fbpx Imprimă această pagină

Emanuel Constantin, General Manager, Inovalabel: „Era digitală schimbă faţa şi piaţa etichetelor”

Publicat în categoria Strategii de piata
Scris de   Publicat Vineri, 09 August 2019 12:24

Ce proiecţii de dezvoltare a businessului are ­Inovalabel după inaugurarea noii fabrici pentru etichete?

Fabrica nouă are în prezent o capacitate de producţie mai mare cu 20% faţă de anii anteriori. Capacitatea totală a halei din fabrica nouă este chiar mai mare și estimăm că o vom atinge în circa 3-4 ani după mutare. Avem două direcţii strategice de dezvoltare. Prima ţine de piaţa internă, piaţă pe care reuşim să obţinem o creştere a comenzilor de la un an la altul, și care este peste creşterea consumului de produse. Pe de altă parte, vizăm o creştere importantă a comenzilor la export, unde - prin investiţiile pe care le-am efectuat, prin fa­brica mo­dernă pe care o avem la dispoziţie, şi nu în ultimul rând, prin know –how – ul şi personalul pe care le avem la dispoziţie - ştim că suntem competitivi, ne batem de la egal la egal cu producători puternici din Europa. Vizăm în continuare creşterea exporturilor.

 

Există nişte obiective, nişte ţinte de atins în acest scop?
Din perspectivă geografică, ne-am axat şi vom continua să ne extindem pe piaţa din Elveţia şi pe cea din Germania, având în vedere şi originile acţionarilor Inovalabel, respectiv acţionari elveţieni. Ne vom focusa însă şi pe pieţe precum Franţa, Olanda, Ungaria. În Republica Moldova exportăm încă de la înfiinţarea firmei, din 1996; este o piaţă pe care o tratăm ca pe piața din România, având în vedere vechimea acestor colaborări.

 

Care sunt prognozele de evoluţie a pieţei din perspectiva etichetării?
Ne aşteptăm ca piaţa ambalajelor şi a etichetelor să crească în România. De altfel, în ultimii 5-6 ani, piaţa etichetelor a crescut constant cu procente între 5-10% anual. În afară de această creştere, există şi alte tendinţe în evoluţia pieţei, tendinţe care ţin de schimbarea prefe­rinţelor consumatorilor, de schimbarea profilului acestora. Mai exact, mă refer aici la noua eră digitală, care înseamnă practic accesul facil al consumatorilor la informaţii, ceea ce, din punctul nostru de vedere, a schimbat și va continua să schimbe foarte mult piața bunurior de larg consum. Mai exact, până acum 5-6 ani, spre exemplu, brandurile erau cam ceea ce voiau ele să comunice consumatorului, iar acesta lua de bun ceea ce spunea brandul că este. În momentul de față, brandurile sunt ceea ce consumatorii comunică între ei că sunt aceste branduri, adică este o diferență majoră între ceea ce brandurile își doresc să fie și ceea ce consumatorii percep că sunt acele branduri. Dacă în trecut exista o comunicare, să spunem unidirecțională, dinspre branduri către consumatori, în momentul de față există o comunicare bidirecțională, brandurile comunică din ce în ce mai mult cu consumatorii și mai mult decât atât, consumatorii comunică între ei și transmit aceste informații despre branduri, deci practic consumatorul își poate face o percepție bazată pe experiențele trăite de ceilalți consumatori. Din punctul acesta de vedere există deja o schimbare clară și piața va evolua în acest sens.

