Imprimă această pagină

Piata pastelor fainoase din Romania

Publicat în categoria Alte produse alimentare
Publicat Luni, 15 Septembrie 2014 17:52

Piata de paste fainoase din Romania ofera o mare varietate de produse, atat in ceea ce priveste compozitia, cat si forma acestora. Majoritatea producatorilor au incercat sa satisfaca nevoile consumatorilor prin lansarea de noi produse cu o calitate superioara sau prin imbunatatirea calitatii celor existente. Potrivit principalilor producatori, in prezent, cererea este aproape complet acoperita.

Pastele uscate sunt de departe mai populare decat cele refrigerate (proaspete), reprezentand aproape 100% din vanzarile totale de paste fainoase din volumul de retail. Acest lucru se explica prin faptul ca pastele uscate au un pret mai mic, precum si o acoperire mai larga din punct de vedere al distributiei. In plus, cele refrigerate necesita conditii speciale de pastrare si nu pot fi gasite in toate punctele de vanzare, iar obiceiul de consum in Romania, desi a cunoscut ceva schimbari in ultimii ani, a ramas serios cantonat in zona pastelor uscate.

Desi criteriul principal de cumparare este pretul, asa cum arata cele mai recente studii, consumatorii iau in calcul, de asemenea, si alte elemente cum ar fi notorietatea brandului si forma ambalajului. Ceea ce este specific pentru piata din Romania este lipsa unui gramaj standard al pachetului de paste, astfel pe piata putand fi gasite o varietate de gramaje, de la 230g la 1 kg, iar in magazinele traditionale si chiar si in unitati mari din retailul modern sunt disponibile si variante de paste vrac.

Romanii consuma in cea mai mare parte paste fainoase din grau moale. Cu toate acestea, datorita trendului european, consumul de paste fainoase din grau dur este in crestere si se asteapta ca acest tip de paste sa inregistreze o crestere solida in urmatorii ani. De altfel, unul dintre motivele cresterii categoriei de paste fainoase din ultimii ani este schimbarea perceptiei romanilor fata de produs. Initial pastele erau vazute mai degraba ca un ingredient pentru supa si nu ca un fel de mancare principal, acestea fiind consumate in prezent ca o masa in sine si sunt pregatite chiar dupa retete sofisticate.

Vanzarile de paste fainoase din Romania au crescut valoric cu doar 1%, de la 460,3 milioane lei in 2011, la 463,7 milioane lei in 2012, iar pentru 2013, cresterea a fost tot de cca 1%, la o valoare de 466,2 milioane lei, conform Euromo-nitor International.

OBICEIURI DE CONSUM SI DIFERENTE REGIONALE

In Romania, pana acum cativa ani, era foarte mic consumul de paste lungi si foarte mare de paste scurte. Un fenomen tot mai des intalnit este cel al influentarii obiceiurilor de consum, conform traditiilor altor popoare, de catre romanii plecati peste hotare si reintorsi in tara. Acest lucru s-a intamplat si in cazul pastelor, cand romanii au preluat modul de preparare specific italian. Mai mult decat atat, fenomenul a influentat si regionalitatea consumului de paste. Cel mai mare consum este in zona Bucurestiului si in vestul tarii, unde exista o comunitate mare de italieni.

Diferentierile regionale se datoreaza si producatorilor cunoscuti in fiecare zona. In ultima vreme, prin retelele de modern trade, producatorii locali au inceput sa fie cunoscuti la nivel national, iar vanzarile au inceput sa se egalizeze.

In Transilvania, foarte populare sunt pastele pentru supa, urmate de spaghete si paste scurte, in Moldova foarte apreci-ate sunt macaroanele, iar in Muntenia, spaghetele si formele scurte.

CINE SUNT PRODUCATORII DIN TOP?

Conform datelor Nielsen, producatorii locali dominau in 2012 piata pastelor fainoase din Romania, acestia realizand majoritatea vanzarilor din aceasta categorie. Baneasa si Pambac SA aveau aceasi cota de piata, 23,1%, fiind urmate de Pangram (Monte Banato) cu 15%, Arnos cu 6,2% si Boromir cu 6,1%.

Tot in 2012, un alt jucator valoros a intrat in cursa, producatorul de paste fainoase Hutton din Satu Mare, care, conform Wall Street, a investit aproape 5 milioane de euro in extinderea capacitatii de productie, mizand pentru 2013 pe o crestere de 20%, fata de anul trecut, prin largirea portofoliului de produse, in special paste lungi.

SCURT ISTORIC AL CATEGORIEI

Exista o mare dezbatere despre cine a inventat pastele fainoase.

Contrar parerii generale, se pare ca nu italienii, ci chinezii sunt cei care au descoperit pastele fainoase, acum 4000 de ani, conform italianfood.com.

Ce sa cautam atunci cand cumparam paste?


O sugestie probabil partinitoare oferita de pastacanada.com este aceea de a ne asigura intotdeauna ca pastele pe care le cumparam sa fie 100% din grau dur. De asemenea, tot potrivit aceleiasi surse, ar trebui sa ne asiguram ca produsul are o culoare translucida si nu prezinta nici bule de aer sau zone intunecate.

Cate tipuri de paste exista?

Se pare ca exista mai mult de 600 de forme de paste in intreaga lume; unele dintre cele mai comune tipuri de paste la nivel mondial sunt: fusilli, linguini, rigatoni, spaghettini.

Criterii de apreciere a pastelor de calitate

Expertii spun ca exista sapte criterii-cheie utilizate in evaluarea pastelor:
Culoarea: Pastele de calitate pot fi recunoscute prin culoarea de chihlimbar, luminoasa.
Grad de lipire: Pastele sunt cu atat mai bune cu cat se lipesc mai putin la fierbere. Daca pastele se transforma intr-o minge lipicioasa in sita, la scurs, acesta este un semn potential de paste de proasta calitate.
Textura suprafetei: Pastele de calitate au o suprafata mata, cu aspect consistent.
Grad de elasticitate: Italienii numesc aceasta caracteristica "al dente", o caracteristica a pastelor gatite bine, mai precis pastele trebuie sa fie elastice dupa fierbere.
Consistenta: Putem spune cat de bune calitativ sunt pastele in functie de cat de mult este nevoie sa le mestecam. Cu cat mai mult timp avem nevoie sa le mestecam, cu atat sunt mai bune.
Separarea particulelor: Pastele de calitate vor ramane separate atunci cand sunt mestecate; nu ar trebui sa se grupeze, formand o bila.
Gust: Pastele de calitate au o aroma subtila de alune.

Citit 7957 ori

Articole înrudite