fbpx Imprimă această pagină

România a ajuns în topul scumpirilor la carnea de porc

Publicat în categoria Special
Scris de   Publicat Vineri, 09 August 2019 12:32

România ocupă un ruşinos loc 4 în Uniunea Europeană în topul scumpirilor cărnii de porc în 2019. Incapa­citatea autorităţilor de a limita expansiunea Pestei Porcine Africane, dublată de cererea tot mai mare de porci vii din ţările asiatice afectate de acelaşi virus, au determinat o creştere a preţului pentru 100 kg de porc în viu de aproape 30%, de la 540 de lei în luna ianuarie, la 697 lei în luna iulie. Prognozele pentru finalul anului nu sunt deloc optimiste, cererea continuând să fie mult peste ­oferta de pe piaţa internă, erodată de ­sacrificările în lanţ pentru elimina­rea virusului PPA.

Pesta Porcină Africană (PPA) are un puternic impact asupra pieţei, generând o serioasă criză a preţurilor pentru carnea de porc. China, Coreea, Mongolia şi Vietnam sunt lovite în plin de virus şi sacrificările de porci din aceste ţări au un puternic recul pe piaţa europeană, unde preţul carcaselor creşte continuu de la începutul lunii aprilie. Dar nu numai atât. Deşi preţul carcaselor creşte de la o săptămână la alta, carnea de porc este în continuare tot mai greu de găsit.


Traderii internaţionali au două explicaţii pentru acest fenomen. Casele de comerţ din Spania susţin că traderii asiatici achită marfa în avans, pentru lunile august – septembrie, şi licitează preţuri mai mari cu până la 20% pentru animale vii cu greutate între 80-110 kg. Afirmaţia, lansată la începutul lunii iulie, se confirma şi în prima săptămână din luna august, tranzacţiile fiind încheiate însă pentru animale cu greutatea cuprinsă între 108-115 kg în viu.


În acelaşi timp, casele de comerţ olandeze spun că fermierii olandezi nu mai livrează puietul din maternităţi fermierilor europeni, deoarece preferă să crească singuri animalele pentru a profita din plin de criza pestei porcine din Asia. Asta explică oarecum de ce în trimestrul 2 al anului 2019, schimburile intracomunitare cu puiet de porc pentru creştere şi îngrăşare au scăzut cu peste 32%, în timp ce schimburile intracomunitare cu carcase pe porc sunt în scădere cu 16% faţă de ­aceeaşi perioadă a anului trecut.


Preţul cărnii de porc pe piaţa europeană stă să explodeze, după ce de la începutul anului a înregistrat creşteri de peste 18% la carcasă rece şi aproximativ 15% pentru animale vii. Cele mai sumbre previziuni iau în calcul o dublare a preţului pentru carcase până la sfârşitul anului, în timp ce previziunile apreciate de procesatori ca „realiste” iau în calcul creşteri cu 40% faţă de perioade similare din anul anterior.

 

EVOLUȚIA SĂPTĂMÂNALĂ tab1

 

Totul va depinde de evoluţia viitoare a pestei porcine africane în China. După ce peste un milion de porci au fost sacrificați din august 2018 și până acum, autoritățile chineze analizează decizia de a ucide alte 200 de milioane de porci în încercarea disperată de a eradica această boală contagioasă. „Este cea mai mare epidemie a unei boli la animale pe care am avut-o vreodată pe planetă. Febra aftoasă și boala vacii nebune par că nu au fost nimic în comparație cu ce se întâmplă acum. Și nu avem nicio cale prin care să-i oprim răspândirea“, a declarat Dirk Pfeiffer, epidemiolog veterinar la City University din Hong Kong și expert în pestă porcină africană, citat de publicaţia The Guardian. Potrivit unor estimări, China, ţară în care sunt crescuţi cam jumătate din numărul de suine existent pe plan mondial, ar putea fi nevoită să ucidă până la 200 de milioane de porci pentru a eradica virusul ­Pestei Porcine Africane.

