Imprimă această pagină

Inghetata – de la produs racoritor, la desert, indiferent de vreme

Publicat în categoria Produse lactate
Scris de   Publicat Luni, 11 Mai 2015 21:53

In Romania, consumul de inghetata pe cap de locuitor este de 1,5 - 2 litri pe an. Daca facem conversia in produse, aceasta cantitate reprezinta aproximativ doua caserole de un litru sau 15-20 de inghetate, in functie de gramaj.
Nivelul este destul de scazut comparativ cu cel inregistrat in tarile din vestul Europei. In Franta, de exemplu, consumul se ridica la aproximativ 6 litri per capita, iar in tarile mai apropiate geografic, cum ar fi Grecia, este de 4,5 litri (Sursa: Date Euromonitor, 2013).

In timp ce in tarile nordice, inghetata este considerata desert, romanii o percep drept un produs racoritor, de aceea consumul creste substantial in sezonul cald.

Este un indicator care ne arata ca, in Romania, aceasta piata are inca potential de crestere, dar este nevoie de schimbarea perceptiei consumatorilor asupra categoriei, respectiv evolutia catre desert”, constata Mihaela Mihalache, Marketing Manager, Ice Cream, Nestle Romania.

De asemenea, pe langa faptul ca romanii considera inghetata o racoritoare, in randul lor exista si mentalitatea ca de la consumul ei racesti, iar acest lucru afecteaza vizibil vanzarile in lunile mai racoroase. Aceasta perceptie nu exista in cele mai multe tari europene, unde consumatorii stiu ca nu racim de la inghetata, ci de la virusi sau bacterii.

Recomandarea doctorilor, chiar si la noi, este sa savuram inghetata si sa nu o consumam foarte repede, bucurandu-ne in felul acesta atat de gustul deosebit, cat si de cremozitatea produsului, dar permitandu-i si sa se incalzeasca suficient. Noi incercam sa le transmitem oamenilor ca vara este o stare de spirit si, indiferent de vreme, cand ne bucuram de o inghetata buna aducem, macar la nivel senzorial, vara in sufletele noastre”, afirma Silvia Rusu, Brand Building Representative Ice Cream, Unilever South Central Europe.

In aceeasi ordine de idei, Oana Stincel, Marketing Manager ICE, Macromex, considera ca nivelul redus al consumului nu este o chestiune de clima, nici de anatomie, ci doar de mentalitate. Mai mult, in ciuda pietei subdimensionate, ultimii doi ani au inregistrat o scadere generala a acesteia, in special in comertul traditional, scadere determinata in principal de vremea nefavorabila, ultimele doua veri fiind deosebit de reci si de ploioase.

O piata fragmentata

Cu toate acestea, in IKA, in perioada aprilie 2014 - martie 2015, vanzarile au crescut cu 11,5% ca valoare si cu 12% ca volum, fata de aprilie 2013 – martie 2014, potrivit monitorizarilor RetailZoom.

Produsele marca proprie sunt foarte vizibile in aceasta categorie, detinand 33,2% ca valoare si 45,2% ca volum, din totalul vanzarilor. Faptul ca primii cinci producatori detin o cota destul de redusa (50,3% valoric, 43,4% cantitativ) indica o piata destul de fragmentata, cu multi jucatori locali.

Algida, parte a portofoliului Unilever, este cel mai mare producator de inghetata la nivel global. Sub aceasta umbrela exista multe branduri internationale, precum Magnum, Big Milk, Cornetto, Carte D'Or, dar si branduri locale, cum este cazul Napoca, cu o traditie de peste 40 de ani in Romania. Lazile Algida se diferentiaza prin branding-ul rosu cu logo-ul inimii, unde se regasesc toate produsele companiei.

Brandurile din portofoliul Nestle Ice Cream au roluri si pozitionari bine definite. “Varf de lance” este marca Aloma, prezenta pe piata cu o varietate de arome, destinate consumului acasa, in familie.
Cu o performanta similara cu Aloma, divizia de inghetata a companiei Nestle detine si produse sub marca JOE, un brand local si cea mai cunoscuta marca de napolitane, cu o traditie de peste 20 de ani.
Gama de inghetata pentru copii este pozitionata sub marca Pirulo, umbrela sub care regasim doua concepte de produs consacrate: Pirulo Jungly si Pirulo Watermelon.

