fbpx Imprimă această pagină

"Relatia cu fiecare angajat este la fel de importanta"

Publicat în categoria Resurse Umane
Publicat Miercuri, 23 Martie 2011 15:55

Ati venit in Romania in 2008, intr-o perioada in care nu era criza economica. Cum vedeti lucrurile, trei ani mai tarziu?
Da, am venit in Romania intr-o perioada in care nu era criza, in martie-aprilie 2008. Atunci, compania era focusata in principal pe distributie pe piata romaneasca, in proportie de 97%, in timp ce numai 3% era destinat exportului in Unga ria, Bulgaria etc. Cand am preluat viitorul Heidi nu era criza, dar, cu toate acestea, in vara anului 2008 am adoptat o noua strategie, am decis extinderea exportului. Am cautat sa semnam contracte cu retaileri din toata lumea, desi era inca momentul in care nimeni nu credea ca Romania va fi afectata de o criza a consumului. Pe de o parte, am continuat sa ne dezvoltam la export, iar pe de alta parte ne-am repozitionat brandul, prin ambalaj, ne-am focusat pe comunicarea on line in loc sa ne concentram pe publicitatea clasica, la TV spre exemplu. In 2009, atat consumatorii cat si companiile au inceput sa arate primele semnale ale crizei, au aparut schimbari in tendintele de consum si, oficial, toata lumea a recunoscut ca Romania se confrunta cu o criza. In 2010, efectele negative au inceput sa se vada si mai mult, iar pentru acest an, nu intrevad schimbari pozitive in Romania.

Povestiti-ne despre experienta dumneavoastra profesionala. Ce a fost inainte de Heidi Chocolat?
Inainte de a veni in Romania am lucrat in Elvetia si in alte tari, cum ar fi Germania, Franta, Anglia. Am lucrat trei ani in industria berii, intre 2005-2008, inainte am lucrat patru ani in industria retailului, de asemenea am lucrat pentru Swatch, producatorul de ceasuri, si am ocupat diferite functii in domeniile marketing, vanzari, finante.

V-ati mutat din vestul Europei in est. De ce ati facut aceasta mutare?
Mi-am adus familia aici, ca sa vada o alta tara. Reprezentantii Heidi m-au contactat si mi-au propus sa vin aici, sa dezvolt relatia dintre Heidi si alte tari, pentru ca se dorea o extindere a exporturilor. Recunosc, estul Europei nu era pentru mine in topul listei tarilor de vizitat. Dupa mai mult timp petrecut aici, mi-am dat seama ca, din punct de vedere profesional, este un job provocator, mai ales ca este o cultura diferita de cea din Vest. In Romania, cultura si modul de gandire al oamenilor este foarte diferit, ceea ce e foarte interesant de descoperit.

A fost dificil sa va adaptati aici, din punct de vedere al oamenilor, al culturii?
Atat eu cat si sotia mea suntem foarte deschisi catre noi moduri de viata, experiente. Ne-am mutat de opt, noua ori in locuri diferite, nu e ca si cum ne-am fi mutat pentru prima data. Cred ca in estul Europei tarile sunt cam la fel. Este o parte a lumii foarte frumoasa.

De ce ati fost ales pentru acest job? Ce calitati v-au recomandat?
In primul rand, abilitatea de a vinde. De fapt nu doar a vinde, cat a fi capabil sa inteleg care sunt nevoile reale ale consumatorului. Ceea ce lipseste aici, in Romania, este lipsa dorintei de a incheia parteneriate pe termen lung, relatii de tip win-win. Capacitatea de a construi branduri a fost, de asemenea, foarte importanta. Noi nu dezvoltam produse, noi incercam sa cream valoare pentru consumator, folosindu-ne inspiratia. Ceea ce am incercat noi sa facem aici a fost sa aducem calitatea premium brandului Heidi, in strategia de comunicare, ambalajului. Consumatorul se uita acum la noi ca si cum am fi intr-o competitie directa cu Ferrero si Lindt. Pe acest nivel de branduri ne compara. Cea de-a treia calitate este experienta in domeniul finantelor, vanzari, marketing. Ca General Manager trebuie sa ai experienta, sa cunosti mai multe domenii, in special daca doresti sa dezvolti compania. Pentru ca altfel, delegi responsabilitatile oamenilor si astepti sa se intample lucrurile pur si simplu. Am observat ca, aici, angajatii asteapta de la mine incredere. Stiu ca am venit din Elvetia, asa ca se asteapta la altceva de la mine, nu numai sa angajez, sa cresc sau sa scad salariile, ci sa fiu mereu alaturi de ei, sa ii ajut cat pot. Privesc acest job ca pe o provocare de viata, mai ales ca stam aici nu numai opt ore. Traim aici, la fabrica, unde activitatea este foarte intensa - la ora 6 dimineata vine camionul care trebuie sa incarce marfa pentru a o trimite la export, stau de vorba cu soferul. Experienta internationala, pe care am castigat-o in colaborarea cu retailerii din strainatate, a contat la fel, pentru ca m-a ajutat sa cresc exporturile pentru Heidi.

