fbpx Imprimă această pagină

Top vanzari - Martie 2009

Publicat în categoria Special
Publicat Luni, 16 Martie 2009 21:30

Comorile din rafturi

Industria FMCG are toate motivele sa fie optimista. Dintre celelalte industrii din economie, va fi printre putinele care va inregistra cresteri in 2009, chiar daca nu la valorile cu care s-a obisnuit pana acum

Fiecare comerciant se intreaba ce marfa i-ar asigura cel mai mare volum sau valoare a vanzarilor, care sa-i creasca in mod consistent businessul. Care sunt pepitele de aur care ii asigura comerciantului cele mai mari vanzari? Revista Piata prezinta in continuare Topul vanzarilor pe 2008, an de care comerciantii isi vor aminti cu placere, fiind unul in care pietele din FMCG au inregistrat cresteri de doua cifre. Din ultimul trimestru insa, viteza de crestere s-a mai domolit, consumul romanilor a inceput sa resimta efectelecrizei economice internationale.

Potrivit datelor de piata furnizate de Nielsen, din top 20 food category, doar una singura a inregistrat cresteri de sub 15% (vodca), unele inregistrand volume de vanzari mai mari cu 53% - uleiul, sau chiar 84% - ice-tea.

Explicatiile acestor cresteri vin fie din scumpirea materiilor prime, fie din diversificarea consistenta a ofertei de produse, cum e cazul cascavalului. Pe total industrie FMCG, consumul cas nic de bunuri de larg consum a crescut cu 19%, topul fiind condus tot de tigarete, bere si racoritoare carbogazoase.

Daca incercam sa cautam de unde vin aceste cresteri, trebuie sa tinem cont de doua lucruri: devalorizarea monedei nationale in fata euro - circa 10% in 2008 - si de inflatia de 6,3% pe anul trecut, ambii indicatori "umfland" volumele de vanzari afisate. Daca insa "deflatam" vanzarile totale ale celor mai bine vandute categorii din industria bunurilor de larg consum cu valoarea indicatorilor mai sus amintiti, vom obtine cresteri "nete" apropiate de valoarea cresterii economice a Romaniei pe 2008, care a fost de 7,5%.

Ca previziuni pentru anul in curs, mai toti jucatorii din piata spun ca asemenea cresteri nu vor mai avea loc, efectele turbulentelor internationale fiind din ce in ce mai acut simtite in buzunarele consumatorilor. Vanzarile la categoriile bazate pe materie prima din import vor creste in valoare pe seama deprecierii leului, cursul mediu estimat de analistii bancilor locale fiind de 4,5 lei pentru 2009, cu varfuri care ar putea atinge si 4,7 lei/euro in toamna, dar si cu momente de apreciere. Prognoze riguroase pentru evolutia vanzarilor sunt greu de facut din cauza incertitudinii care domneste in piata. Probabil ca motorul de crestere va fi adus de categoriile economic, in dauna celor premium. In plus, modul in care companiile vor sti sa se pozitioneze pe segmenul de pret si vor avea un cost control optim, vor avea vanzari mai mari.

special

Ar mai trebui facuta o precizare. Intrucat Nielsen nu mai face publice valorile absolute (ci doar pe cele relative) ale celor mai bine vandute categorii, pentru a oferi date riguroase, am apelat la serviciile Institutului National de Statistica, la estimarile jucatorilor din piata, la asociatiile patronale din diferitele industrii abordate ca si la calculele proprii ale revistei Piata.

@page_break@

Berea - o afacere care ar putea creste cu 4-5% in 2009

Vanzarile de bere au crescut anul trecut cu 17,2% in valoare si cu 10,7% in volum comparativ cu 2007, arata datele statistice furnizate de jucatorii din piata si de Institutul National de Statistica. Romanii au consumat bere in valoare de peste 2,69 miliarde de lei, trei sferturi din cantitate fiind cumparata prinintermediul comertului traditional.

special

E drept, comparativ cu anul 2007, tendinta este usor in favoarea comertului modern, care de la 17,7% si-a adjudecat aproape doua puncte procentuale. Pentru 2009, jucatorii spun ca vanzarile categoriei ar putea creste cu 4-5% in acest an, in mare parte din cauza deprecierii leului, a declarat presedintele United Romanian Breweries Bereprod (URBB), Shachar Shaine.

