fbpx Imprimă această pagină

Dezinfectanții fără clor – de la produse de nișă, la categorie de sine stătătoare

Scris de   Publicat Miercuri, 21 Martie 2018 16:17

Din grupa mare a produselor destinate curățeniei - a suprafețelor și obiectelor din casă -, se desprinde un segment distinct, nișat în urmă cu ceva ani, dar foarte targetat: cel al dezinfectanților care nu conțin clor. Potrivit RetailZoom*), acesta a crescut în vânzări cu 78,3% ca valoare și cu 76,8% ca volum, în perioada martie 2017 - februarie 2018, față de martie 2016 – februarie 2017. Este, așadar, una dintre piețele care prezintă un interes din ce în ce mai mare pentru toate părțile implicate: consumatorul final, marile rețele de magazine, producătorii.

 

*) Universul de raportare RetailZoom cuprinde: Carrefour Hypermarket, Carrefour Market (incluzând Billa), Cora, drogeriemarkt, Inmedio, Mega Image, Metro, Penny Market, Profi, Shop&Go.

 

Corina Tanase interstar Chim”Brandul Igienol, lider în categorie, a fost primul care a comunicat în piața dezinfectanților fără clor pentru suprafețe (în 2010), o piață inexistentă la momentul respectiv”, relatează Corina Tănase, Group Category Manager, Igienol. ”De atunci și până în prezent, comercianții au creat o categorie separată la raft, dedicată acestor tipuri de produse, pe fondul creșterii interesului din partea consumatorului final, preocupat din ce în ce mai mult de nevoia de dezinfectare fără clor și de protecția întregii familii, precum și pe fondul investițiilor puternice de media din partea deținătorilor de branduri.”


Anul trecut, de exemplu, când s-au lansat două branduri noi în categorie, piața de media pe acest segment s-a triplat față de 2016.


dezinfectante fara clor topuriPrezent pe platforma de dezinfectare a suprafețelor, Igienol, brand din portofoliul Interstar Chim, se bucură atât de notorietate, cât și de un grad mare de loialitate, ambele atribute fiind transferate și către platforma de îngrijire a mâinilor - în special geluri antibacteriene pentru mâini.

 

”Încrederea în brandul Igienol a fost construită pe platforma de dezinfectare suprafețe printr-o comunicare emoțională foarte relevantă pentru target, «Dezinfectare fără clor, copilărie fără griji!». Igienol protejează întreaga familie, în timp ce copiii au libertatea de a se juca și descoperi lucruri noi. Ne bucurăm de faptul că notorietatea și loialitatea brandului nostru sunt transferate și asupra gamei de produse antibacteriene pentru îngrijirea mâinilor”, menționează Corina Tănase.

 

Bătălia la raft este strânsă pe segmentul produselor antibacteriene pentru igiena mâinilor

 

antibacteriene pt maini graficPotrivit jucătorilor din piață, categoria săpunurilor antibacteriene pentru mâini este estimată la 8,5 milioane de euro, în creștere cu 4,4% față de anul anterior. În continuare sunt preferate de către utilizatori săpunurile solide, în proporție de 60%, spre deosebire de alte piețe europene unde predomină varianta lichidă.

 

În ceea ce privește șervețelele antibacteriene, piața ajunge la aproximativ 2 milioane de euro, dar, fiind vorba de produse biocide care necesită avizare din partea Ministerului Sănătății, acest segment poate fi susținut doar de o mică parte a producătorilor.


evolutie retail2Spațiul la raft devine din ce în ce mai limitat, apar producători noi, drept pentru care extinderea sortimentației pare destul de dificilă. Noile variante de parfumuri se pot lista doar prin înlocuirea celor mai puțin performante. Bătălia la raft este strânsă, iar lupta pentru a câștiga o vizibilitate cât mai bună este esențială.

 

 

În ediția din luna aprilie vom prezenta o analiză amplă a pieței produselor antibacteriene destinate dezinfectării mâinilor și a multisuprafețelor.

 

Citit 1346 ori

Articole recente -Maria Vaschi

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.