare ?
De la înființare și până în prezent, în cei 24 ani de activitate, în companie au lucrat sau lucrează un număr total de circa 250 angajați. Ne mândrim cu o stabilitate foarte bună a personalului, avem angajați care lucrează în companie încă de la înființarea acesteia, în 1996, după cum avem și angajați care au ieșit la pensie din Inovalabel.

 

Inovalabel funcţionează în ecosistemul economic românesc; cu câţi parteneri români furnizori de produse şi servicii colaborează Inovalabel?
Aproximativ 350 sunt furnizori români. Am inclus aici toți furnizorii, mai mari sau mai mici, atât de produse cât și de servicii.

 

emil inova2 228111112

 

Ce procentaj reprezintă acest număr din totalul furnizorilor companiei dv ?
Furnizorii români reprezintă 90% din lista furnizorilor noștri. Dacă vorbim însă de volumele tranzacționate, atunci balanța înclină către furnizorii din alte țări UE, deoarece multe din materiile prime pe care noi le folosim, încă nu se produc în România.

 

Inovalabel este astăzi principalul furnizor de soluţii în domeniul etichetelor din România. De fapt, cam câte etichete (să folosim acest termen generic) produceţi anual?
Nu ne-am pus niciodată problema câte etichete producem anual, pentru că mult mai importantă este valoarea adăugată pe care etichetele noastre o aduc produselor clienților. Aceasta este preocuparea noastră permanentă, cum să aducem plus-valoare clienților noștri, ajutându-i să se diferențieze la raft prin soluții unice, inovative pentru etichetarea produselor. Noi nu furnizăm clien­ților doar niște etichete, ci soluții complete la niște nevoi sau dorințe pe care aceștia le au. Fie că vorbim de nevoia de mai multă informație înglobată în etichetă, de nevoia de a atrage atenția la raft, de a impulsiona vânzarea unui produs sau a unei game de produse, de a personaliza cât mai mult produsele, mergând spre fiecare consumator, astfel încât acesta să se simtă unic sau, pur și simplu, de nevoia de a face un brand cât mai ușor de recunoscut de consumatori, noi oferim răspunsuri și soluții la toate acestea. Dar, pentru că m-ați provocat cu această întrebare, fac un calcul rapid, împărțind milioanele de metri pătrați de etichete tipărite anual la o suprafață medie a etichetelor produse de noi și ajung la o valoare de aproximativ 1,2 miliarde etichete produse anual.



Puteţi estima volumul total al producţiei de etichete (de orice tip) produse de la înfiinţarea companiei?
Este dificil de dat un răspuns. Compania a fost înființată în anul 1996 și, în anii de început, nu existau programe informatice care să poată da niște informații cu privire la volumele produse atunci. Putem însă face niște extrapolări, pornind de la numărul de etichete estimat la întrebarea anterioară și raportându-ne la cifrele de afaceri anuale. Ajungem astfel la o cifră impresionantă, de aproximativ 20 de miliarde de etichete produse.

 

Câţi clienţi primesc în prezent produsele şi serviciile Inovalabel şi câţi au fost în total, de când operaţi pe piaţă?
De la înființare și până în prezent un număr de circa 2.500 companii ne-au făcut onoarea de a ne fi clienți. Dintre aceștia, cu foarte mulți colaborăm și în prezent și ne mândrim cu faptul că am reușit să le susținem afacerile cu produsele și serviciile noastre. Ne-am dorit întotdeauna și am reușit să construim cu clienții parteneriate pe termen lung, astfel încât cunoaștem foarte bine particularitățile și nevoile fiecărui client în parte, putând să răspundem cel mai repede și cel mai bine la solicitările acestora. Elocvent este faptul că, spre exemplu, primul client al companiei, către care s-a făcut prima livrare și s-a emis prima factură în anul 1996, este și acum unul dintre clienții noștri, fiind chiar cel mai mare producător din România în domeniul său de activitate.


Cea mai mare satisfacție o avem atunci când clientul vine și ne spune ca promoția la raft a fost reușită, produsul se vinde mai bine cu noua etichetă, reușește să atragă categorii noi de consumatori, sau chiar că eficiența și productivitatea liniilor lui de producție a crescut de când a apelat la specialiștii echipei noastre. Avem clienți cu care am început colaborarea în urmă cu mai mulți ani, când erau departe de topul producătorilor din industria în care activează și am reușit să creștem împreună și să ne bucurăm că atât clienții respectivi, cât și Inovalabel sunt acum în fruntea ierarhiilor.

 

Puteţi estima cam ce fracţie din produsele de bunuri de larg consum (alimente, băuturi, produse de îngrijire personală şi a casei) poartă etichetă Inovalabel ?
Aproximativ 3 din 10 astfel de produse fabricate în România poartă eticheta Inovalabel.

 

Citit 973 ori

Articole înrudite