fbpx Imprimă această pagină

"Nu ritmul conteaza, ci directia in care mergi"

Publicat în categoria Strategii de piata
Publicat Joi, 24 Aprilie 2008 15:04

Interviu cu Marin Moraru, director general Marex Braila

profil

Ati luat hotararea sa investiti in agricultura, zootehnie si cresterea porcilor in 1998, atunci cand marile complexe zootehnice intrau in faliment. De ce ati ales tocmai acea perioada pentru a intra in aceasta afacere?

Am intrat in aceasta afacere cu preparate din carne in ciuda tuturor previziunilor, foarte multi erau destul de sceptici in momentul in care eu am ales sa investesc in acest domeniu. In momentul in care am hotarat sa demarez aceasta afacere, functionau, numai in Braila, 28 de fabrici de preparate din carne, iar astazi sunt doar trei. Ce pot sa spun este ca lucrurile au evoluat intr-un mod absolut normal.

Acest domeniu al carnii si al preparatelor din carne nu este singurul in care activati.

Primele afaceri pe care le-am facut au fost in comert - comert cu amanuntul, engros si magazine - pana am constatat ca viitorul nu este al magazinelor. Dupa care am facut investitii in bauturi racoritoare si conserve, iar aici m-am oprit pentru ca era ceea ce stiam sa fac pentru ca eu vin din sectorul legume si fructe. In 1994, am investit in alcool si bauturi alcoolice, noi detinem marca Imperial. Fabrica a functionat 10 ani, iar dupa acesti ani, utilajele au fost inlocuite cu altele cu o capacitate de productie de trei ori mai mare. In 1998 am intrat pe segmentul preparatelor din carne.

Si care este reteta reusitei? Cum spuneati mai devreme ati intrat in acest domeniu al carnii in ciuda tuturor previziunilor. Putem vorbi de fler?

Noi am investit in acest domeniu al carnii exact in momentul in care multi jucatori se retrageau din piata si am considerat acest lucru ca fiind o oportunitate.

De ce plecau? Pentru ca in acel moment se schimba tehnologia, de la afumatoarea clasica se trecea la afumatoarea asistata de calculator, de fapt se trecea la o tehnologie mult mai performanta. Atunci a fost perioada in care produsul a ramas acelasi, dar tehnologia s-a schimbat foarte mult.

Ati avut temeri in acel moment?

Emotiile sunt permanente! Uitati ce se intampla acum la noi in tara si peste tot in lume. Sa stiti ca o criza financiara este la fel de imprevizibila ca un cutremur. Recent ati lansat pe piata impreuna cu retailerul francez Carrefour un proiect inedit ?uro;" filiera calitatii. Cum s-a dezvoltat acest parteneriat cu Carrefour? Noi vindem prin reteaua Carrefour de foarte mult timp, la un interval mic dupa ce au deschis primul magazin din Romania (comercializam produse din carne si fabricam bauturi alcoolice pentru marca lor privata).

Investitia pe care am facut-o in carnea de porc, "de la iarba verde" a fost dupa o tehnologie de ultima ora, dupa norme europene care intra in vigoare in Europa de Vest in 2013, iar noi le aplicam astazi. Sigur ca aceasta tehnologie si cultura furajelor au dus la un produs care a atras atentia, iar atunci au inceput si vizitele din partea retailerului francez sa vada cum producem.

Ati fost selectionat dintre producatorii din piata?

Intr-adevar, am fost selectionati dintre mai multi producatori, iar ideea a fost ca daca indeplinim conditiile pe care le cer, putem demara acest proiect. Carrefour are in Franta o filiera foarte puternica, a patra filiera din aceasta tara. In Franta s-a inventat aceasta notiune de filiera, iar acolo exista 730 de filiere, deci au o experienta foarte bogata. Atunci au venit cu reprezentanti de la filierele lor din Franta si cu firme de audit. Noi fiind deja in piata, Carrefour a venit cu un caiet de sarcini, le-au auditat, certificat, am semnat si acesta a fost proiectul. Asa cum amspus si la conferinta de presa, Carrefour a fost primul retailer care a facut putina ordine in piata, a venit cu un caiet de sarcini.

Ce inseamna pentru dumneavoastra aceasta filiera a calitatii realizata cu Carrefour? Considerati ca este varful performantei sau este numai o etapa a dezvoltarii?

Nu cred ca este un varf al dezvoltarii afacerii mele, nu putem sa vorbim des pre un varf. Conceptia mea des pre aceasta afacere este aceea a unei pante cat se poate de ascendente. Noi ne aflam intr-un stadiu normal de dezvoltare, nu putem sa ne laudam ca acesta este varful realizarilor noastre. Din punctul meu de vedere asa este firesc sa se intample.

Ce perspective de dezvoltare vedeti de la acest parteneriat? Proiectul lansat este axat pe carnea de porc proaspata, va doriti mai mult de la aceasta colaborare?

