fbpx Imprimă această pagină

Nu stiu daca exista un loc de munca ideal"

Publicat în categoria Resurse Umane
Publicat Miercuri, 23 Mai 2007 01:36

Revista Piata / nr.31 / mai 2007

Interviu cu Sorin Ichim, director de marketing la Caroli Foods

Care sunt lucrurile de care trebuie sa va ocupati ca director de marketing la Caroli Foods?

Sa aduc beneficii reale consumatorilor brandurilor Caroli Foods (Caroli, Gourmet, Maestro, Primo, Familia si Sissi), dar intr-un mod profitabil companiei mele. Iar asta se intampla fiind angrenat permanent in activitati care tin de cercetare de piata, branduri, produse actuale si viitoare, distribusia acestora, strategii de pret, comunicare de produs si corporate, management in sine, coaching si ar mai fi multe alte cuvinte care, luate toate laolalta, cred ca dau masura celui mai captivant job.

Experienta anterioara

Sorin Ichim este, incepand din ianuarie 2007, director de marketing la Caroli Foods. Anterior, Sorin a lucrat la Vincon Vrancea, pe aceeasi pozitie, din 2003 pana in 2006. La Vincon a creat branduri complet noi - vinul 7 pacate, Casa Vrancea 1949 si a creat branduri reale din produse existente: vinul Beciul Domnesc sau vinarsul Miorisa XO. In anul 2003, a fost Marketing Manager la Top Service, iar in 2002 a desinut aceeasi pozisie la Germanos. In perioada 1999-2001, Sorin Ichim a fost Brand Manager si Sponsorship si Special Events Manager la SAB, unde a administrat proiectul Divizia A Ursus, iar intre anii 1997-1998, Creative Department Manager si Co-Marketing Analyst, unde a construit un departament de creatie intern. In 1993-1996/1997 a detinut functia de director de publicitate la Ana Group, la data respectiva Ana Electronic.

Care sunt sarcinile de serviciu pe care le considerati mai grele?

Le-as denumi mai degraba sarcini complexe. Si acestea sunt cele care influenteaza pe termen lung dezvoltarea companiei in ansamblul ei. Daca o propunere de-a ta va viza aceasta dezvoltare in timp, te gandesti de noua ori inainte, nu tai inca, iar te gandesti daca ai pus destule variabile ca sa simulezi cat mai multe situatii, intr-un cuvant devii mai responsabil chiar daca ar fi banii tai in joc.

Cum ati ajuns la Caroli Foods? Care a fost modalitatea de recrutare?

Realizarile anterioare erau vizibile, asa ca ofertele au venit intotdeauna, in mod constant si periodic. Oricat de tentante ar fi fost insa, si unele chiar erau, vroiam sa vad duse la capat niste proiecte pe care mi le-am propus cu ani in urma. In momentul in care acestea s-au materializat si am reusit sa mai rasuflu, mi-am pus intrebarea: incotro ma indrept? Raspunsul il stiti deja. Strict tehnic: un telefon, o intrevedere, un accept de a merge mai departe, alte intalniri etc. Dar pentru ca acest accept sa se intample, trebuie sa mai existe si climatul care sa justifice integral hotararea de a merge mai departe.

resurseumane

Cum v-ati adaptat la noul loc de munca? Cum ati depasit sau cum ati atenuat "stresul" schimbarii locului de munca?

In perioada de inceput, conteaza foarte mult increderea care ti se da de catre cei care te-au angajat. Daca aceasta exista, poti incepe sa construiesti, iar rezultatele sa se prefigureze. In acelasi timp, conteaza enorm legatura pe care o construiesti cu colegii, nimic nu vine de-a gata. Daca vezi in ei o echipa, iar ei actioneaza ca atare, lucrurile se intampla. Dar pentru asta este nevoie de respect, din ambele parti, care se castiga si nu se impune. Altfel zis, n-am apucat sa simt stresul schimbarii locului de munca, datorita implicarii alaturi de noii colegi in proiecte generoase, care mi-au permis sa fiu parte la progresul firmei.

