fbpx Imprimă această pagină

Coaching-ul urca profiturile companiilor cu peste 20%

Publicat în categoria Resurse Umane
Publicat Vineri, 20 Iunie 2008 22:42

Revista Piata / nr.44 / iunie 2008

Un coaching bine condus poate creste eficienta angajatilor si, mai mult, poate duce la retentia acestora in organizatie

Revista Piata / nr.44 / iunie 2008

Un coaching bine condus poate creste eficienta angajatilor si, mai mult, poate duce la retentia acestora in organizatie.

resurse

Aproape necunoscut in urma cu cativa ani, coachingul devine o piata tot mai atractiva pentru jucatorii din domeniul trainingului de personal. Formati la scoli din strainatate pe sume ce ating zeci de mii de euro, cei circa 50 de coacheri romani acreditati, chiar daca la inceput de cariera, incearca sa isi formeze un business propriu, diferitde cel din consultanta sau menthoring.

"Suntem inca pe primele trepte de dezvoltare ale coachingul. Exista putini coachi foarte bine pregatiti, iar coachingul inca se confunda cu consultanta, trainingul si menthoringul", a declarat Petre Nicolae, Managing Director CBC Romania. Inca se mai fac confuzii intre coaching, consiliere, psihoterapie si mediere, insa aceste suprapuneri se constata si in alte tari precum Germania, Elvetia, Marea Britanie sau Franta. In Romania, coachingul intra in competitie cu trainingul si cu alte metode de dezvoltare. De altfel, sunt companii mari care prefera alte programe de dezvoltare personala, ca de exemplu sedintele de training. "Din pacate, coach-ul din Romania este vazut intr-un mod foarte circumspect. Inca se mai apeleaza la un coach numai dupa ce se ajunge intr-un stadiu avansat de lipsa de control asupra organizatiei si a performantelor echipei", considera Petre Nicolae.

Diferentele dintre Romania si statele vest-europene sunt mari; daca in Vest, jumatate dintre companii apeleaza la coaching, in tara noastra procentul abia daca depaseste 1%. De asemenea, in cazul companiilor multinationale ori a celor din strainatate, top managerul are inclus in pachetul salarial un anumit numar de sedinte de executive coaching anual. In Romania insa, acest avantaj este extrem de rar intalnit. Explicatiile acestor diferente tin in primul rand de lipsa culturii de business, iar acest lucru se reflecta si in alocarea bugetelor de coaching. "La companiile cu capital romanesc, confuzia intre beneficiile oferite de coaching, training si consultanta se reflecta si in buget, deoarece cel mai adesea acesta este comun si reprezinta 2% din cifra de afaceri", a precizat Daniel Bichis, trainer in cadrul Competent Consulting.

resurse

"In schimb, in companiile cu capital romanesc sunt preferate executivcoachingul si management team coachingul, ca alternativa la consultanta sau training. Din pacate, foarte adesea, clientii confunda competentele necesare, astfel ca angajeaza consultanti, excelenti de altfel, cerandu-le sa facacoaching."

Daniel Bichis, trainer in cadrulCompetent Consulting

Desigur, subliniaza acesta, exista si companii din zona serviciilor, IT, avocatura, care investesc pana la 15% din cifra de afaceri in acest pachet de training, coaching si consultanta. Avantajul acestor organizatii este ca dupa 12-18 luni, nu doar ca isi cresc semnificativ businessul, ci se impun si in pozitii dominante pe piata.

"Iar dupa doi-trei ani, majoritatea competitorilor dispar sau sunt inghititi de angajatorii care inteleg rolul coachingului, trainingului si consultantei si folosesc suficient de multe astfel de servicii", mai spune Bichis.

In medie, spune Petre Nicolae de la CBC, companiile romanesti aloca anual pentru coaching aproximativ 10-20.000 de euro, de aceste sedinte beneficiind absolut toti angajatii, atat de la nivel de top management cat si middle-management. Una dintre companiile locale care include sedinte de coaching este Coca-Cola. "Avem cuprinse in bugetele anuale costuri cu sedintele de coaching, la care participa angajatii diferitor nivele de decizie din companie. Personal le gasesc foarte eficiente, dar tine de cultura de business a firmei daca apelezi la coaching sau nu", a declarat Mugurel Radulescu, director de comunicare al Coca-Cola HBC Romania.

resurse

"Din pacate, coach-ul din Romania este vazut intr-un mod foarte circumspect. Inca se mai apeleaza la un coach numai dupa ce se ajunge intr-un stadiu avansat de lipsa de control asupra organizatiei si aperformantelor echipei."

