fbpx Imprimă această pagină

Cum creezi legatura afectiva angajat-companie

Publicat în categoria Resurse Umane
Publicat Miercuri, 17 Octombrie 2007 18:08

Revista Piata / Nr.36 /octombrie 2007

Unele firme reusesc sa-l faca pe salariat sa se identifice cu organizatia

Revista Piata / Nr.36 /octombrie 2007

Unele firme reusesc sa-l faca pe salariat sa se identifice cu organizatia

resurse

Forta de munca tot mai greu de gasit este o problema cu care se confrunta majoritatea tarilor nu numai Romania. In Germania se estimeaza ca exista peste 22.000 de pozitii neocupate in domeniul economic, cu peste 30% mai mult decat in 2005. Pierderile cauzate de criza de personal ajung la aproximativ 4,8 miliarde de euro. Dar si alte economii puternice sunt afectate de lipsa personalului specializat. De exemplu, Italia si Franta au fost nevoite sa isi indrepte atentia spre personalul din tarile Europei de Est si chiar din afara continentului european. Analistii de pe piata spun ca dupa perioada 1989, Romania "a pierdut" intre 2 si 2,5 milioane de angajati, ceea ce reprezinta circa 10% din populatiatotala a tarii.

Companiile mizeaza, atunci cand isi recrutreazacandidatii, si pe renumele pe care si l-au creat in timp

In acest context, pastrarea angajatilor in companie este o adevarata provocare pentru departamentele de resurse umane. Piata se confrunta cu un adevarat deficit de oameni pregatiti iar pentru pastrarea angajatilor cat mai mult timp, companiile recurg la o serie de metode de persuasiune, pe langa cea salariala, astfel incat angajatul sa se identifice cu valorile companiei. Anda Pacurar, psihoterapeut, declara: "marile companii stiu sa valorifice omul si sa scoata ce este mai bun din el". Astfel, companiile mizeaza, atunci cand isi cauta candidatii si pe renumele pe care si l-au creat in timp.

"Sunt firme care mizeaza pe numele creat si pe faptul ca sunt siguri ca oamenii vor sa munceasca pentru ei. O data ce o persoana s-a angajat in firma respectiva este sigura ca va avansa si va merge pe verticala. Sunt angajati care gandesc pe verticala si mai putin spre grup, spre relationare", mai spune Anda Pacurar. Tinerii, motivati de companii, se dedica foarte mult muncii si obtinerii unui statut, gandindu-se ca o data ce l-au obtinut, restul vine de la sine. "Oamenii au ca obiectiv principal in viata dobandirea unui statut si asteapta ca locul de munca sa le acopere toate nevoile. Daca timpul a trecut si nu au reusit, atunci apare adevarata frustrare", considera psihoterapeutul. Astfel, multi angajati vad o involutie in parasirea unei companii mari, chiar daca postul pe care il detin in respectiva firma nu este foarte important.

Familiarizarea angajatilor cu firma in care urmeaza sa lucreze incepe inca de la angajare cand oameniisunt invatati sa gandeasca in spiritul acesteia

Pentru angajatori este esential ca cei care vin in companie sa inteleagasi sa interiorizeze valorile acesteia.

Prezentandu-i-le in mod repetat angajatul ajunge sa le cunoasca si sa se identifice cu ele, sa le interiorizeze, ceea ce este foarte productiv pentru o companie. Cultura companiei este un tot unitar format din modul in care angajatii trebuie sa se imbrace, sa se comporte in interiorul companiei (comportament care este extrapolatsi in afara programului de lucru),sa vorbeasca. "Bine ati venit in familianoastra" este un slogan folosit desde firmele care incearca sa le creezeangajatilor nu numai un mediu de lucruci si un mediu social in care trebuiesa se integreze. "Nevoia de a apartineeste o necesitate de baza iar ideea caapartinem unei echipe, ca jucam un rolimportant in interiorul ei, poate ducela acapararea angajatului", afirma AndaPacurar. Astfel, in momentul in carecompania raspunde nevoilor angajatuluisi ii ofera statutul pe care acesta ilcauta angajatul este multumit la loculde munca. "Multi angajati se asteaptaca un loc de munca sa le satisfacatoate nevoile si daca nu au o relatieintima se asteapta sa fie iubiti de colegi,iar daca nu se intampla acestlucru sunt foarte frustati.

