fbpx Imprimă această pagină

Leszek Wacirz, Country Manager, Nestlé România: „Investim în produse mai gustoase, mai sănătoase și în susținerea comunității”

Publicat în categoria Strategii de piata
Scris de   Publicat Marți, 08 Iunie 2021 14:57

Nestlé România a raportat o creştere de 3,5% a cifrei de afaceri în 2020. Este un rezultat mulţumitor, bun sau foarte bun, ţinând cont de particularităţile anului?
În România, rezultatele financiare pentru 2020 au fost în concordanță cu cele obținute la nivel global, cu o creștere organică de 3,5% susținută de complexitatea portofoliului de pe piața locală. Acest lucru a permis compensarea evoluției negative a categoriilor din sectorul out-of-home, dar și a investițiilor făcute în 2020 în sprijinul comunității locale - donații în bani, echipamente și alimente, dar și măsuri de sprijinire a partenerilor HoReCa. Anul 2020 a fost un an neobișnuit pentru noi toți, cu provocări de neimaginat atât acasă, cât și la locul de muncă. În ceea ce privește activitatea noastră, provocările au venit din toate domeniile - asigurarea faptului că logistica și distribuția funcționează fără pro­bleme în contextul închiderii frontierelor pentru a putea face față tendinței consumatorilor de a-și face stocuri la începutul pandemiei, asigurarea echipamentului de protecție necesar pentru angajații de pe teren, trecerea la sistemul de lucru de acasă sau adaptat restricțiilor COVID 19 la birou. Am reușit să rămânem agili în fața provocărilor și am reușit să ne continuăm activitatea aproape în totalitate conform planificării inițiale, cu lansări de produse noi și investiții în comunitate, din perspectiva CSR. Printr-o admirabilă solidaritate a tuturor colegilor noștri, a par­tenerilor strategici de retail și a furnizorilor, ne-am adaptat strategia foarte repede și am făcut tot posibilul pentru a construi prac­tici de afaceri durabile și parteneriate puternice. Am reușit să trecem prin aceste momente incre­dibil de dificile doar datorită efortului tuturor celor implicați - profesioniştilor din domeniul sănătății, autorităţilor, comercianţilor și distribuitorilor, angajaților noștri, dar și tuturor oamenilor, care au înțeles necesitatea de a respecta restricțiile și de a se vaccina.

 

Ce aşteptări aveţi pentru afacerile Nestlé România în 2021, pe ansamblul categoriilor în care operaţi?
Pentru 2021, estimăm o evoluție similară cu cea din 2020, cu o creștere constantă a vânzărilor organice, în conformitate cu rezultatele Zonei EMENA din care facem parte. Vom continua să investim în aducerea de noi produse pe piață și extinderea activităților noastre destinate comunității, sprijinind redresarea și creșterea economiei locale grav afectate de COVID-19.

 

Într-o declaraţie relativ recentă aţi menţionat cate­goriile „vedetă” ale anului 2020: pet food, cafea şi segmentul de produse Nestlé Health Science (Optifibre în special). Au fost acestea favorizate de contextul pandemic şi de schimbarea în consecinţă a preferin­ţelor consumatorilor?
Evoluția pozitivă a fost alimentată de un trend constant atât în ceea ce privește comerțul electronic, dar și din cauza comportamentului consumatorilor pe perioada pandemiei. Principalele consecințe generate de pandemie au fost preferința pentru multipack-uri și formate mai mari, dar și creșterea dimensiunii coșului de cumpărături. Studiile arată că au fost adoptate mai multe animale de companie ca urmare a pandemiei, ceea ce a alimentat în continuare creșterea preferințelor pentru produsele de îngrijire a animalelor de companie. De asemenea, oamenii sunt mai conștienți de calitatea și beneficiile pentru sănătate ale produselor pe care le achiziționează, motiv pentru care Nestlé Health Science și, în special, Optifibre au avut o evoluție atât de bună.

