fbpx Imprimă această pagină

Desantul din retail. Salariul - ultima frontiera

Publicat în categoria Resurse Umane
Publicat Miercuri, 16 Iulie 2008 16:58

Revista Piata / nr.45 / iulie 2008

Cererea mare de personal pentru segmentul retail - estimata la 15.000 de oameni, salariile si pretentiile angajatilor dau mari batai de cap managerilor de HR

Revista Piata / nr.45 / iulie 2008

Cererea mare de personal pentru segmentul retail - estimata la 15.000 de oameni, salariile si pretentiile angajatilor dau mari batai de capmanagerilor de HR

Nevoia de personal e mare. Extinderea retailerilor in teritoriu pune mari presiuni pe sefii departamentelor de resurse umane, care se confrunta cu o criza puternica de personal calificat. Asa incat, de la banalele anunturi pe Internet si ziare, pana la intelegeri cu conducerea liceelor sau a universitatilor cu profil economic, la care se adauga flyere si targuri de joburi, nimic nu le e strain retailerilor, cand vine vorba de angajarea de personal. Asta fara sa mai punem la socoteala recrutarea de la firmele cuncurente, chiar daca nimeni nurecunoaste oficial ca practica asa ceva.

Batalia se duce insa cu orice arme. Anul acesta retailul local are nevoie de circa 15.000 de oameni, (ceea ce urca la 60.000 de oameni numarul total al angajatilor din comertul modern). De unde si mai ales cum isi recruteaza retailerii personalul, care sunt presiunile la care sunt supusi in timpul recruitingului si care e retentia de personal, iata problemele cele mai dificile pentru orice HR manager. Selgros, companie care deja a angajat in 2008 peste 700 de persoane, planuind alte circa 350 de recrutari pana la finele anului, recunoaste ca cele mai mari dificultati le au pe pietele regionale in plin avant, unde presiunea pe forta de munca este ridicata. "Cele mai mari dificultati le avem in orasele in care piata muncii se afla in plina dezvoltare, unde sunt multe companii.

resurse

Acordam o importanta deosebita promovarii din interior, iar recrutarile se realizeaza prin publicarea de anunturi in ziarele locale, internet, la universitati si scoli, prin distributia de flyere sau anunturi in magazinele noastre. Avem de asemenea colaborari cu unele licee din Romania pentru atragerea tinerilor absolventi de scoli de arte si meserii sau licee economice", spune Pia Kraus, Marketing Manager la Selgros.

De asemenea Andreea Mihai, Director Marketing Carrefour Romania spune ca: "De la inceputul lui 2008 si pana acum am angajat aproximativ 1.900 persoane, pentru cele cinci noi magazine (deschise de la inceputul anului sau care se vor deschide luna aceasta).


Ritmul sustinut de expansiune necesita, in perioada 2008 - 2009, angajarea altor aproximativ 3.000 de persoane".

La salarii egale, diferenta este facuta de conditiile de lucru, apropierea de casa, relatiile cu colegii, darmai ales de cea cu superiorul direct.

La randul lor, reprezentantii Auchan spun ca echipa lor va creste anul acesta cu inca 3.200 de oameni, departamentul de HR al retailerului urmand sa deruleze doua mari campanii de recrutare pentru magazinele ce vor fi deschise la Suceava si in Militari. "Toate recrutarile pentru magazinele deschise pana acum au fost facute de catre noi, in special recrutarile de masa.

Aceste recrutari, indiferent de pozitia oferita - adica peste 40 de meserii diferite, incep cu 3-4 luni inaintea deschiderii unui nou magazin. Mai intai deschidem un birou de recrutare in noul oras/la noua locatie a magazinului, unde candidatii sunt intervievati, testati si angajati direct.

Dupa angajare, toti urmeaza o perioada de formare si de adaptare la specificul companiei. Intrucat ne-am propus sa fim un angajator loial si serios, fluctuatia de personal nu este foarte ridicata, insa intr-adevar exista anumite pozitii pentru care suntem intr-un proces permanent de recrutare, in special postul de casier", explica directorul de comunicare al Auchan, Mariana Dragan.

resurse

Ea mai spune ca recrutarea difera de la oras la oras. "Recrutarile sunt in functie de specificul pietei de munca. De exemplu, la Cluj a fost nevoie de actiuni suplimentare - participare la targuri de locuri de munca, recrutari mobile in centrul orasului, campanie media sustinuta etc.", mai spune Dragan. Ceea ce admit mai greu retailerii, este "furtul" angajatilor concurentei.


