fbpx Imprimă această pagină

Cum isi gasesc angajatorii din comert oamenii potriviti

Publicat în categoria Resurse Umane
Publicat Miercuri, 27 Iulie 2011 17:06

In comert calitatea oamenilor a ramas relativ aceeasi, este parerea comerciantilor din diferite zone ale tarii, care cauta personal calificat si cu experienta
Criza economica nu "a adus" neaparat oameni mai bine pregatiti, spun specialistii in resurse umane si alaturi de ei, angajatorii.
Fluctuatia de personal din acest domeniu continua sa se mentina la un nivel destul de important, in conditiile in care multi oameni din orasele mai mici, in special tinerii, prefera munca sezoninera, pe perioada determinata, cum ar fi, de exemplu, vara pe litoral, in locul unui job stabil.
"Pe piata nu am remarcat o abundenta de candidati bine pregatiti. Criza economica nu a avut o influenta atat de mare asupra angajatilor, in sensul schimbarii atitudinii lor fata de locul de munca. Cei ramasi nu sunt nici mai bine pregatiti si nici nu se implica mai mult in munca pe care o fac la magazin", a declarat Marcel Tarca, administratorul magazinelor cu autoservire Pertit din Pitesti.
Acesta mentine un numar constant de angajati, de 11, in cele doua magazine ale sale, reusind, in ultimii ani, sa isi creeze un colectiv inchegat.
"Ma bazez pe angajatii care demonstreaza, in cele sase luni de proba, ca se implica in activitatea de vanzare", a explicat Marcel Tarca.
Bineinteles, procesul de selectie continua si in timpul perioadei de proba, cand este urmarita evolutia candidatului pe post.

 

 

 Top dificultati intampinate de comercianti in momentul angajarilor

 
 Forta de munca deficitara;
 

 Forta de munca necalificata sau fara experienta;

 
 Lipsa de implicare a angajatilor;
 

 Diverse pretentii din partea candidatilor, referitoare la programul de lucru, pauzele de lucru.


"Nu ii pastrez pe cei care nu imi arata, in cele sase luni, ca merita sa fie angajati, pe cei care stau cu ochii pe ceas, asteptand cu nerabdare sa se termine programul", a precizat Marcel Tarca.


In momentul in care are nevoie de personal, comerciantul plaseaza un anunt de angajare la intrarea in magazin, efectul fiind cel asteptat: in cateva zile primeste, in medie, 10-12 candidaturi.
"Problema este calitatea acestora. Dupa ce le analizam si discutam cu potentialii angajati, daca indeplinesc conditiile impuse de noi, ii angajam intai pentru o perioada de proba, de sase luni. Persoanele mai vechi din magazin, cu experienta, sunt cele care se ocupa de formarea noilor angajati, ele petrec timp aratandu-le ce trebuie sa faca", a adaugat administratorul magazinului.
Acesta nu organizeaza cursuri de pregatire pentru angajati, in afara celor obligatorii, de igiena, precizand ca ii este destul de greu sa investeasca bugete importante in dezvoltarea oamenilor care parasesc apoi, dupa un an sau doi, locul de munca pentru a se angaja in magazinele moderne, detinute de multinationale.
Piedici in gasirea unor oameni bine pregatiti, cu experienta, intampina si Constantin Demeter, reprezentantul magazinului Livella din Oradea.
"Intampinam probleme in angajarea oamenilor. Am observat ca personalul cu pofta de munca a plecat in alte tari ca sa faca aceeasi munca, dar pe bani mai multi", a afirmat Constantin Demeter. Comerciantul cauta de mai multe luni de zile o persoana pentru functia de sef de sala, insa cei care s-au prezentat la interviu nu aveau experienta necesara.


