fbpx Imprimă această pagină

De ce au dat românii apa „chioară” de la robinet pe cea din comerț?

Publicat în categoria Bauturi nealcoolice
Scris de   Publicat Miercuri, 14 August 2019 13:57

Bem de două ori mai multă apă îmbuteliată decât acum 10 ani. În 2018, vânzările au însumat 1,56 de miliarde de lei

Cele mai recente statistici arată că, în România, consumul de ape minerale naturale, ape de masă și ape de izvor, comercializate în retail, a ajuns la 90,2l/capita/an, față de 50l/capita în 2011 sau 75l/capita în 2015. Adică, de 9 ori mai mult decât în Suedia, de 6 ori mai mult decât în Finlanda și de aproape 3 ori mai mult decât în Marea Britanie.


Categoria încă își păstrează caracterul sezonier, în lunile de vară înregistrându-se cel mai mare nivel al consumului.


aqua carpatica„Sezonul estival vine întotdeauna cu provocări în ceea ce privește fluxul de distribuție și stocurile. Dar tocmai această provocare se poate transforma în oportunitate de dezvoltare și creștere”, semnalează Valentina Vesler, Director de Comunicare & PR, Valvis Holding, grup care desfășoară operațiuni și în domeniul apelor minerale, prin intermediul companiei Carphatian Springs, brandul Aqua Carpatica. „Prezentă pe rafturile marilor magazine din lume, Aqua ­Carpatica promovează România ca «Patria Apelor Minerale», o campanie ce se doreşte a coagula toate eforturile pieţei şi ale instituţiilor statului pentru a valorifica resursele noastre naţionale şi a pune România pe harta economică a lumii, în acest domeniu”, adaugă Valentina Vesler.

 

Categoria se diversifică

 

top apa 2019De ce au dat românii apa „chioară” de la robinet pe cea din comerț? Răspunsul este simplu și același dintotdeauna: spre deosebire de situația din alte țări europene, unde sistemul public de apă potabilă este impecabil, în România, în drumul ei de la stația de tratare și până la bucătăriile noastre, apa trece prin conducte vechi sau deteriorate, conținând plumb, rugină, impurități etc., astfel că tot mai mulți consumatori optează pentru varianta care pare mai sigură – apa îmbuteliată. Sau, în unele cazuri, recurg la soluții casnice/semi-profesionale, de tratare a apei provenite din surse publice.


Apele minerale naturale – carbonatate și necarbonatate (plate) – domină încă piața, dar principalele lor concurente, apele de izvor și cele de masă, înregistrează cea mai bună dinamică în vânzări. Mărcile proprii sunt cel mai frecvent întâlnite în ultimele două segmente, având prețuri la jumătatea celor minerale naturale.


Majoritatea consumatorilor – uneori chiar și vân­zătorii – nu își dau încă seama de diferențele care exis­tă între tipurile principale de apă, deși acestea sunt menționate pe ambalaje. Diferențe, de altfel, foarte importante în businessurile celor implicați, pentru că unele variante aduc volum, altele, valoare. Astfel că, definiția general acceptată, mai ales în rândul consumatorilor „neavizați”, se rezumă la două tipuri: apă plată și apă carbogazoasă/carbonatată. Eventual, și parțial carbogazificată sau parțial decarbogazificată. Dar dacă scotocim bine la raft, regăsim și produse de lux, cum ar fi apa alcalină cu coloizi de aur și argint sau apele medicinale cu conținut diminuat de deuteriu. Ca să nu mai vorbim de recent apărutul segment al apelor cu arome și vitamine, încă de nișă, dar aflat pe un trend ascendent.


O dinamică bună înregistrează și segmentul apelor pentru sugari/bebeluși/copii, chiar dacă acesta repre­zintă, potrivit RetailZoom, doar 1,8% din categorie, ca valoare, și 0,3% ca volum. Aqua Carpatica Kids, Bucovina plată pentru copii, Jana Baby, Aquatique, Hipp Baby, San Benedetto, Vittel, Evian Kids sunt brandurile cele mai întâlnite la raft.


După cum precizează Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România), unele dintre aceste ape minerale naturale sunt atestate clinic de către Societatea Română de Pediatrie, de către Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Alfred ­Rusescu”, sau se autorecomandă, precizând pe etichetă mențiunea „recomandată pentru prepararea hranei sugarilor”.


