fbpx Imprimă această pagină

6 categorii de produse cu potențial mare de creștere în 2020

Publicat în categoria Special
Scris de   Publicat Luni, 10 Februarie 2020 16:14

Anul 2019 s-a închis pentru multe categorii de produse cu creșteri ale vânzărilor double digit ca valoare. Dar potențialul de creștere nu s-a epuizat. Sunt categorii de produse ce pot înregistra în continuare creșteri spectaculoase dacă retailerii, dar mai ales furnizorii, reușesc să țină pasul cu schimbările din obiceiurile de consum.


Anul 2020 are perspective la fel de optimiste, având în vedere faptul că în anumite categorii mai este încă foarte mult loc de creștere a consumului, iar pentru altele, oportunitățile pot fi conjuncturale sau sezoniere.
Cele mai dinamice categorii în 2019, structurate separat pentru segmentul de produse alimentare și pentru cel de produse nealimentare, sunt prezentate în detaliu într-o analiză făcută de Bogdana Gheorghe, Managing Partner RetailZoom, în a doua parte a acestui cover. Nu voi face referire la acestea. Remarc însă grupuri distincte de produse ce au încă un mare potențial de creștere și în 2020, includ sortimente din diverse categorii, și sunt tot mai mult sub observația atentă a noii generații de consumatori. Despre ce grupuri este vorba?

 

Fructe și legume congelate

 

Produsele congelate au înregistrat creșteri semnificative în ultimii 2-3 ani ca urmare a unor campanii de comunicare prin care a fost eliminată din mentalitatea consumatorilor informația falsă prin care legumele sau fructele proaspăt recoltate și congelate își pierd din proprietățile nutritive. Astfel, numărul consumatorilor de legume și fructe congelate a crescut de la un an la altul, iar numărul de SKU-uri din acest segment a ținut pasul cu această tendință, oferta fiind mai bogată cu 14% în număr de SKU- uri, comparativ cu sfârșitul anului 2017. Porțio­narea diversificată după nevoi a avut un rol important în această creștere, în special pe segmentul de mixuri de legume pentru gătit, dar și inovația, prin care produse noi au fost introduse cu succes în circuitul comercial.

 

Cel mai recent produs inovativ de succes este Edenia Smoothies, produs premiat în cadrul Galei Premiilor Piața din noiembrie 2019, și care a fost votat de mai mult de o treime dintre directorii de achiziții din retail (35,5% dintre directorii de achiziții au votat Edenia Smoothies ca „Cel mai bun produs nou în categoria alte produse alimentare”). Succesul de piață al brandului Edenia cu acest produs arată clar că pe segmentul de fructe și legume congelate mai este încă loc de creștere și inovație de succes.

 

Pește și fructe de mare congelate

 

peste 1Tot în categoria produse congelate este semnalată de Retail Zoom o scădere valorică a vânzărilor de pește și fructe de mare vrac. În același timp însă, se poate remarca relativ ușor o dublare a numărului de SKU-uri în vitrinele cu pește și fructe de mare congelate și preambalate. Dacă la nivelul anului 2016, peștele congelat oferit la vânzare preambalat se limita la 7-8 soiuri – macrou, pangasius, pastrăv, somon, crap (rondele sau file), ton, rechin, șprot –, în prezent, oferta acoperă cam tot ceea ce reprezintă pește comestibil. În plus, pachetele de pește congelat preambalat, ca și cele cu fructe de mare congelate preambalate, sunt acum oferit la gramaje diferite, pentru 2-3-4-6 porții, acoperind cerințele sau nevoile de consum pentru o plajă mult mai mare de consumatori. În materie de pește congelat preambalat, cele mai noi oferte sunt de doradă congelată (pachete de 2-3-4 porții) sau hamsie congelată, sortimente care până în 2017 puteau fi achiziționate doar vrac sau la vitrina asistată.

