România a devenit lider regional european la uşurinţa cu care companiile plătesc taxele

Joi, 09 Februarie 2017, ora 12:31 | Vizualizari: 1283

Pozitionarea Romaniei intre tarile cu o rata totala de impozitare sub media europeana face improbablila o potentiala relaxare fiscala in urmatorii ani


de Carol Popa

Modificările operate în Codul Fiscal în ultimii doi ani au adus România în postura de lider regional între ţările membre ale Uniunii Europene în privinţa uşurinţei cu care companiile plătesc taxele şi impozitele. România a urcat 5 poziţii până pe locul 50 în clasamentul global PwC Paying Taxes 2017, care măsoară uşurinţa plăţii taxelor şi impozitelor pentru o companie tipică în 190 de economii din întreaga lume.  

 

„Se observă că multe dintre statele din Europa Centrală şi de Est au făcut progrese în ultimul an în ceea ce priveşte uşurarea plăţii taxelor. Astfel, Cehia a făcut un salt de pe locul 122 până pe poziţia 53 în clasament, Polonia a urcat de pe locul 58 pe poziţia 47, Slovacia a urcat de pe locul 73 pe 56, Ungaria a urcat de pe locul 95 pe 77, iar Bulgaria de pe 88 pe 83. Acest lucru subliniază că suntem într-o competiţie regională din ce în ce mai intensă privind uşurarea plăţii taxelor şi a reducerii poverii fiscale, iar România ar trebui să continue şi să intensifice ritmul măsurilor fiscale pozitive luate în ultimii ani pentru a se poziţiona ca o destinaţie mai atractivă pentru investiţii”, consideră Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România

 

Economiile din întreaga lume continuă să facă progrese pentru simplificarea și reducerea obligațiilor fiscale pentru companii, așa cum se menționează în cea mai recentă ediție a raportului Paying Taxes 2017, realizat de Grupului Băncii Mondiale și PwC.

Raportul arată că rata totală de impozitare la nivel global a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, până la valoarea de 40,6%; timpul necesar conformării fiscale s-a redus cu 8 ore, însumând 251 de ore; iar numărul plăților a scăzut cu 0,8, ajungând la 25 de plăți.

 

Într-o analiză extinsă derulată în acest an, raportul constată că, pentru unele economii, procesele după depunerea cererilor pentru rambursarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) și impozitului pe profit, ar putea fi printre cele mai dificile și îndelungate cu care companiile trebuie să se confrunte. În unele cazuri, durata proceselor poate crea întârzieri admi­nistrative şi la nivelul fluxului de numerar mai mari de un an.

 

„Până în prezent au existat puține informații referitoare la costul procedurilor post-depunere a declaraţiilor fiscale. Noul index post-depunere a arătat că există variații considerabile la nivel global cu privire la modul în care autoritățile fiscale abordează rambursarea TVA și auditurile privind impozitul pe profit. Sperăm că noile date vor facilita o mai bună înțelegere din partea autorităților guvernamentale a impactului pe care aceste proceduri îl au asupra companiilor și le vor încuraja să reformeze şi consolideze procedurile astfel încât companiile să poată derula activitățile economice mai ușor”, a declarat Augusto Lopez-Claros, Director, Global Indicators Group, Development Economics, 

Banca Mondială

 

Pe de altă parte, Andrew Packman, lider Servicii Transparenţă şi Contribuţii Fiscale în cadrul PwC, a spus că „...suntem conștienți de presiunile asupra guvernelor de a crește încasările bugetare pentru a finanța cheltuielile publice, dar raportul Paying Taxes a arătat că, în multe economii, guvernele și autoritățile fiscale pot ușura povara companiilor de a-şi plăti impozitele prin oferirea posibilității de a solicita o rambursare TVA sau de a apela la un audit fiscal privind impozitul pe profit. Sistemele de impozitare mai eficiente sunt bune pentru companii deoarece, la rândul lor, contribuie la promovarea creșterii economice și a investițiilor”.