 

Cum anticipaţi evoluţia acestor trei categorii în viitorul apropiat?
Ne așteptăm ca diviziile de cafea, produse alimentare, produse de îngrijire a animalelor de companie și produse Nestlé Health Science să continue aceeași tendință ascendentă datorată schimbărilor de comportament ale consumatorilor noștri, cauzate de pandemie. Datorită reducerii restricțiilor, credem că dulciurile și în special cumpărăturile de impuls vor înregistra o tendință de creștere. De aceea, venim mereu către publicul nostru cu produse inovatoare, produse de calitate care să le ușureze și să le îmbunătățească atât viața lor, cât și a animalelor de companie care le fac viața mai frumoasă.

 

Care dintre schimbările în comportamentul şi preferinţele de consum induse de pandemie sunt mai degrabă nefavorabile categoriilor de produse în care operează Nestlé România şi vă provoacă să vă adaptaţi?
Categoriile care activează în sectorul de out-of-home au fost semnificativ afectate de pandemie, atât la nivel global, cât și local. Cu toate acestea, în ciuda acestor dificultăți, ne-am adaptat strategia foarte repede și am făcut tot posibilul pentru a ne atinge obiectivele și a continua să construim practici de afaceri dura­bile și parteneriate puternice. Reziliența afacerii noastre este dată de portofoliul nostru divers, care a permis compensarea scăderii din out-of-home, favorizând o creștere locală la nivelul întregului portofoliu aliniată rezultatelor Zonei EMENA, din care facem parte. Recent, ne-am extins portofoliul în acest sector cu gama noastră fantastică de soluții pe bază de plante Garden Gourmet, potrivite pentru un stil de viață flexitarian, dar și pentru persoanele care aleg soluții alternative pe bază de proteine din motive de sănătate sau post.

 

Aţi spus că divizia Culinary Products a obţinut cea mai mare creştere anuală de când se află în România. Cât de mult din această performanţă se datorează inovaţiei Maggi Marketplace şi cât contextului favorabil din 2020?
Divizia de Produse Alimentare a avut o creștere foarte impresionantă în 2020 datorită interesului oamenilor pentru a găti și a face prăjituri acasă. Aceasta este o ten­dință generală pe care o vedem la nivel mondial și se aplică nu numai pentru produsele alimentare, ci și pentru unele produse de cofetărie. După această ten­dință de gătit la domiciliu, nu numai MAGGI® a beneficiat de o creștere semnificativă, ci și gama Nestlé Dessert, care ne încântă în bucătărie cu un gust și o calitate pe măsură. Din acest motiv, am extins gama Nestlé Dessert în România la începutul acestui an, adăugând în portofoliu Nestlé Dessert Lait și Nestlé Dessert Cacao Pudră, cu rezultate excelente, dar și portofoliul de rețete și sosuri MAGGI®. Credem că acest trend se va menține, fiind confirmat și de studii reali­zate la nivel internațional. Astfel, un studiu IPSOS realizat în aprilie 2021 în 18 țări arată că 1 din 5 persoane spun că au gătit mai frecvent în timpul pandemiei. O altă tendință arată că oamenii devin mai conștienți de impactul negativ pe care îl avem asupra mediului și se orientează și mai mult către produse sustenabile. Calitatea produselor pe care le introducem pe piață, din perspectiva aportului nutrițional, dar și din punct de vedere al dezvoltării durabile, face diferența în a convinge consumatorul să prefere să cumpere produse Nestlé. Iar din perspectiva opțiunilor sustenabile, trecerea către ambalaje mai ecologice este extinsă la o gamă mai largă de produse Nestlé din întregul portofoliu, cel mai recent exemplu fiind marca noastră ­Smarties, primul brand global de dulciuri care trece la ambalaje 100% reciclabile din hârtie, eliminând astfel aproximativ 250 de milioane de ambalaje din plastic la nivel global în fiecare an.

 

nestle20 Leszek Wacirz cop interior

 

 

