fbpx Imprimă această pagină

Manageri la export

Publicat în categoria Resurse Umane
Publicat Vineri, 17 Decembrie 2010 21:06

In ultimii ani, se observa o deschidere tot mai mare, din partea managerilor, de a se reloca

 

Relocarea este o varianta tot mai des luata in calcul atat de angajatori cat si de angajati, primii din dorinta de a-si eficientiza costurile, iar cei din urma, din dorinta de a-si creste veniturile. Este o tendinta care se intalnea si inainte de criza, insa acum, este mai pregnanta decat inainte. "Am remarcat doua directii: cea venita din partea angajatorului, care presupune relocarea staff-ului din Bucuresti in zonele limitrofe sau in alte orase si cea venita din partea candidatului, si anume deschiderea pentru relocarea catre Bucuresti sau orasele principale din tara pentru oportunitati mai bune cum ar fi pozitie, salariu, perspective de avansare si perfectionare pe de o parte, si pe de alta parte relocarea celor din Bucuresti catre orasele mai linistite, mai asezate", a precizat Iulia Lazea, Senior Consultant Hart Human Resource Consulting.

 

Interesate de relocare sunt in special persoanele care au ramas fara loc de munca si care vad mutarea ca pe o ocazie de a se angaja.

 

Cu toate acestea, in ultimii ani, pe piata romaneasca au aparut o multime de oportunitati de dezvoltare, drept pentru care gradul de disponibilitate al angajatilor de a se muta in filiala din strainatate a inregistrat o usoara scadere. In plus, in aceasta perioada, angajatii pun tot mai mult accent pe stabilitate, astfel ca, cei care au deja un loc de munca bun evita cat se poate de mult sa se relocheze. In general, printre persoanele "exportate" s-au numarat specialistii, managerii, persoanele din departamentele tehnice sau fabrici.

 

In principal, pentru angajati, relocarea este privita ca o promovare, mai ales ca in spatele ei stau planuri de dezvoltare a carierei, de succesiune, analizate si realizate de angajatori. Un exemplu in acest sens este Kraft Foods Romania, companie care promoveaza astfel de tendinte. Tinu Zoicas, actua lmente Director Proiecte Speciale de Vanzari la Kraft Foods, cu o vechime de 15 ani in companie, a avut oportunitatea sa lucreze pentru sediul regional din Viena, tot in vanzari, ca Director Dezvoltare Comert Traditional. Din 2009 s-a relocat in Romania, lucrand in continuare pentru sediul regional din Viena, ca Director Proiecte Speciale de Vanzari. Planul de succesiune intocmit de companie urmareste dezvoltarea carierei si sprijinirea talentelor din organizatie, asigurand in acelasi timp necesarul de personal pentru cerintele businessului in urmatorii ani, afirma reprezentantii companiei.

 

Compania mizeaza pe promovarile interne, Dorin Grigorescu, director de resurse umane in cadrul Kraft Food Romania, afirmand ca intre anii 2000 si 2007 compania nu a recrutat niciun manager din exterior, succesiunile fiind realizate prin promovare interna.

 

Fiecare angajat al Kraft Foods Romania parcurge un proces de evaluare a carierei, in care isi defineste obiectivele profesionale pe termen scurt si gradul de mobilitate geografica, disponibilitatea de a se reloca in alta zona, oras sau tara, evaluand punctele tari si oportunitatile de dezvoltare ale angajatului. Procesul de relocare incepe cu o analiza a carierei persoanelor implicate, cu evaluarea costurilor pe care le implica acesta. Spre exemplu, Kraft Foods foloseste programe si instrumente care au drept scop atat sprijinirea talen telor cat si asigurarea personalului in viitor prin Planificarea Avansarii (Advancement Planning), scopul fiind identificarea talentelor si promovarea lor in diferite departamente.

 

EXEMPLE DE MANAGERI ROMANI PROMOVATI IN FILIALELE COMPANIILOR DIN STRAINATATE

Andrei Haret - fost vicepresedinte pe vanzari si distributie al Ursus Breweries a fost numit director general al Dreher Breweries,

Ungaria.

Radu Panait - fost vicepresedinte resurse umane Ursus Breweries a preluat functia de HR Business Process Custodian Europe in

cadrul biroului SABMiller din Londra.

Fulga Dimitrescu - fost Communication Manager la JTI, ocupa un post similar la Geneva.

Oana Farcasanu - s-a reintors la filiala Danone Romania dupa ce a fost relocata la Danone Group in Paris, pe pozitia de Resources Development Manager si ulterior promovata pe postul de HR Manager pentru Europa de Vest.

Vladimir Vava - fost director operational al Metro Cash & Carry Romania si Moldova a fost promovat la Metro Cash & Carry International.

Mihai Barsan - fost Group Brand Manager si Vice-Presedinte Marketing interimar al Ursus Breweries a fost numit Marketing Manager pentru Europa la SABMiller, in Elvetia.

Alex Suciu - fost Customer Development Director Unilever South Central Europe a fost numit in functia de Global Trade Terms & Pricing Director, la Unilever Corporate Center Rotterdam.

Lorand Papp - fost Director Trade Marketing al Ursus Breweries a preluat functia de Global Marketing Manager Pilsner Urquell in Londra.

Diana Bratosin - fost Head of Own Brand Management in Metro Cash & Carry Romania a fost promovata la Metro Cash & Carry International.

 

Un alt caz, prezentat de producatorul de dulciuri si cafea, este al Cristinei Cioranu, care lucreaza in companie din 1997 si careia i s-a propus sa preia conducerea departamentului de productie pe Europa Centrala, cu sediul in Polonia, unde a stat trei ani, schimband departamentul de marketing cu cel de productie. Cristina Cioranu a fost relocata ulterior la Viena, impreuna cu familia, de unde coordoneaza activitatile de productie din sase fabrici din Europa Centrala, ca Area Manu facturing. "Kraft Foods Romania este un exportator net de talente, si de altfel, suntem cunoscuti in cadrul grupului ca o organizatie capabila sa atraga si sa dezvolte talente nu numai pentru nevoile interne, dar care si exporta talent romanesc.

 

Trebuie sa mentionez ca 8% dintre angajatii Kraft Foods Romania au fost si sunt in prezent in misiuni internationale", a declarat Dorin Grigorescu, cu ocazia unei mese rotunde. Reprezentantii altei companii din FMCG au precizat ca selectarea persoanelor care urmeaza sa fie relocate pentru a lucra in alte filiale ale companiei se face pe baza performantelor fiecaruia, evaluate impreuna cu seful direct.

 

Inainte de a se muta, angajatii urmeaza programe de instruire, dupa specificul fiecarui job. Astfel, pentru manageri, pe langa dezvoltarea profesionala, se are in vedere si dezvoltarea a ceea ce se numeste soft-skills, abilitatile individuale de comunicare, de prezentare, de atitudine si comportament, de capacitatea manageriala a respectivei persoane. In functie de planul de dezvoltare anuala, de cel de dezvoltare individuala, sunt stabilite si obiectivele pe care le au de indeplinit persoanele care urmeaza sa fie relocate.

 

Bugetele de relocare s-au redus, sunt de parere specialistii in resurse umane de pe piata. "In functie de politica fiecarei companii, s-a renuntat la o parte din beneficii, cum ar fi asigurari, decontari, masini etc. sau a fost micsorata partea fixa, compensandu- se cu partea variabila", a precizat Iulia Lazea.

 

Citit 1819 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.