"Persoanele fara nicio obligatie cauta joburile sezoniere in locul celor stabile si nu se gandesc ce vor face pe termen lung, dupa ce le va expira contractul pentru perioada determinata. In schimb, cei care au o familie, responsabilitati vad altfel lucrurile", a mentionat reprezentantul Livella. Acesta este dispus sa angajeze persoane pe care sa le pregateasca intern, dar trebuie sa indeplineasca o conditie importanta: sa demonstreze ca sunt dedicati locului de munca.
"Observam oamenii si daca ne arata ca se implica in activitatea pe care o desfasoara la locul de munca, ii stimulam financiar. Am stabilit salariile astfel incat sa nu fie la acelasi nivel pentru toti angajatii, pentru ca unii sunt performanti, altii nu, iar cei care se implica trebuie rasplatiti, iar noi ii rasplatim printr-un venit mai mare", a precizat Constantin Demeter.
In functie de nevoile fiecarui candidat variaza si pretentiile la interviul de angajare.
"Cand vorbim de pretentii ale candidatilor, nu ne referim neaparat la salarii, ci la alte asa-zise beneficii. Spre exemplu, unii ne cer inca de la inceput sa le lasam pauze pentru tigara, cei care fac naveta un interval de timp in care sa le permitem sa intarzie, desi nu sunt de acord cu aceasta pretentie daca se intampla in mod frecvent, studentii vor un program lejer, part time astfel incat sa ajunga si la cursuri. Unele cerinte sunt mai greu de indeplinit pentru ca avem un numar fix de oameni, fiecare are atributiile sale bine stabilite, la fiecare raion in parte. O persoana care intarzie sau vine part time deregleaza fluxul de lucru, pentru ca ar insemna ca cineva trebuie sa il inlocuiasca in momentul in care lipseste", a precizat comerciantul.
Dar nu numai candidatii au pretentii, ci si angajatorii. Atentia fata de clienti, respectarea programului de lucru, grija fata de marfa, astfel incat sa preintampine lipsa produselor din raft, aspectul ingrijit al personalului vanzator sunt doar cateva dintre cerintele impuse de angajatori angajatilor.
Eugenia Nicolau, administratorul magazinului Gelgin (40 mp), din Constanta, se confrunta cu lipsa de personal, in conditiile in care multi tineri prefera sa lucreze in alt domeniu, cum ar fi horeca.
"Am remarcat pretentii salariale mari din partea candidatilor. Pot spune ca in ceea ce ma priveste, in acest moment, cheltuielile cu personalul, cu cele cinci angajate ale mele, reprezinta 60% din adaosul comercial", a precizat Eugenia Nicolau.
Aceasta precizeaza ca majoritatea candidatilor care se prezinta la interviu nu au experienta in industria alimentara si nici calificare in domeniu. Administratorul Gelgin a precizat ca sustine chiar ea, din cand in cand, cursuri cu angajatii, avand pregatire pedagogica si atestat in comert.
Liviu Marin, administratorul supermarketului Extra (200 mp) din Galati, a mentionat ca principala problema este forta de munca fara experienta, greu de gasit in zona. "Avem angajati care fac naveta zeci de kilometri, pentru ca nu am reusit sa gasim personal bine pregatit in comuna Ivesti, din judetul Galati. S-au prezentat multi candidati cu specializare, dar atunci cand a trebuit sa puna in practica ceea ce au invatat teoretic, nu s-au descurcat", a povestit Liviu Marin.


Comerciantul a deschis si o brutarie, ca sa creasca traficul de clienti in magazin, avand nevoie de zece persoane calificate in domeniu, pe care nu a reusit sa le gaseasca in comuna Ivesti. "Cei pe care i-am gasit in zona sunt specializati doar pe anumite tipuri de paine si nu s-au descurcat la brutaria noastra. Am preferat sa platesc mai mult o persoana mai bine pregatita care sa se descurce foarte bine, decat sa angajez un incepator, care desi este dornic sa munceasca, nu este eficient, si nu castig nici eu si nici el", a afimat administratorul supermarketului Extra. Cei zece angajati ai brutariei vor fi trimisi pe rand la specializare, la Bucuresti, unde vor urma cursurile unei scoli atestate in domeniu.

Citit 2514 ori
Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.