fbpx Imprimă această pagină

"Important este sa stii unde sa iti vinzi produsele"

Publicat în categoria Strategii de piata
Publicat Luni, 15 Septembrie 2008 16:44

Interviu cu Manuela Banu, director executiv Orkla Foods Romania

Detineti functia de director executiv al Orkla Foods Romania din luna martie a acestui an. Ce ne puteti spune despre experienta dumneavoastra anterioara acestei functii?

profil

Vin la conducerea Orkla Foods Romania dupa o experienta de 12 ani in domeniul industriei alimentare, chiar daca formarea mea profesionala este complet diferita de cea a industriei alimentare. Visul meu era sa lucrez in domeniul aviatiei, in anul 1990 cand am terminat facultatea de aeronave, a fost ultimul an in care s-au mai primit repartitii la Romaero. Am avut aceasta pasiune de a lucra in industria aviatica de pe la 14-15 ani, dar ulterior nu sa mai investit suficient in industria aviatica, iar pentru cei din domeniu nu existau decat doua variante: fie sa iti continui cariera undeva in afara tarii, fie sa gasesti o alta alternativa. In 1996 am luat hotararea de a parasi industria aviatica, m-am reprofilat, am mers catre industria alimentara si am avut sansa de a ma alatura unei echipe tinere dintr-o companie belgiana in care businessul se conducea dupa principiul occidental. In acea perioada totul era ceva absolut nou pentru mine care lucrasem cativa ani ca inginer in domeniul aviatiei.
Prima functie pe care am avut-o a fost in cadrul departamentului financiar, iar dupa o experienta de doi ani in cadrul acestui departament am reusit sa acumulez foarte multe cunostinte si sa inteleg ce inseamna un business. Mi-am dorit sa stiu cat mai multe si sa inteleg mecanismul unui business, am trecut prin multe alte departamente, ca de exemplu marketing, aprovizionare si intr-un final am fost promovata pe functia de director de operatiuni. Departamentul de operatiuni era un departament nou infiintat si am fost primul director de operatiuni din acea firma. Structura mea de inginer, foarte orientata catre cifre si cu o gandire foarte structurata, m-a ajutat considerabil sa fac fata tuturor provocarilor din acel moment.

Dupa sase ani petrecuti in cadrul acestei companii, am considerat ca nu mai puteam aduce valoare si am inceput sa caut altceva in piata. Nu a trebuit sa caut foarte mult sau sa astept foarte mult pentru ca in acel an Orkla a intrat pe piata din Romania prin achizitionarea Topway. M-am alaturat echipei Topway la 1 aprilie 2002, deci am venit practic odata cu Orkla in Romania si a fost o provocare destul de mare pentru mine, urma sa intru intr-o alta zona si anume zona de vanzari.

In momentul in care ati decis sa plecati, nu ati considerat ca este riscant sa mergeti catre o companie abia intrata pe piata romaneasca?

Nu. Chiar inainte de primul interviu pe care l-am avut cu presedintele Consiliului de Administratie de la acea vreme, m-am interesat despre aceasta companie si am constatat ca este un loc unde mi-ar face placere sa lucrez. Trebuie sa recunosc, ca pentru mine a fost o provocare imensa pentru ca Orkla reprezenta ceva foarte puternic.

La inceput nu am fost foarte sigura care este pozitia pentru care voi aplica, dar ulterior am constatat ca este o pozitie cu amploare, urma sa ma ocup si de vanzari si de partea de produse profesionale. Si asa am inceput sa fiu parte din Orkla Foods Romania, iar la inceputul acestui an, mai exact in martie am preluat functia de director executiv al Orkla Foods Romania.

Cand ati fost anuntata ca veti fi numita in actuala functie, ati acceptat propunerea fara sa ezitati?

Nu am ezitat pentru ca Orkla este o companie pe care o cunosc foarte bine si in cadrul careia lucrez de sase ani, deci nu putea sa imi ofere foarte multe surprize. Facand parte din managementul de inceput al acestei companii, am luat parte la toate etapele pe care ea le-a parcurs, iar in ultima perioada am fost implicata in achizitii si in integrarea noilor companii.

Care considerati ca au fost principalele dumneavoastra calitati pen tru care ati fost numita in aceasta functie?

In primul rand rezultatele pe care le-am obtinut de-a lungul anilor in aceasta companie sunt cele care m-au sustinut si care m-au reprezentat. In al doilea rand seriozitatea, iar treia calitate este pasiunea cu care fac lucrurile. Nu stiu daca astea sunt singurele, poate mai sunt si altele, dar cred ca acestea trei sunt foarte importante.

Care sunt principalele obiective pe care le aveti in cadrul acestei companii?

