fbpx Imprimă această pagină

Firma de exercitiu - Poligonul viitorilor profesionisti

Publicat în categoria Resurse Umane
Publicat Miercuri, 23 Martie 2011 15:51

REVISTA PIATA SPRIJINA PROIECTELE EDUCATIONALE
Proiectele derulate de sistemul de invatamant pentru pregatirea viitorilor angajati din FMCG au devenit cu timpul aplicatii practice a ceea ce absolventii vor regasi pe piata muncii. In multe cazuri insa, acest tip de proiecte educationale se lovesc de o acuta lipsa de finantare. Profesorii apeleaza tot mai des la sprijinul companiilor din domeniu pentru sustinerea financiara a proiectelor. Sprijin care nu este unul substantial, dar din cauza dimensiunilor reduse este adesea ignorat de factorii de decizie. Desi pare ridicol, cateva topuri de hartie si cartuse pentru imprimanta pot face diferenta de competiti vitate in randul elevilor. Revista Piata si-a propus sa sprijine mediatic proiectele educationale cu scopul de a deschide o cale de comunicare intre institutiile de invatamant care pregatesc viitorii specialisti in industria alimentara, comert si servicii si companiile care vor deveni in viitor angajatori ai acestora.

Cum se face tranzitia de la scoala la locul de munca, prin intermediul firmei de exercitiu

Incepand cu anul 2006, conceptul "firma de exercitiu" a fost implementat la nivel national in cadrul tuturor unitatilor de invatamant cu profil servicii. Pentru publicul larg, inclusiv pentru agentii economici, acest concept este unul necunoscut, desi aplicarea la clasa a acestei metode noi de invatare are impact asupra bunului mers atat pentru activitatea copiilor, cat si pentru cea a agentilor economici. Scopul principal al firmelor de exercitiu este orientarea catre activitatile practice intreprinse in unitatile de invatamant.

CUM FUNCTIONEAZA O FIRMA DE EXERCITIU
Metoda "Firma de exercitiu" se caracterizeaza prin doua aspecte definitorii: unul virtual - prin faptul ca in cadrul firmelor de exercitiu nu exista bani sau bunuri si unul real - se respecta uzantele comerciale, fluxul informational, documentele si circuitul acestora precum intr-o firma propriu-zisa. Puterea firmei de exercitiu sta in relationarea determinata de derularea de tranzactii pe piata firmelor de exercitiu (nationala si internationala) si realitatile economice in sensul ca se incearca dezvoltarea, functionarea si castigarea unui loc pe piata, si cel mai important, comunicarea cu mediul extern al firmei de exercitiu, respectiv: colaborarea cu firma "mama"/ firma mentor.

AVANTAJELE FIRMELOR DE EXERCITIU
In ceea ce priveste avantajele firmei de exercitiu este important sa intelegem ca nu doar elevii care participa la aceste activitati beneficiaza de avantaje, ci si agentii comerciali care ii sprijina. Cel mai important aspect al firmei de exercitiu este faptul ca permite elevilor sa puna in aplicare notiunile teoretice pe care le-au invatat la clasa, dar si obisnuirea acestora cu asumarea responsabilitatii pentru actiunile sau deciziile pe care le iau in legatura cu firma de exercitiu. Invata sa rezolve probleme ce apar pe parcursul activitatii in firma, probleme cu care nu s-au intalnit in manualele scolare.
Astfel, elevii isi formeaza deprinderi si abilitati, isi insusesc competente cheie, cum ar fi capacitatea de a lucra in echipa, gandire interdisciplinara, competente de comunicare si relationare institutionala. Mai mult de atat, obtin abilitati profesionale, o flexibilitate necesara pe piata muncii si pot descoperi o afinitate fata de un anumit loc de munca. Competentele obtinute pot determina reducerea perioadei de acomodare la locul de munca, familiarizarea cu sarcinile inscrise in fisa postului, lucru benefic atat pentru angajatori cat si pentru viitorii angajati.

 

CE ESTE FIRMA DE EXERCITIU

Firma de exercitiu reprezinta o simulare a unei fi rme reale in cadrul scolilor cu profi l servicii, este infi intata de catre elevi si coordonata de cadrele didactice.

Activitatea ei se desfasoara conform legislatiei in vigoare pentru fi rmele reale si este supervizata de Centrala retelei fi rmelor de exercitiu.

Aceasta centrala vine in ajutorul elevilor si cadrelor didactice, punand la dispozitia lor informatii cu privire la modul de infiintare/inregistrare a unei fi rme de exercitiu, modul in care se pot desfasura tranzactii, date ale targurilor internationale sau nationale, informatii despre proiectele in desfasurare sau care vor fi initiate si toate documentele necesare activitatii.REPUTATIE SI IMAGINE PENTRU COMPANII
La polul opus, firma de exercitiu este complexa ca metoda, motivata ca efecte, este o provocare atractiva atat pentru elevi cat si pentru profesori, insa are nevoie de sprijin din partea mediului de afaceri. Este timpul ca oamenii de afaceri sa contribuie la educarea timpurie a viitorilor angajati, sa se implice activ in activitatile firmelor de exercitiu, sa sprijine scoala in formarea profesionala a tinerilor. Companiile care ofera sprijin firmelor de exercitiu din unitatile de invatamant se pot bucura de anumite castiguri. In primul rand, in momentul in care doresc sa angajeze o persoana tanara care nu a mai lucrat intr-o organizatie reala, angajatorul va beneficia de toate competentele si abilitatile pe care persoana respectiva le-a dobandit in urma practicii la firma de exercitiu. Va econo misi timp si bani deoarece nu vor mai fi necesare atat de multe sedinte de training, viitorul angajat va fi obisnuit cu activitatile din cadrul unei companii si cu sarcinile pe care trebuie sa le realizeze. Tanarului ii va fi mult mai usor sa aduca performanta la locul de munca deoarece cunoaste deja o buna parte a legislatiei, a ierarhiilor si a traseului anumitor documente. Companiile cer peste tot, indiferent de domeniu, experienta in momentul in care cauta o persoana pentru un loc de munca. Firmele de exercitiu reprezinta locul in care acesti tineri dobandesc experienta necesara pe piata muncii si fara de care obtinerea unui serviciu devine o activitate frustranta, neplacuta si dificila. Pentru companii, firmele de exercitiu reprezinta ocazia perfecta de a avea angajati tineri, dormici de afirmare si cu experienta.
Nu in ultimul rand, companiile care doresc sa sprijine firmele de exercitiu din scoli trebuie sa se gandeasca la faptul ca vor avea de castigat reputatie si imagine. Poate deveni o metoda de promovare prin simplul fapt ca cei implicati in aceste activitati vor incepe sa pomeneasca numele companiei care ajuta si se implica in firmele de exercitiu. Se vor bucura de o imagine buna in randul consumatorilor si clientilor prin oferirea unui ajutor tinerilor care sunt la inceput de drum. In acest fel, ca tutori a firmelor de exercitiu, agentii economici care investesc in elevi, investesc de fapt in propria afacere pe termen lung.

Citit 4371 ori
Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.