fbpx Imprimă această pagină

Sosurile se ultraspecializează, ținând pasul cu dezvoltarea altor categorii alimentare

Publicat în categoria Alte produse alimentare
Scris de   Publicat Marți, 08 Iunie 2021 15:19

În ultimul an, cele mai multe lansări au urmat trendurile „zero zahăr”, rețete curate, fără conservanți, vegan/vegetarian și BIO, îndeosebi pe segmentele ketchup, muștar și maioneză

Una din schimbările generate de pandemie în categoria sosuri este creșterea interesului pentru gătitul acasă și, implicit, nevoia de experimentare și de creativitate. Ocaziile de consum care existau înainte în afara casei (prânz, gustare) s-au mutat in-home, astfel că produsele au devenit tot mai prezente și relevante în bucătăriile consumatorilor.

 

„În 2021, în această categorie, ne așteptăm să se mențină apetitul pentru inovații și pentru soluții creative care îi ajută pe consumatori să experimenteze cu diferite preparate mai mult sau mai puțin cunoscute”, afirmă Andreea Bobeș, Brand Building Manager Core Foods & Tea, Unilever SCE.

 

Consumatorii manifestă un interes crescut pentru produse și ingrediente de calitate, accelerează tendințele „less nasties”– mai puțin zahăr, mai puține calorii -, și e tot mai prezent în categorie trendul produselor vegetariene/vegane, care ia amploare și în România nu doar în perioada posturilor, ci ca un nou stil de viață și alimentație.

 

„În ceea ce ne privește, suntem mereu atenți să rămânem în ton cu toate aceste tendințe. Spre exemplu, am introdus pe piață sosul de maioneză preparat din surse vegetale de la Hellmann’s, fără ou, potrivit pentru vegani, vegetarieni, flexitarieni, dar și pentru cei pasi­onați de fripturi bine rumenite și rețete inspirate. Pandemia ne-a oferit ocazia să învățăm sau să reînvățăm să gătim – mai elaborat sau mai creativ –, dar ne-a și evidențiat importanța pe care trebuie să o acordăm unui stil de viață cât mai echilibrat, fără însă a uita de gust”, a adăugat Andreea Bobeș.

 

sosuri infograf

 

 

Granițele culinare au fost depășite

 

Există mai multe criterii de clasificare în categorie: în funcție de procesul de preparare și temperatura de servire vorbim despre sosuri reci sau calde; după culoare, avem sosuri albe sau colorate (roșii, brune); din perspectiva consistenței, sosurile pot fi lichide sau vâscoase. Fiecare subcategorie are la rândul ei numeroase subsegmente – produse cu gust dulce/ iute/ clasic/ cu ingrediente extra etc. De regulă, în practica cercetării de piață, se urmăresc în ansamblu patru grupe mari: muștar, maioneză, ketchup și „alte sosuri”, unde lista specialităților este foarte lungă, începând cu dip-uri (sosuri de înmuiat chipsuri sau bucăți de carne), la pastă de usturoi, sos de hrean, de soia, sosuri cu diferite rețete pentru mâncăruri etc. Analizând însă în detaliu oferta de la raft și datele de piață, observăm că există din partea consumatorilor dorința de diversitate și de ieșire din rutina zilnică a meselor banale. Ei vor să folosească sosurile cât mai creativ în bucătărie, pentru salate, marinade pentru carne sau, pur şi simplu, ca topping peste preparate.

Potrivit RetailZoom, în IKA*), segmentul sosurilor specializate a înregistrat cea mai bună dinamică a vânzărilor, crescând în perioada mai 2020 – aprilie 2021, față de anterioarele 12 luni, peste media categoriei: 17% ca valoare și 16% ca volum (litri). O privire și mai detaliată relevă faptul că apetitul românilor a crescut în intervalul menționat îndeosebi pentru dip-uri (deoarece și consumul de chipsuri a crescut) și sosurile de soia, chilli sau pentru grătar. În funcție de rețetă, preferințele s-au îndreptat către variantele basilico, salsa, genovese, arrabbiatta, bologneze, thai, french, guacamole.

 

Factori care au condus la dezvoltarea categoriei

 

Categoria a fost influențată pozitiv de numeroși factori. Printre aceștia, dezvoltarea ofertei de produse asiatice în retail, care în hipermarketuri au dedicate raioane speciale, cele mai bine vândute fiind sosurile, condimentele și ierburile aromatice chinezești, japoneze, thailandeze și coreene.

 

Un alt catalizator al pieței este trendul fusion – adăugarea de ingrediente exotice la combinații de preparate occidentale ultramoderne sau chiar tradiționale - consumatorii dorind să replice acasă rețetele realizate în restaurante, de chefi celebri.