"Unele produse se vor scumpi mai mult, altele mai putin, dar estimam o medie a scumpirilor de 4-5%. In conditiile in care concurenta va fi foarte puternica pe un segment aco lo va fi greu de scumpit, insa pe celelalte segmente s-ar putea inregistra scumpiri si mai mari", a spus Shachar Shaine.

Acesta a precizat ca scumpirile vor veni ca un efect al deprecierii leului, exemplificand ca URBB importa 80% din materiile prime folosite in fabricile sale din Romania.

Referitor la ritmul de crestere al pietei berii, pentru acest an Shachar Shaine mentine estimarile de incetinire al acestuia. Pentru acest an piata berii ar putea avea un maxim de crestere de 3%, in scadere fata de anul trecut cand acesta era de 5%.

special

In 2008 vanzarile companiei au inregistrat o crestere in volum de 12%, valoare care include atat vanzarile de bere, cat si cele de bauturi racoritoare.

Compania isi reduce investitiile pentru 2009 la sapte milioane euro dupa ce in ultimii trei ani a investit aproximativ 15 milioane euro anual si amana deschiderea unei noi fabrici in Romania, a mai spus Shachar Shaine.

"Investitiile din 2009 vor fi mai rezonabile. Vom in vesti sapte milioane de euro, suma directionata catre noi investitii pentru imbutelierea bauturilor racoritoare, logistica si noi tehnologii", a spus presedintele companiei. Potrivit lui Shachar Shaine, URBB va miza in 2009 pe o reducere a cheltuielilor. "Incercam ca fiecare hectolitru produs sa coste mai putin", a mai spus acesta.

special

Shachar Shaine a precizat ca in acest an compania nu va lansa produse noi, insa va fi marit bugetul de marketing cu 15% pentru continua rea promovarii produselor.

"Incercam ca fiecare hectolitruprodus sa coste mai putin."

Shachar Shaine, presedintele United Romanian Breweries Bereprod (URBB)

@page_break@

Mezelurile pariaza in 2009 pe categoriile mai putin scumpe

Mezelurile, uleiul si ciocolata sunt campionii vanzarilor din 2008, la categoria food. Vanzarile de salam se apropie de pragul de un miliard de lei, cu cresteri valorice de peste 18%, iar in volum de 5%. Daca iei in calcul volumele de vanzari, cele mai mari sunt inregistrate la formatele de comert traditional (52% fata de 38%, in comertul modern), dar tendinta este de scadere, comparativ cu 2007. Romanii par a prefera din ce in ce mai mult retailul modern, lucru care se confirma atunci cand ne uitam la valoarea vanzarilor. Dupa acest criteriu, cele mai mari vanzari de salamuri au avut loc in hipermarketuri, acestea depasind pentru prima oara formatele traditionale (46,4% fata de 45,8%, cat reprezinta valoarea vanzarilor de salampe segmentul magazinelor de cartier).

special

Motorul vanzarilor de salam a fost adus de categoria "fiert-afumate", care a urcat cu 76,3% comparativ cu cele crud-uscate, care au urcat cu doar 9,4%. Cel mai probabil vom asista la o temperare a consumului, cresterea anuala nu va mai depasi 5% in volum. O parte a acestuia se va transfera de pe brandurile/ categoriile scumpe pe cele mai accesibile, astfel incat cresterea valorica a pietei va fi chiar mai mica decat cea cantitativ.

In privinta mezelurilor, reprezentantii companiilor spun ca salamul, parizerul, carnatii - in general categoriile mai putin scumpe, vor fi motorul de crestere a vanzarilor, in defavoarea specialitatilor pe fondul pretului mult mai mare al celor din urma. "Categoria mai dinamica va ramane cea a mezelurilor crud-uscate, desi rata de crestere a acestora va inregistra va lori mai mici", spune Radu Dumitrescu, brand manager Principal Company. El mai puncteaza ca "batalia cea mai dura pentru a obtine vanzari mai mari se va da pe segmentul pretului si pe cel al inovatiei".

special

Pentru unii va conta cel mai mult pretul, pentru altii promotiile si diferentierea prin inovatie", mai spune brand managerul Principal Company. Cristian Calin - Corporate PR Manager al Agricola Bacau, spune ca vom asista la doua tendinte distincte in randul consumatorilor de mezeluri: unii vor achizitiona produse mai ieftine, altii vor achizitiona produse premium, dar in cantitati mai mici.

