Apa îmbuteliată dezvoltă mai multe microorganisme decât apa de la robinet în condiţii improprii de transport şi depozitare

Marti, 18 Aprilie 2017, ora 10:30 | Vizualizari: 424
de Carol Popa

Update 12.50 :  Radu Dumitru, directorul general al Societății Naționale a Apelor Minerale (SNAM), afirma în toamna anului trecut într-un interviu  acordat publicaţiei Jurnalul Naţional că este o mare discrepanţă între cei 400 de producători de apă potabilă subdiverse titulaturi şi cele 68 de branduri de ape minerale înregistrate în România. Două luni mai târziu, pe 17 noiembrie, pe siteul SNAM  este postat un anunţ pentru recrutare a unui director general. 

 

Mai multe aspecte importante au fost menţionate de Radu Dumitru în cadrul acelui interviu. 

 

Un prim aspect ar fi cel al apelor intitulate de masă sau de izvor, dar care nu provin din izvoare gestioante de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. Radu Dumitru susţine că o mare parte dintre aceste ape îmbuteliate provin din foraje de pe fostele platforme industriale, foraje efectuate la 200 metri, iar solul pe aceste platforme poate fi infestat până la adâncimi de 400-500 metri. Probele de laborator pentru îmbutelierea acestor ape nu ar fi recoltate de Direcţiile de Sănătate Publică prin deplasarea la izvor, pentru că ele nu sunt supuse aceloraşi reglementări cu cele pentru ape minerale. Directorul de atunci al SNAM spune că cei ce îmbuteliază merg cu un recipient cu apă la un laborator acreditat RENAR, iar în recipient poate fi apă din orice sursă. Apoi cu buletinul de analiză lipit pe etichetă livrează apă în reţele mari de magazine.

 

Un alt aspect remarcat de Radu Dumitru este cel legat de ambalaj. El recomandă sticla pentru apele minerale. „Apa trebuie pusă și păstrată în sticlă de sticlă, cum se spune, nu în PET. Pentru că nu se știe proveniența materialelor refolosibile din PET, cât stă în soare și ce se întâmplă când stă în soare..”, a declarat Radu Dumitru pentru Jurnalul Naţional.

 

Un ultim aspect important în declaraţiile lui Radu Dumitru: în România, cu licenţă clară şi atestată pe apă minerală, sunt doar 30 de îmbuteliatori, în timp ce restul au doar nişte avize că apa este potabilă, avize de la Direcţia de Sănătate Publică. 

 

....................

 

Apa îmbuteliată va fi testată şi cu 3 zile înainte de expirare –aşa spune un proiect de lege intrat săptămâna trecută pe lista de priorităţi a Senatului României. Cei şase iniţiatori ai proiectului de modificare a articolului 7 aliniatul 10 din Legea 458/2002 privind calitatea apei potabile  susţin în expunerea de motive că în urma analizelor realizate pe apa potabilă de la raft, în anumite situaţii ar fi  fost depistate depăşiri ale valorilor limită de microorganisme prezente în apă de 15 otri mai mari decât limitele maxim admise. 

În mod curent, pentru mai mult de 60 % din reţelele de aprovizionare cu apă menajeră din România, cantitatea de germeni aerobi mezofili  depistată în apa de la robinet este de 3-6 ori mai mare decât limitele admise pentru a fi considerată apă potabilă, conform datelor deţinute de Ministerul Mediului şi Ministerul Sănătăţii. Cu alte cuvinte, iniţiativa legislativă este susţinută cu o afirmaţie care spune că din punct de vedere al microorganismelor existente în apă, riscurile pot fi mai mari în cazul consumului de apă îmbuteliată.

În prezent, apa potabilă îmbuteliată este supusă analizelor bacteriologice în momentul îmbutelierii şi la 12 ore de la îmbuteliere. “Dacă a trecut aceste două teste, apa este considerată bună de consum până la expirarea termenului de valabilitate. Totuşi, în urma analizelor, s-au gasit în apa îmbuteliată aflată pe raftul magazinelor, niveluri depăşite ale conţinutului de bacterii sau de substanţe nocive. Deşi specialiştii ştiu că apa din recipienţi îşi schimbă compoziţia la raft, legea este permisivă”, spun iniţiatorii în expunerea de mlotive.  

 

Agenţii patogeni care se pot dezvolta în apa de băut pot cauza: infecţii urinare, infecţii ale plăgilor, gastroenterite, infecţii respiratorii, septicemii şi meningite.

 

Monitorizarea suplimentară se realizează individualizat pentru fiecare substanţa sau microorganism în cauză, potrivit proiectului de lege pentru modificarea art.7 alin.(10) din Legea nr.458/2002 privind calitatea apei potabile, depus la Senat. "Având în vedere că apa îmbuteliată îşi schimbă compoziţia în timp în defavoarea consumatorului, trebuie făcute teste ale apelor îmbutelate nu numai la izvor şi după 12 ore de la îmbuteliere, cu se face acum, ci şi cu 3 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate, iar standardele trebuie trecute etichete, iar instituţia abilitată să verifice cauzele modificării compoziţiei apei (de exemplu ar fi materialul plastic în care est pusă apa), precum şi condiţiile de depozitare", potrivit expunerii de motive ce însoţeşte proiectul. Iniţiatorii susţin că standardele apei potabilie trebuie trecute pe etichete.

 

Studiile realizate la nivel european pentru apa îmbuteliată arată că printre principalele cauze ale dezvoltării germenilor aerobi mezofili se numără calitatea recipientelor în care este îmbuteliată (fiind recomandate recipientele din sticlă, în timp ce pentru recipientele din polimeri(PET) se recomandă termene de garanţie mai scurte şi depozitarea în anumit regim de temperatură), transportul(la temperaturi de peste 26 de grade în transport numărul bacteriilor creşte în mai puţin de 24 de ore) sau depozitarea în lumina sau sub razele soarelui, această depozitare incluzând şi poziţionarea pe rafturile magazinelor.

 

 

Adauga un comentariu


Trimite prin e-mail
Versiunea printabilaSpecial

Topurile rentabilității în FMCG

Companiile de producție sunt vedetele clasamentelor privind rentabilitatea obținută în afacerile derulate în 2016.   Producătorii de bunuri de larg consum domină topurile de rentabilitate realizate de revista Piaţa pe baza datelor financiare publicate pentru anul 2016. Dacă în ceea ce...

Topurile industriei FMCG

Industria FMCG a trecut pragul de 100 de miliarde de lei, afaceri realizate în 2016 de principalele 100 de companii Cele mai importante 100 de companii din industria bunurilor de larg consum au realizat în anul fiscal 2016, cumulat, afaceri totale în valoare de  100,74 miliarde lei (22 miliarde...

arhiva sectiunii

Harta retailului modern


Nou! Harta retailului modern din Romania.

Harta Retailului Modern - 31 iulie 2017
Retail

Retailul european staționează, cel românesc încinge motoarele

În primul trimestru al anului 2017, comerțul modern din România a atins o cotă de piață de 62%, câștigând aproximativ 2 puncte procentuale în detrimentul comerțului tradițional, arată datele GfK Consumer Panel. Discounterii, supermarketurile și magazinele moderne de proximitate au cea mai...

Farmec apasă pedala de accelerație a deschiderilor de magazine proprii

Ținta este un număr de 50 de magazine care să acopere toate zonele țării   Într-un interviu acordat revistei Piața, Mircea Turdean, directorul general al companiei Farmec, a vorbit despre strategia de extindere a rețelelor de magazine proprii Farmec și Gerovital, despre ce încasări au acestea...

arhiva sectiunii