Imprimă această pagină

Business Up! Datele de piață arată un pahar parţial gol sau parţial plin?

Publicat în categoria La zi
Scris de   Publicat Miercuri, 06 Septembrie 2023 22:34

Probabil că tentaţia de a răspunde anecdotic cu „Da” la întrebarea din titlu e destul de mare, dar sensul mai profund al dilemei paharului este acela că realitatea este o chestiune de percepţie. De aici pleacă abordări care pot fi destul de divergente. La Club Retail 11, ediţia din acest an, ne preocupăm să contribuim la găsirea unor metode de a vinde partea plină a paharului, mai degrabă decât a aştepta ca acesta să se umple.


După studiul realizat în colaborare de RetailZoom şi Ipsos, unele mai noi realizate de NielsenIQ şi de McKinsey arată că inflaţia şi scăderea puterii de cumpărare, reculul consumului, downtradingul par să fie constantele acestei toamne. Sunt multe cifre în cele două materiale – nu le reluăm aici; sunt disponibile printr-un simplu click -, cifre care argumentează concluzii de tipul „consumatorii au devenit mult mai calculați și pragmatici cu cheltuielile și cumpără mai puțin ori caută mai des prețurile mici ale mărcilor proprii, ale magazinelor de discount sau ale produselor la promoție”. Sau constatări de tipul „Printre schimbările comportamentale se numără alegerea variantelor mai puțin costisitoare ale acelorași tipuri de alimente, scăderea loialității față de brandurile și retailerii preferați, precum și o tendință în creștere de a cumpăra mărcile proprii de alimente oferite de supermarketuri”. Deci, unde se vede partea plină a paharului? Tot în studiile respective.


Valoric, vânzările de FMCG au crescut în România cu 17,3% în T2 din 2023 şi cu 18,3% în ultimele 12 luni, conform NielsenIQ, iar McKinsey arată că două treimi dintre români declară că o parte semnificativ mai mare din venitul lor e cheltuită pe alimente în 2023. Aceleaşi studii mai spun şi că toate macro-categoriile de produse înregistrează creșteri valorice însemnate în prima jumătate a anului, dar şi că aproape o treime dintre români intenționează să facă cumpărături care să le susțină un stil de viață mai sănătos și să facă alegeri alimentare mai nutritive. Toate acestea arată că românii au posibilitatea şi disponibilitatea de a cheltui mai mult pentru produse de larg consum. Ceea ce constituie un teren pe care businessurile agile pot construi o strategie de creştere, chiar dacă piaţa scade, privită prin prisma consumului cantitativ.


Conferinţa „Business Up! Strategii de creştere pe o piaţă în scădere”, organizată în cadrul ediţiei a 11-a a Clubului de Retail creează cadrul în care comunitatea de business din FMCG, Food Retail şi domeniile conexe cooperează pentru a valorifica partea plină a paharului. Câteva zeci din cele mai puternice companii şi branduri au ales să fie partenere ale evenimentului pentru a crea, alături de profesioniştii experimentaţi şi respectaţi care au confirmat participarea ca speakeri, locul unde te informezi, te inspiri şi descoperi căile spre creştere chiar şi într-un context foarte dificil. Club Retail este pentru cei ce vor să se ridice deasupra vremurilor, pentru cei care ţintesc sus şi care caută să urce!

2023 Part Club 7


Ediţia 2023 a Clubului de Retail are loc în perioada 4 - 6 octombrie la Hotel Alpin din Poiana Braşov. Evenimentul este sold out. Comunicările din conferinţă, prezentările şi dialogurile, interacţiunile din workshopul de vineri şi deep business networkingul din cele 3 zile de Club vor da fiecărui membru al Clubului de Retail 2023 posibilitatea de a găsi soluţiile potrivite propriilor particularităţi pentru a genera creşterea afacerilor în conjunctura dificilă a pieţei.

 

Citit 532 ori

Articole recente -Cristi Bădescu

Articole înrudite