Obiectivul principal este sa cream in Orkla un business profitabil, o crestere permanent profitabila. Pot spune ca acesta este obiectivul nostru prioritar. La fel de important este sa reusim sa ne simtim bine in compania noastra pentru ca, desi este o companie multinationala, nu se comporta ca o multinationala. Orkla este o companie care a venit in Romania si care s-a dezvoltat aici prin achizitia de companii locale, dar care doreste sa isi pastreze valorile locale.

In mai putin de o jumatate de an de cand sunteti la conducerea acestei companii au avut loc mai multe schimbari: dupa un lung parteneriat cu distribuitorul Interbrands ati ales sa mergeti cu Whiteland, o parte din productia de la Craiova a fost transferata la Covasna, iar acum incep sa apara si noutatile din zona produselor. Putem spune ca acestea au fost prioritatile pentru inceput?

Orkla Foods Romania a trecut printr-o perioada de liniste la sfarsitul anului trecut, iar asta se datoreaza diferitelor schimbari care au avut loc atat la nivel international cat si la nivelul acestei companii. Numirea unei alte persoane la conducere aduce intotdeauna un suflu nou. O parte din proiectele pe care le-ati mentionat sunt demarate inainte de numirea mea, dar altele au fost puse in practica imediat dupa venirea mea. Este foarte adevarat ca ne-am schimbat distribuitorul, iar aceasta decizie a fost luata in urma discutiei pe care am avut-o cu vechiul distribuitor. Prioritatile noastre erau diferite si am considerat ca Whiteland este distribui torul care ni se potriveste pentru un parteneriat.

Ce intentionati sa schimbati in cadrul companiei?

Deocamdata nu am planuri de a schimba ceva, dar bineinteles ca schimbarile vin; nu cred ca schimbarile sunt neaparat legate de o persoana noua intr-o functie noua. Pot sa va spun ca nu am planuri de a face schimbari, dar in acelasi timp nu va pot spune ca nu vor fi schimbari.

La sfarsitul primului an de mandat, ce va fi foarte important pentru dumneavoastra: cifra de afaceri, cota de piata sau satisfactia consumatorului?

profil

Cu siguranta toate cele trei elemente sunt foarte importante. Cifra de afaceri arata o crestere a cotei de piata, care arata, de fapt, preferinta consumatorului pentru produsele noastre. Toate aceste elemente sunt primordiale in analiza pe care o voi face la sfarsitul acestui an.

Consumatorul nostru a devenit foarte pretentios si sunt convinsa ca asa se va intampla de acum inainte, lumea incepe sa aiba deschideri, incepe sa compare produsele altor producatori de pe piata cu produsele de import, iar toate acestea nu fac decat sa ne ridice stacheta. Si de aici pornind, ne vom uita cu siguranta asupra cotelor de piata pe care le dorim din ce in ce mai mari si sunt convinsa ca avem resursele necesare pentru a le obtine. Iar la final, avem si o datorie fata de actionarii acestei companii si cu siguranta ne vom uita si la rezultatele financiare care sunt foarte importante si trebuie sa ii facem sa inteleaga ca merita sa investeasca in aceasta companie.

Activati pe o piata destul de dinamica. Prin ce incercati sa va diferentiati fata de ceilalti jucatori din piata?

In primul rand, produsele pe care noi le fabricam sunt cele care ne recomanda. Trebuie sa fim permanent prezenti cu produsele pe care consumatorul doreste sa le gaseasca, iar in masura in care vom reusi, ne dorim sa fim cu un pas inaintea competitorilor si sa oferim consumatorilor produsele pe care si le-ar dori. Mai mult decat atat, foarte important este sa si stii unde sa iti vinzi produsele, care este canalul de comert unde consumatorul doreste sa gaseasca produsele respective si sa fii prezent acolo.

Sunteti prezenti cu produsele companiei in toate canalele de comert?

Avem acoperire nationala, deci suntem prezenti cu produsele noastre in ambele canale de comert.

In care dintre aceste doua canale de comert detineti un procent mai mare?

Putem spune ca exista un echilibru intre cele doua canale de comert.

Din punctul dumneavoastra de vedere care credeti ca este canalul de comert care va avantajeaza mai mult?

Aici este o discutie mai lunga, dar ce va pot spune este ca dezvoltarea si dinamica cea mai mare o va cunoaste comertul modern. In acelasi timp, acordam o foarte mare atentie si canalului de comert traditional si asta pentru ca produsele noastre detin o piata mai mare acolo. Chiar daca oportunitatea mai mare este in canalul de comert modern, trebuie sa acordam o foarte mare atentie si comertului traditional care reprezinta un procent important in categoriile in care noi actionam.

Exista sau intentionati sa lansati anumite programe speciale prin care sa veniti in sprijinul comerciantilor traditionali?

Tratam fiecare canal de comert in functie de caracteristicile acestuia, avem programe de trade care sunt dedicate comertului modern si programe de trade care sunt dedicate comertului traditional. Asta se intampla tocmai pentru ca specificul fiecarui canal este diferit, iar noi trebuie sa ne adaptam oferta in functie de zona in care activam.