 

Pe plan local nu prea mai este loc de reducere a fiscalităţii pentru companii.

 

În ceea ce priveşte rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, acesta a fost de 38,4% în România în ediţia din acest an a clasamentul PwC Paying Taxes, cu 1,9 % mai mică decât media statelor din Uniunea Europeană (40,3%) şi cea globală (40,6%). 

 

Această poziţionare, precum şi restricţiile privind deficitul bugetar, la care se adaugă potenţiale presiuni din partea SUA în ceea ce priveşte contribuţiile financiare ale statelor membre NATO, arată că este puţin probabilă în următorii ani o altă etapă de relaxare fiscală pentru companiile care activează pe plan local.

 

La indicatorul „timpul necesar conformării cu legislaţia fiscală”, România este printre performerii Europei Centrale şi de Est, cu 161 de ore de muncă pe an, comparativ cu o medie a Uniunii Europene de 164 de ore şi un nivel global de 251 de ore. 

 

În privinţa „numărului de plăţi de impozite şi taxe”, o companie de talie medie din România trebuie să efectueze 14 plăţi de taxe anual, faţă de o medie globală de 25,6 de plăţi şi una a Uniunii Europene de doar 11,8 plăţi anual. 

 

„Chiar dacă România a făcut progrese importante în ultimii ani la acest indicator, întrucât a fost recunoscut sistemul de declarare şi plată online (de la 39 plăţi în Paying Taxes 2014 s-a ajuns la 14 plăţi în Paying Taxes 2016, lucru care a generat şi o creştere semnificativă în clasamentul global), tot ne situăm la limita superi­oară prin raportare la alte state din Europa Centrală şi de Est. Acest lucru este din cauza faptului că pe lângă impozitele şi taxele cunoscute mai sunt şi plăţi datorate bugetului local”, notează reprezentanții PwC. 

 

În raportul elaborat pentru anul 2016, aceştia precizau că „Folosirea sistemului electronic continuă să aibă un impact major asupra uşurării poverii administrative resimţite în procedurile de conformitate fiscală. La nivel global, introducerea sau perfecţionarea acestei modalităţi electronice de plăţi a fost cea mai frecventă direcţie a reformelor fiscale”. 

 

 

Adauga un comentariu

Special

Paradoxul BIO

Sunt aproape 15.000 de producători români certificați plus încă 2.000 în curs de certificare, dar la raft avem foarte puţine produse românești BIO. Atât consumatorii, cât şi retailerii, așteaptă o creştere a ofertei de produse locale ecologice.   Piaţa produselor ecologice...

6 tipsuri pentru abordarea modernă a relației comerciale furnizori-retaileri

Ce trebuie să facă un furnizor înainte de a porni la negocierea cu buyerii unui mare lanţ de retail? Ce trebuie să ştie despre cel cu care negociază? Ce informaţii trebuie să prezinte despre produsul lui? Ce atitudine are față de cel cu care negociază? Cum se îmbracă la negociere? Ce...

arhiva sectiunii

Harta retailului modern


Nou! Harta retailului modern din Romania.

Harta Retailului Modern - 31 octombrie 2017


Retail

Luna octombrie a bifat 26 de deschideri în retailul modern

Profi a inaugurat în octombrie 19 magazine, dintre care cinci în format Standard, şapte în format City şi alte şapte în format Loco. Cele mai recente s-au deschis la Baia de Arieş, Bălteşti (Prahova), Braşov, Bucureşti şi Timişoara. Prezentă în 353 de localități, Profi este rețeaua...

Principalele etape ale procesului de remodelare a magazinelor BILLA

În 22 decembrie 2015, Carrefour anunța semnarea unui acord de achiziție a societății Billa România, cu Grupul Rewe. Într-o a doua etapă, pe 29 iunie 2016, Consiliului Concurenței abrobă achiziţia celor 86 de magazine Billa. Datorită acestei achiziții, Carrefour devenea primul operator de...

arhiva sectiunii