 

Site-urile şi blogurile specializate, tot mai nume­roase, contribuie și ele prin sfaturi despre alăturarea sosurilor la diferite mâncăruri, la dorința consuma­torilor de a descoperi secretele gustului perfect.

 

Nu în ultimul rând, sosurile au devenit ultra­specializate, pentru că au ținut pasul cu dezvoltarea altor categorii alimentare, astfel că regăsim în magazinele fizice sau online propuneri pentru fiecare tip de carne - produse cu valoare adăugată aflate de curând în trend în România, cum ar fi mânzat din rasa Charolaise, carne de vită Angus, vită argentiniană, carne de porc de Mangalița, pui cu creștere lentă, carne BIO. Există și sosuri dedicate, light sau cremoase, pentru marea diversitate de paste din comerț, în funcție de forma acestora: subțiri, în formă de scoici sau de spirală, mini, tuburi etc. De asemenea, legumele crude sau gătite își găsesc câte un corespondent ideal în categoria sosuri, lucru valabil și pentru fiecare tip de orez sau de pește.

 

categorie bio nonbio

 

Și pentru că preocuparea pentru sănătate şi pentru produse sănătoase a început să devină o practică generalizată, sosurile BIO sunt tot mai ușor de gasit pe rafturile retailerilor – așadar încă un factor care a condus la creșterea categoriei. De altfel, datele RetailZoom arată că maioneza BIO a crescut în vânzări cu aproape 75% ca valoare și 90% ca volum, în perioada analizată, iar ketchupul cu 14%, respectiv 10,5% cu mențiunea că ambele segmente au pornit de la o cotă de piață cantitativă foarte mică, de sub 1%. Foarte vizibile la raft sunt produsele Panzani și mărcile proprii ale retailerilor, dar și multe importuri.

 

„Sosurile reprezintă un segment important în piaţa produ­se­lor convenţionale, iată de ce nu puteau lipsi din oferta raioanelor BIO. Oferta este centrată în prin­cipal în zona sosurilor pentru paste, a sosului tomat sau a ketchupului, muștarului şi maionezei, cele de tip «dressing» fiind destul de greu de produs sub rigorile legislaţiei pentru produsele ecologice, fără conservanți sau aditivi”, afirmă Adelina Păsat, Director Comercial, Nutrivita, unul dintre promotorii alimentaţiei bio şi a stilului de viaţă eco.

În portofoliul Nutrivita se regăseşte sosul de tomate BJORG, într-un pachet familial, cu un ambalaj prietenos cu mediul, brick de carton ce păstrează aroma tomatelor şi care este uşor de reciclat. Formatul este unul practic, 3 porţii a 200g, pentru mai multe utilizări, nefiind necesară stocarea unei cantităţi mari în frigider pentru mai mult timp. Produsul nu conține zahăr sau alți potențiatori de gust.

 

 

frunza bioDupă cum se vede în tabelul RetailZoom de mai sus, prezența produselor BIO este redusă, dar dinamica este spectaculoasă, mulți furni­zori încercând să acceseze acest segment cu mare potențial, care, deocamdată, își păstrează statutul de „cea mai mare piață de nișă”. Un impuls este faptul că se estompează, în rândul consumatorilor, confuzia între „natural”, „naturist”, „tradițional” și bio/organic/ecologic. Iar campaniile de informare la raft derulate de majoritatea retailerilor mari şi existenţa pe produs a semnului unic european de identificare - frunza formată din steluţe - ajută. În spatele acestei frunzuliţe şi a numelui BIO există un întreg proces foarte riguros de certificare şi control periodic, de la solurile pe care se cultivă ingredientele, la procesul de producţie, depozitare, transport şi până pe raft.

 
Inovații de rețetă și ambalaj

 

helmansUnilever a lansat în ultimul an Hellmann’s Mayo Squeeze, creând o rețetă nouă și o sticlă practică din plastic reciclat, care permite dozarea mai simplă a sosului. Fără conservanți, cu ouă de la găini crescute la sol și uleiuri de calitate, din surse sustenabile, acest sos de maioneză este o sursă importantă de Omega 3. A lansat, de asemenea, și Sosul Cheddar Hellmann’s, care nu conține gluten și este potrivit pentru vegetarieni. Ambalajul practic, 100% din plastic reciclat, dispune de un capac cu supapă care rămâne curat după folosire.

 

Produse diferențiatoare de la Hellmann’s, dar în ediție limitată, de sezon, sunt și sosul de maioneză cu piper roz sau sosul de maioneză cu trufe, delicatese pentru cei care caută combinații surprinzătoare de gusturi.