"In ceea ce priveste sursele de recrutare ale firmelor de retail, cred ca undeva in jur de 70% din tota lul recrutarilor le reprezinta persoane recrutate de la concurenta, restul fiind tineri absolventi sau persoane din alte domenii", spune Alina Musuroaea, recruitment consultant la Barnett Mc- Call General. Consultantul mai spune ca pozitiile de manageri raion, responsabili achizitii, lucratori comerciali, casieri, gestionari si cele de personal necalificat sunt cele mai afectate de fluctuatia de personal. Pe segmentul joburilor specializate, cele mai multe solicitari sunt pentru pozitia de director dezvoltare (responsabil de deschiderea de noi locatii), buyer (achizitii), specialist logistica, auditor intern si tax specialist. Fiecare dintre aceste posturi sunt dificil de acoperit intrucat fie nu exista oameni in piata ? cazul directorilor de dezvoltare, logistica si buyer, fie prefera locuri de munca mai bine platite, cazul auditorilor interni ori a tax specialistilor.

"Problema majora cu care ne confruntam atunci cand vorbim de selectia de personal in domeniul retailului este o discrepanta de viziune, intre ceea ce presupune activitatea la standarde profesioniste in FMCG si perceptia individuala", a declarat Irina Tara, director HR la Spar.

resurse

Cat priveste salariile din retail, desi confidentiale, acestea pornesc de la 150 de euro in cazul muncitorilor si ating 2.500 ?, in cazul executivilor, mai spun oficialii Barnett McCall General.

"La nivel de entry level, salariile in Romania pentru lucratori comerciali, casieri, receptie marfa, sunt de 2-3 ori mai mici decat in Europa de Vest si cu 15-20% mai mici decat cele din Polonia si Ungaria", arata Iuliana Badea, consultant Lugera & Makler.

Middle managerii din retelele de comert au salarii care pornesc de la 800 de euro si pot ajunge la 2.000 de euro, in vreme ce pentru sefii de raioane si de departamente, salariile variaza foarte mult de la o retea la alta, in functie de numarul de subordonati. "Companiile din retail apeleaza la recrutarea personalului de la concurenta, mai ales pe segmentul de middle management si specialisti, in timp ce la nivelul lucratorilor comerciali, prefera sa-i instruiasca singuri", spune consultantul de la Lugera & Makler.

Directorii din board au remuneratii fixe intre 2.000 si 4.000 de euro, iar in cazul top managerilor ajung pana la 10.000 de euro, castigurile lor majorandu- se prin bonusuri de performanta.

O marire de salariu inclina foarte mult balanta in favoarea angajatorului care este dispus sa o ofere. "De obicei, cand apare un competitor nou pe piata sau in zona de interes a personalului din industria de retail, oamenii vor fi curiosi de ceea ce li se poate oferi intr-un loc nou. Avand deja experienta, asteptarile lor salariale cresc", declara Iuliana Badea, Sales Manager la Lugera & Makler. Ea sustine ca atunci cand este vorba despre joburi similare, diferentele salariale dintre jucatori nu sunt foarte mari. Din acest motiv, diferenta este facuta de conditiile de lucru, proximitatea fata de locul de munca, relatiile cu colegii, dar mai ales de cea cu superiorul direct.

Salarii mari in retailul romanesc

Comparativ cu alte state din regiune, romanii care lucreaza in retail sunt platiti peste medie, afirma reprezentantii firmei de consultanta HR, TBS. "Nivelul salariului din retailul autohton este peste nivelul celui din Bulgaria, dar concureaza cu el din Ungaria si Polonia", explica DanielaNecefor, managing partner la TBS.

Diferentele salariale raman semnificative intre Capitala si celelalte regiuni ale tarii, la nivel de Capitala se inregistreaza, in continuare, cele mai mari salarii. De asemenea, exista diferente de salariu atat intre retailerii din orasele mari si cei din orasele mici, cat si intre cei din mediul urban versus cei din mediul rural. "Cele mai mici salarii se inregistreaza in mediul rural, iar ca zona geografica, in nordul Moldovei", mai spune Alina Musuroaea, Barnett McCall General.

Citit 1700 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.