EXCLUSIV: Uniunea Crescătorilor de Păsări reclamă etichetarea incorectă a cărnii. Ilie Van: „Pe etichetă scrie doar "origine România", regulamentele europene spun că trebuie mai mult.”

Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 17:06 | Vizualizari: 559
de Carol Popa

Etichetarea cărnii este în continuare subiect de dispută între asociaţiile producătorilor locali şi marii retaileri, aceştia din urmă fiind acuzaţi că se prevalează de întârzierile şi neclarităţile din legislaţia românească şi nu respectă reglementările europene în domeniu, care au specificaţii mult mai clare dar şi mai riguroase.  Articolul cuprins în Legea 150 de modificare a Legii 321, referitor la etichetarea cărnii, ar fi trebuit să intre în vigoare la 90 de zile de la răspunsul oferit de Comisia Europeană, conform specificaţiilor din lege. Se pare că  nu ştie nimeni dacă a venit un astfel de raspuns, punctual pentru articolul ce prevede etichetarea cărnii. Mai mult nici o autoritate nu şi-a asumat în dreptul ei obligaţia de a interoga Comisia Europeană cu privire la acest aspect al legii.

 

„Legea 150 de modificare a Legii 321, referitor la etichetarea cărnii, conţine prevederile din Regulamentul european 1337/2013  și nu văd de ce trebuie întrebată Comisia Europeană pentru acest lucru. Nu cunosc dacă a fost întrebată Comisia și dacă s-a primit vreun răspuns, dar nu înțeleg ce a urmărit legiuitorul când a prevăzut această perioadă, întrucât legislația UE este clară și preluată întocmai în Legea 150”, spune Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări în exclusivitate pentru revista Piaţa.

 

Preşedintele UCPR precizează că rețelele comerciale sunt obligate să cunoască legislația națională și a UE în toate privințele, inclusiv în cea a etichetării. „Noi pimim sesizări de la fermieri că rețelele comerciale nu respectă legislația etichetării. De exemplu, pe etichetă scrie doar "origine România", ori Regulamentul 1337/2013 prevede marcarea statului membru / terț unde a fost crescută pasărea, statul membru / terț unde a fost abatorizată pasărea respectivă și codul de identificare a lotului de carne”, afirmă Ilie Van.

 

Acesta consideră că respectarea legislației este obligatorie „....iar pentru cei care în mod repetat încalcă această legislație și în urma sesizărilor nu se corectează ar trebui să se meargă până la suspendarea activității lor”.

 

Citiţi săptămâna aceasta pe siteul www.revista-piaţa.ro un interviu in exclusivitate cu Ilie Van, preşedintele UCPR:

„România nu este organizată să facă față unor practici de dumping sau de practici neloiale nici la nivel instituțional nici la nivel de reprezentare a fermierilor”

 

 

Adauga un comentariu


Trimite prin e-mail
Versiunea printabilaSpecial

6 tipsuri pentru abordarea modernă a relației comerciale furnizori-retaileri

Ce trebuie să facă un furnizor înainte de a porni la negocierea cu buyerii unui mare lanţ de retail? Ce trebuie să ştie despre cel cu care negociază? Ce informaţii trebuie să prezinte despre produsul lui? Ce atitudine are față de cel cu care negociază? Cum se îmbracă la negociere? Ce...

5 mari provocări în retail aduse de torentul AMAZON

Ce schimbări aduce în retailul modern european invazia agresivă a celui mai mare retailer online.   Cum intri în competiţie cu un retailer care nu pune miză pe adaosul comercial?    E dificil să concurezi cu un competitor de talia Amazon, pentru că are un model de business ce...

arhiva sectiunii

Harta retailului modern


Nou! Harta retailului modern din Romania.

Harta Retailului Modern - 30 septembrie 2017
Retail

Principalele etape ale procesului de remodelare a magazinelor BILLA

În 22 decembrie 2015, Carrefour anunța semnarea unui acord de achiziție a societății Billa România, cu Grupul Rewe. Într-o a doua etapă, pe 29 iunie 2016, Consiliului Concurenței abrobă achiziţia celor 86 de magazine Billa. Datorită acestei achiziții, Carrefour devenea primul operator de...

Luna august a adăugat 24 de noi magazine în rețeaua retailului modern

Cele mai multe deschideri au avut loc în cadrul rețelelor Profi (16) și Mega Image (4) Profi ajunge la 610 unități În luna august, Profi a deschis în total 16 magazine. Cinci dintre acestea sunt în format City și au fost inau­gurate în Roșiori de Vede (Teleorman), București,...

arhiva sectiunii