fbpx Imprimă această pagină

Începe dezghețul pe piața patiseriei congelate?

Publicat în categoria Alte produse alimentare
Scris de   Publicat Joi, 08 Noiembrie 2018 11:23

Produsele cu valoare adăugată aproape și-au dublat ponderea în ultimii ani, însă categoria continuă să aibă o penetrare scăzută


În perioada ianuarie-august 2018, categoria patiserie congelată ambalată a înregistrat în retail un volum al vânzărilor de 3.442 de tone și o valoare de 30,5 milioane lei, conform agenției Vektor Marktforschung. Creșterea față de primele opt luni din 2017 este destul de modestă: 2,3% cantitativ, respectiv 4% ca valoare.


analiza pariserie structuraPotrivit aceleiași surse piața, este compusă din trei segmente importante, cel mai consistent fiind reprezentat de aluaturile pentru foitaj, aluaturile pentru plăcintă și blaturile pentru pizza. Foile de plăcintă înseamnă o treime din vânzările categoriei, iar restul, deserturi ready-to-bake – minirulouri, minipateuri, merdenele, ștrudele, plăcinte cu dovleac/brânză, găluște, papanași etc. Acesta din urmă este și segmentul cel mai dinamic.


Primii cinci jucători - Unibel Nord (distribuitorul brandului Bella), Orkla Foods (Linco Patisero), Dr. Oetker (Morărița), Alfa Pastry (Alfa) și Edenia Foods (Edenia) – ocupă, cumulat, aproximativ 80% din piață, în timp ce mărcile proprii dețin o pondere moderată: 17% ca volum, 13% ca valoare.

 

Cum s-a transformat categoria în ultimii ani

 

Retailul modern, mult mai pregătit ca spațiu și ca dotări, este responsabil pentru trei sferturi din vânzări, în timp ce în comerțul tradițional oferta este limitată ca număr de branduri și varietate de produse. Per total însă, avem de a face cu o categorie activă, dinamică, mai ales în zona produselor cu valoare adăugată care aproape și-au dublat ponderea în ultimii ani, cu tot mai multe SKU-uri noi și implicit cu spațiu mai mare la raft.


analiza pariserie top producatori„Este mai degrabă o evoluţie şi o mani­festare a nevoii consumatorului pentru produse de tip «convenience», pentru că avem tot mai puţin timp liber, dar dorim în continuare să facem plăcinte, tarte, sărățele, foitaje sau cornuleţe de casă, aşa cum părinţii sau bunicii ne făceau nouă în copilărie. Aceleaşi schimbări le vedem şi în categoriile vecine, la rafturile de pizza sau prăjituri congelate”, subliniază Jeanina David, Category Manager Patiserie congelată & Ingrediente prăjituri, Orkla Foods România.


Oferta adresează, așadar, consumatorul care caută soluții moderne, ușoare, sănătoase și gustoase în același timp, soluții care îl ajută să câștige timp și energie, dar fără a face compromisuri la nivel de gust și calitate. Pe de altă parte, este încă o categorie cu penetrare scăzută versus alte categorii food, cu costuri mari de distribuție, atât pentru producător, cât și pentru retailer.


Un prim factor de influență în dezvolta­rea pieței îl reprezintă educarea consumatorului în ceea ce privește calitatea ofertei, explicarea beneficiilor induse de multitudinea de aplicații/versatilitatea sortimentelor. Un alt factor ar fi efortul furnizorului de a aduce în continuare produse noi, de calitate, gustoase și în același timp cu rețete curate, fără conservanți sau coloranți alimentari. Totodată, trebuie să găsească împreună cu retailerul cel mai bun mix de promovare a produselor, în beneficiul consumatorilor.


