fbpx Imprimă această pagină

Femeile din spatele brandurilor romanesti de cosmetice

Publicat în categoria Resurse Umane
Publicat Vineri, 25 Iunie 2010 01:46
Lucreaza in industria cosmetica, dezvolta produse noi de care se bucura milioane de femei, le creeaza ambalaje si le promoveaza pe piata. Andreea Iarca, Brand Manager Elmiplant, Sofia Irimie, Sef Departament Cer­cetare, Farmec Cluj-Napoca si Carmencita Sava, Director Cercetare-Dezvoltare in cadrul Gerocossen.
Andreea Iarca* Brand Manager Elmiplant
Sofia Irimie*Sef Departament Cercetare, Farmec Cluj-Napoca
Carmencita Sava*Director Cercetare-Dezvoltare, Gerocossen

Este vorba despre trei femei, din trei companii romanesti producatoare de cosmetice, celebre pe piata romaneasca, in care si-au inceput cariera cu foarte multi ani in urma: Andreea Iarca, Brand Manager Elmiplant, si-a inceput „neoficial" cariera in cadrul Elmiplant in 1992, Sofia Irimie, Sef Departament Cer­cetare, este la Farmec Cluj-Napoca inca de la finalizarea studiilor, anul 1977, iar Carmencita Sava, Director Cercetare-Dezvoltare lucreaza in cadrul Gerocossen din 1993. Cum au ajuns in companiile respective, de ce au decis sa isi continue cariera in aceeasi companie timp de peste 15 ani, care au fost provocarile cu care s-au confruntat de-a lungul timpului, am incercat sa aflam chiar de la surse. „Cariera mea neoficiala in Elmiplant a inceput in 1992, atunci cand parintii mei au infiintat compania. Eram in clasa a VI-a pe atunci, iar pe parcursul anilor urmatori, in vacante, am fost implicata deseori in diverse activitati. Entuziasmul era imens in acea perioada si se manifesta in toata familia noastra, de la cel mai mic la cel mai mare. Ulterior, prin liceu, tot in vacante, faceam sampling in Bucuresti si pe litoral si chiar am fost agent de vanzari intr-o vacanta de vara. Cariera oficiala a inceput dupa ce am terminat facultatea, adica acum opt ani de zile. Alesesem marketingul de mai multa vreme, intrucat am urmat ASE – Facultatea de Management, iar la Elmiplant in acea perioada nu se ocupa nimeni de aceasta activitate. Evident, am evoluat mult, inovand si acumuland experienta an de an", a po­vestit Andreea Iarca, Brand Manager Elmiplant.

Sofia Irimie a ales Farmec la repartitia ministeriala, care se facea in functie de mediile obtinute in timpul studiilor. „Am ocupat atunci singurul loc existent la Cluj, cu bucuria ca voi putea ramane acasa si cu gandul ca dupa terminarea stagiului obligatoriu in productie, ma voi indrepta catre invatamantul Superior", a precizat seful Departamentului de Cercetare Farmec Cluj Napoca. Sofia Irimie a inceput ca tehnolog in sectie, din 1983 s-a mutat in Departamentul de Cercetare, iar incepand cu 1990, cu doua mici intreruperi, il coordoneaza.

Carmencita Sava a absolvit Institutul Politehnic, Facultatea de Chimie, sectia Chimie Organica. „Dupa absolvire, am facut un stagiu de pregatire la unul din cele mai mari combinate chimice din tara, in domeniul sintezei de coloranti organici. Dupa terminarea stagiului am lucrat la Institutul de Cercetari Chimico-Farmaceutice din Bucuresti, in domeniul valorificarii produselor naturale in scop fitoterapeutic, prin procesarea plan­telor si obtinerea de extracte si principii active, utilizabile ca ingrediente farmaceutice sau cosmetice, fapt ce mi-a folosit mai tarziu", a precizat directorul de Cercetare-Dezvoltare Gerocossen. Carmencita Sava si-a inceput activitatea in companie in 1993, ini?ial in productie, in acelasi timp invatand tot ce se poate despre cosmetice: cum se creeaza, cum se fabrica, cum se testeaza stabi­litatea in timp si, nu in ultimul rand, cum se evalueaza siguranta pentru consumator. In scurt timp, a ajuns sa lucreze in cercetare, la realizarea noilor produse, iar cativa ani mai tarziu a devenit Director de Cercetare-Dezvoltare. „Am ales domeniul cercetarii pentru ca mi-a placut sa creez produse noi si pentru ca este o munca de care nu te plictisesti niciodata", a precizat Carmencita Sava. Aceasta a ales Gerocossen pentru ca intotdeauna si-a dorit sa lucreze intr?o fabrica de cosmetice si pentru ca pe atunci, compania era una tanara, in dezvoltare, unde se putea afirma. „Pentru mine, cosmetica inseamna frumusete si tinerete si asta mi-am dorit sa fac, sa contribui la infrumusetarea oamenilor si prelungirea tineretii cu ajutorul produselor cosmetice. Si pot spune ca asteptarile mele s-au indeplinit: acum realizez produse care contribuie la sporirea frumusetii si la mentinerea tineretii", a afirmat reprezentanta Gerocossen.

