fbpx Imprimă această pagină

Costurile cu forta de munca se vor tempera

Publicat în categoria Resurse Umane
Publicat Vineri, 22 Februarie 2008 17:35

Revista Piata / Nr.40 /februarie 2008

Dupa ce in anul 2007 in Romania cresterile costurilor cu forta de munca au fost de 23%, in 2008 acestea vor fi de numai 10-15%

Revista Piata / Nr.40 /februarie 2008

Dupa ce in anul 2007 in Romania cresterile costurilor cu forta de munca au fost de 23%, in 2008 acestea vor fi de numai 10-15%

Anul 2007 a adus in randul companiilor din Romania cresteri ale costurilor orare cu forta de munca. Migratia de personal si dezechilibrul dintre cerere si oferta i-au determinat pe angajatori sa acorde o mai mare atentie programelor de retentie. "E simplu, spune Rudolf Fedorovici, HR Consultant in cadrul companiei Advice Human Resources: cand creste economia, creste nevoia de capital uman si scade nivelul somajului.

Angajatii trebuie gasiti, dar, mai ales, trebuie retinuti si motivati. Principalele instrumente pe care angajatorii le au la indemana sunt reprezentate de pachetul salarial. Compensatiile si beneficiile au crescut si se doresc un factor bun de retinere a angajatului". Potrivit Biroului de Statistica al Uniunii Europene, Romania este a doua tara din UE dupa ritmul de crestere a costurilor orare cu forta de munca. Astfel, in cel de-al treilea trimestru al anului 2007, angajatorii romani au cheltuit cu salariatii lor cu 23% mai mult decat anul trecut. Ritmul de crestere a costurilor suportate de companii pozitioneaza tara noastra pe locul doi in clasamentul statelor Uniunii Europene, dupa Letonia, care a avut cresteri de 30%. Costul total al fortei de munca include doua componente, respectiv salarii si alte beneficii platite angajatilor si cheltuieli care nu au legatura directa cu salariile, cum ar fi contributiile sociale.

Totalul costurilor cu forta de munca:

  • Crestere anuala de 2,5% in trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu 2,4%, in al doilea trimestru.
  • La nivelul tuturor statelor din UE, costurile anuale s-au majorat cu 3,7% in trimestrul III, comparativ cu cresterea de 3,3% din trimestrul II.
  • Costurile cu salariile in Romania au crescut cu 23,4% iar costurile non-salariale suportate de angajatori au crescut cu 23,6%.

Cresterea veniturilor si a celorlalte beneficii acordate angajatilor a variat intre 1,5% in Germania si un maxim de 29,9% in Letonia. Cheltuielile nesalariale au scazut cu 1% in Germania, in timp ce in Letonia au urcat cu 28,9%. Avansul mediu al costurilor cu forta de munca a fost la nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, de 3,7%, comparativ cu cresterea de 3,2% inregistrata in trimestrul al treilea al anului trecut. Cele mai mici avansuri ale costurilor suportate de angajatori cu forta de munca in trimestrul al treilea au fost raportate in Germania (0,9%) si Finlanda (1,9%).

resurse

Migratia de personal si dezechilibrul dintre cerere si oferta i-au determinat pe angajatori sa acorde o mai mare atentie retentinerii angajatilor

Revenind la tara noastra, tendinta ascendenta inceputa in anii 2002-2003 a cunoscut apogeul in 2007, spun specialistii in resurse umane. Rudolf Fedorovici, HR Consultant in cadrul companiei Advice Human Resources, apreciaza ca diverse domenii au crescut mai rapid desi tendinta generala a fost ascendenta.


