EXCLUSIV: Uniunea Crescătorilor de Păsări reclamă etichetarea incorectă a cărnii. Ilie Van: „Pe etichetă scrie doar "origine România", regulamentele europene spun că trebuie mai mult.”

Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 17:06 | Vizualizari: 297
de Carol Popa

Etichetarea cărnii este în continuare subiect de dispută între asociaţiile producătorilor locali şi marii retaileri, aceştia din urmă fiind acuzaţi că se prevalează de întârzierile şi neclarităţile din legislaţia românească şi nu respectă reglementările europene în domeniu, care au specificaţii mult mai clare dar şi mai riguroase.  Articolul cuprins în Legea 150 de modificare a Legii 321, referitor la etichetarea cărnii, ar fi trebuit să intre în vigoare la 90 de zile de la răspunsul oferit de Comisia Europeană, conform specificaţiilor din lege. Se pare că  nu ştie nimeni dacă a venit un astfel de raspuns, punctual pentru articolul ce prevede etichetarea cărnii. Mai mult nici o autoritate nu şi-a asumat în dreptul ei obligaţia de a interoga Comisia Europeană cu privire la acest aspect al legii.

 

„Legea 150 de modificare a Legii 321, referitor la etichetarea cărnii, conţine prevederile din Regulamentul european 1337/2013  și nu văd de ce trebuie întrebată Comisia Europeană pentru acest lucru. Nu cunosc dacă a fost întrebată Comisia și dacă s-a primit vreun răspuns, dar nu înțeleg ce a urmărit legiuitorul când a prevăzut această perioadă, întrucât legislația UE este clară și preluată întocmai în Legea 150”, spune Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări în exclusivitate pentru revista Piaţa.

 

Preşedintele UCPR precizează că rețelele comerciale sunt obligate să cunoască legislația națională și a UE în toate privințele, inclusiv în cea a etichetării. „Noi pimim sesizări de la fermieri că rețelele comerciale nu respectă legislația etichetării. De exemplu, pe etichetă scrie doar "origine România", ori Regulamentul 1337/2013 prevede marcarea statului membru / terț unde a fost crescută pasărea, statul membru / terț unde a fost abatorizată pasărea respectivă și codul de identificare a lotului de carne”, afirmă Ilie Van.

 

Acesta consideră că respectarea legislației este obligatorie „....iar pentru cei care în mod repetat încalcă această legislație și în urma sesizărilor nu se corectează ar trebui să se meargă până la suspendarea activității lor”.

 

Citiţi săptămâna aceasta pe siteul www.revista-piaţa.ro un interviu in exclusivitate cu Ilie Van, preşedintele UCPR:

„România nu este organizată să facă față unor practici de dumping sau de practici neloiale nici la nivel instituțional nici la nivel de reprezentare a fermierilor”

 

 

Adauga un comentariu


Trimite prin e-mail
Versiunea printabilaSpecial

Capcanele creşterii

Inflaţia, scumpirea materiilor prime, reducerea investiţiilor guvernamentale şi riscul de recesiune sunt pericole ce pot induce o schimbare de trend în FMCG, după ce 2017 a început neobişnuit de bine pentru furnizori şi retaileri ca urmare a creşterii salariilor, a pensiilor şi a altor venituri bugetare. ...

Afacerea «MEDIU»: cine profită mai mult?

În problematica deşeurilor, accentul se pune pe bani şi mai puţin pe protecţia mediului. Chiar şi legislaţia prezentă şi modificările propuse pentru legislaţia viitoare sunt centrate pe taxe indirecte sau penalităţi, în timp ce problematica mediului apare ca o consecinţă a acestor prevederi de ordin...

arhiva sectiunii

Harta retailului modern


Nou! Harta retailului modern din Romania.

Harta Retailului Modern - 31 martie 2017


Retail

Comerţul modern şi-a adjudecat, în februarie, 14 noi unităţi

Profi a deschis 12 magazine, iar Lidl şi Kaufland, câte unul.   Reţeaua Profi deţine în prezent 523 de magazine, acoperind 272 de localităţi.   Cele mai recente magazine Profi au fost deschise în ultima zi a lunii, la Halchiu şi Brusturi. Nouă dintre noile magazine din a doua lună...

Ianuarie a bifat 16 noi deschideri în comerțul modern

Cele mai multe inaugurări aparțin retailerului Profi Rom Food. Profi încheie luna ianuarie cu un nou record, inaugurând zece magazine . Trei dintre acestea sunt în format City și au fost deschise la Bacău, Cluj Napoca și Giroc (Timiș). În format Loco s-au deschis patru unități, după cum...

arhiva sectiunii