Imprimă această pagină

Dinamica vanzarilor de produse vegetale in perioada postului

Publicat în categoria Alte produse alimentare
Scris de   Publicat Miercuri, 05 Noiembrie 2014 17:35

Principalele produse alimentare consumate in perioadele de post, pe langa mancarea gatita in casa, sunt halvaua, mancarurile gata preparate conservate (shelf stable), alimentele procesate – de genul  mezelurilor sau pateurilor vegetale. Aparitia pe piata a unor alimente cum ar fi produsele uscate din soia, branza tofu, laptele vegetal, produsele semipreparate sau pre-gatite proaspete si inghetate etc. a facut ca perioadele lungi de post sa fie mai usor de trecut.

Facem precizarea ca, desi folosim generic expresii de genul „pate vegetal”, legislatia impune denumirea de „pate” numai in cazul retetelor care contin ficat, astfel ca acum aceste produse sunt considerate „aperitive vegetale”. De asemenea, „mancarurile vegetale” reprezinta acea categorie ce include fasolea batuta, sarmalele cu orez, mancarea de mazare, mancare de fasole verde, varza sau ciuperci si alte retete de mancaruri doar pe baza de legume (zacusca nu este inclusa).

Piata aperitivelor vegetale reflecta o dinamica pozitiva a vanzarilor in ultimul an, iar Scandia Food inregistreaza cresteri semnificative, atat din punct de vedere volumic, cat si valoric. Segmentul mancarurilor vegetale beneficiaza, de asemenea, de o crestere a vanzarilor, desi la o marime mai mica, motorul acestuia fiind constituit in special de retetele de fasole batuta.

Perioadele de post sunt abordate prin campanii integrate de comunicare si actiuni de trade care genereaza rezultate vizibile si masurabile, concretizate prin volumele ce pleaca din fabrica si ulterior de la rasft”, relateaza Andrei Ursulescu, CEO Scandia Food.Pentru postul Craciunului intentionam sa aducem in prim plan articolele vegetale ale marcilor Bucegi – vegetal simplu, cu masline, cu ciuperci -, fasole batuta de la Sadu, dar si aperitivele vegetale de la Scandia Sibiu – salata de ciuperci cu maioneza vegetala, fasolea batuta cu legume, hummus, vegetal simplu – lansate la inceputul acestui an.”

 

Pentru Scandia Food, produsele vegetale reprezinta un pilon important in legatura cu consumatorii aflati in cautarea alternativelor la retetele cu carne. Cea mai importanta modificare in portofoliul de produse vegetale a vizat marca Scandia Sibiu, care cuprinde acum retete curate, fara E-uri, coloranti, conservanti sau arome artificiale. Gama recent lansata – paste tartinabile pe baza de ciuperci, humus sau fasole cu diverse legume – si-a croit drum datorita atat avantajelor legate de lipsa aditivilor, cat si noutatii retetelor.

„Piata produselor de post pre-gatite este una de nisa. Din totalul pietei masurate in conturile internationale, aceasta reprezinta circa 10%”, afirma Carmen Gavrilescu, Marketing Manager Agricola.Este o piata interesanta, cu particularitati evidente, consumatorii avand o preferinta pentru produsele traditionale: snitel, parjoale/chiftelute, hamburger. In ultimii doi ani insa am observat si o tendinta pentru incercarea produselor vegetale specifice altor bucatarii, si aici ne referim la lansarea produsului nostru Falafel, realizat exclusiv din naut, dupa o reteta specific orientala.”

Agricola are portofoliul cel mai diversificat de produse vegetale pre-gatite, produse refrigerate ambalate in ATM, care se comercializeaza atat in retail, cat si in horeca. Pentru  postul Craciunului, compania lanseaza o noua provocare, produsul „Fantezie din legume”, care este deo0sebit de versatil ca utilizare, putand fi consumat ca atare – doar prin incalzire – sau poate reprezenta o garnitura excelenta si foarte gustoasa intr-un meniu de post.
Pentru ca suntem foarte atenti la stilul de viata al romanilor si suntem preocupati sa oferim produse vegetale croite pe asteptarile clientilor, pregatim o extensie a acestei game pentru postul Pastelui de anul viitor”, ne informeaza Carmen Gavrilescu.