"In domeniul industrial au fost cresteri accelerate.In 2005, o pozitie de middle-management tehnic in domeniul industrial avea, in medie, intre 800-1.200 de euro. In 2007, aceasta medie a crescut pana spre depasirea pragului de 2.000 de euro. In domeniul imobiliar au fost cresteri semnificative ca ritm. In serviciile de consultanta si in cele de turism au fost semnalate cresteri. In domeniul bancar, costurile cu forta de munca nu numai au redus ritmul cresterii, dar cred ca au fost stagnari", a completat Rudolf Fedoro vici. Ca atare, numarul companiilor care au optat pentru externalizarea serviciilor a urmat o tendinta ascendenta, ce se va mentine si in 2008, insa nu la acelasi nivel. Dar ce anume influenteaza aceasta dinamica salariala? Iuliana Badea, Recruitment Services Manager la Lugera and Makler, explica: "este influentata, in mare masura, de inflatie, de pozitia angajatului in compania respectiva si de contributia sa la dezvoltarea sau buna functionare a business-ului, de rezultatele financiare ale companiei, de piata muncii si migratia fortei de munca".

Numarul companiilor care au optat pentru externalizarea serviciilor a urmat o tendinta ascendenta in 2007 ce se va mentine si in 2008

In companiile din Romania si salariile medii au crescut desi productivitatea a ramas aceeasi. "In 2007, salariile medii au crescut cu aproximativ 15-20%. Cresterile salariale s-au inregistrat atat in sectorul public cat si in cel privat iar productivitatea a fost depasita de cresterile salariale", a mai spus Iuliana Badea. Specialistii in resurse umane considera ca aceste costuri fixe cu forta de munca au evoluat posibil in jurul procentului cresterii salariale nationale care a fost, pentru specialisti, undeva in jurul a 25-35%. Pe ramuri industriale, constructiile s-au aflat pe primul loc. "Interesant insa de notat ca in domeniul constructiilor, cresterile au fost mai mari de 50%, iar in IT undeva la 35-40%", precizeaza Ariel Ungureanu, Project Consultant la Barnett McCall. Acesta adauga: "un alt lucru ar fi mai ales cresterea costurilor adiacente, cele legate de recrutare, training, beneficii nonremunerabile. Datorita acestor aspecte, cresterea reala este mult mai mare si in functie de politicile fiecarei companii difera de la caz la caz".

Companiile din Romania au incercat sa mentina cheltuielile la nivelul bugetat la inceput de an si de aceea multe dintre ele au apelat la externa lizarea serviciilor. "Numarul companiilor care isi externalizeaza unele servicii a crescut si avand in vedere acest lucru nu a fost nevoie de angajari noi", mai spune Ariel Ungureanu. Retailerii insa, au fost nevoiti sa isi aduca oameni noi la toate nivelurile, constransi fiind de extinderea retelelor de magazine din anul trecut.

resurse

Acest lucru este cofirmat de reprezentantii Carrefour care au declarat ca "in anul 2007, numarul angajatilor Carrefour a crescut cu aproximativ 60%, crestere datorata mai ales deschiderii in cursul anului a patru noi magazine la Unirii in Bucuresti, Iasi, Cluj si Braila". Oricum, numarul de angajati ai unei companii depinde de numerosi factori cum ar fi tipul companiei, industria in care activeaza, domeniul de activitate, dezvoltarea business-ului si extinderea sa, rezultatele financiare, bugetele de personal etc.

"In 2007, salariile medii au crescut cu aproximativ 15-20%. Cresterile salariale s-au inregistrat atat in sectorul public cat si in cel privat iar productivitatea a fost depasita de cresterile salariale."

Iuliana Badea, Recruitment Services Manager, Lugera and Makler

Anul 2008 va aduce cresteri salariale moderate, sunt de parere reprezentantii companiilor de resurse umane. Motoarele vor incetini, se va pastra tendinta de ascendenta, iar ritmul va fi diferit. Specialistii apreciaza ca ne vom inscrie in tendinta europeana, iar cresterile salariale vor atinge un nivel de aproximativ 10-15%. "Motivul principal este stabilizarea. Romania se stabilizeaza acum din ritmul alert care i-a caracterizat dezvoltarea pana acum", a concluzionat Rudolf Fedorovici.

Citit 1228 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.