Carrefour conduce aceasta activitate, eu nu pot sa fac astfel de afirmatii. Sigur ca imi doresc sa facem impreuna mai mult, dar programul lor nu coincide intotdeauna cu programul nostru. Daca la carne reprezentam un producator notabil si cu caracter de unicitate, la preparatele din carne nu avem aceeasi situatie. Eu spun ca ma aflu in primii zece producatori de mezeluri din piata, dar piata este totusi dominata de Cris Tim, Aldis, Campofrio, Caroli Foods.

V-ati gandit acum zece ani cand ati demarat aceasta afacere ca o sa ajungeti sa realizati un parteneriat cu un retailer atat de important cum este Carrefour?

Am sa va spun o poveste: in 1991 am fost in Franta si am vazut un ma gazin Carrefour si l-am intrebat pe prietenul cu care eram "oare cand o sa avem si noi asa ceva in Romania?", iar acesta mi-a raspuns "niciodata". Era greu de prevazut ca lucrurile vor avea o evolutie atat de rapida. Este foarte bine sa visezi si am vazut de curand o reclama extraordinara ?uro;" pe o masuta era o foaie de hartie pe care scria "visul urmator, va rog". Eu spun tuturor ca asta este faza de vise, dupa care urmeaza cea de proiecte, dar fara etapa visez milioane de porci, visez?uro;¦ Nu ritmul conteaza, ci directia in care mergi. Nu a existat inainte de Carrefour o alta propunere de la un alt retailer de a realiza un proiect similar Filierei? Nu are altcineva instituit un astfel de lucru. Asa cum spuneam mai devreme, Franta are aceste filiere, iar aceasta filiera a fost impusa datorita numarului mare de cooperative care au simtit nevoia sa se uneasca dupa anumite criterii.

S-a schimbat ceva de cand ati demarat acest proiect?

Nu s-a schimbat absolut nimic, dar sigur nu putem sa nu recunoastem ca este un spor de imagine. In schimb putem spune ca exigenta incepe sa creasca dupa acest eveniment si obligatia noastra incepe sa fie alta.

Produsele companiei dumnea voastra sunt distribuite si in magazinele mici sau numai catre retelele mari?

Avem distribuitori care livreaza produsele noastre pana in cele mai indepartate colturi ale tarii. In magazinele mici ajungem prin Metro.

profil

Se spune ca este mai greu sa vinzi decat sa produci. Asa este? Si cum ati justifica?

Absolut! Si as justifica prin doua exemple din fizica: dati-mi un punct de sprijin si rastorn pamantul sau nimic nu se poate face in natura daca nu exista o sursa calda si o sursa rece. Noi suntem sursa calda, dar fara sursa rece nu s-ar putea face nicio forma de energie. Asa este si aici, daca nu este desfacere nu ai cum sa vinzi.

In zilele noastre s-a produs o revolutie a vanzarilor ?uro;" a aparut acest contact nemijlocit al consumatorului cu marfa si a disparut tejgheaua si vanzatorul din spatele ei.

La ce raport credeti ca se va ajunge intre comerciantii traditionali si marile retele?

Dupa parerea mea acest lucru se va stabiliza in timp, raportul dintre retailerii mari si cei mici nu-l va putea hotari nimeni. Acest raport nu se stabileste prin hotarari de guvern.

Dar cum credeti ca vor evolua lucrurile?

Absolut natural! In primul rand vom ajunge la un anumit nivel de productie care sa permita existenta unui volum de marfa de aceeasi calitate si de acelasi nivel in toate retelele. Din punctul meu de vedere vor exista foarte bine si magazinele de proximitate si marile retele internationale, excluderea unora dintre ele nu cred ca va fi posibila.

Care credeti ca a fost momentul in care comerciantii traditionali au inceput sa piarda teren in fata marilor retele de retail?

Problema nu cred ca a fost la micii comercianti, vina este mai degraba a celor care nu au gestionat foarte bine amplasarea marilor retele comerciale in mijlocul marilor orase.

Ce parere aveti despre aceasta disputa dintre furnizorii locali si marile retele de retail?

In 1991 cand am fost in Franta, am fost o luna de zile la o fabrica de carne, problema la ordinea zilei era imperialismul supermarketurilor, toti numai despre asta vorbeau. Nici vorba ca acest conflict dintre retaileri si producatori este nou, din contra acesta a patruns la noi o data cu intrarea marilor retele de comert.

Desigur ca nu pot fi negate nici abuzurile sub forma simpla de maximizare a beneficiului. Nu vine nimeni cu gandul de a face o actiune caritabila in Romania, suntem in fata unui conflict dintre cea mai perfectionata forma de capitalism si niste incepatori ai capita lismului. Ce capitalist sunt eu in raport cu orice retea internationala care este o companie multinationala, are un management ultraspecializat? Conflictul dintre retaileri si producatori a fost in permanenta, dar acum s-a facut public, a intervenit si presa, dar nu cred ca va avea un sfarsit. Lucrurile se vor mai perfectiona pentru ca si noi ne perfectionam pe zi ce trece. In afara de asta vreau sa subliniez faptul ca exista o mare diferenta de concentrare.

