fbpx Imprimă această pagină

Scadere dramatica pe piata conservelor din carne

Publicat în categoria Alte produse alimentare
Scris de   Publicat Miercuri, 20 Iunie 2012 17:35

In 2011, vanzarile valorice s-au diminuat cu 26%, fata de 2010 si cu 38%, cantitativ, fata de 2008.

Potrivit reprezentantilor Asociatiei Romane a Carnii (ARC), piata conservelor de carne era estimata, in 2009, la 100 de milioane de euro. In 2010 a scazut cu 15%, iar in 2011 cu inca 26%.

Anul trecut, volumul pietei s-a cifrat la aproximativ 24.000 de tone, ceea ce inseamna doar 62% din nivelul maxim atins in 2008 (cantitatea mentionata include si grupa pateurilor vegetale sterilizate, fabricate, in majoritate, de producatori consacrati de conserve din carne).

Una din cauzele declinului pare a fi prabusirea sectoarelor de constructii si minerit, respectiv disparitia principalilor cumparatori de conserve.

In opinia Marcelei Mitáčková, Marketing and Development director, Hamé Holding, exista doua considerente de baza care au condus la modificari substantiale ale consumului. Primul tine de nivelul scazut al preturilor la alimentele de baza (inclusiv carne) care au incurajat consumatorul sa migreze spre produse neprocesate, in defavoarea celor procesate – lucru fortat si de constrangerile financiare aparute in ultimii trei ani, ca urmare a crizei economice.

Al doilea considerent se refera la nivelul mult diminuat al bugetelor de comunicare a categoriei.

„Se intrevede o numita redresare a acestei situatii, insa de efecte vizibile vom putea vorbi abia peste ceva timp”, este de parere Marcela Mitáčková.

Referitor la contractarea pietei, Andrei Ursulescu, CEO Scandia Food, afirma ca „acest lucru a fost cauzat in principal de schimbarea obiceiurilor de consum, lucru determinat de conditiile economice – migrarea din ready-meal-uri la conserva catre zona de mancare gatita in casa. Consumatorii au saracit, cumpara in volum mai mare si isi pregatesc masa acasa, renuntnd la conserve sau, in cazul celor mai instariti, la mancatul in oras.”

STRATEGII DE CONTRACARARE A EFECTELOR CRIZEI ECONOMICE


Care este reactia producatorilor si cum incearca sa redreseze consumul?

La aceasta intrebare, Marcela Mitáčková face urmatorul comentariu: „Incercam sa-i dam consumatorului valoarea adaugata de care are nevoie in aceasta perioada: produse net superioare calitativ oferite la preturi similare cu cele din trecut; downsizing aplicat intregii game Hamé, care ajuta consumatorul sa evite risipa. Cumparand portii mai mici, adecvate nevoilor de moment, acesta isi dimensioneaza consumul si isi optimizeaza bugetul, chiar daca per kilogram il costa ceva mai mult. In acest sens, relansarea brandului Antrefrig confera maximum de calitate in categorie la un pret foarte accesibil.” Strategia Scandia Food s-a axat pe doua directii principale: exportul si intrarea in noi categorii.

„Cu toate acestea, efectul de scadere a pietei nu a putut fi contracarat in totalitate”, recunoaste Andrei Ursulescu. In opinia sa, in acest moment, potentialul de revenire este inca scazut, intrucat criza economica a determinat o abordare axata pe economii din partea consumatorului, „mai exact, totul se bazeaza pe cel mai mic pret si nu neaparat pe cea mai buna calitate. Practic, factorul decisiv este pretul, iar modalitatile de redresare a consumului pot fi intrunite prin diversificarea portofoliului de produse simultan cu cresterea puterii de cumparare. Daca diversificarea portofoliului a avut loc, nu putem vorbi inca de o crestere a puterii de cumparare.”