"Preferintele consumatorilor se indreapta incet catre produsele crudeuscate, cu valoare nutritionala ridicata. In 2008, circa 200 de producatori de mezeluri si preparate din carne s-au retras de pe piata deoarece nu au putut face fata obligatiei de a respecta standardele de calitate impuse de Uniunea Europeana", spune Calin. Procesatorii existenti (aproximativ 500 de producatori) au ocupat repede necesarul de consum, iar condensarea pietei pe marii jucatori releva si primele semne ca aceasta piata excesiv fragmentata a inceput sa se maturizeze.

Cat valoreaza piata

Asociatia Romana a Carnii estimeaza pentru anul 2008 o cifra de afaceri sectoriala de aproximativ 1 miliard de euro (comparabila cu cifra realizata in 2007) si un consum anual de 275.000 de tone. Din acest consum total, aproape 69% reprezinta consumul produselor ieftine din gama salamurilor, parizerelor si carnatilor, totusi in scadere cu 1,4% fata de anul 2007 - ceea ce justifica tendinta consumatorilor de a achizitiona produse cu valori nutritionale ridicate, mai ales daca tinem cont de faptul ca si categoria specialitati (aflate in majoritate in segmentul premium) a inregistrat o crestere atat valoric cat si volumic in 2008, ajungand acum la o cota volumica de 15,1%, respectiv 16,2% cota valorica din totalul pietei mezelurilorsi preparatelor din carne.

@page_break@

Detergentii economici vor fi motorul vanzarilor in acest an

Volumul vanzarilor de detergenti va ramane, in linii mari, constant in 2009. "Nu ne asteptam ca in 2009 sa aiba loc o scadere in volum a vanzarilor pe piata de detergenti. In cazul in care consumatorii vor resimti o scadere a veniturilor, nu vor renunta la spalatul hainelor. In schimb, vor fi foarte atenti la raportul calitate-pret pe care il ofera fiecare brand de detergent", au declarat reprezentantii Unilever. Reprezentantii Henkel Romania subliniaza aceeasi tendinta: "piata detergentilor va continua sa creasca, numai ca ritmul va fi unul mai putin dinamic comparativ cu anii anteriori". In 2009 se vor remarca in vanzari detergentii din segmentul econo mic si cei lichizi care au avut o tendinta ascendenta si anul trecut, precum si categoria 2in1 (detergent si balsam). "Pentru romanii cu venituri scazute pretul este decisiv in alegerea detergentilor, insa pentru celelalte categorii de consumatori vor continua sa fie decisive doua criterii: raportul calitate-pret si increderea in marca de detergent aleasa", maisustin oficialii Unilever.

Cum a fost in 2008

 • cea mai dinamica piata din segmentul bunurilor de larg consum;
 • cea mai mare pondere in vanzari a avut-o detergentul automat;
 • un deficit in consum s-a inregistrat la detergentii specializati;
 • consumatorii s-au indreptat catre detergentii parfumati;
 • au crescut vanzarile de detergenti premium;
 • a crescut volumul vanzarilor de detergenti din supermarketuri in defavoarea magazinelor sub 40 de mp.

In schimb, detergentii pentru spalare manuala vor continua tendinta descrescatoare ca pondere din total piata. Un succes destul de mare vor inregistra si gramajele mari datorita pretului mai bun per kilogram.

special

Piata locala de detergenti, estimata la circa 200-210 milioane de euro, a fost anul trecut una dintre cele mai dinamice din segmentul bunurilor de larg consum. Cea mai mare pondere in vanzarile de detergenti a avut-o detergentul automat, in timp ce detergentul manual a acoperit doar 25% din volumul livrarilor. "Persista inca un deficit (comparativ cu tarile vecine) la capitolul detergenti specializati. Cu alte cuvinte, romanii folosesc detergent universal pentru toate tipurile de tesaturi, iar consumul de detergenti speciali (cum ar fi, de exemplu, cei pentru rufe negre, colorate sau pentru tesaturi fine) sau detergentii lichizi se afla inca mult in urma statelor din regiune", afirma Tiberiu Mercurian.

