Imprimă această pagină

Preturile agita vanzarile racoritoarelor

Publicat în categoria Bauturi nealcoolice
Publicat Joi, 20 Septembrie 2007 19:18
Consumatorul roman prinde mai greu gustul trendurilor internationale, reactionand mai incet la calitate si mai repede la pret si la renumele brandului

analize

Vara e anotimpul in care vanzarile tuturor lichidelor - mai putin ale celor alcoolice - primesc un impuls notabil. Anul acesta, canicula a scos din buzunarul consumatorilor mai multi bani ca de obicei, temperaturile exagerate facandu-i pe romani sa incerce sa se racoreasca cum se pricep mai bine. Cert este ca bauturile racoritoare s-au aflat la loc de cinste, cele carbonatate fiind in topul preferintelor, dupa cum subliniaza si ultimul clasament al vanzarilor efectuat de revista noastra.

Despre cum arata, mai de aproape, piata romaneasca a racoritoarelor ne-au vorbit unii dintre cei mai mari (si mai comunicativi) jucatori de pe piata. Astfel, Carmen Maris, PR Representative European Drinks, este de parere ca piata bauturilor racoritoare are un potential de dezvoltare foarte mare, punand accent pe obiceiurile inca in formare ale consumatorilor autohtoni.

analize

Pe segmentul retail, sucurile se vand mai bine in gramaj mare, pe cand in retelele HoReCa au succes bauturile la sticle mai mici

"Piata racoritoarelor din Romania prezinta numeroase oportunitati, fiind o piata dinamica. Consumatorii autohtoni urmeaza unele tendinte globale, dar au si caracteristici care tin de specificul local influentat de cultura, istorie, regiune geografica, stil de viata. Noile tendinte sunt legate de cresterea consumului de bauturi racoritoare necarbonatate si cu continut scazut de zahar. Remarcam in ultimul timp preocuparile consumatorilor romani pentru o dieta echilibrata, specifica unui regim de viata activ. Solicitarile pentru acest tip de produse sunt in crestere - pe de-o parte fiindca din ce in ce mai multi consumatori vor sa-si mentina o dieta echilibrata si pe de alta parte fiindca gama aceasta de produse este asociata unui stil de viata", afirma Mugurel Radulescu, Director de Comunicare Coca-Cola HBC Romania.

analize

Consumatorul roman se mentine inca foarte sensibil la modificarile factorului pret

Catalin Ignat, Vice-Presedinte Marketing Carlsrom Beverage descrie mai amplu trendurile de pe piata racoritoarelor si factorii care o influenteaza: "Tendintele de consum ale consumatorilor romani de bauturi racoritoare atat carbonatate, cat si necarbonatate difera in functie de mai multi factori.

In primul rand, exista obiceiuri de consum diferite in functie de locatia in care se afla consumatorul. Astfel, am identificat vanzari mai mari in ceea ce priveste gramajele de 0,5 l pentru Orangina in Horeca si in ceea ce priveste gramajele de 2 l pentru in magazinele de tip super sau hipermarket. Se observa, de asemenea, un comportament distinct pe parcursul perioadei reci, in special in timpul Sarbatorilor de iarna.

analize

In acest interval creste vanzarea produsului ambalat in volum mai mare. Este vorba de perioade in care consumatorii petrec mai mult timp cu familia, acesta fiind motivul pentru care prefera ambalajul de tip take home, care le ofera un raport avantajos calitate/pret.

Pe timpul verii se inregistreaza o crestere a vanzarilor la produsele ambalate in volume mai mici. Pentru industria bauturilor racoritoare, sezonul cald incepe in mai si dureaza pana in octombrie. In general, o va ra calduroasa, implica o crestere sub stantiala a vanzarilor. Un alt trend international care se manifesta puternic si in Romania este orientarea din ce in ce mai mare a consumatorilor catre produse naturale (cu continut scazut de zahar, conservanti si coloranti)".

analize

In timpul Sarbatorilor, populatia se orienteaza catre volume mari de racoritoare, iar vara sunt preferate ambalajele mici, usor portabile

In ciuda acestor tendinte aparute pe pietele mondiale, preferinta pentru carbonatate, pentru bauturile still si soft, va exista intotdeauna, situatia datorandu-se unei multitudini de factori. Dintre acestia, unii dintre cei mai importanti ar fi beneficiul emotional, identificarea cu valorile respectivului brand si nu in ultimul rand, locatia de consum. Cu exceptia consumatorilor care opteaza pentru bauturi necarbonatate din motive rationale, pentru restul, sucurile acidulate reprezinta bauturile perfecte pentru evenimente sau intalniri cu prietenii.

analize

Tocmai de aceea, producatorii incearca sa mentina treaz interesul publicului, prin lansari tot mai dese si prin oferte care sa le atraga atentia. Astfel, European Drinks are in portofoliu atat bauturi carbonatate - Frutty Fresh, American Action Cola, Vita Tonic, Adria si Adria Cola, cat si bauturi necarbonatate - Fruttia Nectar si Juice si Fruttia Delicio.

De la inceputul lui 2007, oferta producatorului autohton s-a diversificat prin aparitia produselor Frutimine - un cocktail din 10 fructe, Joy, Fresh Tea - ice tea si Tomadelice Gazpacho, un cocktail de legume. "Totodata, la inceputul acestui an, Frutti Fresh a suferit un proces de rebranding, avand un ambalaj nou, ergonomic, pentru a fideliza consumatorii tineri", spune Carmen Maris. Oferta de bauturi carbonatate a Carlsrom Beverage se reduce la Orangina, prezenta pe piata in patru variante de produs: Clasic, Light, Rouge si Passion, aceasta din urma fiind lansata in luna februarie a acestui an.

Intrate de multa vreme in obiceiurile de consum ale populatiei, racoritoarele soft si still vor continua sa satisfaca pofta de inovatie a acesteia, prin produse noi, sofisticate, care sa raspunda mai multor tipuri de nevoi. In aceeasi idee, Carmen Maris este de parere ca piata va continua sa se segmenteze tot mai mult in viitorul apropiat, concomitent cu lansarea de produse si de ambalaje noi.

Citit 2912 ori

Articole înrudite