Cati sunt ei, retailerii, si cati suntem noi, producatorii? In Romania sunt aproximativ 2.000 de fabrici de preparate din carne. Daca ar fi numai 20, problema ar fi la fel? In Franta functioneaza cinci abatoare de carne, iar in Danemarca este unul singur. Vorbim aici de diferenta de calibru, el este cu tancul, iar eu sunt cu un briceag.

Toate marile retele anunta cele mai mici preturi in magazinele lor. Care credeti ca va fi efectul acestei presiuni de pret asupra calitatii produselor?

Dupa parerea mea acest slogan "cele mai mici preturi" a fost o moda si trebuie sa treaca. Acesta a fost generat si de venirea unui numar mare de retaileri pe piata romaneasca si de lipsa de argumente. Ce altceva pot sa spuna in afara de "veniti la noi ca sunt cele mai mici preturi"? Cum sa argumenteze? "Veniti la noi ca este mai lumina sau mai intuneric". Trebuie sa treaca si aceasta moda, dar atentie, dupa parerea mea cred ca suntem in fata unui prag. Preturile au fost fortate sa stea aici, dar se va produce un salt foarte mare, aproape toate preturile vor ajunge la dublare. Nu vom avea de a face cu o crestere lina a preturilor, ci se va produce un salt mare. Biocombustibilii, schimbarea climatica, toate astea au efecte asupra productiei agricole, care se reflecta in costuri.

Trebuie sa fim pregatiti si toata lumea trebuie sa inteleaga ca preturile alimentelor vor creste, si vor creste brusc. Ideea sa fabricam produse cat mai ieftine si cat mai proaste se va sterge, cat de repede nu stiu, dar... se va sterge.

profil

Care vor fi efectele acestor cresteri de preturi?

Cresterea preturilor este posibil sa duca, si cu siguranta va duce, la schimbarea cantitatilor de produse consumate, a raporturilor intre diverse alimente. Si atunci schimbandu-se anumite produse, va trebui sa ne orientam catre mai multa marmelada, spre mai multa margarina si spre mai putin salam. Trebuie sa intelegem si noi producatorii si retailerii ca traim intr-un mediu guvernat de niste reguli economice.

Carnea necesara prepararii mezelurilor provine preponderent din import. Credeti ca mai este loc pentru producatorii romani?

Problema este complet diferita, de ce importam carne de porc? Pentru ca productia de carne din Romania este insuficienta. Importul nu se face in dauna productiei romanesti, ci in completarea acesteia. Noi crestem doua milioane de porci intr-un sistem organizat fata de opt milioane cat ar fi nevoie.

Aminteati mai devreme de vise. Care este visul dumneavoastra legat de aceasta afacere?

Visul meu este ca aceasta afacere sa fie cat mai stabila, cat mai sigura si sa reusim sa ne perfectionam din toate punctele de vedere. Am rezolvat si problema cu personalul, am avut inspiratia sa intervin in problema salarizarii si lucrurile sunt asezate. In afara de asta, visez o integrare europeana adevarata, sa iesim la export. Cum ma duc acum la Baia Mare si gasesc produsele mele, sa ma duc si la Paris sa le gasesc. Si cred ca nu suntem departe de realizarea acestui obiectiv. Sunteti unul dintre cei mai bogati oameni din Romania. Faceti parte din Top 300, realizat de revista Capital.

Unde isi petrece vacantele Marin Moraru?

In primul rand vreau sa va spun ca nu schiez! Reteta mea este foarte simpla, nu pot sa am o vara fara mare, iar atunci aleg sa merg undeva in Mediterana, fara mofturi si fara fite. O alta placerea a mea, incepand din 1989, este sa merg cu masina, deci sa conduc in Europa.

Sunteti vegetarian?

Lasati-ma sa respir pentru ca nu imi vine sa cred ca m-ati intrebat asa ceva! E mai grav decat daca m-ati fi intrebat ce orientare sexuala am. Si nu, nu sunt vegetarian!

In afara biroului

  • Varsta: 63 de ani
  • Familia: este o sursa permanenta de odihna
  • Hobby-uri: nepotii si aparatele foto. Cand era student facea fotografii colegilor la petreceri si le vindea cu un leu si cincizeci de bani poza. Multi dintre colegii de atunci ii datoreaza si acum bani.
  • Ii place sa sofeze: Are un Mercedes S 500, dar pe care il conduce numai cand are de parcurs distante mari. In restul timpului conduce o masina Renault.
  • Pensia: Are activitatea impartita in cincinale, au trecut deja patru si intentioneaza sa mai lucreze vreo trei pana la pensie. Considera ca are un loc important in echipa si plecarea sa ar complica viata celorlalti.
  • Sporturi: a practicat haltere si ciclism in sistem organizat, in cluburi.
  • Preferinte culinare: este un mare fan al bucatelor pregatite de sotia sa, bucovineanca de origine. Este un mare consumator de peste.
Citit 1288 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.