Imprimă această pagină

Snack-urile sarate isi mentin statutul de produse "de impuls"

Publicat în categoria Alte produse alimentare
Scris de   Publicat Vineri, 20 Aprilie 2012 20:10

Ca pret si varietate sortimentala, oferta producatorilor si importatorilor acopera toate segmentele de piata.
Piata gustarilor sarate este formata dintr-o multitudine de produse facute fie din aluat (sticksuri, grisine, covrigei, biscuiti, saratele, saleuri etc.), fie din faina de porumb (pufuleti cu sau fara arome, obtinuti prin expandare). Din aceeasi grupa mai fac parte chipsurile din cartofi, snack-urile din aluat de cartofi, popcorn-ul, precum si categoria „Nuts&Seeds” (alune, arahide, caju, fistic, seminte etc.), categorie pe care o vom analiza aprofundat intr-un alt articol.
In Romania, snack-urile sarate nu s-au impus in totalitate ca suplimente alimentare sau ca gustari intre mesele principale, ci sunt considerate mai degraba produse „de impuls”, consumate de obicei la petreceri, in excursii, in fata televizorului sau pur si simplu din plictiseala.
„Criza economica a influentat negativ consumul de snack-uri sarate”, afirma Alexandra Chirica, director marketing, Intersnack. „Noi actionam in categoria pleasure food, cu alte cuvinte jucam in segmentul «micilor placeri ale vietii». Romanii nu au renuntat definitiv la produsele tip snack odata cu declansarea crizei economice, dar au ales sa economiseasca printr-un consum mai rar.
Totodata, fenomenul numit downtrading – orientarea spre produse mai ieftine – si deschiderea tot mai mare catre promotii si-au facut simtite prezenta si in cazul nostru”, adauga Alexandra Chirica.
O particularitate a pietei este faptul ca semintele reprezinta cea mai mare parte a consumului de snack-uri sarate in Romania si, totodata, segmentul cel mai putin afectat de criza economica. Intersnack este prezent in toate marile categorii ale pietei analizate: chipsuri, snack-uri coapte, popcorn, specialitati, alune&seminte. Compania detine doua branduri importante: Chio si Nutline. Pe segmentul alune&seminte, Intersnack este prezent si cu marcile Fiesta si Felix, iar pe cel al specialitatilor, cu Pom-Bar. In urma cu 14 ani, Pan Group lansa, in premiera pe piata romaneasca, o gama variata de biscuiti „crackers”, sub brandul Salatini. In 1999, compania si-a imbogatit portofoliul cu o noua marca – de data aceasta pe segmentul covrigeilor sarati -, Capollini. „Romania este o piata in continua schimbare, care nu a ajuns inca la maturitate si in care apar modificari neasteptate, atat la nivelul operatorilor, cat si la nivelul preferintelor consumatorilor pentru diferite segmente de produs din cadrul categoriei”, este de parere Florin Busuioc, director marketing, Pan Group. „Totodata, o caracteristica a pietei locale o reprezinta interesul inca ridicat al comerciantilor si cumparatorilor pentru segmentul de vracuri, care detine ponderi importante in vanzarile de covrigei si biscuiti sarati”, constata Florin Busuioc.
Gama de produse Salatini este disponibila la raft in diferite variante de gramaj, adaptate nevoilor de consum, pornind de la 50g/pachet, 100g, 400g, ajungand pana la family pack, de unul si doua kilograme. Cele mai mari volume de vanzari se inregistreaza la gama clasica (sare), insa sortimentatia include diferite variante de gusturi: pizza, bacon, mac, ceapa si smantana, branza. La acestea s-au mai adaugat Salatini light, care este un produs cu continut redus de sare si grasimi, precum si Salatini de post.
Gama Capollini este formata din trei variante: sare, mac, susan, disponibile la gramaje de 80g, 300g, 700g si 1,5kg.
Categoria pufuleti este doar o nisa in piata snack-urilor sarate, de aceea, pana nu de mult, analistii nu au considerat aceasta categorie ca fiind un subiect de interes, de aici si lipsa unor statistici sau analize pe acest segment.
„Multi dintre specialisti, analisti si chiar consumatori nu au luat pana acum in calcul faptul ca producerea pufuletilor de calitate presupune o experienta indelungata si investitii permanente in tehnologie performanta si in retete imbunatatite continuu”, semnaleaza Eliodor Apostolescu, director general, Phoenix, compania care detine brandul Gusto Pufuleti.
Ca parte a industriei alimentare, segmentul de pufuleti a avut si el de suferit in ultimii doi ani, piata contractandu-se, in principal, ca urmare a diminuarii puterii de cumparare. Influenta crizei economice s-a tradus in schimbari la nivelul comportamentului de consum: oamenii au inceput sa regandeasca prioritatile in materie de cheltuieli, alcatuiesc mai atent lista pentru cosul de cumparaturi si se hotarasc mai greu la raft.

