fbpx Imprimă această pagină

Provocarea retailului pentru cei mai vechi oameni din comert

Publicat în categoria Resurse Umane
Publicat Marți, 03 August 2010 02:51
Desi lucreaza In companii si departamente diferite, Mircea Coman, Head of Trader Division, Metro Cash&Carry România, Andreea Mihai, Director de Marketing, Groupe Carrefour România, Antoneta T?nase, Director de Resurse Umane, Selgros Cash and Carry România au ales retailul modern inca din momentul intrarii sale In Romania.

Motivele? Comertul modern era o noutate pentru romani si o provocare totodata. Dupa terminarea facultatii in 1990, cel care a corespuns cu asteptarile sale a fost retailul, spune Mircea Coman, Head of Trader Division. „Era o noutate pentru romani, puteai sa te dezvolti si sa pui In aplicare orice idee. Prima Intalnire am avut-o cu METRO Cash&Carry in afara granitelor tarii, In calitate de client, unde am realizat prima oara ce inseamna o forma dezvoltata de comert orientata catre nevoile clientului. Din acel moment decizia a fost luata, asa ca aparitia anuntului de recrutare nu a facut altceva decat sa marcheze Inceputul carierei mele in aceasta companie", povesteste Mircea Coman. Activitatea In companie a Inceput cu o perioada de scolarizare de cateva luni In magazinul din Otopeni, dupa care a preluat functia de Sef Departament Magazin In Departamentul Operational. Primele unitati In care Mircea Coman si-a desfasurat activitatea au fost cele din Militari (Bucuresti), Constanta si Cluj, iar in anul 2001 a fost numit director de magazin la Metro Iasi. Aceasta a fost prima provocare oferita de companie, pentru ca era vorba despre o deschidere de magazin care avea nevoie de o dezvoltare rapida, intr-o zona noua. La un an de zile, a urmat deschiderea celui din Galati, apoi preluarea conducerii magazinului din Voluntari, In 2007. „Experienta deschiderilor de magazine mi-a oferit posibilitatea de a schimba putin parcursul meu profesional, in cadrul companiei, astfel ca in anul 2008 am preluat conducerea Departamentului Clienti Revanzatori. Aceasta pozitie presupune o vedere globala asupra ceea ce se Intampla pe piata comertului traditional. Este o functie extrem de interesanta, deoarece are legatura directa cu una din principalele categorii de clienti strategici pentru Metro, si anume revanzatorii", explica Mircea Coman.

Mircea Coman*Head of Trader Division, Metro Cash&Carry Romania
„Este o functie extrem de interesanta, deoarece are legatura directa cu clienti strategici pentru Metro, si anume revanzatorii.”
 

Andreea Mihai a Inceput activitatea la Groupe Carrefour Romania in anul 2000, pe functia de Director de Marketing. „Totul a inceput In urma unui anunt In Capital, la care am raspuns", povesteste Andreea Mihai despre inceputul carierei sale. „Facand studiile In Franta, cunosteam foarte bine grupul. Carrefour este lider european In retail si al doilea din lume si faptul de a ma alatura lor reprezenta pentru mine un mare challenge. In al doilea rand, nu exista la acel moment nici un hipermarket In Romania, era pionierat total", adauga Andreea Mihai.

Andreea Mihai*Director de Marketing, Groupe Carrefour Romania
„Nu am sa uit faptul ca, in prima zi, clientii ne spuneau ca am uitat doar sa punem semafoare In interior, pentru a evita blocajele.”
 

Dat fiind faptul ca totul era abia la Inceput, directorii de departamente se asteptau sa fie mult de munca. „Fiind un domeniu complet nou, provocarea de a implementa o noua forma de comert in Romania, hipermarketul, era foarte interesanta. Sa iei totul de la zero este o experienta fascinanta. Nu numai ca firma era complet noua, ci si domeniul de activitate era pionierat. Ma asteptam sa fie extrem de pasionant, foarte mult de munca, dar cu mari satisfactii. Asa a si fost. Nu am sa uit niciodata coada de masini, de sapte kilometri, de pe Autostrada Bucuresti-Pitesti, pe 25 iunie 2001, exact la lansarea primului hipermarket din Romania, Carrefour Militari si nu am sa uit faptul ca, in prima zi, clientii ne spuneau ca am uitat doar sa punem semafoare In interior, pentru a evita blocajele", precizeaza Andreea Mihai.