 

maggiÎn martie, Maggi a lansat o nouă gamă de produse în categoriile muștar, maioneză și sosuri (sos cu usturoi și sos tartar), potrivite și pentru vegani și vegetarieni. Acestea fac parte dintr-un portofoliu premium al companiei Nestlé în ceea ce privește rețeta și gustul, fiind destinate unor ocazii și întrebuințări multiple - salate, sandvișuri, grătar etc. - și disponibile în diferite tipuri de ambalaj, pentru a acoperi toate nevoile de consum. Formatul doypack este ușor de utilizat acasă - ajutând la reducerea pierderilor în comparație cu ambalajele standard tip borcan sau tub -, dar mai ales on-the-go, fiind ușor de transportat oriunde fără teama de a deteriora produsul.

 

Sahprod Meteor, companie ce deține brandul Sultan.U, a lansat un produs nou în gama ketchup: Sultan.U Siluet. Conceptul produsului se bazează pe trendul de consum „zero zahăr”, cu îndulcitor natural stevia și cu valori calorice mici. Produsul se va regăsi în rețelele IKA în acest sezon.

 

„Flexibilitatea sistemului de producție ne permite să ne adaptăm stocul în funcție de cererile pieței și ocaziile de consum. Din punct de vedere al packaging-ului, am lansat o variantă de gramaj mai mare, 750g, la cererea consumatorilor fideli ai ketchupului. Produsele au ambalaje ușor de folosit, capac dotat cu supapă de silicon care permite «easy squese», fără stropire, și «creative drawing» – adică desenăm cu ketchup”, precizează Aura Ozbay, Business Development Manager, Sahprod Meteor.

 

„Preocuparea pentru un stil de viaţă sănătos, dar şi sustenabil, este un catalizator important în foarte multe industri, fiind ceea ce ne împinge pe toţi să regândim portofoliile de produse, căutând să oferim nu doar reţete mai curate cu materie primă din surse sustenabile certificate, dar şi ambalaje mai prietenoase cu mediul cu scopul de a ne îmbunătăţi vieţile reducând în acelaşi timp impactul asupra mediului înconjurător”, afirmă Adrian Păsărică, Head of Marketing, Orkla Foods Romania.

 

„Cu privire la noutăţi, misiunea noastră este aceea de a îmbunătăţi vieţile consumatorilor, oferindu-le produse de calitate, potrivite stilului de viaţă şi nevoilor acestora. Acest lucru se poate vedea şi în noutăţile pe care le propunem anul acesta. Fie că este vorba de produse cu un conţinut redus de zahăr şi cu reţete curate, precum TOMI ZERO – primul ketchup din portofoliu fără adaos de zahăr, îndulcitori sau conservanţi -, de produse certificate BIO, sau de produse care să îi ajute să îndepărteze monotonia meselor zilnice prin gustul şi experienţa pe care le oferă, precum cele două articole picante şi aromate din cateogria ketchup: TOMI Chili şi TOMI Piper, toate noutăţile răspund aceleiaşi misiuni”, adaugă reprezentantul Orkla Foods.

 

Și pe segmentul muștarului se poate inova la nivel de gust și rețetă, iar exemplele de la raft sunt nenumărate - de la muștar cu boabe întregi picante, la variante cu tarhon, cilli, mărar și hrean, cu wasabi, cu dulceață de afine sau cu fulgi de ardei iute, până la specialități de tip muștar fin gourmet Dijon, cu vin alb.

 
evolutie categorie 

 

Cum au evoluat gramajele
 

 

Cu ocazia vizitelor prin magazine, am observat la raft, mai mult decât în anii anteriori, ambalări ale produselor la cantități mari, între 500g și 1.000g. Ne referim îndeosebi la branduri precum Sultan.U, Tomi sau mărci proprii ale retailerilor. Datele RetailZoom confirm că, cel puțin pentru ketchup, acesta este gramajul preferat de consumatori și în 2021, crescând în vânzări cu 14% ca valoare și cu 9% ca volum. Presupunem că acest lucru se datorează faptului că produsul aproape că nu lipsește de la nicio masă în familie de tip takeway (pizza, cartofi prăjiți), iar cantitatea mare este mai avantajoasă din perspectiva prețului de achiziție.

 

Totuși, acest segment de gramaj mare are o evoluție încetinită, deoarece întreaga piață de ketchup crește ca valoare cu 17,1%, dar produsele la peste 500g doar cu 14,2%, așadar scad în cota de piață.

 

În cazul celorlalte sosuri, în special dressinguri, cea mai bună dinamică au înregistrat-o produsele cu gramaje medii (351-499g) sau chiar mai mici. Se pare că shopperii le preferă în detrimentul cantităților mari pentru a evita alterarea, termenul de valabilitate fiind mic o dată ce capacul a fost desfăcut.

 

Nestlé încearcă să ajute consumatorii să aleagă porția potrivită prin forma și ambalajul produselor. Astfel, pe toate ambalajele este prezentă o comunicare nutrițională completă și transparentă. Nu în ultimul rând, compania își propune să facă o informare cât mai completă cu privire la un stil de viață sănătos, comunicând pe canalele digitale, pe pagina nestle.ro în secțiunea nutriție, precum și prin programele educaționale la care este partener: „Și eu trăiesc sănătos!“ și „Traista cu sănătate”.