 

VANZARI DE PATE DIN CARNE
Dupa magazin
 

Furnizorii care inteleg modul de promovare a ocaziilor de consum la nivelul fiecarui canal de vanzare vor avea un avantaj competitiv major.TRADITIE, INOVATIE SI CALITATE

Anul acesta, Scandia Sibiu sarbatoreste noua decenii de existenta. Pentru a celebra acest moment aniversar, compania a pregatit pentru consumatori o campanie de comunicare integrata, ce contine doua spoturi TV, o campanie ATL, evenimente speciale, campanie de PR si online, iar luna trecuta a lansat pagina de Facebook.

O alta surpriza consta in prezenta la raft a doua produse clasice ale bucatariei, Terina de mistret si Terina de cerb. Ele vin in completarea ofertei Scandia care contine si alte produse, precum Bucegi, Sadu sau branduri noi, Velicia si Via, care au fost lansate in 2011.

In acest moment, portofoliul companiei contine urmatoarele game: Delicina – carne de vita in sos rosu cu ciuperci, carne de pui sote, sos Bolognese cu carne de vita; Via – pate de porc, pate de pui, pate de gasca; Scandia Sibiu – pate rata si gasca integral, pate fazan si curcan, carne de porc/vita, rasol si sunculita, mancaruri, ciorbe si supe; Bucegi – lider detasat in categoria pate.

Hamé, cel mai mare producator de conserve din Europa de Est, ofera si in Romania o gama vasta de produse din gama clasica si din cea moderna. Toate conservele din carne sunt produse pe piata locala si au fost dezvoltate in respect pentru obiceiurile de consum ale romanilor.

Hamé a lansat de curand in Romania o gama de produse internationale, sub marca Hamé International Line, care presupune retete specifice anumitor zone de pe glob, cum ar fi „chilli con carne” – mancare mexicana. Aceasta gama de produse se bucura de un design inovativ, modern, diferit fata de ceea ce exista la momentul actual pe piata.

SCURTA RADIOGRAFIE A PIETEI


Principalii producatori de conserve din carne sunt Scandia Sibiu, Mandy Foods, Hamé Romania, Orkla Foods si Vascar Vaslui, care detin impreuna aproximativ 85% din valoarea pietei. Cea mai mare pondere din categorie (2/3) este detinuta de segmentul pate. Potrivit raportarilor Nielsen (decembrie 2011 – martie 2012, Total Romania, inclusiv discounteri), brandurile Bucegi, marcile proprii ale retailerilor, Scandia, Sadu si Ardealul asigura 75% din volumul vanzarilor, respectiv 72% din valoarea acestora.

Pateul din ficat de porc este principalul jucator in aceasta piata, restul sortimentelor – pate din alte specii, mancaruri si carne in suc propriu – completand categoria.

Foarte bine reprezentate pe segmentul pate sunt produsele marca proprie ale retailerilor, care, cumulat, si-au adjudecat pozitia a doua in „Top 5” producatori si branduri.

„Consumatorul roman iubeste brandurile si povestea din spatele fiecarei marci. Luand in considerare aceasta trasatura a noastra, orice investitie in brand, care comunica atributele sanatoase ale acestuia, va avea ca efect impulsionarea vanzarilor in detrimentul marcilor proprii”, este de parere Andrei Ursulescu.

FACTORI CE DETERMINA DECIZIA DE CUMPARARE

In opinia conducerii Scandia Food, in functie de tipul de consumator, se poate discuta despre un mix de factori care influenteaza decizia de achizitionare a conservelor din carne. Astfel, daca este vorba de consumatorul a carui decizie este bazata exclusiv pe atributul pret, vorbim de mixul price promo; daca luam in calcul consumatorul mainstream, pentru el conteaza brandul si ce ofera acesta, precum si distributia numerica, toate combinate cu promotii temporare de reducere a pretului. In cazul consumatorilor upper mainstream si premium, cu siguranta factorii cei mai importanti in decizia de cumparare sunt brandul si calitatea.

Citit 3066 ori

Articole recente -Maria Vaschi

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.