 

 

Procesatorii locali, prinşi între preţurile de import şi absenţa materiei prime locale

 

 

Procesatorii locali de carne de porc au în această perioadă probleme în aprovizionarea cu materie primă, deoarece contractele cu livrare la şase luni de pe pieţele externe sunt rare şi scumpe, în timp ce aprovizionarea de pe piaţa locală este subminată de acelaşi virus PPA care a diminuat semnificativ efectivul de suine pe plan local.
Începând cu luna mai, fermierii români au reale probleme în aprovizionarea cu puiet pentru creştere, cu atât mai mult cu cât în România nu există o maternitate pentru puiet din rase locale. Din acest motiv, asociaţiile crescătorilor de suine estimează pentru perioada verii o creştere a preţurilor pentru porcul în viu de încă 20-40%, după ce până la începutul lunii mai preţul de aprovizio­nare cu materii prime a crescut cu peste 30%.


Există însă şi câteva evoluţii contradictorii pe piaţa locală. Conform preţurilor afişate săptămânal de Comi­sia de Clasificare a Carcaselor, în luna februarie, preţul carcaselor de porc a scăzut până la 3,8 lei/kg, faţă de un preţ mediu de aproximativ 5,9 lei/kg în lunile anteri­oare. Este oarecum acceptat că în luna februarie sunt înregistrate cele mai slabe vânzări pentru carnea de porc, dar preţul atins în acest an a fost mult sub mi­nimele din anii anteriori, cu atât mai mult cu cât fermierii susţin că la un preţ mai mic de 5,2 lei/kg activitatea lor se desfăşoară în pierdere.

 

timis raduLa jumătatea lunii aprilie, Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC) şi fondatorul Cris-Tim, a declarat că ceea ce se întâmplă acum pe piaţa cărnii de porc este un caz cu totul special, pentru că „deşi preţurile au crescut şi se cere cu 50 până la 100% mai mult pentru carcase, marfa se găseşte cu mare greutate”. Piaţa chineză absoarbe tot ceea ce apare ca ofertă pe piaţă, la preţuri în creştere şi cu plata în avans. Două luni mai târziu, în iunie 2019, Radu Timiş afirma: „Anul 2019 este unul dificil pentru piaţa cărnii. Preţurile la raft au crescut şi cu 20-30% de la începutul anului”. ­Tot­odată, aminteşte de faptul că România este dependentă în proporţie de 60% de importurile de carne de porc, în condiţiile în care producţia internă este afectată şi ea de doi ani de PPA, în iunie 2019 numărul focarelor de pestă porcină fiind variabil în jurul valorii de 200.


Un alt procesator de carne spune că a ajuns să caute zile în şir un camion cu slănină tare pentru procesare pe piaţa europeană, iar atunci când găseşte, comandă marfa la preţuri pe care nimeni nu le putea imagina cu câteva luni în urmă. La nivel european, preţul mediu al carcasei de porc tip S a ajuns la 179,7 euro suta de kilograme, cu 21% mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Mai mult, un porc în viu costă acum, în medie, cu 30% mai mult decât anul trecut, ceea ce va influenţa şi preţurile carcasei spre final de an.


La Salbac Bacău, managementul companiei face eforturi pentru ca produsele să nu ajungă la pre­ţuri prohibitive la raft. „Criza cărnii de porc afectează semnificativ compania Salbac, având în vedere că peste 90% din produsele noastre au în componenţă această materie primă în stare refrigerată. Ne străduim, dar nu reuşim în totalitate, să compensăm impactul creşterii materiei prime în marjă, prin majorări de preţ în tranşe de cca 5%, pentru ca produsele noastre crude-uscate pre­mium (îndeosebi Salamul de Sibiu) să nu ajungă cu un preţ prohibitiv la raft”, spune Angelica Șmil, Director General la Salbac.