Care a fost prima decizie pe care ati luat-o dupa ce v-ati mutat aici, la Heidi, in Romania?

Am venit aici pe 22 aprilie 2008 si am stat impreuna cu predecesorul meu trei luni, pentru a-i prelua atributiile. Dupa o luna de la instalare, m-am decis sa daram toti peretii care separau birourile angajatilor. Acum avem cel mai frumos open - space, mai ales ca am montat podea de lemn, ferestre mari, am adus plante decorative. Amenajarile au durat trei luni, dar a iesit cel mai frumos open-space pe care l-am vazut in viata mea. De obicei, un spatiu de acest gen este destul de rece, insa aici nu este cazul, ma simt ca acasa. Am facut aceasta schimbare nu dintr-un motiv personal, ci pentru ca romanilor le place mult sa discute, sa socializeze. Unii s-au gandit la inceput poate ca sunt expusi, ca ceilalti vor vedea ce fac ei la calculator, mai ales cei asezati in mijloc. Intr-o jumatate de an m-am convins ca 97% dintre angajati nu s-ar intoarce la vechiul model, oamenii au acceptat noua cultura, schimbarile nu au fost radicale.

Ati venit in Romania cu o strategie de business. Ati fost nevoit sa o schimbati dupa ce ati inceput sa cunoasteti mai bine tara, oamenii?
Nu am venit aici cu nicio strategie. Seful meu mi-a zis du-te in Romania, ai timp trei luni sa vezi situatia, apoi imi spui ce ar trebui facut. In perioada aprilie-iulie am reamenajat spatiul, apoi din toamna am inceput elaborarea strategiilor de export, am decis pozitionarea Heidi pe un segment premium, am vazut potentialul businessului si al produsului. Am dorit de la inceput sa incheiem parteneriate de distributie direct cu lanturile de retail din strainatate, nu prin intermediul firmelor de distributie. Spre exemplu, lucram direct cu Metro din China, cu retailerii din Germania, Franta, Anglia. Nu ne-am schimbat imaginea, am devenit mai radicali, mai increzatori, in sensul ca relansam in fiecare an portofoliul de produse.

Din experienta dumneavoastra, care sunt diferentele dintre angajatii romani si cei din Vest? Care sunt punctele slabe si punctele forte?

Dupa prima perioada de timp petrecuta aici, dupa ce am primit primele rezultate ale vanzarilor, am inceput sa simt ca oamenii au multa incredere in mine, ceea ce m-a surprins in acel moment, pentru ca increderea este o problema foarte importanta in Romania, din cauza trecutului. Am mai observat ca aici oamenii nu sunt obisnuiti sa se lupte pentru o idee, sa isi impuna vointa. Oamenii doresc sa fie placuti de seful lor, de colegi si de aceea prefera sa nu se contrazica pentru o idee care ar putea aduce plus valoare unui produs, ambalaj. Desigur ca mediul in care lucram trebuie sa fie placut, dar suntem aici sa ne indeplinim obiectivele de business. Oamenii joaca in viata mai multe roluri - de angajati care isi face treaba la serviciu, de persoane care ies impreuna cu colegii la un restaurant chiar daca s-au contrazis pe o tema de business la birou.
Aceste roluri sunt dificile pentru romani, pentru ca se gandesc ca daca se contrazic pe o tema cu seful, acesta nu ii va mai placea sau chiar ii va concedia. In alte tari din Vest nu este nicio problema pentru angajati sa lupte cu argumente pentru ideea lor, iar dupa aceea sa iasa la o bere impreuna. Romanii iau totul foarte personal, orice observatie facuta. Si de fapt nu cred ca este neaparat ceva specific romanesc, este specific popoarelor latine, in general, care sunt mult mai emotionale. Ca sef, daca nu sunt multumit de randamentul pe care il da un angajat prefer sa discutam, sa vorbim despre acest subiect. Personal, imi place sa ma lupt in argumente, de dragul adevarului, sa discut si sa dezbat cum putem fi cei mai buni. Romanii sunt insa foarte flexibili si dispusi sa invete. O alta diferenta, este modul de a aborda lucrurile, de a atinge targeturile propuse. In vestul Europei, angajatii sunt focusati pe probleme, merg mult in detaliu si ajung mai greu la solutii. In schimb, romanii sunt orientati spre gasirea de solutii. Intotdeauna le gasesc, pentru orice probleme. Aici lucrurile se misca mult mai repede, oamenii se adapteaza imediat, reusim sa lansam produse cu succes intr-un timp foarte scurt, ceea ce nu se intampla in Elvetia spre exemplu, unde se fac planuri detaliate, analize de marketing atunci cand se doreste lansarea unei inovatii.

