fbpx Imprimă această pagină

Julia Leferman, Berarii României: „Este nevoie de norme care să stabilească condițiile tehnice în care pot fi returnate ambalajele reutilizabile”

Publicat în categoria Special
Scris de   Publicat Marți, 09 Aprilie 2019 16:27

Industria berii, alături de industria băuturilor răcoritoare şi a apelor minerale, au fost principalele sectoare vizate de OUG 74/2018 şi implicit de Legea 31/2019. Julia Leferman - Director General Asociația Berarii României – a răspuns revistei Piaţa referitor la modul în care berarii au recepţionat acest act normativ, dar şi referitor la lipsurile care nu permit în acest moment o colectare eficientă a ambalajelor din sticlă de la retaileri.

Deşi nu se declară încântaţi de această măsură, marii retaileri au implementat sisteme informatice prin care să poată introduce garanţia pe ambalaj. Cu toate acestea, furnizorii preferă să nu utilizeze ambalaje din sticlă pe care să scrie ambalaj reutilizabil pentru produsele livrate către retail. De ce preferă producătorii de bere să nu folosească ambalaje reutilizabile?

Ofertele producătorilor de bere includ atât produse în ambalaje de unică folosință, cât și în ambalaje reutilizabile, fiind folosite simultan în canalele Horeca și retail. În lipsa unei infrastructuri de recuperare a acestui tip de ambalaj din canalul retail însă, ambalajul reutilizabil este folosit în prezent cu precădere în canalul horeca, de unde recuperarea lui se poate face integral, direct din locațiile de consum.

Suntem pe punctul dezvotării unui astfel de sistem și în canalul retail, începând de la 1 aprilie, dar funcționalitatea lui va depinde în opinia noastră de doi factori esențiali: asigurarea de spații de depozitare a ambalajelor reutilizabile returnate de consumatori la locul de vânzare și, extrem de important, de disponibilitatea consumatorilor români de a îmbrățișa și susține un astfel de sistem. Așadar, pe lângă elementele esențiale logistice care trebuie puse la dispoziție de către comercianți, în lipsa încurajării consumatorilor să facă alegerea conștientă în favoarea produsului disponibil în ambalaj reutilizabil, sistemul riscă să nu își atingă scopul.

Cum se justifică strategic şi din perspectiva costurilor această decizie, de a folosi doar ambalaje reciclabile?

Doar disponibilitatea manifestată de consumatori față de cele două tipuri de ambalaje, în urma unei corecte informări, va decide ponderea lor în portofoliile de produse, ambalajele reutilizabile fiind preferate însă de producători datorită avantajelor ecologice. Astfel, un ambalaj reutilizabil implică o durată mai mare a ciclului de viață a materialului aferent ambalajului, o emisie redusă de gaze de seră în procesul de fabricație al unui ambalaj valorificat aferent unui produs, emisie redusă de gaze cu efect de seră în procesul de reciclare a unui ambalaj față de folosirea materialelor virgine și reducerea consumului de resurse naturale prin reutilizare. Însă în lipsa infrastructurii de recuperare a lor și, ulterior, a disponibilității românilor de a aduce ambalajul înapoi la comerciant pentru recuperarea garanției, producătorul își va ajusta portofoliul în consecință. Toate părțile implicate vor avea nevoie de timp pentru o evaluare riguroasă a impactului implementării sistemului de garanție.

Cum ar trebui stabilit sistemul de garanţie - returnare a ambalajelor, din perspectiva legiuitorului, astfel încât acesta să devină atractiv şi stimulator pentru operatorii economici?

Forma actuală a legii are nevoie de o serie de clarificări pe care le considerăm obligatorii pentru o bună funcționare a sistemului. Astfel, considerăm necesară introducerea de norme de aplicare a legii L31/2019 care să stabilească obligațiile operatorilor economici implicați, să prevadă detalii referitoare la raportare și condițiile tehnice în care pot fi returnate ambalajele reutilizabile.

Mai mult, întrucât sistemul este unul complex, este dificilă anticiparea tuturor situaţiilor care pot apărea în practică. Așadar, considerăm că o testare a acestuia pentru o perioadă de 3 luni poate fi benefică pentru toate părțile implicate.

Totodată, trebuie să avem în vedere faptul că sistemul nu poate funcţiona fără implicarea consumatorilor. De aceea este crucială necesitatea alocării unui interval de timp pentru educarea consumatorilor.  În acest sens, vedem extrem de utilă dezvoltarea unei campanii publice de informare referitoare la condiţiile de returnare a ambalajelor reutilizabile. 

Vezi ce impact au Legea 31/2019 şi OUG74/2018 în colectarea ambalajelor reutilizabile:

Din nou e haos în ambalaje: Legea 31 schimbă tot și nu rezolva nimic

Citit 700 ori

Articole recente -Carol Popa

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.