Angelica smil„Salbac şi-a extins baza de furnizori de materie primă, preponderent din afara ţării şi doar din zonele fără incidenţă de pestă porcină; am făcut asta pentru a «păstra Ştampila Ovală», chiar cu efortul unor achiziţii la preţuri mult mai mari decât în ţară. Dacă în anul 2018 am achziţionat carne de scroafă şi de porc în proporţie de aproximativ 50% din România, şi restul de 50% din UE, în 2019, în urma expansiunii PPA, am achiziţionat de pe piaţa internă carne de scroafă şi de porc în proporţie de 5%, restul de 95% fiind din importuri. Noi lucrăm pe grupele noastre de produse în proporţie de 90% cu carne refrigerată de foarte bună calitate, care este mai scumpă decât cea congelată, iar creşterile de preţ la aceste materii prime în 2019, din cauza raspândirii PPA, au ajuns la 35-40%. De la ARC avem informaţii că vor urma până la sfârşitul lunii octombrie şi alte creşteri de preţ la carnea de porc, de aproximativ 20%”, a mai spus Angelica Șmil.
Directorul companiei Salbac afirmă că aceste scumpiri au dus la creşteri de preţuri şi pentru celelate grupe de materii prime, respectiv pasăre, vită, oaie. „Însă, chiar şi în aceste condiţii ingrate de piaţă, compania Salbac va păstra neştirbită calitatea produselor sale - una dintre cele mai importante valori ale brandului Agricola, asumată din respect pentru clienţii şi consumatorii noștri”, susţine Angelica Șmil.


grigore horoiDe cealaltă parte, Grigore Horoi, preşedintele grupului de firme Agricola, spune că evoluţia preţului la carne de porc a oprit declinul preţului pentru carne de pasăre, dar nu au fost semnale, deocamdată, privind creşterea consumului pentru carnea de pasăre. „Din păcate, evoluţia PPA în Europa şi în China a creat mari probleme în industria cărnii de porc, inclusiv în zona de procesare a cărnii. Acest fenomen care se dovedeşte a fi greu de gestionat va afecta oferta de carne de porc pe termen lung, deoarece combaterea virusului presupune măsuri severe, riguros aplicate şi decizii politice cu impact social semnificativ. «Circulaţia» necontrolată a mistreţilor, porcii crescuţi în gospodăriile ţărăneşti, gradul de conformare a românilor la reguli, fac ca procesul de eradicare a PPA să fie dificil şi sensibil. Cât priveşte carnea de pasăre, încă de la mijlocul anului 2018 s-au înregistrat scăderi importante de preţ de vânzare, trend ce s-a oprit la începutul acestei veri, dar nu am sesizat o creştere a consumului la această categorie de carne care să compenseze scăderea ofertei de carne de porc, aşa cum s-au aşteptat unii jucători din această industrie”, a precizat Grigore Horoi.

 

 

Există însă un potenţial pentru creşterea cererii din asia

 

 

Scăderea efectivelor de suine în China cu peste 30%, cauzată de PPA, duce la o reorientare globală a acoperirii necesarului de proteine animale. Analiștii estimează că producția de carne de pasăre va crește în 2019 și va depăși producția de carne de porc, urmând o creștere anu­ală de 2-3% pe an până în 2021.
Dacă privim situația EUROSTAT din 22 mai 2019, media europeană de preț s-a încadrat la 188,43 euro/100 kg greutate carcasă, cu 0,4% mai mare față de luna aprilie și cu 1% mai mic față de aceeași perioadă din 2018.


Cei mai importanți producători de carne de pasăre europeni asigură 71% din producția totală.

Pe primul loc se află Polonia, cu 17%, urmată de UK cu 13%, Franța și Spania fiecare cu 11%, Germania cu 10% și Italia cu 9%. Restul statelor membre, printre care și România, pe locul 10, asigură 29% din producția totală.

 

EVOLUȚIA SĂPTĂMÂNALĂ tab 2

 

Producția estimată pentru 2019 este de 14.913.000 tone, iar consumul estimat de carne de pasăre este de 14.160.000 tone, ceea ce păstrează zona cărnii de pasăre europene într-o situație avantajoasă pentru export.
Evoluția exportului în primul trimestru din 2019 denotă un trend ascendent, de 471.000 tone - față de 419.000 tone în aceeași perioadă a anului 2018.


Destinațiile cele mai importante la export în primul trimestru au fost: Vietnam, cu o creștere spectaculoasă de 63,7% față de primul trimestru din 2018, urmată de Filipine, cu o creștere de 23,2%, și Ghana, cu 17,1%.
Importurile europene de carne de pasăre mențin pe primul loc Brazilia, cu peste 85.000 tone greutate carcasă în primul trimestru, urmată de Filipine cu 84.661 tone, față de 76.567 tone în trimestrul I din 2018 și Ucraina cu 31.530 tone, față de 29.805 tone în 2018.

Citit 2140 ori

Articole recente -Carol Popa

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.