fbpx Imprimă această pagină

Cele mai apreciate promotii: "2 la pret de 1"

Publicat în categoria Research
Publicat Vineri, 18 Septembrie 2009 18:34

ISRA Center Marketing Research a realizat luna trecuta, in exclusivitate pentru revista Piata, o cercetare cantitativa privind impactul promotiilor asupra consumatorilor finali

Studiul a urmarit atingerea maimultor obiective: criteriile avutein vedere atunci cand se alege unanumit magazin pentru efectuareacumparaturilor; atitudinea fata depromotiile derulate inhipermarketuri sisupermarketuri;categoriile deproduse aflate inpromotie si considerate de consumatoria fi interesante; gradulde satisfactie fata de promotiile retailerilor;principalele puncte forte,respectiv, puncte slabe ale acestorcampanii; experientele negativeale consumatorilorin raport cu uneleproduse aflate inpromotii.

Potrivit rezultatelor cercetarii,atunci cand aleg magazinul in careurmeaza sa mearga la cumparaturi,romanii din mediul urban tin cont inmod prioritar de nivelul preturilorpracticate si de usurinta accesuluila respectiva unitatecomerciala aspect tradusprin proximitateaacesteia fata de casaal treilea rand, de gama de produsedis ponibile.

Prin comparatie cu locuitorii dintara, bucurestenii sunt interesati intr-omai mare masura de programul magazinuluisi de numarul si disponibilitateacaselor de marcat, ceea ce se explicaprin aglomeratia specifica magazinelordin Capitala.

Fata de alte categorii de varsta,tinerii nu au stabilite anumite criteriidupa care sa se ghideze atunci candaleg un magazin; la polul opus sesitueaza persoanele varstnice, care auun set de criterii foarte bine conturat,in care nivelul preturilor primeaza.

"Se pare ca romanii nu sunt adeptiicumparaturilor organizate, pe baza delista, cei mai multi facand achizitii dinimpuls mai mult, chiar si cei care preferasa cumpere organizat, uneori apeleazasi la cumparaturile din impuls atuncicand gasesc promotii", constata AliceMihai, business development director,ISRA Center Marketing Research.

Rezultatele studiului arata ca saptedin zece oraseni viziteaza un magazinatunci cand aud sau citesc despreo promotie ce se deruleaza in respectivalocatie, cu mentiunea ca promotiatrebuie sa fie pentru categorii de interespentru ei. In timp ce banateniipar a fi cei mai receptivi la astfel decampanii, si chiar cer informatii despreanumite promotii trecute, locuitoriidin Ardeal sunt mai reticenti si nici nusunt prea interesati de evenimentelede acest gen derulate deja.

Cercetarea releva faptul ca majoritatearomanilor nu merg intr-o altalocatie a lantului de retail daca nu augasit produsul aflat in promotie in primaunitate vizitata.

"Nici chiar o promotie foarteavantajoasa nu i-ar putea convingesa depuna efortul necesar vizitariiunei alte locatii. Cu toate acestea,exista cateva exceptii: articolele deimbracaminte si incaltaminte, urmatela mica distanta de produsele alimentare,respectiv carnea si preparateledin carne. In opinia respondentilor,aceste categorii ar merita efortul dea vizita un al doilea magazin", afirmaAlice Mihai.

In general, locuitorii din mediulurban nu se considera multumitide promotiile existente in magazine.Principalele puncte negative sunt slabacomunicare a promotiilor de catrepersonalul angajat, faptul ca acesteanu sunt disponibile si distanta maredintre doua campanii.

Atitudinea fata de acele magazine care nu isi respectapromotiile deja anuntate nu pare a fi critica, ci mai degrabaindiferenta. O astfel de "intamplare" nu are un impact atatde puternic, incat sa-i determine pe clienti sa nu mai calcepragul respectivului magazin, se arata in sondajul realizatde ISRA Center.Raport de carcetare cantitativa ISRA Center Revista Piata

Citit 1661 ori

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.