„Patiseria congelată este o categorie cu sezonalitate, lunile de toamnă sau iarnă cumulând peste 60% din valoarea vânzărilor. Acest lucru este explicat de faptul că vara, când sunt 40 de grade afară, nu îţi mai doreşti să porneşti cuptorul în bucătărie”, evidențiază Jeanina David. „În acest context, Linco Patisero a adus produse şi reţete noi în categorie, potrivite şi pentru sezonul cald, cum ar fi tartele din aluat fraged cu fructe sau în varianta sărată, quiche-uri cu legume de sezon. Am organizat inclusiv degustări în magazin, cu produs copt pe loc, astfel încât consumatorul să aibă ocazia să încerce şi să evalueze înainte de a cumpăra dacă îi place produsul. În comunicarea către consumatori alegem mixul cel mai potrivit pentru mesajul pe care dorim să îl transmitem. O mare parte din eforturile noastre de comunicare în ultimul an s-a concentrat în zona de online şi reţete video pe bază de aluaturi congelate”, precizează reprezentanta Orkla Foods.


analiza pariserie lansari noiAnalizând vitrinele frigorifice din mai multe magazine, constatăm că una dintre principalele caracteristici ale categoriei este diversitatea sortimentală, atribut de care pro­fită locațiile cu suprafață de expunere mare, în care ai multiple opțiuni de alegere între brandurile proprii și cele de producător. În plus, în food corner-ul retailerului există posibilitatea de a se consolida legătura dintre consumator și categorie. În cazul magazinelor mici din IKA, unde vitrina frigorifică găzduiește deopotrivă, aproape nedelimitat, patiserie congelată, legume congelate, carne congelată, eventual înghețată, mărcile proprii sunt net favorizate.

 

Opinia specialistului
poza cezarChef Cezar Munteanu: „Sunt necesare investiții în utilaje performante de depozitare și în promovarea produselor”

Produsele de patiserie, panificaţie şi cofetărie congelate sunt percepute, cel puţin la nivelul Uniunii Europene, ca fiind mult mai sigure decât cele refrigerate, din punct de vedere organoleptic şi igienic. De asemenea, există o predilecţie pentru aceste produse deoarece sunt uşor de preparat, dar şi pentru că sunt asociate cu tradiţiile şi gastronomiille locale. Nu în ultimul rând, au un termen mai mare de garanţie decât produsele de raft (refrigerate sau sub o altă formă de ambalare).


Creşterea veniturilor, a nivelului de trai şi tendinţa spre dieta occidentală (healthy products) au dus la expansiunea produselor congelate pe piaţa mondială.


Cei de la Global Insight Market spun că în următorii 6 ani, piaţa alimentelor congelate va creşte cu 25 de miliarde de euro. Produsele congelate tind să fie principalul actor care va conduce piaţa, în detrimentul celor proaspete - cel puţin la nivel de cash and carry sau retaileri finali -, pentru că au un conţinut scăzut de carbohidraţi, gluten sau amidon.


În ceea ce priveşte România:

• Încă avem un public reticent la aceste produse, însă piața creşte de la an la an, atât ca volume, cât şi ca sortimente şi calitate.

• Ce recomand? Cât mai multe alimente din gama „produse sănătoase», produse mai puţin bogate în grăsimi saturate şi zahăr.

• Avem nevoie de utilaje mult mai performante în ceea ce priveşte depozitarea spre vânzare. Produsele, de multe ori, îşi pierd din calitate din cauza acestui lucru.

 

Sugestia mea pentru producători sau importatori este să fie consistenţi în a promova genul acesta de produse. În mod normal, produsele congelate nu ar trebui să aibă „E”-uri, ar trebui să fie identificate ca fiind sigure din punct de vedere al conţinutului. Congelarea la -40 de grade Celsius păstrează într-un procent foarte bun alimentele, atât din punct de vedere organoleptic, dar şi nutritiv.

Astăzi, lumea trăieşte într-un ritm intens, în care lipsa de timp o face să aleagă produse de tip ready-meal, dar sănătoase, ca o alternativă la metodele convenţionale de gătit.

 

analiza pariserie caseta

Citit 1226 ori

Articole recente -Maria Vaschi

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.