Asteptarile cu care au venit in companii nu au fost foarte diferite fata de ceea ce au gasit. Sofia Irimie precizeaza ca spiritul de echipa bine dezvoltat, colectivul, atentia acordata domeniului cercetarii au legat-o pe viata de Farmec. „Desi, ulterior, dupa 1990, am avut mai multe posibilitati de a lucra in alte domenii, nu am mai putut parasi acest loc, care a devenit pentru mine mai mult decat o a doua casa", spune directorul de cercetare al companiei de cosmetice din Cluj Napoca. Andreea Iarca spune ca este mult mai dificil decat s-a asteptat la inceput, insa acest lucru nu reprezinta un impediment, fiind pasionata de ceea ce face. „In orice domeniu, munca facuta cu placere este garantia rezultatului", precizeaza Andreea Iarca.

Domeniul cercetarii a adus numeroase provocari de-a lungul anilor, mai les in anii comunismului, cand nu se permiteau importurile de materii prime. „Inainte de 1990, cea mai mare provocare a fost, in conditiile eliminarii totale, aberante, a importurilor de materii prime, crearea unor produse eficiente si de calitate, doar cu resurse proprii, fara a dispune de tot ceea ce se realiza nou in domeniul cosmeticii", a mentionat Seful Departamentului de Cercetare al Farmec. Dupa 1990, au aparut alte provocari tentante: coordonarea unui colectiv de cercetare, adaptarea la noile conditii ale economiei de piata ceea ce inseamna mai multa flexibilitate si mai ales realizarea de produse noi, competitive, pe o piata in care, de aceasta data, sunt companiile globale. „Am depasit toate aceste greutati prin foarte multa munca, cu ajutorul unei echipe de profesionisti in marketing, cercetare, productie, desfacere si prin perfectionarea continua, prin asimilarea permanenta de noi cunostinte din diferite domenii, prin cunoasterea, pe cat posibil, a tuturor noutatilor din lumea fascinanta a cosmeticii", a mentionat Sofia Irimie. Cea mai mare provocare prin care a trecut a fost cea legata de gasirea unor modalitati optime de a lucra intr-o afacere de familie, ce apartinea parintilor si cu ei la carma, povesteste Andreea Iarca. „Am trecut prin momente mai putin "calme" deoarece avem cu totii personalitati foarte puternice, iar cand viziunile nu coincideau, era mai dificil sa gasim solutii. Dupa ce Elmiplant a fost achizitionat de Sarantis Romania, toate aceste probleme s-au rezolvat de la sine si fiecare dintre noi a inceput o noua etapa din viata lui. O alta provocare imensa, de data aceasta mai recenta, a fost cea legata de relansarea brandului Elmi­plant, proces inceput in ianuarie 2008. Munca alaturi de echipa dedicata proiectului Elmiplant din Sarantis Grecia este de fapt un curs intensiv de MBA, caruia trebuie sa ii faci fata zi de zi. Iar atunci cand lucrezi alaturi de oameni care ti-au devenit prieteni in adevaratul sens al cuvantului, munca devine o placere si rezultatele sunt pe masura. Relansarea brandului Elmiplant a devenit studiu de caz in Sarantis Grecia, prin rapiditatea implementarii si prin rezultatele deosebite atinse", a afirmat Andreea Iarca.

Crearea fiecarui produs, cautarea continua de ingrediente si formule noi reprezinta pentru Carmencita Sava mereu o provocare. Ca director de cercetare si dezvoltare aceasta trebuie sa fie mereu la curent cu noile ingrediente, sa cunoasca tendintele in materie de produse si legislatia, sa testeze eficacitatea produselor si din punct de vedere al stabilitatii in timp, sa verifice siguranta pentru consumator, sa aleaga materiile prime, ambalajele potrivite si sa testeze compatibilitatea cu produsul, sa realizeze documentatia privitoare la produs conform legislatiei si sa le introduca in fabricatie.

Satisfactia de a crea mereu lucruri noi, de a vedea produse iesite din munca si priceperea sa, de care se bucura o lume intreaga, au determinat-o pe Sofia Irimie sa isi continue proiec­tele alaturi de Farmec timp de peste 30 de ani. „E imposibil ca dupa o viata traita in acest colectiv, sa nu lupti ca Farmec sa devina o companie cu un cuvant greu de spus in domeniul atat de variat si de dinamic al cosmeticii”, a precizat Directorul de Cercetare al companiei. Andreea Iarca povesteste la randul sau ca a decis sa ramana in cadrul Elmiplant, in domeniul marke­tingului, din mai multe motive. „Pentru mine, Elmiplant nu e un loc in care ma duc la serviciu, ci este parte din familie. Sunt atatia ani de cand gravitam, cu totii in jurul lui, incat nici macar nu il pot defini…In al doilea rand, echipa. Oamenii din echipa fac ca totul sa fie placere si pasiune. Daca atmosfera de lucru ar fi fost alta, poate ca nu as fi raspuns azi la aceste intrebari", a concluzionat Brand Managerul Elmiplant.

Citit 2635 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.