Apoi se observa orientarea din ce in ce mai mare a consumatorilor catre detergenti parfumati, respectiv detergenti care le ofera beneficii aditionale, cum sunt cei 2in1.

Tendinte pe piata detergentilor

 • volumul vanzarilor de detergenti va ramane constant;
 • consumatorii vor fi foarte atenti la raportul calitate-pret in acest an;
 • in 2009 se vor remarca in vanzari: detergentii din segmentul economic si cei lichizi care au avut o tendinta ascendenta si anul trecut, precum si categoria 2in1, cei pentru spalare manuala, gramajele mari datorita pretului bun per kilogram.

Studiile de piata, realizate in ultimii ani de MEMRB, arata ca ponderea vanzarilor, atat in valoare cat si in volum, a crescut mai cu seama pentru detergentii premium. Astfel, de la o cota de piata (in volum) de 31% in anul 2006, acestia au ajuns la 35% in 2008.

special

De asemenea, detergentii "economici" detineau in 2006 o cota de piata (in valoare) de aproximativ 40%, iar in 2008 de circa 38%. Studiul MEMRB arata si unde se cumpara preponderent detergentii de rufe. In primele doua luni ale anului 2008, volumul vanzarilor in supermarketuri a atins o pondere de 55,3%, fata de 51,6% in 2006. Acest fapt confirma cat de influente sunt marile magazine in planurile de marketing ale producatorilor. Primele trei locuri in clasamentul producatorilor sunt ocupate de P&G, cu brandurile Ariel, Tide si Bonux, Unilever, cu brandurile Dero si Omo si Henkel Romania, cu marcile Persil, Perwoll si Rex.

@page_break@

Tabletele de ciocolata vor fi vedetele vanzarilor categoriei

Comportamentul cumparatorilor de ciocolata va fi influentat de numerosi factori in 2009: va conta pretul produsului, calitatea acestuia dar si ofertele promotionale precum sivizibilitatea la raft.

special

In 2009, tabletele de ciocolata isi vor pastra suprematia, dupa ce in 2008 au inregistrat vanzari de 468 milioane lei, mai mult cu 22% fata de 2007. De fapt, intreg anul 2008 a fost foarte bun pentru producatorii de ciocolata, piata ridicandu-se la aproximativ 1,17 miliarde de lei, cu peste 254 milioane de lei mai mult decat in 2007, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare Nielsen.

In schimb, in 2009, segmentele value for money - ca de exemplu napolitanele - vor creste in vanzari in acest an, spun reprezentantii Nestle, in detrimentul specialitatilor si produse lor mai complexe care evident solicita un buget mai mare din partea consumatorilor - bomboane de ciocolata, figurine, produse sezoniere etc. Astfel, oferta bogata, pretul scazut comparativ cu celelalte segmente de dulciuri si accesibilitatea crescuta a napolitanelor, le vor mentine in atentia consumatorilor si in anii ce vor urma, mai spun producatorii de ciocolata.

Cum a fost in 2008

 • tabletele de ciocolata au inregistrat in 2008 vanzari de 468 milioane lei, mai mult cu 22% fata de 2007;
 • piata ciocolatei se ridica la aproximativ 1,17 miliarde de lei, cu peste 254 milioane de lei mai mult decat in 2007, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare Nielsen.

De asemenea, vor inregistra cresteri diferite ale vanzarilor fiecare categorie in parte, spune la randul sau Cristian Stancu, Marketing Manager Supreme Chocolat, cel mai putin afectata fiind piata batoanelor de ciocolata, urmata de praline si tablete. Gramajele mici ale brandurilor cunoscute si de calitate, sau gramajele mari care ofera un raport bun calitate-pret vor creste in preferintele consumatorilor.

