Ilie Van, preşedinte UCPR : „România nu este organizată să facă față unor practici de dumping sau de practici neloiale nici la nivel instituțional nici la nivel de reprezentare a fermierilor”

Marti, 18 Aprilie 2017, ora 14:07 | Vizualizari: 479
de Carol Popa

La începutul lunii aprilie, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, Ilie Van,  afirma  în cadrul unei conferinţe că în România intră importuri de carne de pasăre sub costurile de producţie de la fermele de unde provine carnea. Mai mult, aceste importuri provin din ţări în care ar fi fost localizate şi izolate focare de gripă aviară.  Ilie Van spune că a solicitat sprijinul autorităţilor pentru a proteja producătorii locali de practicile neloiale de concurenţă. Nu a primit nici o reacţie de la instituţiile care ar trebui să vegheze asupra unor aspecte ce ţin de concurenţă, de sănătate publică sau de protecţie a consumatorilor. Revista Piaţa a solicitat mai multe detalii cu privire la aceste aspecte.

 

Importurile descoperite de UCPR ca fiind sub costurile de producţie proveneau din zone  şi din perioade în care acele zone erau afectate de gripa aviară? Există  o reacţie a ANSVSA cu privire la cele semnalate de UCPR?

 

  Gripa aviară este o boală regionalizată la nivel UE, asta presupune că acolo unde există un focar de boală se instituie o zonă de protecție sanitar – veterinară pe o rază de 3 km, iar pe o rază de 10 km în jurul focarului se instituie o zonă de supraveghere sanitar – veterinară. Din aceste zone nu este permisă mișcarea de păsări vii, iar produsele avicole circulă după proceduri strict elaborate de serviciile veterinare.

În ceea ce privește exportul de produse avicole între statele membre, acestea sunt permise, din zonele care nu sunt afectate de boală. La solicitarea UCPR, ANSVSA ne-a comunicat în scris că a verificat în perioada 27 februarie – 17 martie 2017 și nu a identificat loturi de carne de pasăre care să vină din Polonia din zone supuse restricțiilor sanitar – veterinare.

Faptul că pe piață au intrat carne și produse din carne de pasăre la prețuri foarte mici chiar la jumătate din costul de producție s-a datorat faptului că Polonia (cea mai mare producătoare de carne de pasăre din UE) nu a mai putut exporta carne în țări terțe din cauza gripei aviare, iar surplusul de carne a fost trimis la prețuri de dumping în unele țări comunitare, cum este și România. În țările terțe nu operează regionalizarea, acestea interzic importul din toată țara unde s-a depistat un focar de gripă aviară.

 

Au fost activate în orice mod  ANPC sau ANSVSA  pentru a face verificări?

 

Deși gripa aviară a evoluat în toate statele membre, comerțul intracomunitar nu a fost oprit niciodată, tocmai pentru că legislația permite continuarea comerțului după izolarea focarelor de boală. Trebuie să dăm credit autorităților când spun că nu au identificat produse care provin din zone de focar.

Există însă, alte abateri de la normele de comercializare a produselor avicole pe care autoritățile trebuie să le verifice permanent. Nu trebuie activată o autoritate care are în atribuțiile ei inspecția și controlul alimentelor, pentru că se consideră că această activitate este permanentă. ANSVSA a efectuat din luna iulie 2016 și până în martie 2017 un număr de 3 controale tematice la solicitarea UCPR, dar noi credem că nu trebuie așteptată solicitarea fermelor pentru astfel de controale, ci este trebuie făcute continuu.

 

La o privire de ansamblu, puteţi spune cam care este ponderea anuală a  importurilor de carne de pasăre cu probleme de trasabilitate sau de alta natură?

 

Fermierii reclamă faptul că se aduce carne de pasăre în carcasă din unele state membre, se tranșează în țară în unele centre de tranșare care nu au legătură cu creșterea păsărilor, iar produsele pleacă pe piață ca produse românești. Sau că se importă carne congelată, se decongelează și se vinde ca refrigerată. Aceste practici sunt incorecte, nu respectă legislația UE privind trasabilitatea și siguranța alimentelor, iar autoritățile au obligația să vegheze permanent, pentru a proteja sănătatea publică și sănătatea pieței alimentelor.