Este performanţa repetabilă în 2021? Putem vorbi de un trend favorabil Culinary Products pe termen lung?
Gătitul ne aduce împreună și ne permite să creăm experiențe semnificative de lungă durată. Gătitul în familie este deosebit de important și pentru copii, care învață bune practici care le vor fi utile pe tot parcursul vieții, experimentând cu părinții lor în bucătărie. Această tendință credem că se va menține. Dar acest lucru ne provoacă să anticipăm și să satisfacem în continuare nevoile consumatorilor noștri fideli cu produse noi și idei de rețete noi. Acesta este motivul pentru care am extins și portofoliul MAGGI® semnificativ anul acesta. Sosurile MAGGI® sunt aliatul perfect pentru a adăuga textură și aromă preparatelor, fără folosirea de coloranți și conservanți artificiali. Muștarul MAGGI® este un adaos ideal pentru carne. Sosul de usturoi MAGGI® și sosul Tartar sunt produse ideale pentru a prepara gustări speciale și delicioase chiar și în perioadele de post. Maioneza MAGGI® este potri­vită pentru vegetarieni și este un dressing perfect pentru orice salată. MAGGI® SAUCY NOODLES oferă o porție delicioasă de tăiței în trei soiuri: pui cu susan, sos Teriyaki și sos dulce-picant care se pot savura în 5 minute, oriunde te-ai afla, iar gama MAGGI® TRATTORIA A CASA oferă sosuri pentru Risotto Cremos, Penne Arrabbiata, ­Tagliatelle cu ciuperci, pentru toate gusturile.


Coperta cartea cu retete nestleCând vine vorba de luarea unor decizii adecvate, Nestlé încearcă să ajute consumatorii să aleagă porția potrivită prin forma și ambalajul produselor. Astfel, o comunicare nutrițională completă și transparentă este prezentă pe toate ambalajele. Nu în ultimul rând, Nestlé își propune să ofere informații cât mai complete despre un stil de viață sănătos, comunicând pe canale digitale, pe pagina nestle.ro din secțiunea nutriție - https: //www.nestle.ro/nutritie -, precum și prin programele educaționale în care este partener: „Și eu trăiesc sănătos!-SETS” și „Traista cu sănătate”. Am lansat, de asemenea, Cartea de rețete Nestlé for Healthier Kids, realizată cu ajutorul mai multor părinți și bucătari, care își propune să ne arate cât de ușor este să pregătim mâncăruri echilibrate nutrițional împreună cu copiii noștri, implicându-i în tot procesul, de la achizițio­narea ingredientelor, la spălarea vaselor. Cartea poate fi descărcată gratuit de pe site-ul nostru https://www.nestle.ro/sites/g/files/pydnoa501/files/2021-05/Nestle_Carte%20de%20bucate.pdf. În conformitate cu angajamentele Zonei, vom susține și extinde și mai mult partea implementarea sistemului Nutri-score, sprijinind consumatorii noștri să facă cele mai bune alegeri pentru alimentația lor.


Pe ce segment al categoriei Culinary Products vă veţi concentra eforturile de dezvoltare: produse bio, bazele pentru mâncăruri în format lichid, altele?
Un loc special în portofoliul global Nestlé este ocupat de produse sustenabile, oferind consumatorilor interesați de produse sănătoase, organice sau ecologice alternative care nu compromit gustul și aroma.
Inovăm constant la nivel de aprovizionare durabilă, prin opțiuni ecologice sau bazate pe agricultură regenerativă, dar și prin dezvoltarea de soluții pe bază de plante, pe care le aducem pe piață începând cu sectorul out-of-home prin portofoliul brandului Garden Gourmet. În ceea ce privește educația și conștientizarea, vom lansa pe piață un nou instrument prin care iubitorii de diete pe bază de plante vor putea să calculeze singuri nevoile zilnice de legume și fructe necesare unei nutriții sănătoase și echilibrate - VeggiePorția.


Eforturi semnificative de dezvoltare intră de mai mulți ani în implementarea de practici și soluții care să permită brandurilor să ajungă la o amprentă de carbon neutră, în conformitate cu standardele internaționale care evaluează impactul asupra mediului pe întreg ciclul de viață al produsului. Unele dintre mărcile noastre de top vor avea în curând o amprentă neutră de carbon: Garden Gourmet, S. Pellegrino, Perrier, Acqua Panna, Vittel, Nespresso, toate până în 2022.
La nivel local, Nestlé România își va accelera eforturile deja începute în anii precedenți, de la reducerea constantă a cantității de gaze cu efect de seră, apă, deșeuri, până la tranziția la electricitate verde în proporție de 100% în următorii ani, în același timp jucând un rol cheie în procesul de adoptare a practicilor sustenabile la nivel național.