Dezvoltarea lanturilor de comert modern va duce, in timp, la disparitia multor magazine traditionale. Ce parere aveti despre acest aspect?

Ramane de vazut ce se va intampla cu aceste magazine traditionale, pentru o perioada de acum incolo acestea vor rezista, dar in timp se va face o selectie. Nu stiu cum vor evolua lucrurile, dar sunt sigura ca o perioada de timp, aceste magazine, nu chiar de bloc, dar cele din cartiere vor avea o insemnatate.

Cat de dificil sau cat de usor a fost sa va formati o echipa?

profil

Echipa este foarte importanta pentru succesul unui manager si al unei companii, iar oamenii din prima linie sunt o parte din fostii mei colegi. Eu cred foarte mult in oameni si in atitudinea lor. Obisnuiesc sa ma intalnesc cu oamenii mei si sa avem discutii saptamanal, imi doresc ca ei sa aiba o atitudine pozitiva, constructiva si sa fie foarte deschisi.

Sunt o persoana deschisa, sunt o persoana deschisa dialogului si care are nevoie de argumente, iar daca aceste argumente sunt logice nu am nici o problema in a accepta, chiar si schimbarea unei opinii personale. Decizia nu este la mine decat atunci cand este vorba de o decizie finala, dar decizia este a echipei. Sunteti printre putinele femei romance aflate la conducerea unei companii multinationale.

Ce reprezinta acest lucru pentru Manuela Banu?

Trebuie sa recunoastem ca a fost si o politica de sustinere a femeilor si cred cu adevarat ca in Romania a fost un potential real de a fi numite manageri femei. Este chiar o politica in cadrul companiei Orkla de a avea femei in management, este o doleanta sa sustina femeile pentru functiile de conducere, dar nu peste tot in lume cei de la Orkla au gasit acelasi potential ca in Romania.

Care considerati ca sunt cele mei grele decizii pe care trebuie sa le ia un manager?

Deciziile cele mai grele sunt cele in care trebuie sa te desparti de oameni. Eu fiind implicata in partea de operatiuni si fiind implicata in achizitii si integrari, am fost pusa in situatia de a face restructurari si de a ma desparti de oameni. E foarte greu cand cunosti un om si trebuie sa iei o decizie de acest fel. In acel moment trebuie sa fii manager, dincolo de parte umana si de cea personala. Ca manager, in fiecare zi trebuie sa iei cate o decizie, mai grea sau mai usoara, depinde.

Cum reusiti sa separati latura umana de cea profesionala in momentele cand trebuie sa luati astfel de decizii?

Femeile manager se gandesc mai mult in detaliu, se gandesc la implicatiile unei astfel de decizii, dar in acelasi timp trebuie sa ne gandim ca managerul este pus acolo pentru a obtine rezultate si la un moment dat trebuie separata latura umana de cea profesionala. Eu merg pe principiul urmator: degeaba suntem 1.000 de oameni si suntem nemultumiti, iar businessul nu poate creste, pentru ca nu rezolvam nimic. Un manager trebuie sa aiba o abordare corecta si pragmatica si pe care trebuie sa o impartaseasca cu oamenii, iar oamenii care raman in companie vor avea incredere si vor vedea ca aceasta companie se dezvolta.

Care este cea mai buna decizie a Manuelei Banu?

Atunci cand am decis sa vin la Orkla, pentru ca aici am avut parte de o cariera cu rezulate foarte frumoase. Din punct de vedere profesional, in calitate de director de operatiuni, dupa primele achizitii sa vin sa propun reorganizari care sa aduca rezultate foarte bune. La momentul respectiv, nu se vedeau foarte clar rezultatele, dar am avut curajul sa gandesc in avans si sa fac lucruri majore.

Cat de des mergeti in tara la punctele de lucru pe care le aveti?

Plec foarte mult in tara, imi place sa sofez, conduc foarte mult, sunt un om foarte activ. Cat timp am fost director de operatiuni am fost prezenta pe toate platformele pe care le detinem, si nu sunt putine, pana anul trecut am avut cinci, iar acum avem patru si am fost prezenta peste tot. Acum in calitatea aceasta noua pe care o am, colind foarte mult prin tara pentru a-mi cunoaste partenerii. Furnizorii pentru mine sunt parteneri si consider ca trebuie sa cream un parteneriat, iar daca ai creat un parteneriat, in primul rand trebuie sa iti cunosti partenerii.

Care sunt hobby-urile directorului executiv de la Orkla Romania?

Principala mea pasiune sunt calatoriile. Nu am destinatii preferate si incerc sa nu le repet pentru ca nu am timp deocamdata sa le repet, chiar daca mi-a placut foarte mult acolo; pot trai din amintiri uitandu-ma la fotografii.

Citit 1325 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.