 

Ce beneficii caută consumatorul la raft?

 

topuri sos„La modul declarativ, consumatorul este atent la «eticheta curată», își dorește să știe ce cumpără, ce mănâncă. Totuși, în practică, de multe ori primează prețul”, constată Anda Voicu, Marketing Manager, Fuchs Condimente, companie în portofoliul căreia regăsim brandul V6BBQ, dedicat consumatorului pasionat de grătar. „Indiferent de decizia sa, noi, în calitate de producător, avem datoria morală și comercială de a dezvolta produse «curate». Ne adaptăm produsele și rețetele la cerințele consumatorilor în permanență. În această categorie am lansat prima gamă de sosuri pentru grătar, completată de condimente adresate prin design, comunicare și moment de utilizare, bărbaților. Avem în vedere și produsele cu care am obișnuit consumatorii , cum ar fi sosul de Soia, Worcester sau Hot Pepper, și aici ne preocupă dezvoltarea unor sortimente «clean label»”, adaugă Anda Voicu.

 

Reprezentanta Sahprod Meteor consideră că, în această categorie, Generația Z este principalul driver al consumului, iar campaniile de marketing care generează engagement în social media influențează acest target. De aceea, inovația de produs – gust, packaging – este foarte importantă.

 

„În fața raftului sunt două categorii de consumatori: Generația Z, mare consumatoare a produsului, pentru care «eticheta curată» încă nu reprezintă un criteriu de selecție, și Generatia Millennians, pentru care acest aspect contează. În acest sens, din punct de vedere al rețetei s-au făcut eforturi de folosire a ingredientelor cât mai «curate». Pe acest trend am lansat produsul Sultan.U Siluet, «diet friendly»”, relatează Aura Ozbay.

 

Reprezentaanții Nestlé sunt de părere că grija consumatorilor față de alimentația și stilul lor de viață a crescut mult în ultimul timp, pandemia Covid-19 accelerând aceste aspecte.

 

„Ne bucurăm să avem consumatori mai interesați de nutriția lor, iar noi, la Nestlé, încercăm de mai bine de 15 ani să-i ajutăm să facă alegerile alimentare corecte printr-o comunicare transparentă a valorilor nutriționale, a ingredientelor și porției recomandate. De asemenea, avem nutriționiști care verifică rețetele și ambalajele produselor noastre pentru a ne asigura că furnizăm o informație cât mai utilă oamenilor care doresc să includă produsele Nestlé în alimentația lor”, evidențiază Boryana Vasilieva, Brand Manager Maggi.

 

În opinia sa, se observă în continuare o tendință ac­centuată de a găti mai mult acasă, consumatorul căutând diferiți aliați care să îi îmbogățească mesele și să dea o mai mare savoare mâncărurilor. Se observă, de asemenea, orientarea către opțiuni alimentare mai sănătoase. Din perspectiva canalelor de achiziție, se menține trendul accelerat din perioada COVID, ­online-ul având o evoluție constant pozitivă. Pentru perioada următoare, consumatorii vor căuta mai mult cele mai bune oferte, iar sensibilitatea promoțională va fi mai mare.

 

Opinia furnizorului


Andreea BobesAndreea Bobeș, Brand Building Manager Core Foods & Tea, Unilever SCE: „Ne asigurăm că dimensiunile porțiilor noastre sunt relevante pentru obiceiurile generale ale consumatorilor”

 

Dimensiunile porțiilor de consum pot varia în funcție de mai mulți factori, însă, spre exemplu, asociația alimentară europeană Food and Drink Europe încurajează producătorii să aibă o abordare armonizată a dimensiunilor de porții pentru produsele lor.


În Unilever, pentru a defini dimensiunile porțiilor utilizăm, pe de o parte, un ghid bazat pe ceea ce consumă de obicei cetățenii la o masă (urmărim date din studiile de consum, pentru a ne asigura că dimensiunile porțiilor noastre sunt relevante pentru obiceiurile generale ale consumatorilor) și, pe de altă parte, urmăm recomandările experților în nutriție, care iau întotdeauna în considerare factori precum densitatea energetică și valoarea nutrițională a produselor.


Astfel, Unilever definește dimensiunile porțiilor pentru produsele din categoria sosuri (ketchup, maioneză, sosuri specializate) ca „o lingură” - sau 15ml. În cazul sosurilor pentru paste, se are în vedere tipul sosului, dar de obicei se iau în considerare criteriile pentru felurile principale (unde o porție este formată din paste + sos).

 

 

casera gsk

Citit 381 ori

Articole recente -Maria Vaschi

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.