 

Nestlé România operează în multe categorii de produse alimentare. Care sunt direcţiile strategice de dezvoltare a companiei?
Schimbările climatice prezintă un risc imens pentru viitorul alimentelor. În același timp, producția și consumul de alimente sunt o sursă majoră de emisii de gaze cu efect de seră (GES). Prin urmare, Nestlé își va înjumătăți emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030, pentru a ajunge la emisii nete zero până în 2050. Pentru a face acest lucru, compania își va reduce drastic emisiile de gaze cu efect de seră „From farm to fork”, implementând proiecte de stocare a carbonului în sol și plantând copaci. Direcțiile strategice pe care le folosim sunt: trecerea la agricultura regenerativă, aprovizionarea cu cacao și cafea din surse durabile, regândirea metodelor de producție și transport și promovarea produselor sustenabile în rândul consumatorilor.

 

Nestlé a anunţat că în Europa va folosi doar ouă de la găini crescute la sol. Ce impact ar urma să aibă această alegere asupra preţurilor produselor finite, de exemplu asupra maionezei Maggi?
Într-adevăr, Nestlé folosește acum doar ouă de la găini crescute la sol în toate produsele sale alimentare din Europa, îndeplinind angajamentul asumat în 2017. Ca parte a angajamentului său mai larg față de bunăstarea animalelor, compania s-a alăturat acum unui apel adresat Uniunii Europene de a interzice cuștile pentru găinile ouătoare. Nestlé folosește anual aproximativ 4.500 de tone de ouă în Europa pentru mărcile sale alimentare, inclusiv maioneza Maggi și unele produse pe bază de plante din portofoliul Garden Gourmet. Compania și-a stabilit obiectivul de a folosi numai ouă de la găini crescute la sol pentru toate produsele sale alimentare la ni­vel global până în 2025 și de a continua să îmbunătățească condițiile de viață ale animalelor de fermă. Acest angajament a fost luat pentru a satisface nevoile consumatorilor de produse sănătoase, produse de calitate pentru o viață mai bună și nu va avea un impact negativ asupra consumatorilor noștri.

 

Mai mulţi jucători din HoReCa sau activi în mod tradiţional în alte categorii au intrat pe piaţa cafelei şi în retail, intensificând o competiţie şi aşa aprigă. Cum vedeţi lupta dintre companii în 2021?
La sfârșitul zilei, consumatorul este cel care face alegerea finală. Gustul, calitatea, loialitatea față de brand, aprovizionarea durabilă sunt argumente puternice în decizia de a achiziționa produsele noastre. Cu 80 de ani de experiență în cafea, 1 din 7 cafele vândute în întreaga lume fiind NESCAFÉ, cu calitatea opțiunilor Nespresso și cu parteneriatul pe care îl avem cu Starbucks în retail, credem că suntem foarte bine pozițio­nați pe piață pentru a oferi cafeaua potrivită fiecărui gust.

 

Cum funcţionează alianţa dintre Nestlé şi ­Starbucks în România?
Echipele Nestlé și Starbucks® și-au combinat experiența, tehnologia și expertiza cafelei în selecția, prăjirea și amestecarea boabelor de cafea, pentru a obține o gamă de soiuri perfecte. De la sortimentele iconice Starbucks®, cu o cafea de origine unică, la specialitățile de cafea cu lapte, foarte populare în cafenelele Starbucks®, produsele din noua gamă sunt fabricate din cafea de calitate superioară, 100% Arabica. Lansarea noilor produse de cafea Starbucks® la domiciliu a venit ca urmare a colaborării dintre Nestlé și Starbucks®, cele două companii unindu-și forțele din 2018 printr-o alianță globală pentru categoria de cafea. Astfel, Nestlé poate vinde produse Starbucks® ambalate în segmentul de cafea în afara cafenelelor Starbucks®, cu excepția produselor gata de băut. Parteneriatul cu Starbucks® ne ajută să ne consolidăm poziția de lider în segmentul capsulelor și să oferim consumatorilor o varietate de sortimente Starbucks®, care se adresează categoriilor de cafea boabe, dar și și cafea prăjită și măcinată.