Unul dintre brandurile reprezentative ale Macromex este La Strada, o inghetata super-premium, preparata de catre patisier-glaciers pasionati, folosind cele mai bune ingrediente, aduse special din zonele unde acestea ating excelenta: Bourbon Vanilla din Madagascar, Alphonso Mango din India, Pistachio din California etc., combinate in cele mai inspirate retete si prezentate cu eleganta si stil consumatorilor “connaiseurs”. De asemenea, brandul Corso – nu doar o inghetata, ci un pop-brand, un brand al tinerei genaratii, prezent pe piata cu o gama larga de arome. Nu in ultimul rand, Macromex distribuie gama de branduri Mars, Snickers, Twix, Bounty – excelenta din batoanele de ciocolata adusa consumatorilor si sub forma de inghetata.

Noutati pentru sezonul estival 2015

Inghetata Corso Dream de ciocolata cu bezele, Corso Fresh de iaurt cu sirop de zmeura, Corso Splash de vanilie cu sirop de ciocolata si topping de bomboane de ciocolata, Corso Intenso Profiterole, cornetul Corso Triple Choco sau cel Banana Split, stick-ul Corso Crazy Coconut&Mango, Snickers Caramel, Variety mix multipack, sunt numai cateva din noutatile pe care Macromex le aduce in acest sezon.

Pentru a comunica ofertele speciale si campaniile din vara 2015, Macromex foloseste instrumente specifice canalelor comerciale, in general, si ale clientilor, in particular. In plus, va incerca sa conecteze si mediul online cu cel offline, trimitand fanii in cautarea produselor din magazine.
Referindu-se la solutiile de diferentiere in magazine, Oana Stincel face urmatorul comentariu: “In categoria inghetata, raftul are o particularitate data de existenta vitrinelor congelate si prezenta produselor in vitrine. Obiectivul este sa maximizam atat vanzarile noastre, cat si pe ale clientilor nostri. De aceea incercam, in primul rand, sa aducem produsele potrivite in magazinele/vitrinele potrivite – adica, incercam sa implementam o sortimentatie optima. Apoi, materialele de semnalizare au contributia lor la vizibilitatea si atractivitatea unei vitrine.”

Si Algida (Unilever) a pregatit anul acesta multe surprize frumoase iubitorilor de inghetata. Mentionam aici lansarea noilor variante Magnum Crème Brulee si Magnum Tiramisu, dar si noile variante Big Milk Yogurt Strawberry si Big Milk Yogurt Caramel. Nici Napoca nu a ramas datoare la capitolul inovatii, lansand varianta cu menta.
Pe segmentul adresat copiilor se propune o inghetata care va face sigur senzatie printre micii pofticiosi, X-Pop cu bomboane pocnitoare.

 

Silvia Rusu, Brand Building Representative Ice Cream, Unilever South Central Europe (foto)

“Ca in fiecare an, Algida continua sa isi surprinda consumatorii prin proiecte speciale, promotii cu premii, pe care le vom derula in sezonul estival pe brandurile selectionate din portofoliu. Toate campaniile noastre sunt atent planificate, consumatorii nostri putand afla despre promotiile Algida si Napoca atat din magazinele participante, cat si din canalele media de comunicare. Incercam ca prin tot ceea ce facem sa pastram un nivel de executie de calitate superioara.”


Sub brandul Aloma, Nestle Ice Cream introduce o noua reteta de inghetata destinata consumului acasa: Aloma Noisette, o combinatie inedita de inghetata cu aroma de napolitane si alune, bucati de alune si migdale caramelizate. Noutati aduce si marca premium Nirvana, care intampina acest sezon cu reintroducerea in portofoliu a unui produs consacrat: Nirvana Pralines & Cream, disponibila acum si in ambalajul 850 ml.
In segmentul impulse, dedicat consumului individual, noutatile se concentreaza in jurul marcilor Top Gun - prin introducerea unui nou cornet de inghetata cu aroma de mascarpone si sirop de fructe de padure - si Best – care beneficiaza de doua noi produse: Raspberry si White Cocoa.
 

Citit 5656 ori

Articole recente -Maria Vaschi

Articole înrudite