 

VANZARI DE SNACK-URI COAPTE*
Dupa magazin
 
VANZARI DE POPCORN
Dupa magazin
 
VANZARI DE CHIPSURI
Dupa magazin
 
VANZARI DE PUFULETI
Dupa magazin
 

Micile magazine de cartier inca reprezinta o forta de vanzare importanta pentru categoria snack-uri sarate si continua sa genereze o mare parte din totalul vanzarilor.


„Din cele observate, putem spune ca piata din Romania a ajuns la o oarecare maturitate. Suntem o tara europeana, iar piata se comporta ca atare, tocmai de aceea, diferentele dintre piata interna si cele din uniunea Europeana nu sunt semnificative”, relateaza managerul Phoenix.
Compania detine in portofoliu 15 tipuri de produse, distribuite la nivel national si international. Printre acestea mentionam: Pufuletii Gusto cu sare (in doua variante de gramaj), cu cascaval, cu pizza sau cu alune, Gusto cu Mega Surprize (in doua versiuni de gramaj) sau Ciocoletii (pufuleti inveliti in ciocolata).

 



MARCA PROPRIE CONTRIBUIE LA DEZVOLTAREA COLABORARII DINTRE PRODUCATORI SI RETAILERI
 

Pe fondul scaderii semnificative a puterii de cumparare, marile lanturi de magazine au inceput sa fie din ce in ce mai interesate de dezvoltarea portofoliului de produse marca proprie. Consumatorii, pe de alta parte, sunt si ei interesati de oferte de pret cat mai bune. Astfel, produsele marca proprie au o contributie puternica la dezvoltarea colaborarii dintre producatori si retaileri.
In categoria snack-uri sarate Carrefour comercializeaza aproximativ 350 de sku-uri, din care circa 16% sunt produse marca proprie. Vanzarile produselor proprii ale acestui lant de retail au crescut in 2011 cu 30%, fata de 2010.
Gama este foarte larga, de la popcorn, pufuleti, chipsuri, pana la noutati de genul aromelor noi propuse de furnizori. In ceea ce priveste marca proprie, sub brandurile Carrefour si Nr. 1 se regasesc covrigei, pufuleti, grisine, crochete, floricele de porumb, crackers etc., printre furnizori numarandu-se companii precum Marcomi, Eurex Alimentare, Croco, Pan Group etc. „Respectarea caietului de sarcini – cu norme de calitate foarte exigente -, livrarea la timp, calitatea foarte buna si constanta sunt cateva dintre cele mai importante cerinte pe care le avem de la furnizorii de snack-uri marca proprie. Suntem deschisi la colaborare si cu alti producatori care pot respecta standardele noastre”, ne comunica Andreea Mihai, director marketing, Carrefour Romania.
Si in cazul Real Hypermarket evolutia crescatoare a vanzarilor de snacks inregistrata in 2011, comparativ cu 2010, se pastreaza si in 2012, si este generata in special de imbunatatirea portofoliului de produse marci proprii, atat ca sortiment, cat si ca numar de articole.
Pe langa produsele TiP Sticks si TiP Pufuleti, au aparut la raft TiP Grisine in diverse sortimente (cu sare, cu aroma de cascaval, cu tarate), iar in grupa brezel exista produsele Real Quality Brezel cu sare, in variantele 90g, 300g, 750g.
Produsul de top ramane articolul TiP Pufuleti, succesul lui datorandu-se faptului ca este autentic romanesc. Real Hypermarket colaboreaza atat cu furnizori locali, cat si cu producatori din tarile vecine.
„Ne dorim foarte mult sa extindem colaborarea cu producatorii autohtoni, prin gasirea unor parteneri care sa raspunda exigentelor noastre privind calitatea si sa poata livra volume adaptate pietei in care activam”, afirma Florentina Dumitru, Product Manager Own Brand, Real Hypermarket.
Inca de anul trecut, compania a demarat un proiect strategic prin care urmareste atragerea producatorilor locali pe rafturile magazinelor si implicit familiarizarea acestora cu ceea ce presupune angajarea intr-un contract de marca proprie.
„Constanta in calitate si ofertarea unor preturi care sa asigure marcilor proprii premizele obtinerii succesului la raft sunt doua dintre ingredientele succesului atat pentru producator, cat si pentru retailer”, conchide Florentina Dumitru.

 

Citeste si: Sapte lucruri de stiut despre piata snack-urilor sarate

 

 

Citit 5297 ori

Articole recente -Maria Vaschi

Articole înrudite