 

Nestlé România a fost foarte activă în ultimii ani pe segmentul de capsule, lansând numeroase noutăţi. Consi­deraţi că, pe termen lung, capsulele şi cafeaua boabe vor deveni dominante în raport cu cafeaua măcinată şi cafeaua instant?
Fiecare soluție din portofoliu își are rolul ei și corespunde unei nevoi clare care vine din partea consumatorului și, de aceea, vom continua să investim în fiecare dintre ele. Segmentul capsulelor de cafea a crescut rapid în fiecare an, înregistrând o evoluție spectaculoasă chiar și în 2020, ceea ce a permis Nestlé să își consolideze poziția de lider cu NESCAFÉ® Dolce Gusto®, Nespresso și soluțiile Starbucks® pentru consum la domiciliu. Credem că acest segment va continua să crească într-un ritm rapid, consumatorii dorind să beneficieze de calitatea cafelei din cafenea în confortul propriei case.


Apariția noilor espressoare influențează dezvolta­rea segmentelor de capsule și boabe de cafea, cultivând dorința consumatorilor de a beneficia de o cafea de cali­tate, similară cu cea din cafenea, în confortul propriei case. Krups NESCAFÉ® Dolce Gusto® Piccolo XS este cea mai recentă lansare pe segmentul espressorului, care, pe lângă ușurința de utilizare și gustul perfect al cafelei preparate cu o presiune de până la 15 bari, aduce un avantaj special din perspectiva spațială, fiind compact și adaptat în acest mod fiecărei case. În categoria out-of-home, soluțiile pe bază de cafea boabe au cunoscut o creștere semnificativă. De aceea am introdus o nouă gamă de boabe de cafea NESCAFÉ Espresso, completând astfel gama de boabe de cafea NESCAFÉ, împreună cu NESCAFÉ Intenso, NESCAFÉ Selezione și NESCAFÉ Superiore, ultimele două având certificarea sustenabilă Rainforest Alliance.

 

Am remarcat că mai mulţi producători de cafea au lansat capsule compatibile cu sistemele Nespresso. Are Nestlé de câştigat sau de pierdut din aceste iniţiative?
Tot ce ne dorim este să oferim clienților noștri fideli produse de calitate, produse durabile. Suntem mândri că suntem un model pentru alții, vom acționa întotdeauna ca un jucător corect și vom încerca să creștem piața și să susținem consumatorii prin acțiunile noastre, fie că vorbim de programul de recuperare a capsulelor de la consumatori pentru reciclare sau că susținem fermierii prin practici durabile. Prin acestea suntem convinși că vom rămâne lideri de piață în categoria de cafea capsule.

 

În categoria dulciuri, Nestlé România are o poziţie solidă, dar mai discretă pe segmentul tablete de ciocolată (unde unele produse sunt aduse pe piaţă de alţi distribuitori). Ce planuri de viitor aveţi în mod special pentru acest segment important al categoriei dulciuri?
Portofoliul nostru din România a fost consolidat cu noi opțiuni ale segmentului de ciocolată cu 4 tablete de ciocolată Nestlé L’Atelier, precum și o extindere a gamei Nestlé Dessert cu Nestlé Dessert Lait și Pudră de cacao. Ne extindem în mod constant portofoliul pe toate segmentele în care jucăm. Și aceasta acoperă nu numai produsele pe care le introducem pe piață, ci și investițiile constante în ambalaje durabile, realizate cu ajutorul Nestlé Institute for Packaging Sciences sau prin aprovizionare durabilă, ca parte a Cocoa Plan. Brandurile locale favorite ne permit într-adevăr să ne jucăm cu culori și texturi în acest sens. De exemplu, JOE continuă să inoveze și să extindă gama Dreams cu produse premium. Mai mult, în timpul verii, JOE și-a surprins consumatorii cu o ediție limitată: JOE SummerDreams. Noutatea este atât vizuală prin foaia de napolitane colorată în roz sau galben, folosind doar coloranți naturali, cât și în ceea ce privește gustul: cremă de lapte cu aromă de căpșuni sau banane. Acest lucru vine după ce am fost primul brand care a introdus pe piața din România foaia de napolitane negre de la JOE Noir. Iar din perspectiva rețetei, investim constant în dezvoltarea și îmbunătățirea profilului nutrițional în cazul tuturor produselor noastre.

