În timpul posturilor religioase, vânzările de produse vegetale cresc cu peste 40%

Miercuri, 18 Octombrie 2017, ora 14:57 | Vizualizari: 315
de Maria Vaschi

Vizibilitatea și disponibilitatea la raft este maximă în astfel de perioade


Ca pondere pe parcursul unui an, perioadele de post reprezintă apropape 25%. Consumul de alimente nu se mai limitează doar la preparate din cartofi, varză, fasole, orez, produsele din soia câştigând şi ele un loc important în meniu. A fost considerat, o perioadă lungă de timp, un trend, dar astăzi putem spune că acestea fac parte dintr-un stil de viaţă adoptat de tot mai mulţi români, aceştia înţelegând beneficiile unui consum regulat de astfel de produse. Această categorie înregistrează creşteri de la an la an, segmentele tofu şi băutură din soia fiind cele mai dinamice.

Brand românesc, prezent în piaţa încă din 1998, Inedit oferă o gamă variată de produse obţinute direct din boabe de soia: tofu în saramură, pate vegetal, maioneză vegetală, parizer vegetal, băutură din soia, crenvurşti vegetali, crochete vegetale în sos tomat, texturate din soia sub formă de cuburi, granule, noodles şi şniţele. Preluarea de către Dr. Oetker, în 2007, a ajutat brandul Inedit să se dezvolte, să inoveze şi să propună produse vegetale ideale pentru vegetarieni sau pentru post.

„Investiţiile în tehnologie şi grija pentru îmbunătăţirea reţetelor ne-au ajutat să oferim consumatorilor produse gustoase şi de calitate şi au poziţionat brandul Inedit pe poziţia de lider, fiind singurul producător de pe piaţă care procesează direct boabele de soia, în mod tradiţional”,  evidențiază Raluca Pârvu, Product Manager, Inedit.”

Legat de sezonalitate, produsele Inedit sunt prezente la raft pe tot parcursul anului, observându-se în perioadele de post un consum aproape dublu faţă de restul anului. Brandul a susţinut şi comunicat produsele prin acţiuni de marketing permanente - TV, presă, degustări, evenimente, acţiuni speciale către grupurile ţintă de consumatori.
 


„Vorbim de o categorie asociată direct cu perioada de post, care trebuie să ofere, în primul rând, consumatorilor varianta «vegetală» a produselor de origine animală. Categoria se află permanent în evoluţie, atât prin inovaţie de produs, educarea privind consumul, cât şi prin perfecţionarea produselor existente. Fiind aproape de consumatori şi înţelegând nevoile acestora, vom continua să dezvoltăm produse relevante, care să îi satisfacă din punct de vedere al calităţii, gustului şi aportului nutriţional”, precizează Raluca Pârvu.

Din total vânzări, produsele vegetale Vascar reprezintă în medie 12%, cu creșteri în perioadele de post (Paște și Crăciun) și scăderi în perioadele fără post.

„Există în mod cert o sezonalitate în dinamica vânzărilor pe acest segment. Deși tot mai mulți consumatori se declară adepții unor regimuri alimentare vegetariene, consumul produselor vegetale crește considerabil în perioadele de post religios, când vanzarile depășesc 40%”, afirmă Vlad Ciuburciu, Director de Marketing, Vascar.

În gama Moldova în Bucate, compania are o variate de tipuri de pate vegetal „din belșug” - cu ceapă verde, cu ciuperci, cu ardei, cu măsline - și mâncăruri la cutie „din belșug” - fasole bătută simplă sau cu sos de ceapă, ghiveci de legume, mâncare cu fasole. La începutul lui 2018 va lansa două produse realizate după rețete originale, care nu vor conține aditivi și coloranți.

 Vlad Ciuburciu a constatat că promoțiile sunt un factor decisiv și în această categorie. În plus, degustările conduc la o creștere a vânzărilor. Vizibilitatea și disponibilitatea la raft sunt de asemenea factori decisivi în decizia de cumpărare a produselor vegetale – „în special produsele din categoria pateului necesită un spațiu de expunere generos”.

TIPOLOGIILE DE CONSUMATORI DIFERĂ

Europrod, divizia de semipreparate si ready-mels a Grupului Agricola, are o ofertă variată şi extinsă atât pentru consumatorul final, cât şi pentru piaţa HoReCA. Gama sortimentală cuprinde șapte sortimente refrigerate şi congelate, ambalate în ATM, de la 200 de grame până la pungi de 600 de grame şi 2,5 kg.

Falafelul, Fantezia cu legume, Chifeluțele cu ciuperci sunt produse diferențiatoare care completează gama deja consacrată realizată din soia: şniţel, pârjoale, hamburger şi burger. Dacă în perioadele fără post, vânzările reprezintă 5%, în sezon acestea cresc la 40%.

  „Putem spune că suntem printre primii producători din România care au dezvoltat aceste produse, încă din 2005”, relatează Lucia Benedic, Director General, Europrod. Cum este şi firesc, gama a crescut adăugând mereu câte un nou soritment. „Suntem primul producător local care a lansat Falafelul, inovând la nivel de produs - utilizând o altă materie primă decât cele utilizate pe piaţa internă până atunci, resepctiv năutul. Avem o fabrică specializată în produse pregătite care ajută consumatorii în a petrece mai mult timp alături de cei dragi, făcând cel mai mare «consumator» de timp, bucătăritul, o joacă. Pentru că produsele noas­tre trebuie doar încălzite.”

