fbpx Imprimă această pagină

Doua firme din trei apeleaza la training

Publicat în categoria Resurse Umane
Publicat Luni, 26 Mai 2008 00:26

Revista Piata / nr.43 / mai 2008

Bugetul alocat de companii pentru sesiunile de training este in crestere, si tot in crestere este si numarul de companii care apeleaza la acest serviciu

Revista Piata / nr.43 / mai 2008

Bugetul alocat de companii pentru sesiunile de training este in crestere, si tot in crestere este si numarul de companii care apeleaza la acest serviciu

resurse

Trainingul a devenit o necesitate in dezvoltarea companiei pe termen mediu si lung, care necesita investitii pe masura. Daca la inceput a fost doar o "moda" adusa din strainatate, acum pentru firmele care se respecta nu mai este deloc un moft sa apeleze la societati specializate ca sa-si "antreneze" angajatii pentru performanta. Motivele pentru care departamentele de resurse umane din marile companii si managerii firmelor in dezvoltare apeleaza la cursuri specializate se bazeaza pe identificarea propriilor nevoi de natura organizationala.

Reprezentantii Hellenic Coca-Cola precizeaza ca programele de instruire au loc la toate nivelele ierarhice si sunt adaptate nevoilor fiecarei pozitii.

Acestea sunt gandite sa dezvolte atat partea tehnica, de care orice angajat are nevoie pentru a fi un bun profesionist, cat si partea personala, ca de exemplu imbunatatirea abilitatilor de comunicare, a celor de conducere.

Trei sferturi dintre companiile de pe piata apeleaza la training

resurse

Potrivit studiului "Romanian HR Profile 2007", realizat in perioada mai-august 2007 de catre portalul Business-Edu.ro in colaborare cu firma de training si consultanta Corporate Dynamics International, pe un esantion de 501 companii din tara, trainingul este cea mai externalizata functie a departamentului de resurse umane.

Astfel, dintre reprezentantii companiilor chestionate, trei sferturi au declarat ca fac training, in timp ce 70% dintre firme au un buget de training alocat distinct pentru aceasta practica. "Toate aceste date vin sa confirme faptul ca invatarea si trainingul in special, au un rol important si in crestere in firmele din Romania, iar profesionisii in HR recunosc acest lucru", se spune in studiul Business-Edu. Totusi, mai ramane de vazut daca ofertele de pe piata satisfac nevoile clientilor.

Cu toate acestea, printre principalele metode de invatare considerate eficiente, aproape jumatate dintre specialisti considera calificarea la locul de munca drept cel mai eficient mijloc, urmat de training (19%), coaching (7%) si invatamantul de lunga durata. Acest lucru arata o oarecare reticenta fata de training si in acelasi timp demonstreaza o oarecare incapacitate a furnizorilor de a oferi solutii de training si de a demonstra directorilor de HR eficienta programelor propuse.

resurse

Marile companii dispun de sume considerabile cand vine vorba de training, iar responsabilii de HR au grija ca angajatii sa beneficieze de cursuri care sa-i ajute sa se dezvolte in primul rand din punct de vedere profesional, dar si in plan personal. Iar investitia este mai mult decat justificata. Carrefour investeste foar te mult in training, potrivit companiei. Sesiunile de training se adreseaza atat angajatilor entry-level, cat si nivelului de management si sunt sustinute de traineri interni, dar si de specialisti in resurse umane. "Toti angajatii Carrefour urmeaza cel putin trei tipuri de training", spun reprezentantii retailerului. Si in cadrul Selgros, noii angajati participa la un training introductiv, care are loc in fiecare magazin si in cadrul caruia angajatul invata modul de lucru si de comportament potrivit companiei.

resurse

"Scoala Carrefour", este constituita dintr-o echipa de traineri interni, aproximativ 15, care formeaza, pe de o parte echipele de middle-management deja existente, iar, pe de alta parte, pe noii angajati entry-level, dar care, intr-un timp relativ scurt, vor trebui sa ajunga in pozitii de manageri ai companiei.

Comparativ cu 2006, ponderea organizatiilor fara un buget alocat pentru training a scazut de trei ori

La nivel de companii, bugetul mediu de training alocat per angajat a fost estimat in 2007 la 87 de euro pe an, iar in ceea ce priveste top managerii, situatia sta diferit, bugetul alocat acestora fiind de 247 de euro.

Pentru specializarea angajatilor la nivel de entry-level, Ciprian Savin, managerul magazinelor Cip Savin acorda aproximativ 1% din cifra de afaceri. "In afara de trainingul intern, in colaborare cu distribuitorii se organizeaza seminarii si cursuri de instruire a personalului. Bugetul este in crestere fata de anii precedenti", preciza Savin intr-un numar din revista Piata.

"Distributia favorizeaza mai mult trainingurile scurte, interventiile punctuale in cele mai multe cazuri si defavorizeaza programele de lunga durata care de obicei sunt mai eficiente", spun specialistii care au realizat studiul. Astfel, aproximativ 20% dintre managerii romani considera ca trainingul este neimportant pentru activitatea lor acest lucru fiind de cele mai multe ori explicat prin timpul disponibil mai redus, prin perceptia ca instruirea nu este o prioritate sau poate chiar prin neincrederea in programele de training.

resurse

Tinand cont de costul unei zile de training in Romania, putem spune ca in medie, fiecare angajat din tara noastra primeste o zi de training pe an.

Astfel, comparativ cu 2006, ponderea organizatiilor fara un buget alocat pentru training a scazut de trei ori de la 45,8% la 16,6%, iar ponderea companiilor care au alocat un buget mai mare de 200 de euro per angajat a crescut de patru ori, de la 1,5% la 5,9%. "Valoarea nu este mare tinand cont de necesarul de dezvoltare personala pe care il are de obicei un top manager pentru a fi competitiv in conditiile mediului economic tot mai dificil. Iar raportul de 1 la 3 este totusi moderat", se mai spune in studiu.

In ceea ce priveste zilele de training, numarul acestora a crescut in ultimii ani. Se observa o scadere a numarului de companii ce au efectuat nu numar de training mai mic de 200 de zile la 82% la 68%, iar ponderea companiilor ce au efectuat peste 200 de zile de training a crescut de trei ori fata de anul trecut, fapt ce demonstreaza ca beneficiaza de training mai multi angajati din companii.

Citit 1376 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.