Cum a influentat criza economica relatiile dintre dumneavoastra si angajati? Ce schimbari a adus?
Nu a trebuit sa ne schimbam mentalitatea, atitudinea, pentru ca in fiecare an am avut crestere, in ciuda crizei, de 15%. In plus, am crescut exporturile in fiecare an. Nu a trebuit sa concediem angajati din cauza crizei economice. Ceea ce s-a schimbat a fost atitudinea angajatilor fata de angajator. Mesajul a fost clar de la inceput - suntem aici sa dezvoltam ceva frumos. Cei ce doresc sa participe la proiect si sa se dezvolte in aceasta companie, sunt mai mult decat bineveniti. Daca in schimb nu vad niciun interes, nimic interesant, atunci sunt liberi sa isi gaseasca un alt job. Oamenii au stiut de la bun inceput care este situatia si fluctuatia de personal din 2010 s-a situat in limite normale. S-a schimbat in ultimul timp si numarul de aplicanti, mult mai mare, nu numai in productie ci si in alte departamente cum ar fi financiar, marketing, vanzari. Desigur, toti se gandesc, da, avem de ales intre atatia candidati, insa daca nu sunt pasionati de ciocolata, de Heidi, atunci nu au nicio sansa.

Cati oameni lucreaza in compania Heidi?
In total 320 de oameni, 200 in productie si 120 fie aici, fie in strainatate in vanzari, marketing, logistica, tehnic, back-office.

Spuneati ca sunteti apropiat de angajatii dumneavoastra. Ce modalitate de adresare preferati din partea lor?
Stiu ca in limba romana sunt alte grade de politete, dar pana una alta este o problema de limba. Folosirea gradului de politete "dumneavostra" spre exemplu, este in opinia mea legat mai mult de cultura, decat de o relatie specifica. In opi nia mea, nu trebuie pusa o presiune foarte mare pe modalitatea de adresare, atat timp cat oamenii stiu ce trebuie sa faca si ce se asteapta de la ei. Relatia cu orice angajat este la fel de importanta, fie ca lucreaza in marketing sau productie, pentru ca orice persoana care contribuie la dezvoltarea companiei conteaza pentru mine la fel de mult. Nu m-am putut inchide intr-un turn de fildes si sa recurg la programari pentru oricine doreste sa aiba o intrevedere cu mine. Nu ma reprezinta ca si cultura si, de aceea, oricine este liber sa intre in birou atat timp cat nu sunt prins intr-o alta discutie.

Cum reactionati daca vreunul dintre angajatii dumneavoastra face o greseala?
Am observat ca romanii sunt obisnuiti sa fie pedepsiti, cred ca din cauza sistemului scolar, unde toata lumea scoate in evidenta doar lucrurile negative. Profesoara se uita ce ai facut gresit, in loc sa te felicite pentru ceea ce ai facut bine. Eu incerc sa motivez lucrurile bune, realizarile si sa nu scot in evidenta lucrurile rele, gresite. Ii motivez pe angajati spunandu-le ca au facut treaba buna si ii las pe ei sa judece singuri daca greseala pe care au facut-o este severa sau nu. Pentru mine este important nu sa ii pedepesc pe oameni, ci ca ei sa invete, sa isi asume responsabilitati in tot ceea ce fac. Romanilor nu le place sa isi asume responsabilitati.
In tarile din Vest, spre exemplu, oamenii isi doresc mai multe responsabilitati ca sa arate ce au invatat, cat de buni sunt, pentru a se dezvolta permanent, pentru a castiga mai multi bani, pentru a avea o viata mai frumoasa. Aici, in schimb, mai multe responsabilitati sunt vazute ca un efort mai mare, pentru ca trebuie sa ofere mai mult.

Cum va motivati echipa?
Prin feedback-uri pozitive in sedinta lunara, in care discutam rezultatele inregistrate in luna precedenta. Iesim impreuna la restaurant, facem excursii in alte tari. Anul trecut am organizat o excursie de o zi in Bulgaria, pentru ca am vazut ca nu toti ies peste hotare, am vizitat diferite obiective, organizam petreceri pentru angajati si familiile lor. Cel mai important, incercam sa cream, pentru fiecare, un mediu in care adevaratele abilitati sa fie puse in valoare. De aceea, sunt foarte strict in descrierea jobului, pentru ca fiecare sef trebuie sa stie de ce angajeaza o persoana. Sunt multi sefi care nu cunosc in detaliu un job description, astfel incat fiecare sa stie exact ce are de facut. Iar oamenii trebuie sa stie exact ceea ce se asteapta de la ei. Daca te duci la lucru doar pentru a supravietui, nu poti pune pasiune si emotie in ceea ce faci.

Citit 1996 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.