Nu are importanță foarte mare cantitatea, ci fenomenul. Pentru că dacă autoritățile sunt permisive cu astfel de practici, mai târziu nu le mai pot controla ….

 

Vă rog să descrieţi în câteva cuvinte care sunt aspectele ce influenţează  piaţa ouălor şi să ne precizaţi cum pot face faţă producătorii locali acestor situaţii?

 

Fermierii din România nu se tem de concurența fermelor din alte state membre, dacă această concurență este pe baze sănătoase. Piața unică UE promovează competitivitatea produselor nu practicile comerciale neloiale sau încălcarea normelor de comercializare a produselor. În cazul ouălor am avut în anul 2016 situații foarte grave de încălcare a normelor de comercializare a acestora. Prețul ouălor Importate a fost mult sub costul de producție al acestora, sau mult sub prețul de vânzare pe piața proprie a statului de origine. A fost evident că în spatele acestui preț se ascundeau nereguli privind încălcarea legislației de comercializare.

 În controalele efectuate de ANSVSA s-au găsit nereguli la ouăle importate, nereguli care proveneau atât de la furnizor cât și de la cei care importau aceste produse: ouă contaminate cu Salmonella din ferma de origine, comercializarea unor loturi de ouă nemarcate, depozitarea și comercializarea în unități neautorizate sanitar – veterinar, utilizarea unor mijloace de transport neautorizate sanitar – veterinar, nerespectarea condițiilor de igienă și temperatură pe timpul transportului și depozitării, etc. În aceste condiții fermierii români nu pot face față competiției.

 

Ce reacţii aţi avut de la instituţiile statului cu privire la situaţiile sesizate de UCPR în ceea ce ţine de importuri?

 

În ceea ce privește perturbarea gravă a pieței datorită prețului de dumping la import, mult sub costul de producție în țara de origine nu am avut reacții de la autorități. România nu este organizată să facă față unor astfel de practici nici la nivel instituțional nici la nivel de reprezentare a fermierilor, nici nu dispune de pârghii legislative conform politicilor UE, să intervină. În ce privește calitatea și normele de comercializare, s-a intervenit prin ANSVSA și s-au dispus măsuri în urma controalelor efectuate, dar așa cum spuneam aceste controale trebuie făcute permanent nu pompieristic.

 

Citeşte şi : 

EXCLUSIV:  Uniunea Crescătorilor de Păsări reclamă etichetarea incorectă a cărnii. Ilie Van: „Pe etichetă scrie doar "origine România", regulamentele europene spun că trebuie mai mult.”

 

 

 

Adauga un comentariu


Trimite prin e-mail
Versiunea printabila

Special

Personal data - punct. Și de la capăt

GDPR: Marketing în alertă!     General Data Protection Regulation transformă datele personale ale consumatorilor, din peștișorul de aur al departamentelor de marketing, în castane fierbinți. Companiile trebuie să reconstruiască din temelii bazele de date și să ceară...

Paradoxul BIO

Sunt aproape 15.000 de producători români certificați plus încă 2.000 în curs de certificare, dar la raft avem foarte puţine produse românești BIO. Atât consumatorii, cât şi retailerii, așteaptă o creştere a ofertei de produse locale ecologice.   Piaţa produselor ecologice...

arhiva sectiunii

Harta retailului modern


Nou! Harta retailului modern din Romania.

Harta Retailului Modern - 30 noiembrie 2017


Retail

Luna octombrie a bifat 26 de deschideri în retailul modern

Profi a inaugurat în octombrie 19 magazine, dintre care cinci în format Standard, şapte în format City şi alte şapte în format Loco. Cele mai recente s-au deschis la Baia de Arieş, Bălteşti (Prahova), Braşov, Bucureşti şi Timişoara. Prezentă în 353 de localități, Profi este rețeaua...

Principalele etape ale procesului de remodelare a magazinelor BILLA

În 22 decembrie 2015, Carrefour anunța semnarea unui acord de achiziție a societății Billa România, cu Grupul Rewe. Într-o a doua etapă, pe 29 iunie 2016, Consiliului Concurenței abrobă achiziţia celor 86 de magazine Billa. Datorită acestei achiziții, Carrefour devenea primul operator de...

arhiva sectiunii