fbpx Imprimă această pagină

Personal angajat sau inchiriat?

Publicat în categoria Resurse Umane
Publicat Marți, 19 Decembrie 2006 17:18

Revista Piata / nr.26 / decembrie 2006

Pentru perioadele cu activitate intensa companiile pot angaja temporar forta de munca

Resurse umane

Munca temporara a devenit un serviciu tot mai des folosit si de companiile din Romania, desi a fost reglementat in Codul Muncii abia in 2004, dupa ce in anul 2003 a fost publicata Hotararea de Guvern 938/2004.

Potrivit legii, acest concept presupune ca agentul de munca temporara pune la dispozitia unei companii un salariat angajat prin contract de munca temporara.

Practic, agentul de munca temporara este cel care inchiriaza personal unei companii, atat timp cat aceasta are nevoie de el. Trebuie specificat faptul ca un contract de munca temporara are aceeasi valoare ca si contractul pe durata nedeterminata, acorda vechime in munca si impune aceleasi obligatii financiare, atat angajatorului, cat si persoanei angajate.

Avantajele muncii temporare

 • clientul beneciaza de o forta de munca flexibila, dimensionata in raport cu nevoile specifice si reale de activitate ale companiei (activitati sezoniere, fluctuante in cursul zilei;
 • clientul nu mai are de-a face cu presiunea timpului si efortul de a angaja resurse intr-un interval de timp scurt;
 • stabilirea termenilor contractuali realizata in raport cu nevoile temporare permite o mai buna gestionare a relatiilor de munca cu angajatii;
 • clientii isi dedica mai mult timp activitatilor de baza sau mai complexe valorificand la maximum competenta primara pe care o are.

17% dintre angajatii tarilor Uniunii Europene isi desfasoara activitatea pe baza contractelor partiale de munca

Pentru o societate moderna, munca temporarare prezinta un avantaj, oamenii fiind din ce in ce mai putin dispusi sa ramana pe termen lung intr-o singura companie.

Se poate spune ca, si in Romania, munca temporara a aparut in urma unei cerinte venite din partea pietei, ca o alternativa eficienta in vederea angajarii de personal suplimentar pe o perioada determinata sau ca o posibilitate de a angaja personal in momentul in care nu se stie foarte sigur cum vor evolua lucrurile si ca urmare nu se doresc costuri suplimentare cu personalul. Un alt factor care a determinat aparitia muncii temporare este crearea de posturi noi, ce nu mai pot fi acoperite de mijloacele traditionale.

Fenomenul a inceput sa ia amploare si in tarile in curs de aderare sau candidate la UE. Diferentele tin poate de factorii economici si de mentalitate. La ora actuala, peste 600 de companii atat romanesti cat si multinationale au apelat la servicii de munca temporara in ultimul an. Mai mult chiar, peste 8.000 de persoane au fost angajate in acest sistem in ultimul an.

Domeniile in care munca temporara este extrem de solicitata sunt productia, constructiile, vanzarile, IT, secretariat, companiile cu activitate comerciala care determina vanzari mari si companiile de retail unde este nevoie de flexibilitate, date fiind perioadele promotionale cand vanzarile cresc.

In 85% din cazuri este cautata munca temporara pentru pozitii entry level si numai in 15% din cazuri pentru middle management

Leasing-ul de personal devine o forma de utilizare a fortei de munca tot mai folosita si in Romania, si datorita aparitiei pe piata a companiilor multinationale cu activitati fluctuante, care au nevoie de angajati pentru a acoperi perioadele mai aglomerate de vanzari, cum ar fi zilele ce preced sarbatorile de Pasti sau de Craciun. "Este un serviciu utilizat mai ales de companiile cu activitati sezoniere, dar si de cele care, desi au activitati mai stabile, desfasoara si proiecte cu caracter temporar" , a declarat Iuliana Badea, Recruitment Services Manager, Lugera and Makler.

Dezavantajele muncii temporare:

 • exista o anumita reticenta din partea candidatilor mai ales cand pozitiile ocupate sunt de la un anumit nivel ierarhic in sus;
 • sentimentul de cultura organizationala nu este foarte bine definit la angajatii temporari;
 • fluctuatia mai mare care se inregistreaza in aceste categorii de personal decat in cele mai stabile pe termen mediu si lung;
 • limita maxima de timp, impusa de legislatia in vigoare, pe care un angajat o poate petrece in cadrul unei firme client.

Acest sistem nu prezinta avantaje doar pentru angajator, ci si pentru angajatul care are posibilitatea sa dobandeasca astfel experienta in cadrul unor companii din diverse domenii. De asemenea, daca o companie are 50-100 de oameni in plus fata de schema sa si nu are resursele interne necesare administrarii acestui personal, poate gasi solutia apeland la leasing-ul de personal. In momentul in care termina un anumit contract, angajatul beneficiaza in continuare de asistenta companiei de leasing, care il ajuta sa-si gaseasca un nou loc de munca. In functie de domeniul de activitate si depoate ajunge la un precent de 85-90% angajati in regim temporar, apreciaza Florin Rusu, general manager Global Consulting, care adauga: " chiar daca majoritatea companiilor sunt pregatite pentru a utiliza acest tip de munca, problema apare la nivelul candidatilor care nu inteleg cum functioneaza acest sistem, pentru ca isi doresc un contract de munca pe o perioada nedeterminata " .

