Tendinţe în cercetarea de piaţă

Vineri, 07 Aprilie 2017, ora 12:05 | Vizualizari: 1149
de Maria Vaschi

Luna trecută a avut loc a cincea ediţie Best of ESOMAR România, eveniment dedicat industriei de cercetare de piaţă locale.

 

Vorbitorii au abordat o gamă diversă de subiecte: Care sunt trendurile de consum în România? Cum să le interpretăm şi reinterpretăm? Cum să fim diferiţi, să ino­văm şi să ne conectăm cu consumatorii moderni? Care sunt tendinţele pieţei în rândul tinerilor români?

 

 

Programul a găzduit o agendă dinamică susţinută de reprezentaţii celor mai importante agenţii de cercetare prezente în România, precum şi de către cei doi speakeri internaţionali:

 

 Steve Wigmore, Director, Technology Research, Lightspeed, Marea Britanie;

 Tom De Ruyck, Managing Partner, InSites Consulting, Belgia (Keynote Speaker).

 

Evenimentul a fost deschis de către Alina Șerbănică, Reprezentant ESOMAR pentru România, care a marcat importanţă acestei ediţii aniversare – „5 ani Best Of ESOMAR”, atât pentru cercetători (practicienii din industria de cercetare de piaţă), cât şi pentru clienţi – cei care beneficiază de serviciile de cercetare de piaţă, într-un context în care la începutul acestui an ESOMAR a implementat noul cod internaţional de etică şi deontologie profesională al industriei (ICC Code ESOMAR – Ianuarie 2917). ESOMAR se implică în mod activ în reglementarea industriei, în promovarea standardelor şi practicilor de industrie care să confere calitate, vali­ditate şi consistenţă metodologiilor şi analizelor de cercetare de piaţă pe care agenţiile le oferă clienţilor săi.

 

Invitatul special Tom De ­Ruyck, Managing Partner, ­InSites Consulting, Profesor la IESEG din Belgia, a deschis seria prezentărilor.

 

Ce sunt insight-urile? Cum le comunicăm? Dar, şi mai important, cum putem să le folosim în business-ul nostru? Pentru că, mai mult ca oricând, măsurarea impactului este vitală pentru agenţiile de servicii de marketing profesioniste. 

 

Anca Zamfirescu, Senior Research Consultant, GfK România, a vorbit în prezentarea ei despre câteva tendinţe şi sub-tendințe de consum importante pe care brandurile le pot utiliza pentru a inova şi pentru a se conecta cu consumatorii moderni în moduri noi, mai eficiente. Pentru a vedea cum pot fi aceste tendinţe puse în practică, Anca a oferit exemple de produse, de servicii şi de campanii de comunicare care utilizează deja fiecare trend.

 

Ellis Suban, Managing Director ElQual, a prezentat un inovativ studiu de caz cu tematica „Human Brain vs Automated Research”, abordând conexiunea dintre latura cognitivă şi tehnologie, dintre emoţional şi raţional, printr-o perspectivă ce ne-a făcut să ne gândim dacă modelele generate de calculator şi instrumentele de prelucrare a datelor cu algoritmi statistici sunt limitate în analizele pe care le utilizează, dacă pot imita gândirea umană sau este creierul uman unic în abilitatea sa de a oferi profunzime şi interpretări complexe în timp ce observă şi corelează percepţii subtile.

 

Traian Năstase, ­Managing Partner iSense Solutions, a avut prezentarea cu titlul: „How to be different în a world of indifference”. În condiţiile în care acum timpul consumatorului modern este foarte limitat şi acesta este expus la aproximativ 5.000 de mesaje de comunicare zilnic, principala problemă a brandurilor este cum să reuşească să capteze atenţia consumatorului şi să se diferenţieze în faţa lui. Bazându-se pe iSense Solutions Modern Trends Tracker, prezentarea a abordat 7 din cele peste 25 de tehnici de diferenţiere şi inovaţie identificate de compania iSense Solutions: Fear of missing out, Perfect imperfect, Nevoia de relaxare, Social bubble, Nevoia de independenţă, Familia modernă, Pattern interruption.

 

Daniel Enescu, Chairman of the Board, Kantar Millward Brown, a discutat despre ten­dinţele în comunicare şi despre regulile atragerii atenţiei în mediul online. În contextul în care acest mediu de comunicare începe să beneficieze de investiţii în creştere, este necesar să ţinem cont de 3 tendinţe care influenţează receptivitatea faţă de reclame: mobilitatea, nevoia de control (există o deschidere mai mare faţă de reclamele care permit evitarea) şi adblockalypse. Aceste tendinţe supun reclamele la provocări, iar o reclamă foarte bună în offline ar putea să nu funcţioneze deloc în mediul online. Mediul digital oferă însă şi oportunităţi de sharing - o expunere mai mare, fără costuri media. Cele peste o sută de mii de reclame pre-testate cu Link – instrumentul Kantar Millward Brown de pre-testare de reclame – au arătat faptul că, pentru a deveni virală, o reclamă are nevoie să fie în primul rând foarte diferită, apoi foarte plăcută sau antrenantă. 