Oamenii vor sa se afunde in munca, in rutina pentru ca este mai comod mai ales pentru cei care au probleme personale", mai afirma psihoterapeutul care adauga ca multi oameni confunda locul de munca cu o casnicie unde este vorba despre un angajament pe viata. Familiarizarea angajatilor cu firma incepe inca de la angajare cand oamenii sunt invatati sa gandeasca in spiritul acesteia. De multe ori, companiile nu cauta oameni cu experienta ci cu potential, tocmai pentru a-i putea forma in spiritul companiei.

resurse

Comunicarea interna joaca un rol foarte important in pastrarea angajatilor."Prin comunicarea internaangajatii sunt stimulati, competitia estestimulata", mai spune Anda Pacurar.Companiile folosesc canale clasice decomunicare de tipul news-letter, avizier.

In plus, periodic, angajatii primesc flayere care vorbesc despre valorile companiei, obiectivele acesteia. "Pe langa clasicele canale de comunicare, in Carrefour editam periodic un jurnal intern, organizam intalniri de tip teambuilding", a declarat Andreea Mihai, Marketing Director Carrefour Romania.

Angajatii sunt implicati activ in realizarea jurnalului intern si ca urmare, spun reprezentantii retailerului francez, are foarte mare succes. De obicei, jurnalele interne au ca teme povestile de succes ale celolalti angajati, situatii cu care si ceilalti doresc sa se identifice, schimbarile din management, diferitestiri interne.

Jurnalul intern este un instrument important prin care angajatii pot interioriza valorile unei companiisi se pot identifica cu aceasta prin intermediulmaterialelor aparute in acesta

Identificarea cu valorile unei companii se mai realizeaza si prin stimularea angajatilor. Firmele maristiu ca este mai important ca angajatulsa fie stimulat, in loc sa ii arateinferioritatile. "Multinationalele au deexemplu un alt mod de a comunicaangajatului faptul ca a gresit. Comunicareain acest caz este stimulativa sinu i se spune ca a gresit ci i se spune capoate mai exista si alta solutie, ca poatear fi potrivita o alta idee. Doar stimulandu-l, chiar daca nu i-a iesit bine, sepoate scoate ceva bun din angajat si,mai mult, acesta nu dezvolta complexede inferioritate", mai spune Pacurar.

Un alt lucru speculat de angajati este titulatura functiei, datorita careia, orice angajat se simte important.

"Avem atatea functii care suna bine. Acestea speculeaza nevoia omului de statut. Pana acum aveam functii care sunau plictisitor si neinteresant, care erau vazute ca pozitii de inferioritate, ca de exemplu cea de secretara. Acum, sunt persoane care nici nu stiu ce inseamna functia pe care o detin desi suna foarte pompos", este de parere Anca Pacurar.

Viata de familie a angajatului poate fi influentata intr-un mod serios daca acesta duce acasa modul de a relationa de la locul de munca. "Fiind o munca acaparatoare multi nu mai au timp de relationare si acasa, adicaincerca sa evite discutiile. Desi amandoipot detine functii importante incompanii diferite si sunt mandri uniide altii, de multe ori relatia personalamerge in virtutea inertiei si traiescla un nivel dat de locul de munca",considera Anda Pacurar.

Multe companii au schimbat viata angajatilor prin simplul fapt ca au lucrat pentru respectivul angajator.

Astfel, fiecare companie are oameni cu povesti de succes cu care si alti angajati ar dori sa se identifice. Andreea Mihai explica: "Tineri care auinceput sa lucreze inca de pe bancilescolii, au pornit de la primul nivel si,trecand prin diferite posturi, au ajunsdirectori de magazin, manageri de departamente,raioane etc.", a declaratreprezentanta Carrefour.

Citit 1253 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.