Petre Nicolae, Managing Director CBC Romania

Intrucat piata locala de coaching este in formare, coach-ii romani isi exerseaza abilitatile in strainatate. "Castig intre 500 si 5.000 de euro pe zi intr-o multinationala din Austria, care are reprezentante in toata Europa de Est.
Acest tarif se aplica pentru o echipa de top management", explica Mihai Stanescu, business & life coach la RoCoach. El mai precizeaza ca, pe ora, tarifele variaza intre 200 si 500 de euro, pentru sedintele individuale. La randul lui, Mihai Popa Radu, executive coach la Seeds for Success, recunoaste ca "grosul" clientilor sai vin din Londra, de pe vremea in care locuia acolo.

La companiile cu capital romanesc, confuzia intre beneficiile oferite de coaching, training si consultanta se reflecta si in buget, deoarece de obicei acesta estecomun si reprezinta 2% din cifra de afaceri

Specialistii in coaching au observat o diferenta majora intre modul in care este abordat coachingul de sucursalele romanesti ale companiilor multinationale si restul companiilor.

Astfel, in proportii mai mari sau mai mici, filialele romanesti ale companiilor multinationale folosesc aproape toate formele de coaching: executive coaching-ul (sprijinirea top managerilor in a-si atinge obiectivele), management team coaching-ul (facilitarea cooperarii intre manageri si restul angajatilor), dar si managementul prin coaching (dezvoltarea abilitatilor de coach ale manageri lor de toate nivelurile, ca alternativa la managementul autoritar). "In schimb, in companiile cu capital romanesc sunt preferate executiv-coachingul si management team coachingul, ca alternativa la consultanta sau training.

Din pacate, foarte adesea, clientii confunda competentele necesare, astfel ca angajeaza consultanti, excelenti de altfel, cerandu-le sa faca coaching", mai precizeaza Bichis.

Un coach il poate ajuta pe mana ger sa isi maximizeze rezultatele afacerii si sa isi rezolve problemele cu care se confrunta. Insa, spun specialistii, este de preferat pentru o companie sa recurga la serviciile unui coach "pe vreme de pace", adica atunci cand totul merge relativ bine in organizatie. "Daca consideram preformanta iesirea dintr-o criza, atunci da, un coach este o solutie excelenta.

Vanzarile cresc constant cu 16%, asigurand profituri sporite cu 12%? Este momentul sa angajati un coach si sa descoperiti ca vanzarile pot creste cu 25-30%, iar profitul cu 20-22%. Astfel, o organizatie poate sa apeleze la un coach fie atunci cand lucrurile merg bine, dar ar putea merge si mai bine, fie atunci cand lucrurile merg prost si trebuie sa se accelereze revenirea la functionarea normala. Exista totusi o multime de variabile care influenteaza eficienta coachingului. "Se pot da exemple de succes, cu cifrele obtinute in acele companii, dar la fel ca la fondurile de investitii, ele nu pot fi garantate si in cazul altor companii. In cazul unui coaching bine condus, eficienta angajatilor creste intr-o masura cel putin egala cu necesarul pentru atingerea obiectivului bine stabilit.

Va doriti o crestere a profitului cu 10%, bazata pe o crestere a coeficientei muncii cu 12%? Cel mai probabil asta veti obtine, daca alegeti coach-ul potrivit", mai afirma Daniel Bichis de la Competent Consulting.

Training versus Coaching

  • Se adreseaza fiecarui individ in parte sau unui grup de angajati si se desfasoara pe operioada scurta de timp.
  • Ajuta la imbunatatirea performantei angajatului in pozitia pe care o ocupa in prezent.
  • Se pune accent pe impartasirea de cunostinte si informatii care ii ajuta pe participantii la training sa performeze in activitatea lor.
  • Fiecare angajat decide cum sa foloseasca ceea ce a invatat in timpul sesiunilor de training.
  • Ii invata pe participantii la coaching sa inteleaga cum trebuie sa invete.
  • Ii ajuta pe participanti sa isi imbunatateasca strategiile prin care pot deveni mai performanti.
  • Vizeaza o schimbare comportamentala.
  • Coach-ul nu are rol de profesor sau instructor, ci mai degraba de mentor.
  • Ii ajuta pe participanti sa inteleaga unde si cum pot folosi informatiile si cunostintele acumulate in timpul trainingului.
Citit 1724 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.