Agentiile de consultanta in resurse umane nu recomanda angajarea in regim temporar pentru pozitiile de top management

Avantajele muncii temporare sunt insa nelimitate, spune reprezentantul Global Consulting. Cel mai important este faptul ca angajatorii nu isi mai fac griji in privinta recrutarii personalului, salarizarii si administrarii acestuia pentru ca de toate aceste lucruri se ocupa agentia de resurse umane iar la sfarsitul lunii prestatorul de servicii nu face altceva decat sa trimita o factura companiei.

"Dezavantajele deriva tocmai din avantaje: siste mul este prea flexibil, iar in anumite cazuri se cere, din contra, rigurozitate si stabilitate pentru un termen mai lung" , a declarat Ariel Ungureanu, Business Development Consultant Barnett McCall Re-cruitment.

Avantajele muncii temporare vazute de reprezentantii companiei Kaufland constau in faptul ca in respectiva perioada determinata de timp, firma are posibilitatea sa cunoasca angajatii in cauza fara sa-si asume vreun risc, iar in cazul in care relatia angajator-angajat este benefica pentru ambele parti, contractul de munca se poate transforma intr-unul pe perioada nedeterminata.

Dezavantajul precizat de Gunter Grieb, director general Kaufland, ar fi ca personalul calificat nu este dispus sa accepte contracte de munca pe termen limitat, avand in vedere ca in Romania piata fortei de munca calificata este destul de redusa. In orice caz, compania de retail Kaufland a angajat, in ultimul an, un numar de 400 de persoane in regim de leasing.

In topul companiilor care recurg la munca teporara sunt multinationalele, a observat Ariel Ungureanu, Business Development Consultant Barnett McCall Recruitment. In ultima vreme insa, aceasta tendinta apare din ce in ce mai mult si la restul companiilor din piata. De aceea, Florin Rusu ,‚Global Consulting declara ca ponderea companiilor romanesti si straine care apeleaza la munca in leasing este in permanenta schimbare, dar ca raportul este 75% in favoarea firmelor straine si doar 25% romanesti.

Persoanele care apeleaza in mod special la prestarea de activitati temporare sunt tinerii absolventi, somerii, persoanele lipsite de experienta, precum si cele trecute de 50 de ani.

Cazuri in care se poate folosi personal pentru munca in leasing:

 • pentru inlocuirea unui salariat al carui contract individual de munca este suspendat;
 • pentru prestarea unor activitati cu caracter sezonier;
 • pentru prestarea unor activitati specializate sau ocazionale; durata unei misiuni este de maximum 12 luni si poate fi pre-lungita o singura data, pana la 18 luni;
 • utilizatorul nu poate beneficia de serviciile salariatului temporar daca urmareste sa inlocuiasca un salariat de-al sau al carui contract de munca individual este suspendat ca urmare a participarii la greva.

Productia, constructiile, vanzarile, IT, secretariat sunt domeniile de top in care se cere personal in leasing.

"Munca temporara nu este folosita de compania noastra decat in cazuri deosebite, deci nu in mod curent. Contractele de munca pe perioada determinata sunt posibile numai la nivelul angajatilor, in special pentru cei ce presteaza o munca usoara si nu foarte complexa" , a declarat directorul general Kaufland.

Peste 600 de companii, atat romanesti, cat si multinationale au apelat la serviciile de munca temporara in ultimul an

Agentiile de consultanta in resurse umane nu recomanda angajarea in regim temporar pentru pozitiile de top management. "Aceasta varianta este folosita mai ales in cazul unor companii straine care vin in Romania si folosesc acest serviciu pana in momentul in care deschid entitatea legala in Romania. La nivel de top management insa functioneaza munca temporara prin expatriati care vin de obicei cu o misiune precisa si determinata in timp si care trebuie sa asigure in cel mai scurt timp succesori locali" , a precizat Iuliana Badea, Recruitment Services Manager, Lugera and Makler.

85% reprezinta media in care este cautata munca temporara pentru pozitii entry level. 15% sunt cazurile de angajati pe posturi de middle management, spun reprezentantii Global Consulting. De la o companie de resurse umane la alta, statisticile nu difera prea mult. Procente asemanatoare inainteaza si Barnett McCall Recruitment. Potrivit statisticilor primite din partea companiei, in proportie de 80% este cautat acest tip de munca de pozitiile entry-level, in 19% de middle management iar numai in procent de 1% de angajatii pe pozitii de top management.

Leasingul de personal reprezinta solutia ideala pentru a evita situatiile de criza. De exemplu, unele companii s-au confruntat cu situatii in care o firma trebuia sa-si restructureze un departament sau chiar mai multe, chiar daca exista nevoia reala pentru acel personal. Alte ori, au existat situatii in care aprobarea unui post nou in schema dureaza foarte mult, intre 3 si 6 luni, insa nevoia de personal este imediata. Si in aceste cazuri, compania poate recurge la firmele care desfasoara servicii de munca temporara.

Citit 2684 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.