fbpx Imprimă această pagină

Best of Esomar 2018: Provocarea digitalizării

Publicat în categoria Research
Scris de   Publicat Joi, 08 Noiembrie 2018 10:28

Cea de-a şasea ediţie Best of Esomar România, singurul eveniment local dedicat integral cercetării de piaţă, s-a desfăşurat sub umbrela „Understanding Digital Consumer”.


Speakerii au oferit audienţei diferite unghiuri de abordare în înţelegerea consumatorului complex de astăzi – consumatorul digital. În ultimele două ediții ale revistei am publicat deja o serie de preambuluri ale prezentărilor din cadrul conferinței, astfel că acum ne vom focusa doar pe câteva din intervențiile vorbitorilor.


sarbanicaAlina Șerbănică, Reprezentant ESOMAR pentru România, a făcut referiri la proiectele derulate de către ESOMAR în ultimii 2 ani, proiecte care pun în valoare interesul pentru implementarea unei palete vaste de soluţii digitalizate atât pentru cercetătorii şi specialiştii din domeniu, cât şi pentru clienţi. Printre cele mai re­levante au fost menţionate: „ANA” – primul motor de căutare folosind „inteligența artificială” dedicat industriei de cercetare de piaţă şi „ESOMAR Plus” – serviciu dedicat de consultanţă în domeniul protecţiei datelor, în contextul modificărilor legislative de interes (GDPR, California Law, ePrivacy etc.).


Care este legătura dintre familiile moderne, cele tradiționale și branduri?


Traian Năstase, Managing Partner, iSense Solutions, a explorat în prezentarea sa subiectul familiei moderne: cum arată ea în opinia românilor, care sunt particularităţile unei astfel de familii, la ce anume este ea receptivă atunci când mărcile vor să o abordeze. A fost o călătorie interesantă, în care am aflat care este modalitatea de raportare a famillior moderne faţă de copii, cuplu şi bunici, cum se alocă bugetul unei familii mo­derne şi că familia modernă este aspiraţională pentru 63% dintre românii care declară că sunt parte a unei familii tradiţionale.


Există percepția că media veniturilor într-o familie modernă este mai ridicată decât într-o familie tradițio­nală (77% din familiile moderne sunt asociate cu o medie mai mare a veniturilor pe gospodărie față de 52% dintre familiile tradiționale), însă acest lucru nu se verifică în realitate, media veniturilor familiilor din mediul urban fiind similară (4.939 lei în cazul familiei moderne și 4.918 lei în cazul celei tradiționale).


Resursele lor merg către articole de îmbrăcăminte (74% în familiile moderne, respectiv 66% în cele tradiționale), produse IT și electronice (66% vs. 60%), în călătorii (65% vs. 57%), educația copiilor (38% vs. 31%), artă și cultură (45% vs. 39%), sport (28% vs. 17%).


nastase„Studiind familiile moderne și tradiționale, ne am întrebat cum pot deveni brandurile mai dezirabile în comunicarea cu acestea? Am ajuns la concluzia că atât familiile moderne, cât și cele tradiționale «vibrează» și sunt mai dispuse să cumpere în urma unor comunicări de brand în care tații petrec timp cu copiii lor, familiile adoptă copii, mamele au și un job full-time. Cei ce se consideră parte a unei familii moderne însă apreciază mai mult dacă brandul abordează în comunicare tema taților care își iau concediu de creștere a copilului, față de cei din familiile tradiționale (42% versus 34%). Iar subiectul care îi îndepărtează de un brand, indiferent de tipul de familie din care fac parte, este acela al părinților plecați în străinătate și care și-au lăsat copiii în țară”, a afirmat Traian Năstase, Managing Partner iSense Solutions.


Prezența cuplurilor de același sex este un subiect ce polarizează atunci când apare în comunicarea de brand: peste jumătate (52%) dintre cei ce aparțin unei familii tradiționale nu ar cumpăra brandul respectiv (versus 28% în cazul familiilor moderne).


Despre millennials, generația x și social media


Ioan Simu, Director General Mercury Research, a vorbit despre amploa­rea pe care au luat-o canalele de social media atât în România, cât şi în restul lumii, precum şi importanța pe care o au în rândul milenialilor, dar şi a Generaţiei X. Rezultatele fac parte dintr-un studiu online realizat de curând în 15 ţări, inclusiv România, completat de un studiu calitativ realizat local. Conform acestor studii, social media a devenit pricipalul furnizor de conţinut în rândul ambelor gene­raţii, evoluţie corelată şi cu creşterea utilizării smartphone-urilor atât în România, cât şi la nivel mondial. În România, aproape două treimi dintre români folosesc smartphone-ul cu o frecvenţă mai mare faţă de anul trecut şi, odată cu aceasta, a crescut şi accesarea platformelor de socializare, în principal Facebook.


ioan simu„De ce am făcut această călătorie și de ce este ea utilă pentru marketing și advertising? Am tras câteva concluzii foarte simple: românii folosesc multe aplicații de social media, iar Facebook-ul este poarta principală de intrare pe acest canal important de comunicare; adicția pentru Facebook pare să fie destul de puternică pentru Millennials, vorbim de zeci de ore de utilizare pe zi; mesajele pe care le trimite orice brand nu trebuie să depășească dimensiunea unui telefon mobil. Nu trebuie folosită publicitatea obișnuită sub nicio formă – este enervantă pentru mileniali și obositoare pentru Generația X. Mai bine se postează oferte care sunt valabile pentru grupuri restrânse pe interese specifice, cum ar fi grupurile profesionale și universitare pen­tru Millennials, grupurile de școală și de părinți pentru Ge­nerația X, diverse modalități de reconectare cu prieteni și rude pentru Generația X sau chiar pentru cei mai în vârstă. Foarte importantă este funcția de informare a Facebook-ului – este vorba de informația reală, utilă, transmisă rapid, specifică pentru grupurile mici, care nu are cum să circule în media obișnuită și care pe Facebook funcționează foarte bine”, a precizat Ioan Simu, Director General ­Mercury Research.

 

cirar michael

Citit 494 ori

Articole recente -Maria Vaschi

Articole înrudite

Trebuie să vă conectați pentru a putea posta comentarii. Dacă nu aveți un cont, vă puteți crea unul aici.