Cum v-ati selectat oamenii cu care lucrati?

In linii mari sunt aceiasi care erau si inainte de a ma alatura tribului Marketing. In sport, si nu numai, se spune ca nu schimbi echipa castigatoare. Fata de perioada anterioara insa, fiecare a primit responsabilitati noi.

Cum ii motivati?

In primul rand respectandu-i real si nu doar afisat.

Succesul apare ca efort de echipa. Ca atare, fiecare trebuie sa inteleaga locul sau in angrenaj, apoi sa fie convins ca este partener la succes. Altfel zis, responsabilizare, dar si rasplatirea ei. Cat de important este aspectul financiar in schimbarea locului de munca (in proportie de 50%, 80% sau 100%)? Depinde in care segment de varsta te afli, care sunt aspiratiile personale in momentul deciziei si, nu in ultimul rand, responsabilitatile fata de cei dragi. In ce ma priveste, la cota 44, aspectul financiar tine mai mult de asigurarea unui confort decent familiei (si eu fac parte din familie!), dar un procentaj important il ocupa satisfactia pe care mi-o ofera proiectele in care sunt angrenat. Una peste alta, e cam greu de cuantificat in procentaje aspectul financiar, dar el asigura stabilitatea in timp a celor ce depind de tine. Motivatia pur financiara cred ca tine de rezolvarea unor nevoi de moment sau nu. Pentru a ramane insa undeva si a construi in timp este nevoie de pasiune si credinta in ceea ce faci.

Cum ar trebui sa fie pentru dumneavoastra angajatul ideal?

In primul rand, sa fie calificat pentru postul pe care il ocupa, altfel altcineva va trebui sa munceasca mai mult si n-ar fi drept. Apoi, fie ca des amintita chimie sufleteasca functioneaza sau nu, sa inteleaga ca o atitudine cooperanta este mai binevenita si mai profesionala in acelasi timp, decat afisarea fericirii unui urs bantuit de crampe. In plus, sa dea dovada de spirit de echipa fata de toti, nu sa mimeze colaborarea. Iar daca mai exista si un zambet din toate partile, chiar si lucrurile grele se pot rezolva mai usor.

Dar locul de munca ideal?

Nu stiu daca exista un loc de munca ideal si chiar nu-mi dau seama ce ar insemna. Poate ca un salariat si-ar imagina ca a fi patron inseamna sa fii mai fericit. Cei care devin patroni isi dau seama ca tocmai s-au procopsit cu mult mai multe griji ca inainte... Cu certitudine insa, exista locuri in care te simti sau te-ai simtit bine, in care ai construit si ai satisfactii, altfel zis idealul inseamna ca n-ai muncit degeaba, in plus chiar ziua de luni nu e o sperietoare, iar plecarea vineri acasa nu inseamna neaparat motivul suprem, chiar daca ai familie, care abia asteapta sa te vada mai relaxat.

Ce inseamna pentru dumneavoastra o zi de munca frumoasa? Dar o zi de munca grea, cumplita?

O zi de munca frumoasa este atunci cand esti multumit de ceea ce faci si ai certitudinea ca ce ai facut este OK si ca nu se putea face altfel mai bine. Cealalta zi este cea in care incepi sa-ti pui intrebari si ai validari pe care nu si le doreai...

Cat timp va ramane la dispozitie pentru propria persoana?

Dat fiind ca la serviciu fac cu placere lucrurile in care cred, acasa vin poate obosit fizic, dar nu cu moralul la pamant. De multe ori, continui acasa diverse lucruri si nu sunt deloc rare weekendurile in care mai lucrez pentru job, daca prin aceasta nu dezechilibrez echilibrul sensibil intre job si familie. Una peste alta, timpul pentru propria persoana nu exista decat teoretic si, daca ar exista, la ce bun? Inseamna ca undeva ceva scartaie...

Din ce este compus pachetul dumneavoastra salarial (bonusuri etc.)?

Acelasi ca peste tot: un venit lunar si speranta ca anul va fi profitabil companiei.

Interviu realizat de Claudia Popa

Citit 1521 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.