 

IMG 2282

 

 

Cât influențează această schimbare etichetarea? Cât reprezintă informație pe care consumatorul o caută online și cât reprezintă informație pe care brandul trebuie să o transmită pe etichetă?
Această schimbare influențează foarte mult etichetarea, în sensul în care consumatorul nu numai că vrea să comunice cu brandul și să participe activ la ceea ce reprezintă brandul respectiv pentru el, dar are nevoie ca prin ambalajul produsului pe care îl cumpără să se simtă important pentru acel brand. Consumatorul de tip nou nu mai acceptă să fie unul dintr-o masă de consumatori de acelaşi tip, el are nevoie să se simtă unic, important pentru brandul respectiv, iar ambalajul, inclusiv eticheta produsului trebuie să-i transmită acest mesaj. Asta se traduce prin nevoia brandului de a oferi această senzaţie consumatorilor săi, că sunt importanţi şi unici, într-o provocare lansată producătorilor de ambalaje şi de etichete de a veni cu soluţii în ceea ce priveşte unicitatea consumatorilor. Se ştie că industria ambalajelor şi a etichetelor lucrează eficient la cantităţi cât mai mari, ori în momentul în care cererea este pentru produse personalizate, această provocare schimbă radical piaţa ambalajelor şi a etichetelor. Vorbim despre creaţie personalizată, despre costuri, dar nu în ultimul rând despre tehnologii care să permită această personalizare. Este vorba, practic, despre o fragmentare a comenzilor, astfel încât acelaşi produs pentru care cu ceva ani în urmă erau comandate anumite cantităţi de etichete, acum are nevoie de etichete diferite pentru diverse arii geografice, pentru diverse categorii sau grupuri de consumatori. Pentru astfel de fragmentare este necesară o tehnologie care să permită modificările de concept în producţia de etichete. În urmă cu 5-6 ani, o astfel de fragmentare era de neconceput. Imaginaţi-vă doar milioane de etichete pe care sunt imprimate sute de nume, pe fiecare etichetă alt nume. Dacă ne gândim la previziuni despre cum va evolua piaţa, în mod cert pot spune că va evolua în această direcţie, a personalizării.

 

Înţeleg că personalizarea etichetelor nu este singura provocare în această industrie?
Nu, personalizarea nu este singura provocare, dar toate provocările majore vin din această direcţie, a noilor generaţii de consumatori, millennials şi cei care vin după ei. Constatăm o diversificare accentuată a gamei de produse, pentru a se potrivi mai bine mai multor categorii de consumatori. Clienţii noştri, care în urmă cu câţiva ani ofereau un produs unei mase largi de consumatori, acum din aceeaşi gamă vin cu mai multe produse, astfel încât să răspundă mai bine unor subgrupuri de consumatori. Asta înseamnă pentru noi o altă motivaţie pentru fragmentarea unor comenzi dintr-o şarjă, modele mai multe, cantităţi mai mici pe fiecare model. Aceasta este o altă provocare la care producătorii de ambalaje şi etichete trebuie să găsească răspunsuri.

 

Care este răspunsul Inovalabel la această provocare?
Răspunsul are la bază investiţii în tehnologie şi în creativitate, în know-how şi în personal de calitate. Toate acestea sunt necesare pentru a răspunde provocărilor, cu menţiunea că fără investiţii în tehnologii noi, de ultimă generaţie, nu poţi găsi răspunsul potrivit pentru client. Clientul vine la noi cu nişte cerinţe clare, dar noi trebuie să venim cu soluţii la acele cerinţe. De cele mai multe ori, ­clienţii vin cu nişte idei, cu nişte concepte, iar noi trebuie să le punem în practică.

 

Din creşterea pieţei, de 5-10% anual, cât reprezintă creşterea brandurilor şi cât a mărcilor proprii ale retaile­rilor?
Nu deţin o statistică în acest sens, dar pot să aproximez pentru Inovalabel o creştere echilibrată de câte 50% pentru fiecare categorie, atât pentru branduri, cât şi pentru mărcile proprii.

