fbpx Imprimă această pagină

Marca proprie deține jumătate din piața de murături din retail

Publicat în categoria Alte produse alimentare
Scris de   Publicat Joi, 08 Noiembrie 2018 11:42

Deși achiziția din comerțul organizat este pe un trend crescător, cea mai mare parte a consumului este concentrată pe murăturile preparate în casă


Vânzările de murături monitorizate de RetailZoom în lanțurile internaționale de comerț indică o creștere de 13,3% ca valoare și 8,6% ca volum în perioada august 2017 – iulie 2018, față de anterioarele 12 luni. Românii apreciază îndeosebi castraveții și gogoșarii în oțet, însă dinamica cea mai bună, atât cantitativ cât și valoric, au înregistrat-o segmentele varză murată și ardei.
În IKA, legumele conservate în oțet sau saramură constituie o categorie dominată puternic de marca proprie - 45% ca valoare și 55% ca volum -, lucru confirmat la vizita efectuată în câteva magazine ale marilor retaileri.


analiza muraturi topuri„Punctul important al categoriei este calitatea, iar punctul sensibil este întotdeauna preţul”, remarcă Felicia Coman, Director Marketing, Darinne Distribution. „Este o piaţă care depinde întotdeauna de recolta anuală, iar acesta este un punct sensibil, care poate influenţa substanţial preţul de vânzare. În ultima perioadă, lanţurile de magazine fac o analiză şi o triere a brandurilor, rămânând mai puţine în sortimentul prezent la raft. Se observă un focus foarte puternic pe promovarea mărcilor proprii.”


În aceeași ordine de idei, Georgiana Mutu, Brand Manager la Fabrica de Conserve Râureni, face următorul comentariu: „În sectorul alimentar cred că există cel mai mult loc pentru creştere, mai ales în zona produselor naturale, fără conservanţi. Punctele nevralgice, pentru firmele româneşti, sunt materia primă şi concurența mărcilor proprii, de retailer. Pentru un brand puternic, ca Râureni, şi având în vedere raportul preţ/calitate, mărcile proprii nu constituie o ameninţare critică, poate doar în măsura în care trebuie să «deturnăm» în acest scop o parte a capacităţii noastre de producţie.”

 

Sezonul murăturilor începe cu o cheltuială de 261 de lei

 

analiza muraturi infoOrășenii își împart cheltuielile de toamnă între murături (cap de listă!), haine de iarnă și gemuri, conform unui sondaj realizat de Provident Financial România, Agerpres. Pentru murături, cheltuiala este de 261 de lei, iar pentru dulcețuri și compot, de 202 lei.


Datele din panelul de gospodării al GfK arată că 95% din murăturile consumate de români în prima parte a acestui an au fost făcute în casă, 3% au fost mărci naționale, iar 2% mărci proprii.
Alte studii pe consumator relevă că cele mai importante criterii pe care le iau în considerare consumatorii atunci când cumpără murături din comerț sunt conținutul de conservanți/coloranți și experiența anterioară pe care au avut-o cu produsul, iar motivele principale de achiziție sunt epuizarea celor preparate în casă și oferta diversificată și atractivă din magazine.

 

analiza muraturi caseta

 

 


„Pentru o vreme, ne-am luptat cu neîncrederea în produsele industriale, comparate cu cele făcute în casă, dar deja cred că am depăşit pragul critic, prin calitatea produselor Râureni, care sunt greu, dacă nu imposibil de deosebit, la degustare, de cele făcute în casă. Din ce în ce mai mulţi oameni adoptă stilul de viaţă modern, mai puţin bazat pe producţia în gospodăria proprie şi, de ce să n-o spunem, mai puţin îngrădit de prejudecăţi. De asemenea, suntem încântaţi când vedem că, din ce în ce mai mult, românii preferă branduri româneşti”, relatează Georgiana Mutu, adăugând faptul că, în ceea ce privește compania pe care o reprezintă este de așteptat o creştere ­double digit pentru anul 2018, peste media de creştere a pieţei, ca urmare a investiţiilor şi consolidării brandului Râureni. În rețeaua proprie de supermarketuri - Annabella -, Râureni are alocat în fiecare magazin o zonă specială, amenajată la standarde occidentale. În plus, are parteneriate solide cu restul retailerilor, precum și o echipă de merchandising care are grijă în permanenţă ca share of shelf şi poziţionarea la raft să reflecte poziţia de lider a mărcii.

 

Ce am văzut în magazine

 

Și în categoria murături asistăm la modificări în sortimentație și comunicare, pentru că generațiile de consumatori se schimbă. Așadar, creșterea vine și din extinderea portofoliilor furnizorilor. După cum menționam, există o presiune a retailerilor, care au o poziție dominantă în raport cu producătorii locali. Pe de altă parte, nici concurența importurilor, în special din Ungaria, Republica Moldova, Polonia și Turcia nu este de neglijat.

 


analiza muraturi comparatieDupă mărcile proprii care ocupă spații mai mult decât generoase pe rafturi și care beneficiază și de plasări secundare, brandurile cele mai vizibile - indiferent de proveniența acestora sunt: Defne, Râureni, Orzech, Darinne, Szatmar Gold, Alex Star, Bonduelle, Bunătăți de Topolo­veni, Giana, Dinadi (cu gama Boierul), Naturelo. Exclusiv în Auchan, în zona semnalizată „Produse românești”, am des­coperit gama Bunătăți de la Vali – castraveți cu miere, ardei iute etc., murături produse în Șomcuța Mare, județul Maramureș.


Ca nivel al prețurilor, de la brand la brand, cele mai accesibile produse sunt castraveții în oțet, iar cele mai scumpe gogoșarii umpluți, ardeii copți și murăturile asortate.


Produse nou lansate


Fabrica de Conserve Râureni a lansat mai multe produse noi, cum ar fi ardei capia în oțet, castraveți picanți și castraveți ardelenești.
Darinne a listat în acest sezon un articol nou, castraveți în saramură, deocamdată disponibil doar în borcan de 720ml.

 

analiza muraturi borcane

 

Citit 1440 ori

Articole recente -Maria Vaschi

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.