fbpx Imprimă această pagină

Erik Hageleit, Hochland: „Unele categorii de brânzeturi au o dinamică bună, dar suntem încă în zona pașilor mărunți”

Publicat în categoria Produse lactate
Scris de   Publicat Vineri, 29 Martie 2019 17:07

În anul 2018, piața de brânzeturi a avut o dinamică pozitivă în valoare, crescând cu +5.1%*), iar evoluția a fost, în principal, generată de creșterile de preț.

*)Calcul Hochland bazat în parte pe datele raportate de Nielsen prin intermediul Serviciului Retail Index pentru categoria Branza (definit de client) pentru perioada de 52 de săptămâni care se încheie la 31 decembrie 2018 pentru piata de retail din Romania. (Copyright © 2018, Compania Nielsen.)

 

Telemea capra 200gUltimul an a fost unul cu multe lansări pentru Hochland: compania și-a extins prezența în categorii noi (mozzarella), a adus un nou brand în piață (Grünländer), a relansat gama de specialități sub numele Hochland Atelier, a îmbunătățit portofoliul existent cu noi sortimente (Telemea din lapte de Capră și Telemea din lapte de Oaie) și a extins gama de brânză topită adăugând rețeta cu iaurt.

 

În opinia lui Erik Hageleit, Director General, Hochland România, în ceea ce privește consumul de brânzeturi, „România rămâne o piață emergentă, însă una cu potențial. În același timp, chiar dacă unele categorii au o dinamică bună, suntem încă în zona pașilor mărunți. Este loc de dezvoltare, iar acest lucru ne face să privim cu optimism către anii care vin, să construim planuri pe termen lung pentru Hochland în România.”

 

Sortimentația la raftul cu brânzeturi devine tot mai diversificată și sunt două direcții principale pe care le observăm. Prima are legătură cu nevoia de comoditate, de formate la îndemână, ușor de folosit, cum sunt brânzeturile feliate sau segmentul de telemea ambalată (care preia volume din galantar).

 

Grünländer 100g Gust delicatCea de-a doua are legătură cu individualizarea ofertei. Chiar daca majoritatea consumatorilor pun în coș cașcaval și telemea, vedem o anumită deschidere către tipuri de brânzeturi mai sofisticate - cum ar fi noua gamă de brânză naturală semi-tare Grünländer sau brânzeturile maturate în Salina Praid din gama Hochland Atelier. Ponderea lor la raft este încă mică, dar vedem o deschidere spre nou, iar retailul a încercat să se plieze pe această cerere. Chiar și în categoriile tradiționale observăm extinderi de portofoliu care sprijină ideea de diversitate.

 

Referindu-se la problemele și provocările pieței și la soluțiile pe care Hochland le are la îndemână, Erik Hageleit face referiri la preț – ca fiind unul dintre factorii majori care își pun amprenta asupra evoluției categoriei – și la criza forței de muncă: „Ne aflăm într-un context în care produsele alimentare se scumpesc, în timp ce veniturile nu cresc semnificativ, așa că puterea de cumpărare scade. Ca să rămână prima opțiune pentru consumatorii lor, brandurile trebuie să fie foarte convingătoare. Hochland încearcă să facă asta prin calitatea cea mai bună, produse noi, promoții și comunicare.

Disponibilitatea forței de muncă este o altă provocare. În România, Hochland produce brânzeturi la Sighișoara și la Sovata, unde facem eforturi ca să atragem specialiști în domeniu și ne dorim să fim percepuți ca unul dintre cei mai buni angajatori din zonă.

 

În ediția din luna aprilie vom publica o analiză amplă a pieței lactatelor.

Citit 1066 ori

Articole recente -Maria Vaschi

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.