 

Legislaţia pretinde de la un an la altul tot mai multă informaţie publicată pe etichetă. Care sunt soluţiile pentru a imprima cât mai multă informaţie, uneori într-un spaţiu foarte restrâns?
Noi avem aceste soluţii pregătite încă din 2010–2011, când nu exista o presiune a pieţei în acest sens. Soluţiile noastre sunt simple, pentru noi, şi constau în aşa numitele etichete multipagină. Producem astfel de etichete de opt ani, avem deja o experienţă acumulată. Suntem singurul producător din România şi unul dintre puţinii din Europa care pot produce etichete multipagină cu până la 40 de pagini. Astfel, spaţiul alocat unei simple etichete este multiplicat de până la 40 de ori. Noi am dezvoltat acest model de etichete ca urmare a unor cereri din afara ţării, când am lasat oferta în 2011 nu exista o cerere pentru astfel de etichete în România. Cererile cele mai multe vin din industria farmaceutică, dar şi din industria chimică, a produselor de curăţenie, cosmetice şi chiar din industria alimentară. Sunt tot mai multe norme care susţin ­informarea consumatorilor cu privire la aditivi, compuşi chimici, ada­osuri industriale pentru producţie. În formatul în care exis­tau etichetele cu 10 ani în urmă, toate aceste informaţii multiple nu mai au loc, nu mai pot fi afişate.

 

 

IMG 2314

 

Sustenabilitatea a devenit un curent important în comportamentul de consum, în decizia de cumpărare. Cum abordează Inovalabel problematica sustenabilităţii din perspectiva etichetării?
Sustenabilitatea este tot mai dezbătută pe plan european şi începe să devină importantă şi pentru piaţa din România. În Europa sunt cu 7-8 ani înaintea noastră. Sunt mai multe direcţii pe care ne-am axat atunci când vorbim de sustenabilitate. Una dintre ele este aceea a certificării FSC a etichetelor din hârtie pe care noi le punem pe piaţă. Această certificare este de fapt un sistem de management responsabil al resursei ce generează materia primă – hârtia. Acest sistem FSC promovează o exploatare res­ponsabilă, ecologică, a pădurilor. De doi ani deţinem această certificare FSC, care probează practic faptul că hârtia folosită pentru etichetele noastre provine dintr-o exploatare responsabilă, sustenabilă a pădurilor. O altă direcţie pe care am urmat-o în privinţa sustenabilităţii este aceea a unui serviciu nou pus la dispoziţia clienţilor noştri. Acest serviciu constă în recuperarea linerului din hârtie. Acest liner este hârtia suport pe care sunt lipite etichetele. Acel liner era aruncat în urmă cu câţiva ani. Acum linerul se colectează la client, îl transportăm şi îl transferăm unui colec­tor ce îl trimite la reciclare. Din păcate, nu există reciclatori de liner în România, soluția găsită de noi pentru recilare fiind în alte țări din UE. Nu în ultimul rând, cu sprijinul furnizorilor noştri de materii prime, piaţa a evoluat în ultimii ani şi etichetele din polipropilenă sunt mult mai subţiri, de la 85 microni grosime la 60 de microni în aceleaşi condiţii de calitate a etichetei. Mai mult, noua materie primă este cu cavitaţii, deci mult mai uşoare, iar cantitatea de polipropilenă utilizată pentru ele este mult mai mică. Practic, cantitatea de polipropilenă scade foarte mult. În plus, polipropilena este reciclabilă. Există posesori de branduri care ne-au facut solicitări clare în direcţia sustenabilităţii, la fel de bine cum există şi posesori de bran­duri care sunt mai puțin interesați.

 

Ce posibilităţi de creştere a businessului Inovalabel oferă noua locaţie a fabricii?
Există perspective bune de creştere, deoarece strategia noastră are în vedere creşterea ponderii exportului în bu­siness, de la 10% în prezent, la minimum un 20% în următorii 3-4 ani. De aceea am realizat investiţii într-o fabrică la cele mai înalte standarde, astfel încât să putem atrage clienţi, atât din punctul de vedere al capacităţilor de producţie, cât şi al facilităţilor pe care fabrica le oferă. Clienţii din străinătate, în special companiile farmaceutice, dar nu numai ele, au cerinţe foarte stricte cu privire la condiţiile de muncă din fabrică, la igienă, cam tot ce ţine de securitatea produsului şi a celor care realizează produsul, res­pectiv eticheta.

 

Citit 1722 ori

Articole recente -Carol Popa

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.