fbpx Imprimă această pagină

Departamentul de HR pastreaza rolul administrativ

Publicat în categoria Resurse Umane
Publicat Miercuri, 26 Martie 2008 11:36

Revista Piata / Nr.41 /martie 2008

Strategiile si politicile de resurse umane raman deocamdata apanajul top managerilor in timp ce departamantelor de resurse umane le revine partea administrativa

Revista Piata / Nr.41 /martie 2008

Strategiile si politicile de resurse umane raman deocamdata apanajul top managerilor in timp ce departamantelor de resurse umane le revine partea administrativa

Departamentul de resurse umane devine din ce in ce mai necesar in orice companie care are drept obiectiv dezvoltarea sa. Rolul managerului de HR trebuie sa fie acela de a atrage forta de munca valoroasa, de a o pregati si de a o pastra. Chiar daca unele servicii pot fi externalizate, in companie trebuie sa existe totusi o persoana care sa coordoneze aceste activitati pentru ca departamentul de HR gestioneaza cea mai importanta sursa a companiei, si anume oamenii. Cu toate acestea, sunt angajatori care inca nu au inteles importanta managerilor de resurse umane intr-o organizatie si astfel nu sunt la fel de eficienti precum cei din companiile straine.

Metodologia de lucru:

Pentru realizarea studiului au fost selectate firme din urmatoarele industrii: productie, distributie, servicii, servicii profesionale, reprezentanta, constructii, comert, FMCG, auto, industrie, pharma, banci, institutii financiare si societati de asigurari. Metodologia cuprinde o parte calitativa si una cantitativa. Etapa calitativa a fost realizata pe baza unei metodologii de interviuri in profunzime in cadrul careia au fost intervievate 10 persoane - specialisti in resurse umane, traineri si consultanti. La parerile acestora au fost adaugate si parerile profesionistilor de HR din piata in urma prezentarii raportului primei editii a studiului in 2006.

In etapa cantitativa au fost intervievati manageri de resurse umane, directori generali si specialisti de HR - generalisti, coordonatori de training si recrutatori dintr-un numar de 501 de companii de marime mijlocie si mare, reprezentante ale unor companii straine cu mai mult de 20 de angajati si cu functionalitati de resurse umane in cadrul organizatiei.

Rolul departamentului de resurse umane ramane in continuare unul administrativ, spune un studiu realizat de Business Edu si Corporate Dynamics International in perioada mai-august 2007. In plus, reiese ca departamentul de resurse umane are un rol mai mult de executie a deciziilor venite de la top management care detine "painea si cutitul" in companii. Inca predomina faptul ca managerii HR pun pret mai mare pe partea administrativa si mai putin pe definirea strategiilor.

In 80% din cazuri, departamentul de resurse umane are un rol administrativ

Potrivit studiului, departamentul de resurse umane inca mai are drept atributii gestionarea cartilor de munca, a adeverintelor, impartirea bonurilor de masa, dar si alte activitati de acest gen. La nivelul intregii tari se observa ca 80% dintre persoanele intervievate percep rolul departamentului de resurse umane ca fiind unul administrativ.

resurse

Totusi, functionalitatile departamentului de resurse umane, asa cum au fost identificate in cadrul studiului, sunt grupate in doua categorii: recrutare si selectie, training intern, salarizare si evaluarea performantei, prezente la majoritatea departamenteleor de HR si o a doua grupa formata din proiecte de strategice, selectarea de furnizori, dezvoltarea manageriala si project management de HR, activitati prezente la jumatate dintre cei chestionati. Concluzia care rezulta de aici este ca marea majoritate a angajatorilor se orienteaza catre rezolvarea problemelor si obtinerea unor rezultate.

Practic, potrivit datelor, doua treimi din activitatea departamentului de HR este considerata ca fiind de natura administrativa. Asa se explica poate numarul scazut de proiecte strategice care se realizeaza la nivelul intregii tari, precum si cantitatea imensa de munca pe care trebuie sa o desfasoare departamentele de HR din Romania in ultima vreme.

resurse

Deciziile strategice in ceea ce priveste politicile de HR sunt luate, in 72% din cazuri, de catre directorul general

Practic, si deciziile strategice in ceea ce priveste resursele umane sunt luate, in 72% din cazuri, de catre directorul general al firmei si nu de catre departamentul de resurse umane care se implica numai in 19% din cazuri in adoptarea deciziilor. Acest stil de management de tipul hands-on este destul de intalnit in Romania. Dezavantajul sistemului este ca in unele cazuri poate duce la demararea anevoioasa a unor proiecte de HR, aprobarea greoaie a proiectelor care vizeaza schimbarile de cultura organizationala, introducerea greoaie a sistemelor de evaluare a angajatilor sau de restructurare a personalului.

resurse

Desi destul de rare, totusi se intalnesc si situatii in care deciziile sunt luate de catre directorul de resurse umane impreuna cu directorul companiei sau cu board-ul director. Dar cat de eficiente sunt departamentele de resurse umane? Se pare ca sunt, din moment ce 88% dintre cei intervievati considera ca si-au atins rezultatele in proportie de peste 70%. "Coroborat cu datele prezentate anterior se confirma rolul executional al departamentului de HR in organizatiile romanesti", se specifica in studiul Business Edu.

Pentru proiectele strategice de resurse umane companiile recurg la externalizare in 3% din cazuri si in proportie de 2% pentru activitati de resurse umane in general. Mergand si mai in amanunt, functia departamentului de resurse umane cel mai des externalizata in anul 2006 a fost cea de training in 28% din cazuri, abia pe locul doi situandu-se recrutarea si selectia. Acest lucru inseamna pe de o parte orientarea companiilor in a rezolva singure aceasta problema, dar pe de alta parte si o oarecare nemultumire fata de serviciile profesionale specializate - fie legata de costuri, fie de calitatea candidatilor. "Practic 37,3% au declarat ca au externalizat activitatea de selectie de personal, dar cea mai externalizata a fost activitatea de training in detrimentul selectiei (28% fata de 19%)", se mai spune in studiul Business Edu.

resurse

In ultima perioada, companiile au inceput sa realizeze importanta unui departament de resurse umane. Acest fapt rezulta si din numarul mare de angajari care se fac in acest sector. Lipsa de specialisti de pe piata i-a determinat pe unii angajatori sa recruteze persoane fara studii in domeniu, pe care apoi ii formeaza in companie.

Potrivit specialistilor, o companie nu se poate dezvolta daca nu exista o componenta umana bine structurata. Rolul departamentului de resurse umane este sa colaboreze cu toate celelalte zone ale companiei si din acest motiv trebuie sa fie foarte bine structurat si foarte bine pus la punct. In plus, un departament de resurse umane in adevaratul sens al cuvantului trebuie sa fie condus de un HR Manager cu atributii in implementarea unor politici si strategii active pe componenta personal.

resurse
Citit 4419 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.