fbpx Imprimă această pagină

Mesajul de pe ambalaj - criteriu decisiv de alegere a cerealelor pentru mic dejun

Publicat în categoria Alte produse alimentare
Scris de   Publicat Marți, 11 Septembrie 2018 14:32

Consumatorii sunt mult mai atenți la beneficiile și conținutul nutrițional al produselor

 


În România se consumă mai puțin de un kilogram de cereale pentru mic dejun per capita anual, ceea ce înseamnă aproximativ 40% din media înregistrată în țările vest-europene, potrivit Euromonitor. Acest nivel indică un potențial ridicat al categoriei, dar dacă luăm în calcul criteriile de alegere ale consumatorilor, putem spune că piața a făcut pași importanți înainte: până de curând, prețul și promoțiile, alături de brand, erau principalii factori de influență ai deciziei de cumpărare, în timp ce acum shopperii au devenit mai selectivi și exigenți, se ghidează după informațiile înscrise pe etichetă, sunt atenți la beneficii și la profilul nutrițional, majoritatea caută produse fără aditivi alimentari, fără gluten, fără zahăr, îmbogățite cu minerale și vitamine. La rândul lor, companiile și-au redefinit strategiile legate de inovație de produs, comunicare, disponibilitatea și vizibilitatea produselor.

 

grafice

 


În lanțurile internaționale de retail, anul 2018 a adus o creștere a vânzărilor de cereale pentru mic dejun cu 13% ca valoare și cu 7,5% ca volum. Conform datelor RetailZoom, 12% din vânzările valorice și 11% din cele cantitative reprezintă cereale mixte (musli). Împachetările la pungi sau cutii de 500g sunt pe prima poziție în lista de preferințe, urmate de cele la 250g.

 

Liderul pieței dă tonul în categorie

 

Producătorii se concentrează pe consolidarea portofoliilor, lansând noi sortimente în gamele deja consacrate, leit-motivul fiind varietate, noutate și chiar divertisment. Astfel, după o renovare majoră a gamei de cereale pentru adulți Nestlé Fitness, relansată în a doua parte a anului 2017 cu o nouă rețetă și o nouă comunicare pe ambalaj, focusul Nestlé din ultima perioadă a vizat în special noutățile pentru segmentul cel mai mare al categoriei, respectiv gama pentru copii și adolescenți. În această zonă a venit cu inovații, atât pe partea de consum in-house (gama de cereale pentru mic dejun), cât și on-the-go (batoanele de cereale pentru mic dejun).

 

topuri analiza cereale2

 


Iacob Nicolae Nestle 2„Îmbunătățim permanent profilul nutrițional al produselor noastre, iar cel mai recent exemplu este Nesquik Alphabet, pe care l-am relansat cu o nouă rețetă. Nesquik Alphabet propune un mod distractiv și educativ de a lua micul dejun (fulgii de cereale sunt în formă de litere), dar este și o alternativă hrănitoare, cu un conținut redus de zaharuri (- 46% față de media ca­tegoriei de piață din România, pe baza unui studiu din august 2018)”, relatează Iacob Nicolae, Business Executive Officer CPW, Nestlé România.

 


analiza cereale2 comparatie pretCompania tocmai a încheiat, la începutul lunii septembrie, campania Back to School (Înapoi la școală cu zâmbetul pe față), prin care a oferit în interiorul fiecărui pachet promoțional câte unul dintre cele trei rechizite pentru școală: riglă, radieră sau semne autoadezive pentru caiet). Campania a vizat formatele mari ale produselor Nesquik, Chocapic, Honey Cheerios, Cini Minis, Cookie Crisp și Lion.


Începând cu 1 octombrie, Nestlé își va întâmpina consumatorii cu o nouă campanie: Spicul Norocos. Promoția include formatele mari ale produselor Nesquik, Chocapic, Honey Cheerios, Cini Minis, Cookie Crisp, Lion și Fitness Standard.
„Aceste campanii promoționale sunt active în toată piața, iar disponibilitatea produselor participante variază în funcție de rotația și stocul magazinelor. Mai mult, pe lângă aceste campanii naționale, alături de partenerii noștri din retail implementăm și campanii dedicate specificului de comerț al fiecăruia”, precizează Iacob Nicolae.

