fbpx Imprimă această pagină

Ce oportunități a deschis pandemia pe piața muncii

Publicat în categoria Resurse Umane
Scris de   Publicat Luni, 11 Mai 2020 09:32

Peste 10.000 de brutari și măcelari cu experiență acumulată în business uri din Europa s-au întors în România ca urmare a pandemiei. Mai mult de jumătate dintre ei nu se vor mai întoarce la vechile locuri de muncă, dar nici nu vor rămâne în țară dacă nu se vor întâlni cu o ofertă corectă de job.


Piața muncii oferă noi și importante oportunități pentru procesatori și retaileri în această perioadă. După mai mulți ani în care criza de personal era în lista de amenințări în primele patru poziții pentru orice proiect de dezvoltare în industria bunurilor de larg consum, în doar câteva săptămâni pandemia a dus piața muncii la nivelul anilor 2010-2011. Potrivit ultimului raport KeysFin, care a preluat datele de la Ministerului Muncii, pe 29 aprilie erau înregistrate 1.027.117 de contracte de muncă suspendate, cu 327,2 mii în industria prelucrătoare (32%), 185 mii în comerț (18%) și 115 mii (11%) în hoteluri și restaurante. Dintre aceste contracte, aproxi­mativ o treime prezintă riscul de a fi încheiate definitiv în momentul suspendării șomajului tehnic, ceea ce înseamnă că 109 mii de persoane din industria prelucrătoare, 62 de mii de persoane din comerț și 38 mii de persoane din hoteluri și restaurante vor fi în căutarea unui loc de muncă.


Începând cu luna aprilie, site-urile de recrutare abundă de oferte pentru posturi de transformation manager, în timp ce multe alte oferte de joburi fie au dispărut, fie sunt amânate. Este un semnal clar că multe companii pregătesc, într-o formă sau alta, o remodelare a business-ului prin care să se adapteze la noile condiții de piață. Momentul actual poate reprezenta o bună oportunitate pentru echipele aflate în permanentă dezvoltare din retail, dar și un moment prielnic pentru procesatori de a share-ui informații și experiențe cu fabrici din Europa, prin recrutare de personal specializat. Conform datelor furnizate către Ministerul Afacerilor Externe de consulatele din țări membre ale Uniunii Europene, pandemia a întors în România aproximativ 4.200 de brutari și patiseri și peste 6.000 de măcelari, în timp ce numărul tehnologilor (nu doar cei din industria alimentară) este evaluat la aproximativ 5.600.


Dar ceea ce este cel mai important, site-urile de joburi anunță că în luna aprilie au înregistrat un aflux de conturi nou deschise, din care aproximativ 55% sunt cu experiență profesională pe piețele Europei vestice. Păstrând proporțiile, asta înseamnă că o bună parte dintre românii întorși în țară în ultimele două luni ar alege să rămână acasă dacă ar găsi o ofertă de job pe care ei să o considere corectă.


De această oportunitate încearcă deja să profite o serie de procesatori din industria alimentară. Compania de recrutare Humangest Group are în continuare poziții de recrutare deschise pentru operatori producție în industria alimentară, în zona de vest a țării. În nord-vest, Unicarm anunță pe site-ul propriu și în rețelele sociale că angajează personal pentru măcelării, pentru abatoare și pentru procesare. Diametral opus, la Vaslui, Vascar a considerat că acesta este momentul potrivit pentru a întări echipa cu profesioniști și a publicat anunțuri pentru angajări imediat după Sărbătorile Pascale.


De cealaltă parte, retailerii continuă expansiunea și, în paralel, recrutarea de personal. Kaufland anunță 250 de posturi libere, Lidl caută personal pentru un nou magazin. Profi, de asemenea, recrutează personal pentru diverse poziții în toate zonele din țară.


Efervescența cu care se fac recrutări în această perioadă tulbure are în mod clar în obiectiv atragerea de personal din rândul celor disponibilizați sau din rândul celor întorși din străinătate.

 

Corina Diaconu, ABC Human Capital: ”Zona de retail food va rămâne la mare căutare în recrutare”

 

Oana Tufăroiu, Humangest Group: „În zona de vest recrutăm în continuare operatori producție, în special pentru industria alimentară”

Citit 814 ori

Articole recente -Carol Popa

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.