Antoneta Tanase*Director de Resurse Umane, Selgros Cash and Carry Romania
„Dupa o specializare In Germania, am demarat lucrarile pentru tot ceea ce a  insemnat conceptul de formare si dezvoltare a angajatilor.”
 

Experienta precedenta, Intr-o companie germana care oferea consultanta Ministerului Muncii, a fost cea care a recomandat-o pe Antoneta Tanase ca manager al departamentului de formare si dezvoltare a personalului In Selgros Cash and Carry Romania. „Eram, la momentul respectiv, o foarte buna cunoscatoare a teoriei formarii adultilor si a diverselor metode de training. Modesta mea contributie la proiectul mai larg desfasurat sub egida Bancii Mondiale ma pregatise pentru o astfel de provocare, iar determinarea mea era pe masura. Dupa o binevenita specializare in Germania, am demarat lucrarile pentru tot ceea ce a insemnat conceptul de formare si dezvoltare a angajatilor pentru Selgros Romania, dupa modelul german, totul urmand sa fie adaptat necesitatilor locale si specificului angajatilor din Romania. Departamentul urma sa asigure pregatirea angajatilor atat din punct de vedere al cunostintelor de specialitate si al sistemului informatic, cat si din punct de vedere al abilitatilor In domeniul colaborarii, comunicarii si managementului. In 2006 am fost onorata sa preiau si conducerea departamentului care se ocupa de partea legal-administrativa, de activitatile legate de contracte, compensatii si beneficii pentru angajati ca si director de resurse umane si dezvoltare", explica Antoneta Tanase, Director de Resurse Umane la Selgros Cash and Carry Romania.

Dupa zece ani petrecuti In Metro Cash&Carry Romania, Mircea Coman spune ca a ales bine, Intrucat asteptarile cu care a venit In companie s-au concretizat: „dorinta de a lucra cu oamenii, posibilitatea dezvoltarii profesionale, cariera In comert au fost doar cateva dintre asteptarile mele cand am ales Metro."

Recrutarea personalului pentru primul magazin Selgros Cash and Carry a fost si debutul contributiei la dezvoltarea companiei. „Am participat la interviurile multor colegi, aflati acum la conducerea magazinelor. Am vazut cu ochii mei cum s-au ridicat magazinele noastre si am avut de foarte multe ori placerea de a fi acolo In ziua In care un magazin nou isi deschide portile pentru clienti. In momentul In care m-am angajat, nu cunoasteam politicile companiei din punct de vedere al personalului, iar acum, dupa aproape zece ani de activitate, sunt mandra ca sunt angajata aici", spune Antoneta Tanase.

Cele mai mari provocari cu care s-au confruntat de-a lungul timpului au fost deschiderile de magazine. Mircea Coman explica: „trebuie sa te integrezi in comunitatea locala, sa-i intelegi obiceiurile si sa organizezi o echipa noua cu care sa pornesti motoarele. Legat de aceasta perioada, imi aduc aminte ca dupa deschiderea efectiva a magazinului, dupa plecarea colegilor care ti-au oferit suport pe durata amenajarilor, ramai impreuna cu echipa ta si trebuie sa trimiti primele comenzi catre furnizori. Este momentul In care poti spune ca magazinul Isi Incepe dezvoltarea. Cata marfa trebuie sa comanzi, ce sortimente noi ar trebui adaugate astfel incat sa poti fi recunoscut mai bine pe piata locala, ce servicii suplimentare poti oferi astfel Incat sa te adaptezi obiceiurilor zonei? Sunt doar cateva intrebari care si-au gasit raspunsul prin discutii directe cu clientii nostri, prin organizarea cat mai eficienta a echipei si prin dezvoltarea colegilor care sunt alaturi".

Motivele pentru care directorii de departamente continua sa dezvolte proiectele actuale in aceeasi companie sunt in primul rand provocarile pe care le ofera retailul. „In acest domeniu nu ai cum sa te plictisesti! Inca suntem In faza de expansiune, deschidem noi magazine, Inca lansam proiecte si servicii noi, totul este dinamic, pasionant", mentioneaza directorul de marketing Carrefour Romania. Antoneta Tanase afirma la randul sau: „faptul ca ma simt utila, ca sunt un membru valoros al echipei de conducere a companiei, faptul ca experienta mea este pretuita si ca munca mea este necesara".

Posibilitatea de a Intelege clientii, continua adaptare a companiei, lucrul In echipa si, nu in ultimul rand, posibilitatea analizarii rezultatelor In timp real, reprezinta principalele argumente pentru care Mircea Coman continua proiectele cu Metro.

Citit 2427 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.