 


În urmă cu aproximativ trei ani, Europrod a introdus în gamă şi produsele realizate exclusiv din legume, Fantezia şi Chifteluţa, urmând ca în 2018 să fie lansată o linie de produse dezvoltată exclusiv pentru persoanele vegetariene. 

Produsele de la Europrod au în target, cu predilecţie, două tipologii de consumatori, cu următorul profil: savvy shoppers - consumatori din mediul urban mare şi mijlociu, care se orientează după o listă de cumpărături, acordă atenţie preţului şi caută des promoţii; me-shoppers - consumatori din mediul urban mare, deschişi către încercarea de noi produse, care cumpără spontan şi nu sunt foarte sensibili la schimbările de preţ.

Potrivit Luciei Benedic, retailerii alocă spaţii generoase acestor produse, în special în perioade consacrate, însă interesant ar fi să existe o zonă dezvoltată pentru ovolactovegetarieni, care să subsumeze şi aceste sortimente, tocmai pentru uşurinţa achiziţionării.

„Suntem singurii din categorie care am comunicat TV, având timp de trei ani constant campanii TV de promovare pentru produsele refrigerate vegetale. Comunicăm în continuare în mediul digital, dezvoltând inclusiv aplicaţia «Mese de poveste» de unde îţi poţi descărca reţete cu aceste produse, dar unde găseşti şi inspiraţie pentru realizarea preparatelor, pentru realizarea rapidă a unei cine cu prieteni. Completăm aceste aspecte cu machetele din revistele retailerilor şi promoţii adecvate”, menționează Lucia ­Benedic.

CATEGORIA ESTE CARACTERIZATĂ DE O SEZONALITATE FOARTE PUTERNICĂ

În magazinele Kaufland, segmentul produselor vegetale înregistrează o evoluție semnificativă în timpul perioadelor principale de post, premergătoare sărbătorilor de Paște și de Crăciun. Sezonalitatea este puternică, în aceste perioade au loc creșteri de vânzări cu până la 75%. În ceea ce privește alimentele de bază, lanțul de retail comercializează  produse de post sau considerate de post, precum soia, fasole uscată boabe, linte etc.
Cele mai solicitate produse din această categorie sunt tofu, migdale, ovăz, orez, margarină, soia și băuturile pe bază de soia.

 

La finalul anului 2016, a fost lansată gama K-take-it-Veggie, marcă proprie Kaufland, care reprezintă prima linie completă de produse vegetariene în România, pentru toate momentele zilei  - aperitive, masă principală, desert. Gama a fost concepută pentru alimentația sănătoasă și variată a vegetarienilor, veganilor, ovolactovegeta­rie­nilor, persoanelor care țin post, celor care urmează o dietă, care vor să aibă un stil de viață diferit și chiar persoanelor cu intoleranță la anumite ingrediente.

 

Gama K-take-it-veggie, aflată în curs de extindere, conține în prezent peste 30 de produse, printre care creme fine tartinabile, mezeluri fără carne, brânză tofu, falafel, mâncăruri semipreparate etc. Produsele fac parte din categoria valoare adăugată, iar sortimentul este adaptat stilului de viață modern, actual, cu idei de meniu ușor de integrat în alimentația zilnică.
 

 

 

 

Adauga un comentariu

Special

Paradoxul BIO

Sunt aproape 15.000 de producători români certificați plus încă 2.000 în curs de certificare, dar la raft avem foarte puţine produse românești BIO. Atât consumatorii, cât şi retailerii, așteaptă o creştere a ofertei de produse locale ecologice.   Piaţa produselor ecologice...

6 tipsuri pentru abordarea modernă a relației comerciale furnizori-retaileri

Ce trebuie să facă un furnizor înainte de a porni la negocierea cu buyerii unui mare lanţ de retail? Ce trebuie să ştie despre cel cu care negociază? Ce informaţii trebuie să prezinte despre produsul lui? Ce atitudine are față de cel cu care negociază? Cum se îmbracă la negociere? Ce...

arhiva sectiunii

Harta retailului modern


Nou! Harta retailului modern din Romania.

Harta Retailului Modern - 31 octombrie 2017


Retail

Luna octombrie a bifat 26 de deschideri în retailul modern

Profi a inaugurat în octombrie 19 magazine, dintre care cinci în format Standard, şapte în format City şi alte şapte în format Loco. Cele mai recente s-au deschis la Baia de Arieş, Bălteşti (Prahova), Braşov, Bucureşti şi Timişoara. Prezentă în 353 de localități, Profi este rețeaua...

Principalele etape ale procesului de remodelare a magazinelor BILLA

În 22 decembrie 2015, Carrefour anunța semnarea unui acord de achiziție a societății Billa România, cu Grupul Rewe. Într-o a doua etapă, pe 29 iunie 2016, Consiliului Concurenței abrobă achiziţia celor 86 de magazine Billa. Datorită acestei achiziții, Carrefour devenea primul operator de...

arhiva sectiunii