Tendinte in 2009

 • in 2009 vor conta pretul produsului, calitatea acestuia, ofertele promotionale, vizibilitatea la raft;
 • tabletele de ciocolata isi vor pastra suprematia;
 • segmentele value for money - napolitanele - vor creste in vanzari, in detrimentul specialitatilor si produselor mai complexe gen bomboane de ciocolata, figurine, produse sezoniere;
 • gramajele mici ale brandurilor cunoscute si de calitate sau gramajele mari care ofera un raport bun calitate-pret vor creste in vanzari;
 • companiile vor investi in 2009 in diversificarea portofoliilor si intrarea pe noi canale de distributie.

Pentru cresterea vanzarilor in acest an, companiile vor investi in diversificarea portofoliilor. Heidi Romania estimeaza pentru 2009 o crestere a cifrei de afaceri bazata in principal pe intrarea pe noi canale de distributie cum ar fi comertul traditional, horeca, pe marirea ponderii exportului in cifra de afaceri si pe dezvoltarea brandului. Totodata, compania ia in calcul si lansarea unei campanii de rebranding.

Pentru cresterea vanzarilor, Supreme Chocolat va miza pe comunicarea in store in care va investi un buget mai mare decat in 2008, in conformitate cu extinderea retelelor moderne de comert.

special

Desi pe piata ciocolatei vor creste vanzarile de produse mai ieftine, noi companii aduc in Romania produse premium. Compania poloneza Wawel ataca segmentul premium al ciocolatei, intrand cu o gama de produse fara zahar. "Pentru anul 2009, ne propunem sa intram in majoritatea retelelor de retail si cash and carry, precum si in toate magazinele reprezentative din orasele cu peste 10.000 de locuitori, la nivel national", au precizat reprezentantii companiei. In prezent, produsele Wawel sunt prezente in Cora, Metro, Billa si Profi.

@page_break@

Apa minerala ar putea creste cu 5%

Potrivit datelor furnizate de agentia de cercetare Nielsen, in 2008, piata apelor minerale a atins un volum al vanzarilor de 881,927 milioane litri, in crestere cu 16% fata de anul 2007. Anul trecut s-au vandut in valoare de 931,711 milioane lei, cu 21,2% mai mult decat nivelul inregistrat in 2007. In ceea ce priveste oferta de produse, determinata de raportul pret/cantitate, in 2008, in vanzari au dominat volumele mari (2 l, 2,5 l, 5 l si peste 5 l), iar din punct de vedere al tipului de ambalaj, PET-ul a crescut indetrimentul sticlei returnabile.

special

Astfel, conform cercetarii Nielsen, in 2008, prima pozitie a fost revendicata de sticlele la 2 l cu 41,9% din vanzarile in volum si 38,7% din vanzarile in valoare. Pozitia secunda a revenit ambalajelor de 5 l cu 15,5% din vanzarile in volum si 10,1% din cele in valoare. "Probabil ca in loc de sase sticle consumatorii vor cumpara cinci, iar unii vor trece de la premium spre produse de masa, insa apa minerala este un produs curent care nu poate avea aceeasi evolutie cu aceea a automobilelor", a precizat Madalin Simion, brand consultant Biborteni.

Anul 2008 a fost influentat de o serie de schimbari ale comportamentului de cumparare si consum, motiv pentru care beneficiile rationale ale acestor produse si nu pretul lor au fost principalul factor de achizitie a apelor minerale. Modificari s-au manifestat si in ceea ce priveste locul de achizitie a apei minerale. Beneficiind de un spatiu de expunere a produselor mai mare, marile lanturi de retail au castigat cote de piata in detrimentul comertului traditional. Potrivit Nielsen, in 2008, hiper/supermarketurile au crescut de la 35,3% vanzarile inregistrate in volum, la 41,3% in 2008. In schimb, magazinele universale au scazut de la 58,9% in 2007 la 53,5% in 2008. Valoric, cresterea inregistrata de formatele moderne a fost de la 29,3% la 35%.