 

Aluat și patiserie congelată

 

O altă categorie de produse din segmentul de congelate, cu potențial mare de creștere, este cea a aluaturilor și a patiseriei congelate. Atât în materie de pizza, cât și în segmentul de patiserie, anual apar 8-15 produse noi, produse locale sau importate, ce captează atenția consumatorilor, deoarece această categorie de produse este mai mult expusă experimentării din partea shopperilor. Prin specificul ei, patiseria congelată ține loc de gustare sau desert, iar consumatorul caută de fiecare experiențe noi, fie că vorbim de încercarea mai multor branduri, fie că este vorba despre o simplă schimbare a aromelor din compoziție.

 

Produsele bio certificate

 

bio 2Raioanele de produse bio, generos amenajate de marii retaileri, înregistrează de la un an la altul creșteri ale vânzărilor. Cu toate acestea, rămâne încă o marjă destul de mare între procentul de persoane ce se declară adepții produselor bio/eco și numărul efectiv de cumpărători ai acestor produse. Din diverse motive, unele ce țin de posibilități financiare, altele ce au legătură cu gradul de încredere al înscrisului bio/eco de pe etichete, o parte dintre consumatorii ce se declară preocupați de aceste produse nu se transformă încă în cumpărători. Cred că din acest punct de vedere, certificările produselor și comunicarea legată de aceste certificări vor face diferența și vor aduce mai mulți clienți în fața rafturilor bio. RetailZoom mai adaugă ceva la aceste observații: ambalajul de calitate, sticlă sau carton, pentru astfel de alimente, este esențial pentru a sugera o viață cu adevărat sănătoasă.

 

Produse on the go

 

Gama produselor on the go crește de la un an la altul și se diversifică, pe măsură ce numărul consumatorilor crește cu noile generații, formate din persoane aflate mai tot timpul în mișcare. Oferta din această categorie se suprapune, pe anumite segmente, cu produsele fresh, pe alte segmente cu cererea de produse pentru o viață sănătoasă. Fiind o categorie relativ nou apărută și în plină expansiune, se poate afirma că diversificarea este un element forte pentru creșterea vânzărilor pe acest segment. Totuși, având în vedere suprapunerea cu anumite categorii, intrigă faptul că majoritatea produselor din categoria on the go sunt ambalate nesustenabil, în plastic de unică folosință, nereciclabil, deci contravin parțial regulilor pentru o viață cu adevărat sănătoasă. Există însă retaileri care au considerat de cuviință să atragă atenția consumatorilor nu doar asupra datei de expirare a produsului, dar și asupra datei de expirare a ambalajului, așa cum se poate vedea în imaginea de mai jos. Asta arată că pentru categoria on the go, dar nu numai aici, și inovația în materie de ambalaj poate decide ritmul de creștere a categoriei și poate face di­ferențierea între doi furnizori.

 

Produse locale ambalate premium în porții single serve

 

ambalaj 3Trendul național nu a apus încă, și o parte dintre consumatori sunt preocupați să achiziționeze preponderent produse locale. Această categorie de clienți are însă nevoi specifice adaptate celorlalte tendințe, deci oferta de produse locale trebuie adaptată și ea. Mă refer aici în special la porționare, multe produse locale fiind prezentate în ambalaje și dimensiuni de volum și greutate consacrate. Din acest motiv, un borcan de miere din producție locală poate fi găsit ușor pe rafturi, în schimb capsulele de 10 grame de miere vin de pe piața externă. Aceeași situație se poate întâlni în categoria brânzeturilor, cu câteva excepții, sau a untului de masă. Doar categoria preparatelor din carne a reacționat prompt pe această direcție și oferă același sortiment într-o mare varietate de porționări.

 

CITEȘTE ÎN CONTINUAREA ACESTUI ARTICOL ȘI ANALIZĂ FĂCUTĂ DE BOGDANA GHEORGHE, MANAGING PARTNER RETAILZOOM :

2020 - ANUL DIFERENȚIERILOR

 

Citit 1092 ori

Articole recente -Carol Popa

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.