„Această subcategorie s-a născut datorită interesului crescut al mamelor pentru o alimentație cât mai sănătoasă a copiilor”, afirmă Daniela Sima, Senior ­Trainer & Consultant, Sfera Business. „Însă din punctul meu de vedere, toate produsele din categoria de apă minerală plată sau carbogazoasă ar trebui să îndepli­nească caracteristici benefice pentru sănătatea fiecărui om, la orice vârstă. Vorbim doar de produsul primordial pentru existenţa noastră: APA! Cred că o respon­sabilitate mare revine producătorilor, care trebuie să se implice în educaţia consumatorilor, să explice clar ce caracteris­tici trebuie să aibă o apă «bună» şi la ce elemente trebuie să se uite, de exemplu, o mămică, pentru a oferi ­bebeluşului/copilului «cea mai sănătoasă apă»”, subli­niază Daniela Sima.

 

OPINIA ACHIZITORULUI


Radu Gherman, Manager Achiziții Lichide & Tutun, Carrefour România: „Un segment cu o dinamică deosebită este cel al apei alcaline”

 

Radu GhermanApa îmbuteliată înregistrează o creștere a vânzărilor de peste 12% în toate formatele de magazine Carrefour - hipermarket, market și express. Această evoluție este generată de trendul ascendent al consumului de apă, atât pe fondul creșterii temepraturii medii anuale, cât și a schimbării modului de viață al consumatorilor și a dorinței lor de a trăi mai sănătos. Un segment cu o dinamică deosebită este cel al apei alcaline, consum încurajat și recomandat de unii medici ca având efecte terapeutice.


Categoria va avea creștere constantă pe fondul modificărilor trendului de consum, provocările fiind date de asigurarea disponibilității produselor pe rafturile magazinelor, principalele probleme fiind reducerea debitelor izvoarelor pe anumite perioade de timp, constrângeri logistice specifice perioadei sezonului cald și infrastucturii rutiere din România.


Avem peste 25 de furnizori de produse în această ca­tegorie. Modificările de sortimentație se fac în vederea optimizării spațiului de raft, cu atenție sporită pentru inovații și articolele de rulaj. Integrarea segmentului apelor cu vitamine și aromatizate s-a realizat prin reducerea spațiului acordat apelor îmbuteliate în afara României.


Preferințele românilor vor rămâne orientate către apele îmbuteliate în România. Este posibil un efect de temperare a ritmului de creștere a apelor îmbuteliate, care poate veni din partea soluțiilor casnice/semi-profesionale de tratare a apelor din surse publice. În plus, în cazul în care studiile în desfășurare vor confirma efectul benefic al consumului de apă alcalină, ne putem aștepta la o creștere absolut spectaculoasă la nivel mondial, deși numărul surselor apelor natural alcaline este foarte mic.

 

casta apa gfk

 

 

Noutăți și strategii de comunicare

 

 

IMG 20190731 115551În prima jumătate a acestui an, Dorna (Coca-Cola HBC) s-a concentrat pe componenta de CSR a strategiei sale de comunicare – respectiv, campania Grijă pentru copii, ajunsă la ediția cu numărul şapte, derulată ală­turi de asociația Salvați Copiii România. Legătura dintre brand și copii este una puternică, apa îmbuteliată sub brandul Dorna Izvorul Alb fiind declarată de către Societatea Română de Pediatrie ideală pentru pregătirea hranei bebeluşilor și hidratarea lor zilnică. Pe lângă componenta de comunicare, această campanie a implicat și un ambalaj special pentru produs, eticheta sticlei de Dorna fiind adaptată în fiecare an cauzei susținute.


Pentru a acoperi toate momentele de consum, compania a lansat și două noi ambalaje: Dorna Izvorul Alb, apa minerală naturală, de 1L, şi Dorna apa minerală naturală carbogazoasă, de 1,25L.


IMG 20190725 144527Tot în prima parte a acestui an, Coca-Cola HBC a adus pe piața din România brandul GLACÉAU ­SmartWater - la gramaje oarecum atipice pentru piața locală, de 1,1L și 0,6L -, poziționat pe segmentul premium.