@page_break@

Specialitatile de cafea vor lua caimacul pietei in 2009

Piata cafelei isi va continua trendul ascendent si in anul 2009, cu cresteri similare anului trecut, sunt de parere jucatorii din industrie. In principalele segmente de cafea, cele mai dinamice vor continua sa fie specialitatile gen 2in1, 3in1 etc., dar nu la acelasi nivel inregistrat in 2008. in 2009, vanzarile vor fi impulsionate de notorietatea brandurilor, depromotii si de pretul avantajos al produsului.

"Cu siguranta vor influenta vanzarile atat campaniile publicitare, cat si promotiile", a declarat Catalin Iagaru, Senior Brand Manager - Instant Products Tymbark Maspex Romania. Compania va investi in cresterea cotei de piata pe cappuccino si pe segmentul 3in1, iar Kraft Romania va miza pe comunicarea pe toate canalele - Internet, radio - la raft - pentru cresterea vanzarilor. Producatorul isi va consolida pozitia de lider pe piata de cafea aducand inovatii care sa reflecte nevoile si tendintele de consum. Schimbarea pe care este posibil sa o aduca acest an este diminuarea frecventei de consum. "Preconizez ca nu va exista o orientare catre o anumita grupa din categoria specialitatilor de cafea, ci doar o diminuare a frecventei de consum", a mai afirmat Catalin Iagaru.

Consumatorul roman ramane fidel si in acest an cafelei prajite si ambalate care reprezinta aproximativ 70% (sursa Nielsen) din consumul de cafea, spun reprezentantii Kraft Foods Romania. "Cresterea inregistrata de acest segment este moderata, daca luam in calcul consumul de cafea per capita in Romania fata de celelalte tari europene, astfel incat exista potential de crestere", a declarat Doina Cavache, Corporate and Government Affairs Manager la Kraft Foods Romania.

Vanzarile de cafea in 2008

 • cafeaua premium a inregistrat vanzari foarte bune;
 • potrivit GfK, pretul mediu al cafelei macinate, la 250 de grame, a inregistrat, anul trecut, un nivel de 8,6 lei

Reprezentantii principalilor competitori de pe piata afirmau in 2008 ca cererea a fost constanta in volum si mai mare in valoare, segmentul premium inregistrand cele mai bune vanzari dintre toate cele trei categorii de cafea. In plus, tot mai multi romani si-au schimbat preferintele de consum si au trecut de la cafeaua vrac la cafeaua ambalata, cautand marci si produse de incredere si punand accent pe imaginea ambalajelor.

special

Vanzarile ridicate de cafea traditionala si instant sunt si rezultatul promovarii excesive pe canalele TV. Astfel, cel mai promovat tip de cafea a fost, in 2008, potrivit unui studiu GfK, cea macinata, aceasta ocupand peste jumatate din aparitiile in cataloage, iar locul doi a fost disputat de cafeaua solubila si mixurile de cafea.

Compania de cercetare mai adauga ca pretul cafelei a ramas aproximativ acelasi in 2008 fata de 2007. Astfel, pretul mediu al cafelei macinate la 250 de grame a fost, in primele opt luni ale anului 2008, de 8,6 lei, fara schimbari majore fata de aceeasi perioada a anului trecut. Tot in primele opt luni ale lui 2008, analizand pretul mediu al cafelei macinate la 250 de grame, pe tip de magazin, a variat de la 9,4 lei in supermarketuri la 7,1 lei in magazinele de tip discount. Pentru 2009 se anunta scaderi ale accizei la 306 euro/ tona (cafea verde), 450 euro/tona (cafea prajita) si 1.800 euro/tona (cafea solubila), urmand sa ajunga, in 2010, la niveluri corespunzatoare de 153, 275 si 900 euro/tona. Acciza la cafea va fi eliminata total incepand cu 2011.

@page_break@

Cresterea vanzarilor de bauturi racoritoare - franata de economie

In ultimii doi ani, piata bauturilor racoritoare a inregistrat cresteri procentuale de doua cifre, insa e probabil ca trendul sa nu se pastreze si in 2009. Pe fondul climatului economic dificil, cresterea afacerilor cu sucuri ar putea fi de sub 10%, spun reprezenntantii jucatorilor. Asociatia Nationala a Bauturilor Racoritoare a confirmat aceasta cifra, adaugand ca in 2008, vanzarile categoriei au depasitdoua miliarde de lei.