 

Vanzarile sunt mari pentru aceste produse care au o sezonalitate evidenta: ponderea produselor vegetale in totalul vanzarilor este de 15%, iar in perioadele de post creste pana la 50%. Deoarece categoria se adreseaza an egala masura si ovolactovegetarienilor, Agricola a tinut sa o listeze pe toata perioada anului in conturile internationale de retail. In acest an, compania a micsorat cantitatea / ambalajul ATM, in primul rand pentru a oferi consumatorului o solutie mai versatila ca si gust – poti sa achizitionezi doua produse diferite o data - , dar si pentru a face cat mai facila incercarea acestor produse si de catre noi consumatori.

Ce se vinde cel mai bine in IKA*

Analiza datelor prezentate in continuare – procesate de RetailZoom - necesita cateva specificații. Pentru fiecare perioada de post a fost luata in considerare o saptamana in plus, anterioara postului, tinand cont ca o mare parte din cumparatori isi fac stocurile dinaintea inceperii acestei perioade. Astfel, perioadele de post au fost considerate astfel:
* Post Pasti 2013 - saptamanile 11-18 (11.03 – 05.05); un total de 8 saptamani.
* Post Craciun 2013 - saptamanile 45-51 (4.11 – 22.12); un total de 7 saptamani.
* Post Pasti 2014; saptamanile 9-16 (24.02 – 20.03); un total de 8 saptamani.

 

 

Pentru majoritatea categoriilor specifice postului, mai mult de jumatate din vanzarile anuale se desfasoara exact in aceste 15 saptamani, fiind mai concentrate in perioda postului Pastelui, comparativ cu postul Craciunului”, constata Cristina Moldovanu, Client Service Director, RetailZoom Romania.

 

 

 

 

Importanta postului in vanzarile anuale in 2013 – categorii principale



 

Vanzarile cele mai mari in aceste perioade sunt aduse de pateul vegetal, alaturi de mancarurile de post gata preparate (conservate) si laptele din baza vegetala. In schimb, perioadele de post contribuie cel mai mult in vanzarile mezelurilor vegetale, unde cele 15 saptamani contabilizeaza pentru 75% din vanzarile anuale si in categoria mancarurilor semipreparate cu baza vegetala, unde contribuie la 82% din vanzarile anuale.

 

Dinamica vanzarilor medii saptamanale in perioadele cu post lung vs. restul anului



Avand in vedere ca cele doua posturi lungi nu au acelasi numar de saptamani, s-a comparat valoarea medie a vanzarilor saptamanale din post vs. media saptamanala din restul anului, cand nu avem posturi atat de lungi. Pentru cele mai multe categorii, cresterea vanzarilor saptamanale in postul Pastelui este mai pronunțata decat in postul Craciunului. In 2014, in ciuda faptului ca ortodocsii si catolicii au celebrat Pastele in aceeasi data, cresterile vanzarilor medii saptamanale nu au ajuns la nivelul din 2013 (comparația pentru 2014 fiind facuta cu media saptamanilor disponibile pana in acest moment, adica pana la saptamana 39).

 

Importanta postului in vanzarile anuale in 2013 – categorii secundare



Dinamica vanzarilor medii saptamanale in perioadele cu post lung vs. restul anului

 

* Universul de magazine monitorizate de RetailZoom: Carrefour, Market, Cora, Metro, Mega Image, Shop&Go, Billa, Penny Market, Penny Market XXL, Profi, Inmedio.

Vom reveni in sectiunea Piata PREMIUM cu o analiza detaliata a categoriilor: dinamica inregistrata in perioada ianuarie – octombrie (2014 vs. 2013), segmentarea categoriei in functie de tipul/forma produsului, top companii, top branduri.

Citeste si:
In ultimii ani, meniul „de post” al romanilor s-a imbogatit considerabil

Citit 2715 ori

Articole recente -Maria Vaschi

Articole înrudite