 

Alina Gheorghe, Client Service Manager Daedalus New Media Research, a prezentat un studiu de caz realizat la nivel regional pe un eşantion de 2.300 părinţi din mediul urban înscrişi în panelul Daedalus Online în România, Bulgaria, Serbia, Grecia, Croaţia, Cehia, Slovacia şi Ungaria. Subiectele analizate au făcut referire la decizia privind alegerea brandurilor de alimente şi băuturi consumate în cadrul familiei, la consumul de alcool şi tutun în rândul minorilor, la vaccinarea obligatorie a copiilor, la religia în şcoli şi homeschooling şi accesul la internet al copiilor din categoria de vârsta 6-15 ani. Studiul de caz a evidenţiat că în România în mediul urban părerile copiilor sunt validate de către părinţi mai mult decât în celelalte ţări din regiune şi că penetrarea smartphone-urilor în rândul copiilor 6-15 ani este semnificativ mai mare decât media pe regiune (60% vs. 51%). 

 

Iulia Cornigeanu (Director Executiv, KANTAR TNS România) şi Rodica Mihalache (Head of Consumer & Business Insights, Starcom Media) au dezvăluit publi­cului ce schimbări au avut loc în percepţia despre Black Friday şi cum acesta şi-a pierdut din farmec treptat, devenind mai degrabă apanajul cumpărătorului raţional. Dacă zona de IT&C stagnează, resimţind din plin presiunea aşteptărilor mari în ce priveşte discounturile acordate, partea de Beauty/ Cosmetics câştigă teren, investiţiile în GRP dedicate Black Friday aducând o creştere însemnată în intenţie şi în achiziţie. 

 

Al doilea invitat special al conferinţei, Steve Wigmore, Director – Research Technology, Lightspeed din Marea Britanie, a arătat că cercetarea de piaţă prin intermediul sondajelor online se confruntă cu provocarea semnificativă de a menţine respondenţii implicaţi în timp ce colectează cantitatea de date necesară ca să poată efectua studiul. Deşi nu există în mod necesar o relaţie li­niară inversă între cantitatea şi calitatea datelor colectate, cei doi factori sunt intrinsec legaţi. Acest lucru este valabil în special pentru respondenţii care completează sondaje folosind smartphones şi alte dispozitive mobile. 

Evenimentul BEST OF ESOMAR 2017 face parte din seria de evenimente „BEST OF” organizate în întreaga lume sub egida ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research). Ediţia aniversară „5 ani BEST OF ESOMAR ROMÂNIA 2017” a fost organizată în parteneriat cu SORMA (Societatea Romană de Marketing şi Cerceta­rea Opiniei Publice) şi Facultatea de Marketing din cadrul Universtății de Studii Economice Bucureşti. 

 

 
 

Adauga un comentariu

Special

Paradoxul BIO

Sunt aproape 15.000 de producători români certificați plus încă 2.000 în curs de certificare, dar la raft avem foarte puţine produse românești BIO. Atât consumatorii, cât şi retailerii, așteaptă o creştere a ofertei de produse locale ecologice.   Piaţa produselor ecologice...

6 tipsuri pentru abordarea modernă a relației comerciale furnizori-retaileri

Ce trebuie să facă un furnizor înainte de a porni la negocierea cu buyerii unui mare lanţ de retail? Ce trebuie să ştie despre cel cu care negociază? Ce informaţii trebuie să prezinte despre produsul lui? Ce atitudine are față de cel cu care negociază? Cum se îmbracă la negociere? Ce...

arhiva sectiunii

Harta retailului modern


Nou! Harta retailului modern din Romania.

Harta Retailului Modern - 31 octombrie 2017


Retail

Luna octombrie a bifat 26 de deschideri în retailul modern

Profi a inaugurat în octombrie 19 magazine, dintre care cinci în format Standard, şapte în format City şi alte şapte în format Loco. Cele mai recente s-au deschis la Baia de Arieş, Bălteşti (Prahova), Braşov, Bucureşti şi Timişoara. Prezentă în 353 de localități, Profi este rețeaua...

Principalele etape ale procesului de remodelare a magazinelor BILLA

În 22 decembrie 2015, Carrefour anunța semnarea unui acord de achiziție a societății Billa România, cu Grupul Rewe. Într-o a doua etapă, pe 29 iunie 2016, Consiliului Concurenței abrobă achiziţia celor 86 de magazine Billa. Datorită acestei achiziții, Carrefour devenea primul operator de...

arhiva sectiunii