Per ansamblul pietei, segmentul care a inregistrat cea mai mare crestere in 2008 a fost cel reprezentat de categoria still drinks, aceste bauturi beneficiind de un pret de vanzare mic, fapte ce le-a facut accesibile unui numar mare de consumatori. Categoriile soft drinks, nectarurile si sucurile naturale vor fi cel mai putin afectate de situatia economica.

"Categoria de soft drinks (carbonatate sau nu) este cel mai putin expusa la cresteri de pret, prin insasi componenta bauturii in sine - maximum 20% suc de fructe. Pe de alta parte, pe masura ce ajungem catre sucurile naturale, atat expunerea la cresteri de pret, cat si nivelul absolut de pret sunt crescute, iar influenta situatiei economice generale va fi mai puternic negativa", a declarat Adrian Staniloiu, managing director la Rauch Romania.

Tendinte pe 2009

 • Pretul va deveni factorul principal de cumparare.
 • Consumul va migra dinspre horeca spre cel casnic.
 • Produsele s-ar putea scumpi cu 5-10%.

Conform datelor furnizate de agentia de cercetare Nielsen, in 2008, categoria de still drinks a inregistrat un volum al vanzarilor de 1,197 milioane litri, in crestere cu 9,3% fata de 2007. Valoric, vanzarile au atins cifra de 2,341 miliarde lei. De asemenea, daca in 2008 s-a putut constata o inversare a criteriilor de achizitie, in sensul ca beneficiile rationale au cantarit cel mai mult in decizia de cumparare, in 2009 pretul va redeveni factorul principal de cumparare. In opinia lui Adrian Staniloiu, consumatorul va tinde sa isi petreaca mai mult timp acasa, fenomen ce va genera o migrare a consumului dinspre Horeca spre consumul casnic.

Departe de UE

Consumul de sucuri naturale, in Romania, era anul trecut de 12 litri pe cap de locuitor, in timp ce in Austria, Germania, Polonia si Ungaria, rata de penetrare in consum a sucurilor naturale de fructe si a nectarurilor este de aproape 90%, iar consumul per capita ajunge la aproximativ 40-50 litri, potrivit datelor din piata.

"Consumatorul va alege produse pe care le-a mai incercat si care i-au castigat increderea prin calitate, imagine, dar bineinteles ca sunt interesati de promotii si pachete promotionale care le ofera preturi atractive", a spus si Catalin Iagaru, senior brand manager la Tymbark Maspex Romania.

Mike Holmes, presedintele Pepsi Americas Romania, unul dintre principalii jucatori de pe piata bauturilor racoritoare, estimeaza o crestere pe 2008 cu 10-11% a vanzarilor categoriei bauturilor racoritoare si de 18% a pietei apei minerale. El mai spune ca in acest an, compania nu isi va mai extinde portofoliul pe segmentul bauturilor energizante, asa cum anuntase in urma cu cateva luni, dar investitii se vor face, in special pe segmentul bauturi cu noi arome. Holmes mai afirma ca preturile la produsele Pepsi s-ar putea majora in 2009, pe fondul scumpirilor cu 5-6% a materiilor prime.

special

De asemenea, si reprezentantii Parmalat spun ca vanzarile pe 2009 vor creste mai lent decat pana acum, iar motorul de crestere va fi dat de segmentul economic. Fluctuatia cursului valutar, cat si faptul ca Parmalat foloseste in proportie de 90% materie prima importata pentru productia de sucuri din Romania va determina o crestere a preturilor cu pana la 10% in perioada urmatoare. Piata interna a bauturilor non-alcoolice se ridica la circa trei miliarde litri, incluzand apa minerala, sucurile si nectarurile, potrivit Canadean. Principalii jucatori sunt Coca-Cola, Pepsi, European Drinks, Romaqua, Maspex Tymbark, Pfanner, Parmalat si Biborteni.

Citit 2726 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.