„Apa reprezintă o categorie de produs foarte ofertantă și în creștere. Credem că există o nevoie pe piață căreia GLACÉAU SmartWater îi răspunde foarte bine”, relatează reprezentanții Coca-Cola HBC. „SmartWater este un brand proaspăt, inovativ, care propune consumatorilor un produs de ca­litate foarte bună, sofisticat şi foarte interesant. Cercetările de pe mai multe piețe arată un răspuns pozitiv din partea consumatorilor în ceea ce privește conceptul și design-ul GLACÉAU SmartWater, pe care îl consideră foarte diferit de brandurile deja existente şi foarte atractiv. Am optat pentru gra­maje diferite pentru că SmartWater este un produs gândit pentru nevoile consumatorilor noştri, pentru ocazii de consum diferite, conform viziunii de a fi prezenţi prin portofoliul nostru în toate ocaziile de consum.”


0.5De anul acesta, brandul La Vitta, din portofoliul Maspex România, și-a completat gama cu un produs dedicat persoanelor active, care se află într-o continuă mișcare: La Vitta Sport, cu capac sport, în ambalaj de 750 ml. Acest produs beneficiază de o campanie OOH puternică.


Brandul de ape naturale minerale Bucovina are în derulare o campanie de promovare desfășurată sub sloganul Ținut sălbatic – apă echilibrată, prin care reinterpretează echilibrul din „sete de echilibru” – sloganul de bază al brandului. Campania a fost inspirată de teoria Half-Earth, conform căreia soluția ideală la problema civilizație vs. natură este ca oamenii să împartă planeta 50-50 cu natura.

 

Alte noutăți identificate la raft, în prima jumătate a acestui an, sunt sub brandurile Jana Kids, Perla Vrancei, Perrier și Stellar.

 

apa profi

 

 

 

Cum se pregătește industria în vederea limitării deșeurilor de plastic emise pe piață?

 

Portofoliul de produse Bucovina conține atât produse în ambalaje de sticlă, cât și produse în ambalaje PET. În vederea minimizării impactului asupra mediului, Maspex România a redus greutatea ambalajelor preformei PET, păstrând în același timp calitatea produsului finit îmbuteliat.

                                              

„Compania noastră acordă o mare atenție identificării și aplicării soluțiilor pro-ecologice. La nivel de companie, deșeurile sunt colectate separat și depozitate în recipiente sau containere specializate pentru a evita contaminarea mediului înconjurător. Totodată, luăm măsuri pentru a reduce cantitatea de deșeuri puse pe piață și încurajăm reciclarea acestora”, afirmă Ioana Vișean, Manager PR, Maspex România.

 

Studiul România CSR Index, realizat de compania de consultanță The Azores, a declarat Coca-Cola HBC România cea mai sustenabilă companie de pe piața locală pentru al patrulea an consecutiv.

 

„Pentru noi, să reducem amprenta operațiunilor noastre este o preocupare constantă, motiv pentru care direcționăm în această zonă investiții semnificative în fiecare an. Rezultatele sunt vizibile în eficientizarea proceselor de producție care consumă mai puține resurse și în ambalajele noastre care beneficiază de inovație – PlantBottle, realizată din plante în proporție de până la 30% și care este 100% reciclabil - sau de reducerea cantității de plastic folosite”, relatează reprezentanții Coca-Cola HBC România.  

„Împreună cu partenerul nostru strategic, The Coca‑Cola Company, lucrăm constant la implementarea unui plan cuprinzător, multianual care vizează în mod direct problemele legate de ambalaje. Aceasta are drept scop ca până în 2030 să colectăm și să reciclăm o cantitate de deșeuri de ambalaje echivalentă cu cantitatea de ambalaje pusă pe piață de către noi, atât la nivel local, cât și la nivelul grupului Coca-Cola HBC. Am făcut deja pași importanți pentru atingerea acestor obiective. De exemplu, 99% din ambalajele noastre sunt acum din materiale reciclabile și am identificat deja oportunități pentru a îmbunătăți acest indicator, prin asigurarea compatibilității între ambalajele noastre și facilitățile existente pentru reciclare.”

Citit 1303 ori

Articole recente -Maria Vaschi

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.