 

 

Cereale pentru mic dejun: cu 30% din piață, marca proprie este un competitor puternic

 

 

cereale lidlDacă din punct de vedere valoric, marca proprie reprezintă 19,5% din totalul vânzărilor, ca volum, ponderea acesteia se dublează. Lidl, de exemplu, a ales să comercializeze în acest segment doar produse sub marca proprie Crawnfield: cereale integrale, fulgi de porumb, de ovăz sau de grâu, musli crocant (crounchy) cu diferite fructe, musli premium, musli bio, produse sub forma de biluțe sau scoici acoperite cu ciocolată, cu adaosuri de vitamine, calciu și fier. Produsele ocupă un spațiu la raft de aproximativ 4 metri, iar paleta de prețuri este extrem de generoasă, de la 3,98 lei/kg pentru fulgii de ovăz, la 29,98 lei/kg pentru musli bio.


analiza cereale3 comparatie MPÎn toate magazinele vizitate la începutul lunii septembrie marca proprie ocupă spații importante.

 


baton kauflandÎn Kaufland, la raftul dedicat batoanelor din cereale, marca proprie K-Classic are cele mai multe fețe la raft, urmată de brandul de producător Rommac. De remarcat că batoanele sunt amplasate la mare distanță de cereale și musli, într-o altă zonă a magazinului, împărțind același raft cu batoanele de ciocolată, gen Rom, Snickers, Twix.


În același spațiu se remarcă brandul Vedda (SC Kalpo din Buzău), baton slim bar semnalizat ca având noutăți în mai multe sortimente.


Tot în Kaufland, Musli Vitalis, de la Dr. Oetker, desfășoară o campanie pentru diverse sortimente din gamă sub îndemnul „Întâmpină toamna cu vitalitate și premii și primești setul de geometrie K-Clasic 4 piese”. Campania este semnalizată la capăt de raft, în zona iaurturilor.


În magazinele Penny regăsim sub marca proprie musli cu nuci și stafide, fulgi de porumb, cereale cu miere, cereale cu cacao, pernuțe din cereale, fulgi de ovăz și batoane cu susan. Foarte vizibile sunt și brandurile de producător Nestlé, Fortza (GoodMills), Vitalis (Dr. Oetker) și Cerbona (import Ungaria).


În Profi am regăsit, pe lângă marca proprie Proxi (fulgi de porumb, inelușe de cereale, fulgi de secară etc.), mai multe produse din import distribuite de Profi Rom Food.


produse carrefourÎn Carrefour, marca proprie cu același nume este bine reprezentată în segmentele batoane – cutie 8x200g -, musli, fulgi de ovăz (inclusiv sortimente bio) și cereale cu cacao. În acest magazin am remarcat și cel mai scump produs: batoane bio și batoane raw vegan cu semințe de cânepă, 167,71 lei/kg – produs în UE, diverse sortimente: vișine & dude, smochine, cacao, merișoare, vanilie, susan.


În Auchan sunt semnalizate la capăt de raft noile sortimente Nesquik Alphabet, produse partenere ale campaniei desfășurate de retailer, România neîmblânzită. Marca proprie este prezentă sub formă de fulgi de ovăz/ de porumb/ de cereale, inele de miere etc.


produse nestleÎn magazinele vizitate am remarcat o nouă gamă de cereale pentru mic dejun, lansată recent și bine semna­lizată: Crush – cereale umplute, sub umbrela brandurilor Nesquik, Cini Minis și Lion. Noile produse se numesc Lion Wildcrush, Cini Minis Crazycrush și Nesquik Cocoacrush, disponibile în două formate de consum (150g și 350g). În aprilie 2018, Nestlé a lansat și un nou baton de cereale: Lion, varianta „on-the-go” a cerealelelor pentru micul dejun Nestlé Lion, cu gust de caramel și ciocolată, pe o bază de glazură albă cu lapte.

 

 

 

caseta gfk

 

Citit 1719 ori

Articole recente -Maria Vaschi

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.