 

Nestle for a Waste Free World 1

 

 

La nivel global, acţiunile de responsabilitate socială ale companiei sunt reunite în cadrul a trei iniţiative principale: Nestlé for a Waste Free World, Nestlé for Healthier Kids şi Nestlé Needs YOUth. Cum se regăsesc cele trei direcţii de sustenabilitate în activitatea companiei pe plan local?
Acesta este unul dintre subiectele mele preferate și aș putea să vă vorbesc ore în șir despre tot ceea ce facem, dar mă voi limita la câteva proiecte mari desfășurate sub umbrela celor trei inițiative:

 

Nestlé for a Waste Free World
Proiectul Nestlé for a Waste Free World reunește toate acțiunile prin care Nestlé își propune să aibă un impact zero asupra mediului până în 2030 în toate operațiunile sale și, implicit, să contribuie la conștientizarea protecției mediului. Activitățile inițiativei sunt regăsite în campania de informare și conștientizare „Less Waste, More Love”, care se bazează pe trei direcții - proteja­rea și utilizarea apei în mod conștiincios, colectarea selectivă și reciclarea ambalajelor și reducerea emisiilor de carbon, dar și în proiectul POPAS, care a constat în acțiuni de ecologizare și protejare a biodiversității din Parcul Național Cozia.

 

Nestlé for Healthier Kids
Inițiativa globală Nestlé for Healthier Kids include intensificarea eforturilor de inovare și reformulare a produselor pentru a reduce cantitatea de zaharuri adăugate, sare și grăsimi saturate. Îmbunătățirile produselor sunt însoțite la nivel local de campanii și inițiative de educare și conștientizare a importanței unei diete echilibrate și a unui stil de viață sănătos, desfășurate cu parteneri locali. Proiectele derulate în România sunt Mișcarea Națională „Și eu trăiesc sănătos! - SETS”, ajunsă la cea de-a 11-a ediție, programul educațional „Traista cu sănătate”, care a fost desemnat câștigătorul premiului I la categoria „Stil de viață sănătos. Cities in the Health Award”, organizat de Comisia Europeană. În ciuda pandemiei, am putut include anul trecut peste 80 de mii de copii în program, o dovadă a devotamentului și rezilienței partenerilor noștri din școli.

 

succesul tau profesional 1200x675

 

 

Nestlé Needs YOUth
În 2014 am lansat Nestlé Needs YOUth, acum o inițiativă globală dedicată tinerilor. În România ne-am alăturat cu bucurie inițiativei, adoptând cei trei piloni principali care guvernează strategia noastră: ocuparea forței de muncă, calificarea, dezvoltarea. Principalele proiecte dezvoltate în cadrul acestei inițiative sunt: Summer’s Cool, o școală de vară regională care reunește studenți din România, Bulgaria, Serbia sau Croația, Vet Week prin Clinica de CV-uri, în care profesioniști din HR analizează și fac recomandări de îmbunătățire a modului de redactare a unui CV pentru a crește șansele de angajabilitate ale unei persoane, dar și proiectele pe care urmează să le implementăm începând cu anul acesta sub umbrela eBusiness Academy sau Young Culinary Talents. În baza parteneriatului local cu Junior Achievement au participat doar în acest an peste 1.200 de studenți din 31 de județe din România.

 

Cum abordează Nestlé România în acest an economia circulară şi reducerea amprentei de carbon pentru brandurile din portofoliu?
Anul acesta, la nivel local, vom continua în timpul verii campania de informare, educare și conștientizare a publicului larg despre importanța protecției mediului - „Less Waste, More Love” - și intenționăm să plantăm încă 25.000 de puieți împreună cu Parcul Național Cozia, unde am început în 2019 proiectul POPAS. În 2019 am ecologizat zona cu peste 500 de voluntari, în 2020 am făcut un raport privind biodiversitatea Parcului și am plantat 30.000 de puieți de salcâm, care vor ajunge la maturitate în 30 de ani și vor neutraliza 200.000 de tone de CO2. Sperăm că odată cu aceste demersuri va începe o nouă moștenire pentru Nestlé în România, întrucât împlinim 25 de ani pe piață și am pregătit multe surprize speciale atât pentru consumatori, cât și pentru parteneri.

 

Citit 596 ori

Articole recente -Cristi Badescu

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.